2012-02-22

Bud mot bud, ord mot ord

Vem kunde betala mest för lägenheten som Göran ville ha? När han gav sig in i budgivningen sa mäklare Katja åkerberg på Svensk fastighetsförmedling att det fanns en annan spekulant som bjöd 2 875 000 kronor. Han höjde till 2 900 000. Motbudet blev då 2 925 000 enligt mäklaren. Göran höjde och vann sedan budgiv­ningen med 2 936 000 kronor.

Efter några månader kontak­tade han den andra spekulanten och fick då veta att hon inte lagt något högre bud är 2 800 000. Han ansåg då att mäklaren agerat felaktigt. Det var falskt det hon sagt om bud som den andra lagt, och han begärde 110 000 kronor i skadestånd.

Mäklaren nekade till att hon hade angivit ”fejkade” bud. Hon hade en helt annan syn på hur budgivningen hade gått till. Innan våningen var klar för visning hade den andra spekulanten sagt att hon var beredd att betala cirka 2 900 000 kronor. Vid en enskild visning blev hennes bud 2 800 000. efter diskussion med säljaren blev det bestämt att hon skulle få köpa lägenhe­ten för 2 875 000 kronor. innan kontraktet var skrivet kom Göran in i bilden. Buden höjdes på ömse håll tills han gav ett bud som avgjorde saken.

ARN påpekade att den som påstår att någon annan har age­rat felaktigt också måste kunna bevisa sitt påstående. Göran kunde inte visa att mäklaren agerat falskt, och därmed avslog nämnden hans begäran om skadestånd.

Redaktör: Gudrun Hjelte

Kommentarer

Inga kommentarer

Kommentera

Namn
E-post
Rubrik
Kontrollfråga för att stoppa spam:
vad blir 2+1? (Skriv svaret med bokstäver.)
Kommentar
Jag godkänner Råd & Röns regler för kommentarer
  Skicka
 

Våra guider

 • Planera för bästa träningskortet

  De lata sommardagarna är över - dags att ta tag i vardagen och träningen. Men läs på innan du skriver under gymavtalet. Råd & Rön har studerat det finstilta.
 • Så solar du säkert

  Skydda dig från solens sköna men farliga strålar med rätt appar, krämer och kläder.
 • Res rätt med pass & visum

  Måste jag visa passet eller räcker det med nationellt ID-kort? Råd & Rön hjälper dig att passera gränsen lätt och rätt på resan.
 • På kurs som konsument

  En miljon svenskar går en kurs eller deltar i studiecirkel varje år. Men många kursanordnare slarvar med ångerrätten, och det är svårt att klaga på en dålig kurs.
1 av 3
 

Så utnyttjas kakaobönderna
kakaoodling

Kakaobönderna i Ghana sliter ut sig för minimal lön. Att äta en chokladkaka med deras egen kakao kan de bara drömma om.

 

Dina rättigheter när flyget är försenat
flygplats

EU:s lagar är tydliga, men flygbolagen vägrar ofta betala de hundratals euro du har rätt till.

 

Nätbutikerna säljer allt de vet om dig

måltavla

 

Nya Råd & Rön i din surfplatta och datoromslag nr 7 - 2014