Granskningar

2014-04-04

Med rätt att boka av

När du beställer en resa får du frågan om du vill ha avbokningsskydd. Betalar du resan med kort tror du kanske att skyddet fungerar fullt ut, för både dig och din medresenär. Men så är inte alltid fallet. Läs hela artikeln
2013-11-27

Odling med besk bismak

En stilig ananas mitt på fruktfatet ser festlig och inbjudande ut. Men den söta frukten får en trist bismak när vi vet hur den produceras. Läs hela artikeln
2013-11-27

Få matkedjor tar ansvar

Mycket av den mat vi köper i butikerna produceras i utvecklingsländer. Ibland under hårda arbetsförhållanden, av arbetare som betalas svältlöner, i fabriker som struntar i alla miljökrav. Hur agerar svenska livsmedelskedjor för att påverka villkoren? Råd & Rön har granskat företagens samhällsansvar. Läs hela artikeln
2013-10-24

Så tolkar du det finstilta

Guar Hydroxypropyltrimonium Chloride, Methylchloroisothiazolinone, Cl 42090… Har du försökt dig på att tyda ingredienserna på schampoetiketten? Råd & Rön hjälper dig. Läs hela artikeln
2013-05-22
Efter träningen, före träningen, när du är lite sugen, när du vill ha ett mellanmål – reklamen har många idéer om när du kan dricka en smoothie. Pressad och mosad frukt är fräscht men innehåller mängder av socker, visar Råd & Röns granskning.
2013-05-22
Dejtingsajterna lockar med gratis medlemskap och hundratusentals singlar som längtar efter att träffa just dig. Men den som ger sig in i nätdejtande upptäcker snart att det inte är hela sanningen.
2013-04-24
Flera nystartade videotjänster på internet slåss om dina pengar och din tid fram tv:n. Gratis provperiod och låga priser gör det lätt att testa för den nyfikne.
2013-03-20
Gummit i bildäcken kommer till stor del från Thailand och Indonesien. Här tappas gummiträden under några få, intensiva månader per år av arbetare som står längst ner på den sociala skalan.
2013-02-14

Müsli känns som en hälsosam start på dagen, men i själva verket kanske du får i dig rena sockerbomben till frukost, visar Råd & Röns granskning av 101 sorters müsli.

2012-12-01
Var i bilen sitter barnet bäst? Det varierar från modell till modell, visar Råd & Röns granskning av bilbarnstolar i 18 olika personbilar.
2012-11-27
Vilka leksaker som ryms i paketen kommer barnen snart att få svar på. Men under vilka omständigheter som de har tillverkats får du föga besked om. Åtta av tio leksaksjättar tiger som en mur av lego.
2012-10-24
Fondbolag och banker investerar i svartlistade företag och struntar i många fall i sitt ägaransvar. Flera stora fondförvaltare redovisar inget som helst etikarbete när det gäller företagen.
2012-10-24
Palmolja är billig att framställa och kan användas i mängder av produkter. Men priset blir i längden högt – tropisk skog skövlas med fruktansvärda konsekvenser för människor och djur.
2012-10-23
Att renovera köket är en av de stora inredningstrenderna. Skåp och lådor ska matchas med köksbänkar. Råd & Rön har tittat närmare på utbudet av olika bänkskivor.
2012-04-25
SEB, Handelsbanken och Danske Bank fortsätter att spekulera i livsmedel. De bidrar till skyhöga priser på mat i utvecklingsländerna.
 

Våra guider

 • Hyr bil utan överraskningar

  Snart är det semestertider och många kommer att hyra bil. Men uthyrningsvillkoren är inte alltid helt enkla. Råd & Rön tipsar om vad du ska tänka på.
 • Ta tvisten till tinget

  Har du råkat i tvist med ett företag om en vara eller en tjänst kan du söka hjälp på olika sätt. I sista hand kan du ansöka om att tingsrätten ska pröva tvisten. Vi berättar hur det går till.
 • Så undviker du onödiga försäkringar

  Det är lätt att gå vilse bland försäkringsvillkoren och därmed teckna både en och två försäkringar för mycket. Råd & Rön hjälper dig att inte fastna i de värsta snåren.
 • Övervinn mörket

  Vintertrötthet drabbar hälften av alla svenskar, och enligt forskarna är det ett växande problem. Vi tipsar om hur du gör för att inte drabbas.
1 av 3
 

Sjukt hundgodis

grisöra

Vi hittade salmonella och resistenta bakterier i flera grisöron.

 

Varning för fulsälj

fulsälj

Allt fler luras att köpa dyra abonnemang när de tror att de bara köper en telefon eller surfplatta.

 

Nya Råd & Rön i din surfplatta och dator

omslag nr 3 - 2014