Granskningar

2015-03-25

Riset som kostar människoliv

Med aggressiv marknadsföring sätter kemikalieindustrin indiska risbönder i en allt djupare skuldfälla. Många bönder har på försök börjat med giftfri odling – kan det bli vägen ut ur fattigdomen? Läs hela artikeln
2014-10-24

Surfplattornas oskyldiga offer

Surfplattorna sjunker i pris för oss som köper dem, men de som tillverkar dem betalar med sina liv. Arbetarna drabbas av cancer eftersom de inte skyddas från de starka kemikalier som används, och tillverkarna vill inte ta ansvar. Läs hela artikeln
2014-10-24

Noll koll i Googlefabriken

Marknaden för surfplattor blomstrar, men arbetsförhållandena i fabrikerna fortsätter att vara dåliga. Få företag betalar levnadslön, och många företag förbjuder arbetare att gå med i facket. Läs hela artikeln
2014-04-24

Kaffeodlarna får slita ont för usel lön

Etiopiskt kaffe är bland de bästa i världen. I Sverige serveras det som en lyxprodukt på hippa kaféer. Men endast en liten del av den summa vi betalar för kaffet når odlarna. Läs hela artikeln
2014-04-04
När du beställer en resa får du frågan om du vill ha avbokningsskydd. Betalar du resan med kort tror du kanske att skyddet fungerar fullt ut, för både dig och din medresenär. Men så är inte alltid fallet.
2013-11-27
En stilig ananas mitt på fruktfatet ser festlig och inbjudande ut. Men den söta frukten får en trist bismak när vi vet hur den produceras.
2013-11-27
Mycket av den mat vi köper i butikerna produceras i utvecklingsländer. Ibland under hårda arbetsförhållanden, av arbetare som betalas svältlöner, i fabriker som struntar i alla miljökrav. Hur agerar svenska livsmedelskedjor för att påverka villkoren? Råd & Rön har granskat företagens samhällsansvar.
2013-10-24
Guar Hydroxypropyltrimonium Chloride, Methylchloroisothiazolinone, Cl 42090… Har du försökt dig på att tyda ingredienserna på schampoetiketten? Råd & Rön hjälper dig.
2013-05-22
Efter träningen, före träningen, när du är lite sugen, när du vill ha ett mellanmål – reklamen har många idéer om när du kan dricka en smoothie. Pressad och mosad frukt är fräscht men innehåller mängder av socker, visar Råd & Röns granskning.
2013-05-22
Dejtingsajterna lockar med gratis medlemskap och hundratusentals singlar som längtar efter att träffa just dig. Men den som ger sig in i nätdejtande upptäcker snart att det inte är hela sanningen.
2013-04-24
Flera nystartade videotjänster på internet slåss om dina pengar och din tid fram tv:n. Gratis provperiod och låga priser gör det lätt att testa för den nyfikne.
2013-03-20
Gummit i bildäcken kommer till stor del från Thailand och Indonesien. Här tappas gummiträden under några få, intensiva månader per år av arbetare som står längst ner på den sociala skalan.
2013-02-14

Müsli känns som en hälsosam start på dagen, men i själva verket kanske du får i dig rena sockerbomben till frukost, visar Råd & Röns granskning av 101 sorters müsli.

2012-12-01
Var i bilen sitter barnet bäst? Det varierar från modell till modell, visar Råd & Röns granskning av bilbarnstolar i 18 olika personbilar.
2012-11-27
Vilka leksaker som ryms i paketen kommer barnen snart att få svar på. Men under vilka omständigheter som de har tillverkats får du föga besked om. Åtta av tio leksaksjättar tiger som en mur av lego.
 

Våra guider

 • Så bestrider du fakturan

  Hur gör du om du lurats in i ett abonnemang på nätet? Råd & Rön vägleder dig hur du ska slippa betala för strumpor, rakhyvlar, kosttillskott eller annat du inte vill ha.
 • Få koll på ekonomin

  Att ta tag i sin ekonomi känns ofta som ett stort och jobbigt projekt. Vi guidar dig genom de steg du bör ta och vilka verktyg som finns att hjälpa dig på vägen.
 • Fixa fräsch luft inne

  Vår inomhusluft innehåller mängder av föroreningar. Här är 7 enkla tips som gör luften lättare att andas.
 • Så prutar du bäst

  Det går att pruta även i Sverige. Vi ger dig tipsen för hur du förhandlar dig till bästa priset.
1 av 3
 

Risk för fel ris
ris

Vi har provsmakat, giftanalyserat och DNA-testat 12 sorters basmatiris.

 

Besprutat grönt te
grönt te

Flera teer lever inte upp till sitt nyttiga rykte. Snarare är de hälsofarliga.

 

Giftigt mode
giftigt tryck på t-shirts

Trycken på t-shirtar innehåller riktigt otrevliga kemikalier.