Granskningar

2014-04-24

Kaffeodlarna får slita ont för usel lön

Etiopiskt kaffe är bland de bästa i världen. I Sverige serveras det som en lyxprodukt på hippa kaféer. Men endast en liten del av den summa vi betalar för kaffet når odlarna. Läs hela artikeln
2014-04-04

Med rätt att boka av

När du beställer en resa får du frågan om du vill ha avbokningsskydd. Betalar du resan med kort tror du kanske att skyddet fungerar fullt ut, för både dig och din medresenär. Men så är inte alltid fallet. Läs hela artikeln
2013-11-27

Odling med besk bismak

En stilig ananas mitt på fruktfatet ser festlig och inbjudande ut. Men den söta frukten får en trist bismak när vi vet hur den produceras. Läs hela artikeln
2013-11-27

Få matkedjor tar ansvar

Mycket av den mat vi köper i butikerna produceras i utvecklingsländer. Ibland under hårda arbetsförhållanden, av arbetare som betalas svältlöner, i fabriker som struntar i alla miljökrav. Hur agerar svenska livsmedelskedjor för att påverka villkoren? Råd & Rön har granskat företagens samhällsansvar. Läs hela artikeln
2013-10-24
Guar Hydroxypropyltrimonium Chloride, Methylchloroisothiazolinone, Cl 42090… Har du försökt dig på att tyda ingredienserna på schampoetiketten? Råd & Rön hjälper dig.
2013-05-22
Efter träningen, före träningen, när du är lite sugen, när du vill ha ett mellanmål – reklamen har många idéer om när du kan dricka en smoothie. Pressad och mosad frukt är fräscht men innehåller mängder av socker, visar Råd & Röns granskning.
2013-05-22
Dejtingsajterna lockar med gratis medlemskap och hundratusentals singlar som längtar efter att träffa just dig. Men den som ger sig in i nätdejtande upptäcker snart att det inte är hela sanningen.
2013-04-24
Flera nystartade videotjänster på internet slåss om dina pengar och din tid fram tv:n. Gratis provperiod och låga priser gör det lätt att testa för den nyfikne.
2013-03-20
Gummit i bildäcken kommer till stor del från Thailand och Indonesien. Här tappas gummiträden under några få, intensiva månader per år av arbetare som står längst ner på den sociala skalan.
2013-02-14

Müsli känns som en hälsosam start på dagen, men i själva verket kanske du får i dig rena sockerbomben till frukost, visar Råd & Röns granskning av 101 sorters müsli.

2012-12-01
Var i bilen sitter barnet bäst? Det varierar från modell till modell, visar Råd & Röns granskning av bilbarnstolar i 18 olika personbilar.
2012-11-27
Vilka leksaker som ryms i paketen kommer barnen snart att få svar på. Men under vilka omständigheter som de har tillverkats får du föga besked om. Åtta av tio leksaksjättar tiger som en mur av lego.
2012-10-24
Fondbolag och banker investerar i svartlistade företag och struntar i många fall i sitt ägaransvar. Flera stora fondförvaltare redovisar inget som helst etikarbete när det gäller företagen.
2012-10-24
Palmolja är billig att framställa och kan användas i mängder av produkter. Men priset blir i längden högt – tropisk skog skövlas med fruktansvärda konsekvenser för människor och djur.
2012-10-23
Att renovera köket är en av de stora inredningstrenderna. Skåp och lådor ska matchas med köksbänkar. Råd & Rön har tittat närmare på utbudet av olika bänkskivor.
 

Våra guider

 • Så sänker du mobilkostnaden

  Råd & Rön tipsar om sparknepen som sänker dina kostnader för mobilen.
 • Planera för bästa träningskortet

  Läs på innan du skriver under gymavtalet. Råd & Rön har studerat det finstilta.
 • Så solar du säkert

  Skydda dig från solens sköna men farliga strålar med rätt appar, krämer och kläder.
 • Res rätt med pass & visum

  Måste jag visa passet eller räcker det med nationellt ID-kort? Råd & Rön hjälper dig att passera gränsen lätt och rätt på resan.
1 av 3
 

Mögelgift i juicen

äppeljuicer

I vårt test av 12 äppeljuicer innehöll en juice mögelgiftshalter som överskrider gränsvärdena för små barn.

 

Advokathjälp när flyget är försenat
flygplats

EU:s lagar är tydliga, men flygbolagen vägrar ofta betala de hundratals euro du har rätt till.

 

Så utnyttjas kakaobönderna
kakaoodling

Kakaobönderna i Ghana sliter ut sig för minimal lön. Att äta en chokladkaka med deras egen kakao kan de bara drömma om.

 

Nya Råd & Rön i din surfplatta och datoromslag nr 8 - 2014