Datorsupport avslöjar skojarfasoner

Kompetensen hos datorverkstäderna är skrämmande låg. Fullkomligt felaktiga diagnoser och bisarra bortförklaringar blev resultatet av vår granskning av landets ledande datorreparatörer.

Datorer som helt plötsligt slutar fungera är en skräck för dem av oss som saknar djupare IT-kunskap. Hjälplösheten blir påträngande när ens privata digitala verktyg, som innehåller mängder av viktiga filer från både jobb och fritid, förvandlas till en obrukbar klump av plast och metall.

Ofta är hårddiskens innehåll värdefullare än själva datorn. Att köpa en ny dator svider visserligen i plånboken, men att bli av med alla bilder och dokument som finns på hårddisken går inte att mäta i pengar. Backup är tyvärr något som har förmågan att uppmärksammas först när det är för sent.

Råd & Rön lämnade in fem exakt likadana bärbara datorer för reparation hos välkända hemelektronikkedjor. Datorerna hade vi preparerat med samma fel. För att lösa felen krävdes bara skruvmejsel och grundläggande kunskap om hårddiskar. Lätt som en plätt för en professionell pc-tekniker. Trodde vi.

Men resultatet blev minst sagt beklämmande. Ingen av butikerna hittade de två planterade felen. I stället föreslog de oftast, fullkomligt felaktigt, att en eller flera av datorns delar behövde bytas. Och det skulle bli dyrt. Löjligt dyrt.

Bara två räddade bilderna

Vi lämnade in datorerna anonymt och låtsades vara fullkomliga tekniknoviser. Vi var noga med att säga att vi gärna ville ha datorn lagad, men det viktigaste var att få tillbaka de bilder som fanns på hårddisken. Något som varken Siba, Expert eller Media Markt lyckades med. Ingen av de tre tycks veta att deras externa servicepartner över huvud taget inte utför backup. Vi lämnade alla tre butikerna i tron att vi skulle få tillbaka våra filer. Media Markt sa även att de skulle göra backup innan de skickade datorn till verkstaden. Otroligt nog lyckades de inte, utan påstod att hårddisken var ”för allvarligt skadad”.

Men hos Elgiganten var det andra bullar. Efter några minuter hade vi våra bilder på ett USB-minne, kostnadsfritt! Utan tvekan granskningens ljuspunkt. Inet tog också backup på bilderna, men det tog drygt fyra veckor och kostade 598 kronor.

felmeddelande bootsekvens

 

Slarviga beskrivningar

Ett återkommande problem var att den som tog emot datorn i butiken skrev slarviga felbeskrivningar till teknikern på serviceverkstaden. Ett av våra planterade fel var att vi skruvat upp en lucka på datorns baksida och lossat på minnesmodulerna. I varje butik gav vi övertydliga ledtrådar och sa med skamset ansiktsuttryck att ”vi dumt nog skruvat på baksidan för att försöka hitta felet”. Vi upprepade det flera gånger och spelade ångerfullt oroliga att vi ställt till med något, men ändå skrevs det inte in i felbeskrivningen hos Siba, Expert och Media Markt.

Varken Siba, Expert eller Media Markt försökte reparera datorerna själva. De skickades i stället iväg till IT-serviceföretaget Infocare i Växjö. Märkligt nog blev kostnadsförslagen från Infocare väldigt olika. Den dator vi lämnade in hos Expert ansågs behöva nytt moderkort och ny processor, vilket skulle kosta sanslösa 11 336 kronor.

Datorn som Siba tog emot behövde, enligt Infocare, förutom nytt moderkort och ny processor även en ny hårddisk. Konstigt nog skulle det bli billigare – 10 264 riksdaler. Som hittat. Infocares tredje försök gick något bättre; nu hittade verkstaden felet med de lösa minnesmodulerna. Men hårddiskfelet missbedömdes helt, och vi fick kostnadsförslag på en helt ny hårddisk för 2 117:50 kronor. Den gamla hårddisken med våra viktiga bilder skulle returneras utan att någon backup gjordes.

Text: Hampus Engstedt

 

lösa minnesmoduler

 

Så gick granskningen till

Vi använde fem exakt likadana bärbara datorer från 2007. De var dyra, snabba maskiner då, men nu är begagnatvärdet inte mer än cirka 1 500 kronor.

Vi ändrade hårddiskarnas så kallade partitionstabell, vilket gör att all information finns kvar men Windows kan inte starta. Förutom handhavandefel kan vissa elaka virus åstadkomma liknande fel. Det finns många gratis diagnosprogram som avslöjar felet och enkelt lagar tabellfilen så att Windows startar igen.

För att göra backup av hårddiskens filer, inklusive våra privata bilder, behövde man inte ens laga partitionstabellen. Det räckte med att skruva loss hårddisken och koppla in den till en annan dator.

Vi lossade även på datorns minnesmoduler och berättade tydligt att vi lekt desperata hemmafixare och ”dumt nog skruvat på baksidan”. Ytterligare en ledtråd var skramlet som hördes från de lösa minnesmodulerna innanför plastluckan på baksidan.

Efter att ha fått tillbaka datorerna fixade vi enkelt våra planterade fel och startade Windows utan problem. Det tog mindre än fem minuter för varje dator och krävde bara en skruvmejsel och en bränd cd-skiva med diagnosprogram som vi hämtat gratis från internet.

 

Elgiganten

(Kungsgatan, Stockholm)

Butiken har en egen serviceverkstad i butiken. Den jovialiska teknikern tänker ändå först skicka iväg datorn för extern service. När vi nämner att bilderna på hårddisken är viktigast tar han snabbt loss hårddisken och kopplar den till sin servicedator. Han hittar våra bilder och säger att backup kostar 400 kronor.

Vi frågar om han inte kan göra det gratis nu när han ändå har kopplat in hårddisken. Så länge vi har ett USB-minne med oss går det bra. Vi råkar ha det, och en minut senare är våra bilder kopierade och säkra hos oss – gratis!

Vi frågar vad vi ska göra med vår ”trasiga” dator. Teknikern bedömer snabbt åldern på datorn och säger att det lönar sig sällan att laga så gamla datorer. Han rekommenderar elåtervinning. I princip har han rätt. Undersökningsavgiften motsvarar nästan halva datorns begagnatvärde. Eftersom vi har fått våra bilder tillbaka är det viktigaste räddat.

Backup: Ja

Lagade fel: 0 (av 2)

Kostnad för undersökning: Gratis

Kostnadsförslag reparation:

Tid: 5 minuter

Ingen kommentar från butiken.

 

Expert

(Kungsgatan, Stockholm)

Säljaren är hjälpsam men osäker. Han startar datorn för att se om felet är snabbt avhjälpt men ger upp direkt. I felbeskrivningen skriver han att vi vill spara informationen på hårddisken om möjligt. Men det är en ren slump att säljaren bredvid i kassan hör vad vi pratar om och säger att Expert inte tar något ansvar för våra bilder. Enligt säljare nummer två kommer det dessutom att kosta 1 000–1 500 kronor att föra över informationen från vår hårddisk, något som Elgiganten gjort gratis åt oss 30 minuter tidigare. I kostnadsförslaget vi senare får står dock inget om kostnad för att utföra backup.

Backup: Nej

Lagade fel: 0 (av 2)

Kostnad för undersökning: 700:–

Kostnadsförslag reparation: 11 336:–, ”Byte av moderkort och processor”

Tid tills datorn gick att hämta ut: 19 dagar

Ingen kommentar från butiken.

 

Inet

(Sveavägen, Stockholm)

Säljaren bakom disken förklarar tydligt hur servicen går till. Han startar också datorn för att se om felet går att lösa direkt. Lång och tydlig felbeskrivning till verkstaden, inklusive notering att vi har skruvat på baksidan. Vi behöver inte betala i förskott.

Teknikern i verkstaden tror efter genomgång att datorn är överhettad. Han tror inte att det går att laga och ger därför inget formellt kostnadsförslag. Säger att han ska göra backup av våra bilder till ett USB-minne och skicka sms när det är klart. Inget sms kommer på två veckor, vi får själva ta kontakt och fråga om inte backupen är klar snart. Supportavdelningen bekräftar att den gjordes samma dag som vi pratade med teknikern men att han glömde att skicka sms.

Backup: Ja

Lagade fel: 0 (av 2)

Kostnad för undersökning: 499:– + 99:– för USB-minne

Kostnadsförslag reparation: 

Tid tills datorn gick att hämta ut: 25 dagar

Butikens kommentar:

”Vi har nu förändrat vårt sätt att arbeta med serviceärenden för att något liknade aldrig ska hända igen. Våra interna rutiner är förbättrade så att begreppen felbeskrivning och arbetsorder är tydliga. Vi har dessutom skärpt rutinerna för återkoppling till kund samt haft utbildning med all servicepersonal.”

Marcus Bergström, serviceansvarig, Inet

 

Media Markt

(Forumvägen, Nacka)

Har egen serviceavdelning. Servicetjejen startar inte datorn för att se om felet är enkelt. reagerar däremot på vår önskan att rädda hårddiskens bilder – ”då försöker vi ta en backup först innan vi skickar till verkstad”.

En dryg vecka senare ringer Media Markt och säger att de inte lyckats ta backup på hårddisken därför att den är ”för allvarligt skadad”. Vi håller masken och frågar oskyldigt om det finns något annat sätt att rädda bilderna på. Media Markt föreslår då att vi går till ett specialiserat dataräddningslaboratorium, något som troligen skulle kosta åtskilliga tusen kronor. Vi tackar artigt för tipset och avslutar samtalet.

Den externa verkstaden, Infocare, hittar den här gången faktiskt felet med de lossade minnesmodulerna. Att hårddisken är fullt fungerande och bara felinställd missar verkstaden dock helt. En ny hårddisk är enda lösningen, enligt Infocare.

Backup: Nej

Lagade fel: 1 (av 2)

Kostnad för undersökning: 550:–

Kostnadsförslag reparation: 2 117:50:–, ”Byte av hårddisk”

Tid tills datorn gick att hämta ut: 25 dagar

Ingen kommentar från butiken.

 

Siba

(Kungsgatan, Stockholm)

Säljaren är fullkomligt ointresserad av våra datorproblem. Han gör ingen ansats att starta den för att se om felet kan lösas direkt. Lyssnar knappt på vad felet är och vad vi vill ha gjort. Bryr sig inte om att vi vill få tillbaka våra bilder.

Vi nämner fyra gånger att vi skruvat på baksidan för att se om vi kan lösa problemet. Ändå skrivs det inte in i felbeskrivningen, som blir ytterst knapphändig. Däremot skriver han ner datorns yttre skick – ”repor på locket”, kanske för att vi inte ska kunna klaga över det efteråt.

Backup: Nej

Lagade fel: 0 (av 2)

Kostnad för undersökning: 869:–

Kostnadsförslag reparation: 10 264:–, ”Byte av moderkort, processor och hårddisk”

Tid tills datorn gick att hämta ut: 16 dagar

Butikens kommentar:

”Det här är oerhört tråkig läsning för vår del. Våra kunder ska alltid få ett professionellt bemötande i våra butiker samt en utförlig och korrekt undersökning av sin produkt hos våra serviceverkstäder. Ett omfattande arbete med att säkra våra servicerutiner, i butik såväl som verkstäder, har nu inletts.”

Nora Ay, informationsansvarig, Siba

Kommentarer

Mindre ofta bra
Har märkt bra kunskap hos Alina i Uppsala och generellt hos Webhallen i stockholm.
Alina i Stockholm borde vara bra eftersom de är förut hette Tricom och så vitt jag vet är det samma personal, tyvärr har jag ingen förstahandserfarenhet av Alina i Stockholm.

Southpole är riktigt bra men de sysslar med typ datacenter, inte direkt för hemmaanvändaren men de kan sina saker, tippar att de fixar åt hemmaanvändare om man är beredd att betala per timme och gör säkert även då ett förstklassigt jobb.
Reflextion.
Inser att det är många duktiga förståsigpåare som sitter och skriver en massa konstiga svar. Har man alldrig jobbat i branchen utan är en sk duktig hemma skruvare låt då bli att kommentera. Jag ser många galna o tokiga inlägg som inte ens hör hemma här. Om du ut ger dej för att vara it-tekninker då hittar du felen. Och du använder verktygen som finns... Många tror att man kan göra underverk med gammalt skräp som skall kastas och sedan vad det gäller betalningen så är och skall betalningen vara rimlig. Det är tidsödande och många timmar som ligger bakom en duktig it-tekniker. Och de skall ha betalt för det.
emmanuel
Hej, jag är fru Emmanuel Justina, ett privat lån långivare som ger livstid möjlighet lån. Behöver du ett lån snarast att betala av dina skulder eller om du behöver ett lån för att förbättra din verksamhet? Du har förkastats av banker och andra finansinstitut? Behöver du en konsolidering lån eller amorteringar? söker mer eftersom vi är här för att göra alla dina finansiella problem ett minne blott. Vi lånar ut pengar till personer i behov av ekonomiskt stöd, som har en dålig kredit eller i behov av pengar för att betala räkningar, att investera i affärer med en hastighet av 2%. Jag vill använda detta medium för att informera er om att vi ger en tillförlitlig och stödmottagare stöd och kommer att vara villiga att erbjuda ett lån. Så kontakta oss idag via e-post: emmanueljustina536@gmail.com
Råd & Rön dålig koll!
Konstigt att Råd & Rön inte har koll på konsumenttjänstlagen fungerar, jag menar att man vid ett test måste ta in om serviceföretaget hanterar konsumenttjänstlagen på rätt sätt, t.ex. att avråda reparation när priset på reparationen överstiger halva värdet på produkten och att om garanti tillämpas så skall ändå konsumenttjänstlagen gälla vid reklamation av service upp till tre år. Idag så kan nästan ingen samtida hemelektronik repareras på grund av att priserna på service har dragit iväg mot 600 till 700 kronor per timme, t.ex. en hembioreceiver som är ca fem år kostade 3500:- är värd max 1000:- hur i hela världen skall man kunna reparera den under 500:-?
Reparationer och garanti
Vill bara påminna om att det i princip inte får lämnas någon begränsad garanti vid reparation av hemelektronik, där väl även datorer ingår, konsumenttjänstlagen gäller och den är tre år, med detta i minne så måste man som serviceverkstad vara väldigt noggrann vid eventuell service, avrådande från reparation om produkten är risig, men även vid reparation som överstiger halva värdet på produkten är lagstadgat, om kunden ändå vill ha reparation så måste det upprättas ett dokument som friskriver serviceverkstaden från konsumenttjänstlagens krav. Om garanti skall tillämpas så skall den på alla punkter vara bättre än konsumenttjänstlagen, stora företag tillämpar ofta garanti, tre månader och konstigheter med villkor, jag rekommenderar inte ett litet företag att gör som t.ex. Telia med flera det kan få konsekvenser som t.ex skadeståndskrav med mera. Telia och liknande företag struntar i konsumenttjänstlagen dom har råd.
Fråga först!
Råd och Rön säger att man lämnade in datorerna för reparation och att få ut bilderna var det viktigaste. Jag frågar mig hur man gjorde? Lämnade de bara in datorerna för rep. och bilduttagning? Eller? Själv skulle jag i första hand fråga vad det skulle kosta, ja ett kostnadsförslag helt enkelt.

kan man inte ge det får jag fundera på om de där bilderna är så där otroligt viktiga. Är inte bilderna helt ovärderliga, så skit i datorreparation och köp en ny i stället för de här 5 år gamla felande exemplaren!
Seriös datorsupport
Data Mikael här!

Jag ser alltid till att ha 100% nöjda kunder. Men som Nisse G säger så är det självklart att man får det man betalar för. Om man ska gå ut och äta och vill betala max 50kr då får man nöja sig med Donken (Inget fel med det) :) Ni tycker säkert att mina priser är dyra på jenkler.se men det är av en anledning ;) Det är mycket svårt att driva en egen firma i Sverige pga skatter m.m.
Vilka skojare!!
Detta fel hade jag fixat på 15-20 minuter i min elektronikverkstad med en kostnad på 20€.
Konstigt att inga "IT-proffs" vill jobba för minimilön.
Orsaken att det inte går att få en maskin fixad på vanliga firmor är att ingen vill betala för jobbet. Hur lätt är det att hitta en hjärnkirurg som jobbar för minimilön? Dom räddar era bilder och ni gnäller på att det kostar 600SEK... skäms! Testa firmor som tar 1000SEK för att titta på grejerna och 700SEK/timme för att fixa så kommer ni att få bättre resultat.

Varför skall det vara billigare att fixa en dator än att fixa en bil? (per timme arbetstid)
komplett äger allihop
Jag har precis fått tillbaka min dator från komplett och det var tydligen ett fel på moderkortet och det fattade dom direkt så dom bad mig att skicka in datorn och jag fick tillbaka den 5 dagar senare med ett nytt moderkort helt utan kostnad, så skit i alla affärer handla på internet.
Allt går ut på att yjäna så mycket som möjligt.
Kanske det nuvarande monetära systemet som är orsaken?
Nån skrev innan att det borde göras liknade test på bilverkstäder. Det har redan gjorts flera sådana. Ingen förbättring märks mellan varje. Ta betalt för att byta märkta tändstift är bara ett exempel. Hur många datorkomponenter har debiterats som utbytta trots att originalet sitter kvar är en rimlig fråga i sammanhanget. Bara min lilla tanke?
inget märkligt med kunskapslöshet
Man har själv upplevt liknande, men som den man är finner man lösningar och tar med sig kunskapen. de flesta i butiker ska ha lie kännedom i allt möjligt i butiken men främst vara serviceminded och ha stenkoll på allt som händer där, därmed blir det tyvärr som det blir och är man nollad inom tekniken kan man bli hjälplös och lurad. Sånt är livet!
Inget nytt under solen
En intressant debatt kring okunnighet, lurendrejeri, kundförakt - kalla det vad ni vill. I alla tider, i allt "tekniskt" som behövt åtgärdas i någon mening, har många sett sin chans att tjäna pengar på kunders okunnighet. Kunder som litat på att man vänt sig till en "expert" för att snabbt och enkelt få sitt problem löst. Det spelar ingen roll om det är bilverkstäder, dator- eller annan serviceverksamhet. ALLA är i grunden ute efter att klia av kunden en rejäl summa pengar. Denna "test" med ett sådant USELT resultat borde ge de granskade företagen anledning att rensa ut inkompetensen i de egna och associerade leden. Det handlar inte bara om service utan även säljarledet med sitt utbredda inkompetenta tekniksvammel.
Ingvar
Jag undrar detta eftersom den förra kund jag hade som konstaterade "fel i hörlursuttaget" visade sig bero på kundens okunskap, inte på att det var något "mekaniskt fel". Så beskriv gärna detta fel som "en läskunnig 5-åring" skulle ha hittat.

Med detta vill jag säga att alla hemexperter inte kan så mycket som de själva gärna tror. Säger inte att det nödvändigtvis är så i detta fallet... men beskriv gärna hur felet ter sig.
hmm
Mekaniskt fel i hörlursuttaget? Berätta mer hur detta fel ter sig.
Lässvårigheter
Tyvärr hjälper det inte att förklara för InfoCare vad det är för fel som ska lagas. Det hände med min nya bärbara ASUS. Ett rent mekaniskt fel i hörlursuttaget. Förutom jag själv konstaterade två säljare på Expert att det var fel på uttaget. Trots en skriftlig och tydlig felbeskrivning så hittar InfoCare inget fel utan tänker skicka tillbaka datorn utan åtgärd. Kostnad ca 1200 kr + frakt. Kanske felet självläkte på väg till verkstaden. Otroligt! En läskunnig 5-åring skulle ha hittat felet på 30 sek.
Bra artikel.
Jag glömde påpeka att minnena måste genom gå ett test då dom kan ha skadats.
Samt lämnar kundens klåfingrighet oro om EDS skador, vilket inte är så vanliga som oftast påstås men trots allt kan påverka garanti på arbetet, framförallt som personen tydligen framstår som totalt okunnig med det han har gjort.
Dom gånger jag faktiskt stött på ESD skador så har oftast en damsugare varit orsaken och kunden endast skulle ta bort lite damm och smuts.
Bra artikel.
Bra artikel.
Att inte hitta dom lösa minnena är skandal då det faktiskt förekommer i hyfsad utsträckning och tillhör standard vid felsökning att lossa och sätta tillbaka, framförallt som dom skramlade.
Om det nu var boot flaggan som var borttagen så är det enkelt åtgärdat dock hade jag velat testa hårddisken för att se om den var felfri.
Att påpeka att en hårddisk från 2007 (4-5år gammal) i en laptop som uppvisat fel bör bytas anser jag är korrekt då den säkert hade gett upp inom kort annars tyvärr är det nog IDE vilket gör den lite dyrare (mSATA kom först 2009, och micro SATA kom 2007 men knappast troligt).
I en laptop så blir det mycket varmare än i en stationär dator vilket avsevärt förkortar livslängden på hårddisken, men ett test av hårddisken skulle ha utförts samt så borde en utskrift på testresultatet ha följt med.
Men att inte kunna ta ut information från hårddisken måste anses som total inkompetens.
Förstår inte hur dom kan hitta fel som inte finns på moderkort samt cpu och ge oskäliga reparationsförslag.
ITT: Folk som inte kan något om datorer
As above
Konsument - Service Anställda
Såg tidigare kommentarer om att felen inte var rättvisa.

För mig så låter det som rent skitsnack, om man betalar för att få sin dator reparerad, så är det precis det man har betalat för, inte något tramsande.

Om man nu skickar in en äldre dator som inte har någon garanti kvar, så är det ändå samma sak, man betalar för en tjänst, om dem inte kan leverera så får dem f*n byta jobb.

Som IT-tekniker kan man inte bara avfärda något för att man inte hittar felet på 5 minuter. Man kör f*n igenom tills man hittar felet, eller tills man inser att det inte går att fixa( 5 minuter ger knappast insikt....). Och att man inte kan hitta fel p.g.a att kunden inte ger rätt beskrivning, låter så inkompetent att det knappt är sant, vem i service branchen förväntar sig att alla kunder vet vad som är fel på saker? förväntar man sig det så byt jobb...

Ganska glasklart att man får göra en egen undersökning utöver områdena som kunden har berättat om, annars så kan man inte kalla det "service" då problemet inte alltid är det kunden erfarit

Jobbar man med service, så antar man ju att anställda jobbar 8 timmar per dygn, vad gör dem de resterande 7 timmarna om dem inte gör det dem ska? avskeda inkompetent och lat personal som bara vill slingra sig.
Inte bara felsökningen som fallerar
Vi genomgår en liknande situation som man nästan inte kan tro är sann. Vi köpte en Acer dator från Dustin, och direkt hade den problem, den gick inte att starta. Den var nere 2 vändor på reparation hos Acer i Tyskland. Varje gång kom den tillbaks "Återställd", men gick inte ens att boota. Sedan vägrade både Acer och Dustin ta tillbaks datorn. Efter en drös av mail för att övertyga Dustin så accepterade de att serva datorn, men när de skickade tillbaks den efter en månad kunde den fortfarande inte boota. Nu vägrar både Dustin och Acer serva en dator som inte kan bootas. Det beror säkert på att de inte klarar att hitta felet. Men att det är ett fel kan ju i alla fall inte bli tydligare än att den inte kan boota. Så det känns som en rätt absurd situation att köpa en dator som fortfarande efter 8-9 månader inte har fungerat.
Infocare
Visst stämmer detta att vi har en jättetidspress på oss hela tiden. Vi ska göra jobben med en statistik på 1,5-2 tim per jobb inklusive resa som dras ut varje månad. Hur många minuter tror ni man hinner lägga på felet då? Följer vi ej detta så får vi skriftliga varningar. Vi har flera som gått i väggen pga denna stress. "Konstigt" nog så gör det inget om ett jobb som går fakturera per timme tar tid. Detta ingår också inte i denna statistik som cheferna plågar oss med. Då kommer ju pengarna in ändå men garantijobb måste gå fort eftersom de har en fast penningsumma per uppdrag.
Varför ens lägga ner krut?
Dessa servicepartners (läs Anovo, InfoCare osv) är, som jag uppfattat det, specificerade att göra garanti-ärenden, alltså är det tänkt att tillverkaren ska stå för dessa reparationskostnader, inte för att det rättfärdigar byte av ett fungerande moderkort och så, men ändå. Ser dom ett fel på hårddisk får man betala för en ny hårddisk. Inte fan rättar man till någon tabell på en 5år gammal hårddisk som en månand senare går sönder på riktigt, varpå personen med trasig hårddisk vänder sig tillbaka till serviceföretaget och kräver att felet avhjälpas (läs ny hårddisk, a.k.a förlust) på verkstadsgarantin... Servicepersonalen på dessa ställen är inte datortekniker, dom ska hjälpa vid ett ev. garantifall mot tillverkare och varuhuset i fråga. För att underlätta för kunderna. Ovannämda återförsäljare är väl knappast specificerade på datorer, bortsett från Inet då kanske jag vet inte, utan säljer i prinicp "allt" inom hemelektronik. Personligen har jag svårt att kräva att personen på andra sidan disken ska kunna allt om varenda produkt i varuhuset. Dom flesta varuhus har bra över 50000 olika produkter, självklart är många av dessa väldigt lika varandra, men kom igen... Dåligt genomfört test, men också självklart dåliga resultat, hur man nu ska tolka det...
Men seriöst..
Det är väl ingen här (jag har nog fel) som på allvar skulle kunna tänka sig att betala över 10 000:- för att reparera sin 5 år gamla dator? SÅÅÅ det verkstaden menar är ju att kunden INTE ska godkänna kostnadsförslaget. Ingen tekniker som förväntar sig att kunden ska godkänna. Så jag tycker ni som säger att det är lurendrejeri och att verkstaden försöker lura kunden på pengar vet inte vad ni snackar om. Hade butikerna noterat till verkstaden att kunden varit inne och pillat med datorn (eller inte för den delen) och teknikerna hittade felet så hade de debiterat en undersökningsavgift.. och det är precis den summan kund får betala om de nekar kostnadsförslaget.
det som är verkligen skrämmande
Det jag tycker är mest skrämmande med den här artikeln/testet samt alla kommentarer är att till exempel lämna in en laptop och säga den startar inte och jag försökte pilla på saker på "baksidan" (det är väl ändå undersidan?) men att inte påpeka att man plockat loss minnena förstår jag inte, om man försökt leka datatekniker som okunnig bör man ändå påpeka en sådan sak. (alternativt fått frågan vid inlämnandet)
Sedan angående uppstarten och det felet på en 4-6 år gammal laptop med mekanisk disk visar ett eller annat fel på hårddisken. Finns flera sätt att kontrollera men det säkraste för att säkerställa fortsatt hållbar dator är att byta ut den. dock inte utan backup.För övrigt kan datorerna inte varit identiska om inte samma person hanterat dem likvärdigt samtidigt under hela perioden, likadana komponenter har inte exakt samma livslängd heller

Som många påpekat också är ju Felsökningsavgiften. Den ÄR skälig att ta ut oavsett om man kollar i 10 eller 40 minuter på en dator. Utgången beror ofta på teknikerns kompetens OCH den enskildas tidigare erfarenheter om liknande problem.

Jag kommer att tänka på programmet med Robert aschberg där de tagit en stationär dator och fingerat underliga fel och lämnat in hos olika lokala dataföretag, det visade samma sak då. felaktiga åtgärder och hutlösa priser på reparationer som inte behövdes. Dock var det även då dåliga fel och lika dåliga beskrivningar av felet.
Detta test är ju bara en kopia av det med i princip samma svar och mer svårlagade datorer. (ja det är krångligare att t ex byta moderkort på en laptop)
Alina system = bra service
Alina system har sjukt kunnig och bra personal inom deras verkstad som dom också har på plats, brukar ta mindre än 1 vecka att få tebax datorn.
Bara 2 timmar....
Ni som säger att det är enkla problem som ni skulle kunna avhjälpa på ett par timmar. Betänk då det faktum att många serviceföretag inte får in EN dator per dag och anställd. Och inte heller 4-8 stycken. Alltsom oftast så har de en bra mycket större volym än så.
Det finns helt enkelt inte tid att lägga två timmar på en dator som är 5 år gammal.
Skulle de anställa fler tekniker så skulle priset för servicen gå upp och bli ännu dyrare. Alternativt skulle ledtiden bli oerhört lång.
Okunniga medelsvensson sitter i sin enfald och tror att de är den enda i hela världen som har problem och att just deras service måste prioriteras, sedan svär de över att deras service antingen kostar multum eller tar lång tid.
Choose your poison...
Elgiganten vägrade laga
Jag var gick till Elgiganten med min laptop igår.
De vägrade försöka laga den. De sa att de bara lagar laptoppar köpta hos dem.
De kanske ändrat policy efter den här artikeln?
Slutsatsen
Slutsatsen blir att de här kedjorna vill inte lämna den här servicen och att det följaktligen är bedrägeri av dem att erbjuda den. Gå alltså inte dit för repraration, utan vänd er till en liten specialfirma istället. De har inte råd att behandla sina kunder illa, som de stora kedjorna.
El Giganten har duktiga Tekniker
Ungefär all erfarenhet från Supportcenters i El Giganten har varit positiv! Dom vet vad dom gör och man kan känna sig trygg med att lämna in sin dator där!

Barkaby och Kungens Kurva är iaf mycket bra!!
Trams
Jag anser mig inte ha tillräcklig kompetens för att arbeta som datortekniker men det här är skrattretande, tar man betalt 500-1000kr så anser jag att man har betalat för en timmes felsökning, på en timme så hade jag troligen hittat båda och då anser jag mig inte ha tillräckligt kompetens för det jobbet, att inte hitta något på en timme...

Men problemet är väl att teknikerna inte lägger en timme på felsökning & åtgärd, kan det inte fixas på några minuter så struntar de i det, ju fler datorer de kan processa i timmen desto mer pengar blir det för företaget (500kr/dator och 10 datorer i timmen => 500kr/dator och en dator i timmen...)

Det skulle jag säga är det största problemet, att man inte utför det arbete man faktiskt tar betalt för, sedan är inte kompetensen hos många av de testade företagen något att hurra för...
Allt är lätt när man har svaret
Det jag reagerade på var att det i mina ögon och med min långa erfarenhet av datorer är mycket ovanliga fel ni har planterat. Givetvis går det att åtgärda felet på ett par minuter när man vet vad felet är men att felsöka en dator tar inte fem minuter. Ofta är det som att leta en nål i en höstack eftersom användaren i normala fall inte kan förklara hur felet uppstår och butikspersonalen inte heller har tillräcklig kunskap för att ställa de relevanta frågorna. Som servicetekniker letar man inte efter mjukvarufel eftersom det kan vara oerhörd komplicerade, eftersom egen installerade program kan ha både buggar och kompabilitetsproblem. En sådan felsökning kan ta flera timmar och det är knappas kunden intresserad av att betala för speciellt när man inte ens vet om man hittar felet. Jag har själv felsökt en dator i två dagar bara för att till slut konstatera att man installerat en felaktig drivrutin. Löst sittande minnen är samma sak. Även om det är möjligt att själv skruva bort lucka och sätta in extra minnes moduler så måste man givetvis ha nödvänlig kunskap. Har man inte det får man nog likställa det med att klippa en valfri kabel i en bil och skicka in den till verkstaden för felsökning.

Hela det här bottnar i att en dator är en mycket avancerad sak som dessutom ska klara av alla typer av program och hårdvara. Blir det något fel utgår lekmannen från att man lämnar in det för service som med all annan elektronik man har hemma. En ska som inte framgår av artikeln är om ni bifogade återställningsskivorna till datorn eller om det fanns en återställningpartition på hårddisken. Det är dessutom stor skillnad på olika tillverkares service. Som jag tolkar artikeln är alla datorerna av samma fabrikat, vilket fabrikat framgår dock inte.

En djupdykning i problematiken runt dator garanti och support vore mycket bra där ni klargör vad garantierna i konsumenthänseende täcket. Räddning av bilder är t ex knappas en tjänst som man kan förvänta sig ska ingå.

Det ska bli intressant och följa fortsättningen som jag hoppas att ni gräver vidare i.
Det är olika för alla??
mhh! Lite dumt å göra test på bara stockholmsgränsen, vafan alla kan olika?
och man kan ej dra alla på ett hörn när testet bara gjordes på de ställena.. dåligt test.. Bör göras mer professionellt på flera utav butiker i olika städer samt testa på flera tekniker alla kan olika??
Alla som jobbat som tekniker & dylikt
Till alla ni som jobbar/jobbat som tekniker eller repat datorer hit och dit. Erat första steg visar hur inkompetenta ni själva är. Så innan ni kastar sten i glashus...

Får man in en burk utan någon som helst felbeskrivning kör alla som jag jobbar med, inklusive jag själv, en diagnostik - ja, det fungerar även om RAM och HDD är urkopplade/skadade. Diagnostiken visar då vart felen ligger, eller i sämsta fall ger en hänvisning. Visar detta inget fel, så kan man fortfarande köra en dia genom tillverkarens dia-skiva. Efter detta börjar felsökningen på hårdvaran, korskoppling osv osv...
Så som det ska gå till
Man kan tro att alla som är emot detta test är anställda på de ovan nämnda företagen. Testen är inte alls missvisande och tyder på antingen bedrägerier och försök att tjäna pengar eller totalt inkompetens.

Visst att man kan lösa datorernas problem genom att byta ut hela innehållet om man inte bryr sig om vad kunderna betalar. Men det är ju så pass lätta fel och har vi inte timadebitering för just det, felsökning..

Jag har själv jobbat på en dataaffär som själva reparerade OEM-datorer och alla andra typer och dessutom sålde väldigt mycket nybyggen under den tiden. Första jag hade gjort här hade varit:

1. Ta ut hårddisk och hjälpt kund med backup och kollat vad han/hon ska ha kvar och meddelat om att jag debiterar timavgift för backup. Sedan hade jag bootat i Knoppix (eller något annat lätt linux-baserat OS) för backup och debiterat tiden jag aktivt jobbar med detta (dötiden jobbar jag på andra datorer). Eventuellt, med ett leende på läpparna sälja på ett USB-minne eller extern hårddisk i och med detta och på så sätt kan kunden ta backup sen.Sedan hade jag skickat ut kunden och meddela att jag ringer när jag är klar.

I samband med att jag tar ut hårrdisken så öppnar jag övriga luckor och dammsuger med handdamsugare som snabbast och "OJ" där ser jag att minnet sitter fel också.

2. Startat upp datorn, gått in i BIOS för att kolla att HDD:n är synlig. Om den är det så finns det stor chans att den fungerar och att det bara är partitionstabellen som felar. Vanligtvis så visas HDD:n ej alls som en enhet om den är defekt eller att den har kryptiska bokstäver som namn. Att jag tidigare kunnat ta backup utan problem tyder också på att den är hel.

3. Om det är Windows Vista eller Windows 7 hade jag bootat i OEM:en recovery (oftast F8) eller bootat från Windows-skivan och kört startup-repair och problemet är löst. Eventuellt kört BCDedit om det var mer avancerade problem. och där lösa detta. Eventuellt också en in-place upgrade på Windows och således behållt både program, dokument osv.

4. Om datorn beter sig konstigt någon gång under denna process eller att jag känner att hårdvara kan fela så kör jag memtest och/eller stresstestar datorn. I många fall kör jag detta ett kort tag ändå för att se att allt fungerar och debiterar då endast aktiv felsökningstid då dessa inte kräver övervakning.

Och se där, på 2 debiterbara timmar (uppskattat) så är problemet löst och datorn dessutom rengjord inuti. Sedan har jag dessutom sålt på kunden en extern hårddisk för att jag var så trevlig. Dessutiom har jag en väldigt nöjd kund som kanske väntat en dag eller två och jag har fortfarande klirr i kassan.
Vikten av information
Jag är onsite tekniker, alltså åker ut till företag eller privatpersoner. Det som jag ofta irriterar mig på är att när jag kommer till slutanvändaren och frågar om hur problemet med datorn ser ut, beter sig osv. så brukar den beskrivning jag har fått via nån helpdesk inte vara särskilt lik kundens beskrivning, vilket gör att förutsättningen för min felsökning eller åtgärdsplanen blir en helt annan. Nu har ju jag en himla tur som kan intervjuva kunden själv vilket gör att man kan frångå den beskrivningen på felet man fått från helpdesken och jobba efter kundens beskrivning istället.
Lyssnar man inte på kunden eller förstår man inte vikten av den information man får från kunden??!!
DAIT'S Ltd
Det här med garantier och sådant.
Har någon pillar på hårdvaran själv hade jag inte heller givit någon garanti.
Bryter man plomberingen så gäller inte garantin.
Sedan det här med att dem har höga priser.
Felsökningen ska inte kosta något om kunden väljer att reparera sin dator hos oss. Men skulle den i full förmodran be om felsökningen men inte välja att reparera den hos oss så lägger man ett pris för felsökningen. Men inga 700 kr ? .
En felsökning kan väl kosta runt 100-150 kr ?
Vinklat och oseriöst
Som tidigare nämnts, bootfelmeddelandet som visas får nog de allra flesta att tänka på hårdvarufel, så den bildtexten är bara löjlig och slår an tonen för en PlusSverker rabiat artikel som ämnar att förlöjliga snarare än informera.
Jag har full förståelse för att man kan höja på ögonbrynen när man läser art det här är "enkla fel" och att dem inte hittade dessa. Men även denna så kallade "enkelhet" är en synnerligen vinklad sanning.

1. Om någon okunnig individ pillat på minnen skulle jag inte lämna några garantier på en reparation. Risken för ESD skador finns alltid. Hur reagerar kunden om den får tillbaka sin produkt "lagad" och nån vecka senare lägger den av p.g.a. latenta ESD skador på moderkortet. Då skulle det ta hus i helvete och allt skulle vara reparationsfirmans fel. Så att erbjuda ett byte av moderkort eller till och med processor är inte så bedrägligt som det kan låta.

2. Som tidigare nämnt så leder felmeddelandet tankarna till hårdvarufel oftare än MBR (då det senare är långt ovanligare).

3. Jag skulle gärna preppa en dator med några fel som jag kan fixa på fem minuter och ge råd och rön i uppgift att välja vilken tekniker de vill och se om han klarar att årgärda felen så snabbt då de är så "enkla" att jag själv (som vet vad felet är) skulle kunna åtgärda dem snabbt. Problemet med ett sådant test är att den utvalda teknikern skulle veta om förutsättningarna på ett annat sätt vilket inte gör saken helt rättvist. Dock så skulle faktumet kvarstår att det är såååå lätt att hitta fel när man känner till vilka de är..

Hur som, det är lätt att vinkla artiklar för att visa det man vill, hade högre tankar om råd och rön men i denna artikel bevisar ni bara en journalistik som är i klass med aftonbladet eller "plus-sverker"
Infocare
Infocare går till min största glädje mot bistra tider med helt säkert en förestående konkurs i sikte. Hörde att julfesten ställdes in i dagen innan den skulle gå av stapeln (min flickvän skulle passat ungarna för hennes vän skulle kunna gå). Anledningen var tydligen att ekonomin inte tillät det. Har man inte pengar för en fest som är avdragsgill då är det illa. Nu kommer säkert alla att skriva att en julfest inte är avdragsgill? Jo det är den eftersom Infocare lägger alltid ett informationsmöte i början av festen enligt flickvännens kompis. Tilläggas kan också att flickvännens kompis knappt kan hantera en skruvmejsel och har fått sitt jobb säkerligen för att en släkting jobbar på företaget.
Läs igen
@Peter
Ta och läs artikeln igen, skrattretande att läsa det du skrivit.

Denna artikel visar bara att man snabbare och billigare kan lösa småfel som partitionstabellen med en enkel sökning på google än att lämna in den.

Det är chockerande vilka priser det handlar om.
kunskap
Bruko: om du haft koll hade du också vetat att köplagen är dispositiv, vilket innebär att det är full tillåtet att avtala bort denna. Konsumentköplagen är däremot tvingande. Skaffa lite kunskap innan du yttrar dig om andras dito.
InfoCare
Jag är inte förvånad. Jag har jobbat med att dokumentera InfoCares supportrutiner. Sanningen är att de har inga. Den kompetens som trots allt finns i företaget delas inte och något tillvaratagande av erfarenheter förekommer inte. Förmodligen får man bättre service om man lämnar datorn till den lokala pizzerian för reparation.
Vem är förvånad?
De här butikerna är ju ökända för usel support och kass kunskap. SIBA är kanske bland de värst som försöker friskriva sig från Köplagen också.

Oftast får man bättre villkor och kommer billigare undan om man köper online, t ex hos Webhallen, Netonnet eller eBay. Man har större säkerhet med bättre lagstiftning och oftast är kunskapen större.

Via eBay och betalning via PayPal har man ju dessutom skydd via både PayPal och sitt kontokorts fraudhantering.

Elektronikbutikerna säljer skit och är skit. Så enkelt är det.
Skrämmande
Detta inlägg är skrämmande.
Bedriver själv en service' firma inom IT.
Kan verkligen stora företag som Siba , Elgiganten ha så dålig service personal.

Visste ju att leveranstidera är extrema men inte detta.
Inet fanboy
Inet största problem är väl att dom är så långsamma och ofta tycks "glömma bort" att kontakta kunden. Har försökt handla där en gång, det var en plågsam upplevelse så till slut lyckades jag få dom att annulera hela köpet och handlade hos en liten lokal butik i stället.

Jag driver butik jag med och har ganska mycket förståelse och tålamod men någonstans måste mand ra en gräns. Man verkar ha allvarliga brister i rutinerna på Inet.
Har märkt av det själv
Mediamarkt försökte blåsa mig på ett antal tusenlappar. Hade spillt lite vätska över tangentbordet på laptopen, kollade aldrig vad ett tangentbord kostade innan (idiotbördan på mig lite där, 500 spänn såg jag i efterhand), och jag tyckte det verkade krångligt att byta det själv, inga enkla clips som på min förra dator. Lämnade därför in datorn till Mediamarkt och bad om ett kostnadsförslag.

Vad fick jag för svar? 5950 kronor. Dom påstod att moderkortet och några andra delar var förstörda. Jag var tydlig när jag lämnade in den med att datorn fungerade lysande men att tangentbordet var förstört. Påpekade det återigen när jag fick se förslaget eftersom jag tyckte det var helt uppåt väggarna. Svaret jag fick var "jo men vätska kommer ju in överallt, det har väl runnit ner i efterhand". Jaja, det har han väl rätt i tänkte jag, men dom pengarna har jag inte möjlighet att hosta upp nu, så jag tar tillbaka datorn utan åtgärd (900 i felsökningsavgift).

Tro faaan det att datorn fungerade lysande fortfarande, bara tangentbordet som var trasigt.

Hade jag kollat vad ett tangentbord kostade innan jag lämnade in den och krånglat lite med att byta det själv hade jag sparat en jävla massa krångel och nära tusenlappen i "felsökningsavgift". Undrar fortfarande om dom felsökte nåt överhuvudtaget, hade dom ens provat starta skiten hade dom märkt att allt utom tangentbordet var oskadat.
Konstlade fel
Det här är inget fösvar till verkstäderna som skött sig oproffsigt. När man konstruerar onormala fel som sällan inträffar i verkligheten lurar man direkt teknikern. Minnena var ju lätt att genomskåda men vill man konstruera fel så kan man hitta på vad som helst. Lämna in en bil som inte startar med avgasröret pluggat med morötter eller ta ur hårddisken och bryt av ett ben. Det blir inte schysst! Gör verklighetstrogna fel om ni ska testa verkstäder.
Siba
Tja min data började krångla för ett tag sen lämna in den allt va smidigt byte tangentbord å grafikkort är 1 bärbar laptop fick tillbaka.Efter 1-2 veckor börjar datan starta om vid uppstart ok 1 disk lägger ner skickar in data igen siba har skrivit på papper att det bara e repor ok smuts på datan vid båda tillfällena så nu när ja får tillbaka datan andra gången så ser ja att clipset som sitter över gångjärnet under skärmen är limmat och jag frågar service gubben som står där va det e för något han säger att han inget ser men både ja och min Tjej ser det och vi står på oss nu har det gått ytterligare 1 månad och inget har hänt har ringt siba flera gånger då dom bara säger att verkstan aldrig skulle limma något sådant har ju betalt flera tusen för extra försäkringar så känns ju lite dumt å få tillbaka 1 limmad dator för mig är det helt fel! btw hdd problemet löstes av uppdaterad bios enligt dom å det körde dom på goodwill
Patetiskt
"Men resultatet blev minst sagt beklämmande. Ingen av butikerna hittade de två planterade felen. I stället föreslog de oftast, fullkomligt felaktigt, att en eller flera av datorns delar behövde bytas. Och det skulle bli dyrt. Löjligt dyrt."

Ingen av butikerna? Siba och Expert anlitar InfoCare direkt, då de saknar servicepersonal. Ska då de beskyllas för att inte hitta felen? Det är snarare InfoCare som bör bära hundhuvudet i det ärendet. Råd&Rön verkar snarare vara ute efter att smutskasta hela branschen.
Viktigt med regelbundna backup
En datatekniker bör först misstänka programfel. Oftast är det fel på mjukvaran. Då kan man plocka ut hårddisken och koppla den till en annan dator och på så sätt plocka ut bilderna och andra filer. Det gjorde Elgiganten bra!

En detaljerad felrapport är guld vårt. Spar själv kopia av det man skrivit ner. Sedan skall affären se till att den rapporten verkligen skickas till teknikern

Jag hoppas att den här artikeln skall vara en väckarklocka att användare skall ta regelbundna backup på filer. Det finns externa hårddiskar och minnespinnar eller man kan bränna filer på DVD. Samt ha uppdaterad Windows och antivirus. Jag skulle önska att det fanns kurser för användare där de kan lära sig filhantering och lite om hur Windows fungerar. Sedan ha uppskrivet det man lärt. Så man kommer ihåg det.

Så är det är fördel att ha någon datakunnig vän eller granne. ;)

OBS! när man köpt en ny dator och den är redan trasig från början får man inte meka i den själv, med tanke på garanti! Jag råkade ut för att CD brännaren inte fungerade. Då måste man lämna in datorn. Butikens tekniker fick inte byta CDROM. Den skulle skickas till Tyskland och lagas där. Inte någon bra miljö policy.
ESD?
Om en okunnig konsument säger att dem har varit inne i maskinen själva och försökt skruva så är väl chansen att miljön var ESD-skyddad? Vid ESD skador ska komponenter som moderkort bytas ut. Om minnesmodulerna ligger lösa är det ju klara tecken på att en amatör har varit i farten.
Angående hårddisken, dyker det där felmeddelandet upp är det oftast hårddiskfel. En tekniker tänker nog inte att en okunnig konsument gått in och ändrat partitionstabellen då personen i fråga inte ens är kapabel till att ta en backup. Visst borde dem nog försökt med en ominstallation av systemet, men som tekniker tar man nog det säkra före det osäkra och offererar en ny hårddisk då den tycks byta partitionstabel av sig själv, vilket tyder på nåt kapitalfel på disken.

Era planterade fel är idiotiska, jag har förståelse för att ni fick dessa dyra kostandsförslag.
Vadå fel ?
Personligen brukar jag göra ny partionering och formatering av disken då såna fel dyker upp. Det blir inget data kvar men man har en disk som normalt fått någon sector förstörd men som fortarande går att använda. Om något viktigt legat på disken så finns det något som heter backup-program som många ännu inte förstått vad det är.
Missvisande bildtext!
Jag håller med tidigare kommentator. Jag tycker också bildtexten under felmeddelandet är grovt missvisande. Det där meddelandet får en inte alls att i första hand misstänka mjukvarufel (som jag antar åsyftas med "programfel"), utan att hårddisken gått sönder. Anledningen till misstanke om hårdvarufel är helt enkelt att erfarenheten säger att är den vanligaste felorsaken. Denna erfarenhet verkar artikelförfattaren sakna.

Givetvis hade man fortsatt felsöka och testa hårddisken om man var seriös, men det förändrar inte det faktum att bildtexten är missvisande!

Håller dock helt med om att det var dåligt att ledtråden om de lösa minnena inte förmedlades vidare.
Luktar bluff lång väg...
Jag skulle undvika alla service- och tjänsteföretag med klatschiga engelska namn som "InfoCare" och liknande. Det luktar ju oprofessionalism, ointresse och löpande-band långa vägar. Tänker på kostymnissar som pekar på en vit tavla "det här skall vi tjäna pengar på, anställ billig personal och låt en konsult dressera dem så drar vi igång".

Engelska företagsnamn i Sverige visar på att grundarna har större intresse för att företaget skall verka intressant på aktiemarknaden, bland andra kostymnissar, än för de normala svenska kunder som man egentligen borde rikta sig till.
Amatörtest
Som tekniker måste man ta reda på orsaken till varför MBR är skadad. Att bara korrigera räcker inte. Disken behöver kontrolleras och långtidstestas för att man som utförare av reparationen skall kunna garantera funktion. Att göra dessa kontroller i verkstad där man betalar 600-800 kr per timme lönar sig inte, när en ny disk kostar mindre och man vet att den är OK.
Är det dessutom en hårddisk i en bärbar dator, så finns det ännu större misstanke att det är fysisk fel på disken.
Om minnen sitter löst och luckan är öppen, kan man som privatperson sätta tillbaka dem och hoppas att det fungerar ett tag till - men även här måste funktionen garanteras (ESD). Därför kan byte av minnen vara nödvändigt. Även systemkortet kan man behöva byta om man misstänker att varit där och kladdat.
Utbyteselektronik till gamla datorer är inte billigt, men har kunden uttryckt att man "gärna ville ha datorn lagad" Så är detta kanske inte ett så konstigt att man får de svar som R&R fick. Det ligger ju inte i serviceverkstadens uppgift att göra en värdering hur stor nytta just den här datorn har för kunden.
Dessa kedjor hantera nog oftast garantiservice, så jag skulle hellre vända mig direkt till en lokal datorverkstad - utan mellanhänder.
Också jobbat på InfoCare
Jag har med jobbat på InfoCare en längre tid. Ska både försvara och instämma i det som sagts. Visst har vi visst tidspress att felsöka datorerna, men det måste ju ändå bli rätt. Kan inte hålla med ovanstående att vi fått instruktioner om att "byt mb och hdd" utan rätt ska vara rätt. Dock har ju teknikern som la förslaget på 11000kr gjort bort sig genom att inte felsöka ordentligt...

Sen att ett KF kan bli på 11000kr är inget konstigt i sig. Vi fick en ny policy att vi inte längre fick skicka förslag på skrotning. Och en 5 år gammal laptop lönar sig inte att reparera om någon hårdvarudel är trasig. Därför la man ofta ett förslag på något som var helt orimligt istället.
Anfall är sällan bästa försvar
Att Bloopy m.fl. känner sig träffade av denna artikel går inte att ta miste på :) Ta då lärdom i stället för att attackera den som avslöjade spektaklet.
mindre datorbutik har bättre tekniker
Med mångårig erfarenhet inom reparation så hade vår lilla verkstad som lever mest på reparation nu för tiden garanterat hittat felet och åtgärdat det. Sedan jobbar vi inte med välgörenhet för att göra saker över disk och utan kostnad. Allting tar sin tid men priserna bör vara humana. Vi har fast pris på alla våra tjänster. Ett stort problem som upplevs av oss mindre verkstäder är alla de med datorproblem som vill ha gratis support och råd när produkterna är köpta på nätet eller kedjor. Jag tror att detta gäller allmänt många yrke nu för tiden. Har någon annan tjänat på att sälja dig en dator så skall man inte förvänta sig att en annan hjälpa dig gratis. Vi har aldrig någonsin försökt lura våra kunder med feldiagnos och så berättas exakt vad felet är baserad på ordentliga tester. Att Infocare är värdelösa är det ingen tvekan om. Har själv haft med de att göra när produkter på garanti har skickats till de. Testet är lite vilseledande här. Det vanligaste när man ser detta meddelande är att hårddisken är trasig, operativsystem har tagits bort eller botordningen har ändrats.
Hmmm
Jag har bara erfarenhet från inet i Uddevalla och de har hittat felet varje gång utom en gång på en kamera fast då fick jag en ny fast garantin hade gått ut för någon dag sedan.

Är väldigt duktig på datorer själv och har sysslat mycket med överklockning osv.

Som andra påpekat så går man ofta på felkoder (pip sekvenser från moderkortet). Har nog själv inte en enda dator som inte skramlar lite om man skulle skaka den ordentligt. Visst de kunde kolla minnena lite snabbt men som andra sagt så är inte ett partitionsfel den vanliga orsaken till kan inte boota meddelandet.

Självklart är det lätt att själv laga datorn igen när man vet att man pillat ut minnena och ändrat partitionstabellen. Vet man inte detta så misstänker man ju en ordentlig hårddisk krasch särskilt om kunden verkar lite bakom och tycker man ska skaka datorn o lyssna efter skrammel (brukar inte vara hårddiskens bästa vän att bli skakad).

Timkostnaden för en undersökning är rätt dyr. Själv skulle jag börjat med att backuppa hddn om möjligt följt av en formattering av hddn och sett om den bootade, gjorde den inte det skulle jag rekommendera en ny dator eftersom reparationskostnaden sannorlikt skulle bli dyrare än vad det var värt.

Att ens rekommendera kunden att byta moderkort osv för 11000 skulle det vara skottpengar på.
tveksamt
"Reboot and select proper boot device or insert boot media in selected boot device" är ett fel som normalt sett uppkommer om hdd:n som datorn försöker boota ett operativsystem ifrån är trasig, eftersom datorn då inte kan hitta någon bootbar hdd. Givetvis bör man första kontrollera MBR osv innan byte, men väldigt ofta är åtgärden att just byta HDD då denna gått sönder. Mkt vanligare än ett sk "programfel".

Vad jag däremot reagerar på är att samtliga involverade personer INTE avrådde från reparation. DET är skrämmande.
Oproffisionellt test
Kan inte för en sekund förstå hur ni kan gå ut i media med ett test som är så missvisande på alla sätt å vis.

0:"Vi använde fem exakt likadana bärbara datorer från 2007. De var dyra, snabba maskiner då, men nu är begagnatvärdet inte mer än cirka 1 500 kronor."
Oviktig info att dom var dyra för.
Aktuellt värde är det enda som gäller!
1: http://svtplay.se/v/2689908/rapport/dalig_affar_att_laga_datorn

1a:"Vi ändrade hårddiskarnas så kallade partitionstabell"
1a:"En tekniker värd namnet bör i första hand misstänka programfel, inte att något i datorn är trasigt"
FEL! Mycket ovanligt fel.
Den rutan är mycket vanlig hos defekta HDD.
Lär er yrket innan ni lämnar felaktig fakta!

1b: 00:30 Killen tar noll fokus på ESD
ESD dödar, ett faktum all vet.

1c: 00:34 får inte igen lucka
1c: "skramlet som hördes från de lösa minnesmodulerna"
Ett "skrammel" (vilket jag är stark kritisk till, då avståndet är minimalt) ska direkt påpeka lösa so-dimm å inte kanske annat dyrt tänkbart fel?

1d: 02:13 "större fokus på att laga grejor å inte bara kränga kränga..."
Du anger att företag ska hellre reparera gamla datorer istället för att påpeka för kund att ny hårdvara kommer säkert å bli billigare, med följdeffekt
||NY garanti||
||Bättre prestanda||
||Lägre energikostnad||
||Lägre service kostnad||
||Högre driftsäkerhet||

2: 02:06 "det finns en hel att göra, hos kompetensen att göra"
Ni har gjort ett MYCKET oseriöst test!
Ni lämnar felaktig fakta.
"hos kompetens att göra" inom era egna tester.

SUMMERING: VÄRDELÖST TEST som vrider på fakta!
Trasig ny dator
Köpte en ny HP. Det visade sig att den hakade sig vid igångstart och startade inte. Det krävdes 3 inlämningar innan den var ok. Skickades till Infocare. Detta tog dryga två månader. Läste en insändare här, "skyll inte på Infocare" såger han. Men det är väl för tusan deras jobb att laga, eller vad är ert uppdrag???
Gör liknande koll på Anovo
Tipsar råd & rön att göra liknande test av mobiltelefoner, och det företag som då anlitas, dvs anovo, företaget som har avtal med de flesta (alla?) mobiltelefontillverkare/åf. Finns en uppsjö av exempel där detta företag hittar de mer fantastiska anledningar till fel. De tar dessutom betalt för att skrota din telefon, skicka tillbaka den eller laga den. Allt detta upptäcker man först när man får fakturan, det sägs inget om detta när man lämnar in sin telefon där man köpte den. Men då är det så dags.

Tack f.ö. För en bra artikel!
Jan Banan
Jan, det var väl ändå rätt inkompetent av dig att stava inkompetens fel :))
@Råd & Rön
Riktigt bra jobbat Råd & Rön!
Fler sådana här granskningar tack!
avråda från rep??
I min bransch finns riktlinjer för att avrådan för reparation ska ske när kostnaden överstiger 50% av värdet. helt enligt konsumentverkets riktlinjer. Det borde vara nära redan för felsökningskostnaden i dom här fallen. Finns inga sådana regler i den här branschen?
TACK!!
Riktigt Skönt att läsa om detta!
Hade en kamp med min dator hos Media Markt i Norrköping för lite mer än år sen.
Alla sa olika saker och ingen verkade bry sig om att jag betalat omkring 10.000 för datorn och att den bara var ett år gammal. Dom tyckte väl att jag skulle köpa en ny.
Dom lovade att dom hittat en recovery skiva efter massa letande och att dom beställt den nu. Det skulle ta 3-4 veckor att få skivan bara och att dom ringer mig. Men när dom gått en vecka över den tid dom sagt, så fick Jag ringa Dom och då säger dom att dom vetat ett bra tag att det inte fanns någon skiva trots allt..
Datorn blev skickad fram och tillbaka mellan mig och Media Markt, men den var även hos HP två gånger. Ibland fick jag tillbaka datorn utan att något har fixats på den. Inget stod heller på deras papper om vad dom gjort, hittat för fel, eller varför jag fått tillbaka den. Dom hade tydligen bara fabriksställt datorn. Men eftersom jag sagt till dom säkert tusen gånger att jag redan har fabrikställt den flera gånger hemma, men att det INTE hjälper, så återstod naturligtvis problemen och jag fick hela tiden lämna in den IGEN! Media Marks löften sveks och ingen hittade något fel någonstans. Kändes väldigt slarvigt och inte kompetent nog! Dom verkade inte bry sig. Jag var inne på elgiganten och frågade om hur dom hade ställt sig i samma situation som jag var i. Dom lät tusen gånger bättre!
Först när jag blandade in KO så började Media Markt uppföra sig LITE bättre. KO personen jag fick kunde dock inte så mycket teknologi heller, så kände mig ju lite ensam generellt. Vem sjutton är kompetent kände jag!
Efter 1 års service arbete fram och tillbaka, utan att någon hittar något fel, så hittade HP fel på hårddisken. Trots att det inget fel på hårddisken var, enligt alla tidigare service inlämningar av datorn. Dom bytte hårddisk och nu skulle datorn fungera, så jag fick tillbaka den tillsammans med papper ifrån HP om vad dom hittat och vad dom löst. Datorn verkade fungera, men jag ville inte chansa på att den verkligen ÄR lagad, eftersom Media Markt krånglat och ljugit så ofta, så jag sålde genast datorn ihop med papperna om reparation. Sen köpte jag en ny dator ifrån netonnet istället och är supernöjd hittills!

Detta jag skrivit är ändå bara lång historia kort. Är iallafall glad att ämnet uppmärksammas, för så här får det inte gå till!
Jobbat på InfoCare
Jag har jobbat på Infocare och kan inte annat att bekräfta det som står. Eftersom tid = pengar så rekomenderar arbetsledarna att inte "felsöka" utan bara byta moderkort och slänga in en ny image av operativsystemet eftersom det oftast löser problemet. T.ex så hade minnesproblemet lösts om moderkortet bytts eftersom minnerna måste plockas bort. Samt att hdd problemet hade lösts med en ny image. Allt detta är gjort på under 20 min. Hade datorn felsökts hade det troligvis tagit längre tid. Så ur en ekonomisk synvinkel gör InfoCare rätt. Problemet ligger i att datorerna är såpass billiga att det inte finns något ekonomiskt incitament att laga dem. Skyll inte på InfoCare, skyll på RajRaj och Co. Som skapat det ekonomiska systemet vi lever i!
Lär er att nyttja lokala små handlare!
Det är bara hos små handlare som man kan få vettig service!!
Orolig
lämnade in min dator för reparation för över en vecka sedan med tydliga instruktioner om att inte röra hårddisken då strömförsörjningen blivit skadad. Upprepade vid flera tillfällen att hårddisken ska inte röras då felet inte ligger där. Jag fick dagen efter jag lämnat in datorn ett telefonsamtal från en orolig försäljare att man från support inte kunde lova att inte röra hårddisken. Jag bad dem då att ersätta min med en annan under tiden de lagade felet om det nu skulle behövas, men se det kunde man ju inte... varför undrade jag... nej för så jobbar inte vi. Snacka om serviceminded.... Hoppas nu att min kompis bröllopsbilder finns kvar när jag får tillbaka datorn...
Varför ska man INTE ta betalt för backup?
"Enligt säljare nummer två kommer det dessutom att kosta 1 000–1 500 kronor att föra över informationen från vår hårddisk, något som Elgiganten gjort gratis åt oss 30 minuter tidigare"

Jag är lite förvånad över hur ni tycker att allt ska vara gratis? Bara för att elgiganten bjuder på back-up så ska alla göra det? Om jag inte kan ändra termostaten på elementen får jag betala för det, om jag inte kan byta slangen i bilen får jag betala för det, om jag inte kan byta listen i diskmaskinen får jag betala för det. Varför ska man då inte få betala för backup om man inte klara av det? Tydligen ska allt vara gratis bara för att någon annan kan göra det snabbt.

--------------

"Men resultatet blev minst sagt beklämmande. Ingen av butikerna hittade de två planterade felen."

"Vi var noga med att säga att vi gärna ville ha datorn lagad, men det viktigaste var att få tillbaka de bilder som fanns på hårddisken"

Om ni själva säger att bilderna är viktigast, och de lyckas ta en backup, varför ska de då laga något om de ändå inte anser att datorn är värd pengarna och när ni dessutom själva säger att det endast är bilderna som är viktiga. Vill ni ha datorn totalt lagad för vilken kostnad som hellst kan ni ju inte säga att bilderna är det viktigaste. Ni lägger ju själva upp för problem genom att inte säga vad ni egentligen vill.

Ska vi dra en parallel här med så åker man till verkstaden och ber de titta på bilen innan besiktnigen, men de säger att det inte är lönt att laga den. Sen säger man att verkstaden är dålig för de inte hittade felen utan bara sa att det inte var lönt.

Jätte dåligt test av er. Om ni själva är nöjda med att få bilderna, och ni får bilderna, hur kan man då säga att ingen butik hittade felet? Tro €#% det när man inte anser att det är lönt att laga den. Tid är pengar, även om ni verkar har för mycket tid över.
Okunniga säljare
Detta är också följden av att anställa ointresserade och okunnig personal i butikerna på de rikstäckande kedjorna. Får svar ibland, när man frågar personal, som är skrämmande och rent felaktiga....
@Peter
Signatur Peter skrev: "därför är det alltid väldigt bra om kunden själv skriver ned felet och skickar med en skriftlig fel anmälan".

Är det inte bättre att de skrickar med RÄTT anmälan? Om de skickar fel anmälan så försvårar det ju bara undersökningen. Eller menar du att man ska jävlas med teknikerna genom att påstå att saker som fungerar är trasigt, eller vad menar du?
Inet
om jag förstår rätt har Inet gjort felsökning på 11 dagar, sedan kontaktat kunden och givit en diagnos och sagt att de ska göra en backup som blivit klar samma dag, men teknikern har missat att skicka SMS och att kunden kontaktat dem två veckor senare för att få veta hur det går. Om detta är fallet tycker jag att detta borde nämnas under rubriken "Tid tills datorn gick att hämta ut:" som 11 dagar + 14 dagar pga mänsklig faktor (eftersom utan den antar jag att tiden hade varit just 11 dagar).

Dock tycker jag även att de skulle kunna minska på kostnaden för backupen då de missat att skicka SMSet. Samt att de som nästan renodlad datorbutik inte ska missa fel av en sån här typ.
Rutiner?
Varför säger majoriteten av de företag som inte sköter sig att de ska ändra sina rutiner? Visst är det bra, men borde de inte redan ha gjort det så de slipper att skylta sim inkompetenta. Elaka tungor säger att detta vad amn får lära sig på den första lektonen på handelshögskoleutbildningar, "vi är mycket ledsna och ska ändra våra rutiner". Gärna med ett passande ansiktsuttryck.
Ubuntu på CD/DVD
Instämmer med Kjell E. Har fixat kollegas dator som inte bootade med hjälp av en Ubuntuskiva och sen räddat alla bilder och filer till ett USB-minne. Därefter ominstallation och datorn var igång igen (den hade dock inte några lösa minneskort....)
varför?
Varför är det vinklat som om det är butikernas fel?
Datorerna skickas till dator reparatörer där problem åtgärdas. Det sedan får ju butiken fakturan som vidare befordras till kunden. Det är ju dator reparatörer som behöver granskas.

Känns som artikeln kommer från aftonbladet...
datorer o bilar
11lakan för ett 5minuters lättåtgärdat fel.. it-tekniker o bilmekaniker..
Men det funkar så här
Hade en dator butik .En kund kommer in och säger att han behöver en dator. På grund av att hans gamla kraschat Han hade lämnat in den på Siba och får ett fruktansvärt högt rep pris.Så han bestämmer sig för att lägga samma pengar på en ny dator i stället.Sen frågar han om jag är intresserad av hans gamla dator för delar .Siba hade föreslagit att han skulle slänga den .Det var en märkes dator men han hade lagt extra pengar på grafikkort och hårdiskar.(6800 gt kort tror jag det var bra på den tiden ).Jag köpte datorn osett för 500 kr. det var kabeln mellan hd och moderkortet som var sönder.Det är det första man kollar som tekniker efter man bytt plats på ramminnen.... Testa ett i taget sen byta plats på dom . Hoppas företagen som var med i undersökningen skäms .Att man dessutom vill ha 10000 kr för att hitta på att vissa delar är sönder är faktiskt skrämmande.....
@Zoran
Minnena hade ju inte hoppat ur av sig själv, läste du artikeln? R&R sa ju till butiken att de hade pillat lite själva!
Låg kompetens
Dem som arbetar med tekniska system av olika slag vet att det är botten av kompetensen som tillhandahåller serviceavtal & supportavtal till större företag. Vare sig det gäller daglig verksamhetssupport eller felavhjälpning. Det är fullkomligt logiskt då man får vad man betalar för. Det är ju såklart inte rätt men det är verkligheten. Det finns många klåpare i den här branschen. I regel är det riktigt bra killar och tjejer i dem här företagen som tar hand om de kunder som betalar mest - sedan får elgiganten, SIBA osv bottenskrapet av kompetensen. Jobbar du på Företaget AB och ringer till någon av de stora billiga kedjorna så kan jag garantera dig att kompetensen som kommer för att hjälpa dig är väldigt, väldigt låg. Jättebra granskning. Nu kanske folk börjar inse att både lönerna och kompetensen måste upp i den här branschen.
Ej seriös undersökning av Råd och Rån
Helt korkad undersökning. Hur ofta lossnar minnet? eller kabel på hårddisken ? Att preparera dator med sånt fel är helt orealistiskt eftersom sånt händer aldrig i verkligheten, jag har aldrig varit med om att ett minne hoppat ur sitt läge av sig själv.
Infocare
Jag har egna erfarenheter av InfoCares serviceverkstad i Växjö - enligt min mening är de en samling oseriösa bedragare som borde belagts med näringsförbud för länge sedan.
Partitionstabeller?
Hörrni alla sk datatekniker, ni är ju sämre än Infocare som går på att partitionstabellerna är skadade. Ett allvarligt fel i dessa duger inte så många att återställa utan att formatera hårddisken eller långvarig analys av vilka delar av tabellen som behöver rättas till. Inte går det heller att filkopiera de delar som pekarna omfattar även om disken kopplas till annan dator. Skrivfelet Råd&Rön skapat är sannolikt i bootsektorn. Står t.o.m. i skärmmeddelandet att det är booten som inte är rätt!!
@Fredrik
Elgiganten åtgärdade enligt texten inte felet med hårddisken, de kopplade in hårddisken i en annan dator och kopierade över filerna som var intressanta att rädda. UBCD har flera program som kan användas för att fixa med bootpartitioner beroende på vad man vill göra.
Linux Ubuntu
Som amatör har jag Linux Ubuntu på en CD-skiva och på ett 1 GB USB liggande i beredskap. Kan man inte boota upp Windows från disken så kan man istället boota upp Linux (utan att installera detta på disk). Då får man upp ett fungerande Linux operativsystem och kan då kolla om disken lever eller har dött hårdvarumässigt. Räddade grannens bilder på detta sätt. Installerade sedan om Windows och det fungerade sedan. Orsak till felet: Vet ej! Virus kanske?
Service.
Enligt mig så är rätt utförande av problemet med hårddisken, att först kolla så den syns i bios, sen köra ett klustertest på hårddisken för att säkerhetsställa dess fulla funktionalitet. Sedan köra en reparation av filsystemet genom att köra chkdsk /r i kommandoprompten. runt 500:- är standardpris för en backup i sverige så inget att diskutera. Det märkliga är att Infocare som är den största garantiversktaden i sverige får för sig att byta processor t.ex. vi som arbetat med service vet vilken extremt låg felprocent processorer har. FAIL FAIL FAIL!
Till alla som snackar skit om artikeln!
Asså vissa här säger att det är inte deras fel när deras egna Service center gör fel!???

Menar ni allvar?

Om jag äger ett företag och skickar min kunds grejer till någon annan så har väl som i detta fallet siba, elgiganten eller whatever fortfarande ansvar för vad som sker med objektet! Och om de skickar till någon/några idioter som infocare så är det ett ännu större misstag där de verkar inte kunna lösa problem och de ska "leka datorproffs".

Snälla asså om jag betalar så ska de kunna fixa det annars ska de fan i mig inte kalla sig för servicecenter!!

BRA UNDERSÖKNING fortsätt så det räcker med företag som lurar alla kunder för att bara tjäna pengar så som expert!

Hur kommer det sig att hos dem kostar det 11 000 kr från infocare! Säkert snackat åt sig så de kan höja priset och tjäna extra!

Lycka till i fortsättningen säger jag bara Råd & Rön!
Tabellåtgäden?
Vad kan man använda för program för att kunna åtgärda partitionstabellsfel? Hur gjorde Elgiganten? Kan ju vara bra att få veta exempel på hur man själv skulle kunna avhjälpa dessa fel. Om man ändå en ganska avancerad datoranvändare, varje fel kräver ju ofta en särskild kunskap men det vore intressant att kunna just denna...
Lämna in datorn till en elektronikkedja?
Vem i sitt rätta sinnessstadie lämnar in en defekt dator till en elektronikkedja?
Att teknikerna är skärp som ni fått hjälp av är tråkigt, men det är såhär det fungerar dessvärre - det skall konsumeras och konsumeras, och går det sönder så köp nytt.
Man får det man betalar för.

Jag hade själv som tekniker plockat ut backup innan jag gjort något annat, därefter kört en checkdisk av hårddisken för att se om något är fysiskt fel på den.
Men det är sällan prisvärt att reparera en gammal dator, så är det bara.
Hårddisken
Om bootflaggan eller någon annan del av bootsekvensen sabbats med så är det nog inget de flesta skulle letat efter. Eftersom hdd´n var ok skulle jag troligtvis kört en repair med installationsskivan. Tar inte 5 min men löser felet garanterat.

Teknikernas inkompetens kan inte försvaras.
Det första man kollar är om allt sitter på plats.

Att skicka en hdd till Ibas som inte är fysiskt trasig är löjligt. Det krävs minimal kunskap för att rädda filer från en disk även om den blivit formaterad och nytt os har installerats.
spara bilder
Att en butik tog backup och sedan på fråga bjöd på det innebär ju inte att de alltid gör det. Nu blev det så för att dom frågade. Det är ju inte välgörenhet butikerna lever av. Bilverstäder brukar inte bjuda på felsökning mm heller, men det händer ibland. Dåligt av verkstäderna som inte kollar upp datorerna ordentligt. Däremot skickar ju butikerna datorerna till dom verkstäder som är auktoriserade på respektive märke. Kan ju vara läge att kedjorna ställer högre krav på leverantörerna och dom verkstäder som leverantörerna godkänner.
spara bilder
Att en butik tog backup och sedan på fråga bjöd på det innebär ju inte att de alltid gör det. Nu blev det så för att dom frågade. Det är ju inte välgörenhet butikerna lever av. Bilverstäder brukar inte bjuda på felsökning mm heller, men det händer ibland. Dåligt av verkstäderna som inte kollar upp datorerna ordentligt. Däremot skickar ju butikerna datorerna till dom verkstäder som är auktoriserade på respektive märke. Kan ju vara läge att kedjorna ställer högre krav på leverantörerna och dom verkstäder som leverantörerna godkänner.
Så här blir det
Blir inte förvånad att sånt här händer. Vi pratar om en bransch full av underbetalda och överjobbade människor både i verkstad och i butik. Konsumenter ska bara ha mer och mer för mindre och mindre. Ett enkelt förslag: om en butik har så dålig kompetens och begränsade resurser och detta inte är något ni accepterar, HANDLA DÅ INTE DÄR! Det går bra att köpa saker billigt men konsekvenserna vill man inte ta. Jag handlar på ställen där jag anser att kompetensen och arbetssättet matchar min nivå på kunskap, alltså butiken kan det jag inte kan. Varför gör inte alla det?? Just det ja, pengar...
Inkompetens och/eller tidsbrist INTE bedrägeri
Intressant test och Infocares olika besked är den största behållningen från testet.

Jag har lång erfarenhet av att ha Infocare som samarbetspartner och jag måste bara kommentera kostnadsförslagen. Att de är hutlöst högt satta är bara Infocares sätt att säga att det inte är lönt att reparera, beskedet är alltså: köp en ny dator istället, ett besked som Elgigantens representant också gav direkt i butiken. Infocare måste dock sätta ett pris på reservdelar+jobb, hur hade det sett ut om de bara skrev "Tyvärr ej lönt att reparera"? Det ska ju vara upp till kunden att värdera.

Att de däremot helt felbedömmer felorsaken går inte att försvara, katastrofalt dåligt och en skam för alla oss som anlitar dem!
Fyfan
Jag kan förstå att verkstan inte lägger ner tid på att kontrollera om partitionstabellerna är felaktiga, är nog för omständigt för dom. MEN att inte plocka ur bilderna, att försöka blåse er på nytt moderkort och processor är helt sjukt och antagligen kriminellt. Varför inte vara ärlig, säga att dom plockar ut bilderna, blåser datorn och lämnar tillbaka? Pris: 1500 :- (HEY dom måste och få betalt lr hur?)

:D
Skandal
Roligt att Inet som har blivit röstad sveriges bästa datorbutik 4 år i rad på Sweclockers.com inte klarade av att felsöka, nog för att det är ingen större överasskning att dom stora kedjorna klarar inte ett skit men en riktig datorbutik? det är ju bara tragiskt och patetiskt och visar bara hur rutten denna bransch är.
Jä..vla klåpare
Som IT Tekniker blir man bara förbannad när man läser detta. Skräp är vad det är, inkompitens och bedrägeri.
(Bör säga att Infocare är hw support på vårat företag och dom teknikerna här är duktiga och kompitenta.)
Skamligt
Under min tid som systemadministratör för många år sedan hade vi som standardprocedur att börja felsökning med att ta loss och sätta på plats komponenter som minnen och hårddisk först, därefter boota med en verktygsskiva om ett liknande problem skulle antydas. Båda nämnda komponenter kommer man åt på laptopar genom att lossa ett par skruvar på baksidan och ta loss en lucka. Backa en disk gör man i en handvändning med en usbadapter. För sistnämnda kan det (om filsystemet är läsbart) vara skäligt med en avgift på 500-1000 kr. Att montera isär hela datorn under första felsökning och föreslå byte av som åtgärd tyder antingen på skrämmande inkompetens eller försök till bedrägeri.
Anovo etc.
Jag har jobbat på en av de största tillbehörskedjorna i Sverige i 6 år och vi har en liten servicedisk i varje butik där vi kan göra enklare tester som t.ex. trasiga hårddiskar. Man utesluter ju "click of death" och den typen av defekta hårddiska på 30 sekunder.

Men även vi har ju rötägg så det är ju ett lotto som kund vem som hjälper just dig. Kollegor som inte kan något sabbar ju för hela branchen.
Men personal som är för kunnig eller ärlig är oftast inte önskvärd då de inte säljer lika mycket produkter och försäkringar till så det beror ju på vad man värdesätter som kedja... Kortsiktiga vinster eller nöjda kunder.
Det stora problemet är väl också att det finns inga pengar att tjäna och att konsumenterna inte ser detta som en tjänst som andra tjänster. Konsumenten ifrågasätter inte en målare eller frisörs timkostnad men få är beredda att betala 500kr/tim i ett par timmar som det faktiskt kostar att göra ett lite mer avancerat jobb.

Jag har fått berättat för mig "internt" att serviceverkstäder som t.ex. Anovo och infocare har c:a 15 minuter per serviceobjekt på sig att felsöka och reparera kundens produkt, tar det för långt tid tjänar de inte längre några pengar och det är ju ett jätteproblem med t.ex. diffusa mjukvaruproblem i mobiltelefoner som kanske uppstår först när telefonen har varit igång i ett par dygn.

Men vi konsumenter får ju det vi betalar för! :)
@Alex Lösa Minnen...
"...skramlet som hördes från de lösa minnesmodulerna..." skulle kanske kunna tyda på att minnesmodulerna är tämligen lösa! Eller Alex???

Förövrigt en bra artikel.
sjukt dåligt
Inte oväntat och likaså tragiskt. Antar att detta är vad som händer varje gång jag lämnar in min bil..dvs att jag blir totalblåst och lurad. Som väl är kan jag datorer...men fyfan va dåligt. Den vanliga responsen från Feliamarkt och Failgiganten mfl. är "ingen kommentar" alternativt "vi ska se över våra rutiner/våra kunder ska självklart bla bla bla här har vi gjort en miss". Efterföljande åtgärder = 0
Butikerna har sitt ansvar, inte bara serviceverkstaden
Om kunden lämnar sin dator till butik så är det väl deras ansvar att deras serviceverkstad gör ett bra jobb? Kunden lämnar datorn till sin butik och inte till serviceverkstaden. Att frånsäga sig ansvar och skylla på nästa spelare i kedjan tyder på mycket dålig kompetens gällande kundbemötande.
Slamkrypande ramminnen
På ett sätt kan jag förstå att man inte hittade minnesfelet.
Om man startar datorn utan ramminnen så kommer post (power on self test) att misslyckas.
På alla stationära datorer jag jobbat med så kommer detta leda till att du får en sekvens med pip från datorn. Detta är en felkod som pekar ut ungefär vad som är fel och om allt funkar så kommer det bara ett kort pip. Följdaktligen skulle man veta direkt att det är nåt fel med minnena och sen är det ganska lätt att upptäcka att de inte är ordentligt monterade.
Jag tog av ren nyfikenhet och plockade ur minnena ur min ett par år gamla Fujitsulaptop. Den visade sig snabbt vara betydligt mindre samarbetsvillig. Inte ett ljud gav den ifrån sig. Alltså inga ljudfelkoder. Okej, skam den som ger sig. Fram med felkodsläsaren. Min är anslutbar via paralellport, paralellportsportsheader eller pci. Där gick jag på pumpen igen eftersom samtliga dessa anslutningar saknas på datorn.
Visst, hade jag pysslat mer med bärbara hade jag säkert ägt en läsare anslutbar via mini pci-e, men nu hade jag ingen sådan liggande hemma. Denna hade också varit avsevärt krångligare att använda eftersom jag varit tvungen att ta ut det trådlösa nätverkskortet och koppla bort antennkablarna till det för att ha någonstans att koppla in felkodsläsaren.
Då kommer vi till frågan om hur lösa ramminnena var.
Du kan trycka i en so-dimmodul såpass långt att den sitter fast och ser bra ut, men inte ligger emot kontaktblecken i botten på sockeln. Då fungerar inte modulen men ser okej ut om du inte kollar väldigt noga. Jag kan säga att om det var så det låg till så vete fan om jag hittat felet i brådrasket. Om den däremot var lös och hade hoppat ur sockeln helt så hade jag sett det. Följdaktligen så kan jag tycka att minnesfelet lite beroende på erfarenhet och utrustning kanske inte var riktigt lika lätt att hitta som det låter.
Att man däremot misslyckas med hårddisken är fullkomligt skrattretande. Eftersom filsystemet är intakt så kommer den fungera felfritt om kopplar in den som en sekundär disk i en annan dator. Så en backup börja vem som helst klara av från den punkten. Att räkna ut att det är mbr som är felaktigt borde då också bli en ganska enkel hypotes att framlägga utifrån de fakta man har. Nämligen hårddisk med oskatt filsystem som inte vill starta operativsystemet.
Jag har aldrig hyst nån större respekt för elektronikföretagens dataservice och det här bekräftar väl mest mina åsikter, men som sagt minnesfelet behöver inte vara så trivialt som det framstår. Dessutom borde tillverkarna av bärbara datorer också ha en skopa ovett, för servicevänlig är inte direkt det första ordet som kommer upp i huvudet när man håller på med laptops.
Aningens oseriöst
Att det tog 5 minuter för er som visste felet säger inte så mycket, jag kan skapa ett fel på en bil som jag kan ordna på 5 minuter, men som tar en bilverkstad en heldag att felsöka.

Det kan ta en timme att bara öppna en laptop med usel design = en timmpeng på 5-800kr.
Värdet på datorn var enligt er 1500kr, vilket ger 2-3timmars jobb innan det känns oseriöst att laga den.

Men om nu det bara var boot-problem,
så tycker man att de iallafall borde kunnat fixa en backup för en femhundring.
Disk ras?
Jag skulle nog även vid första anblick misstänkt disk krash. Men att "teknikerna" över huvud taget inte ens försöker montera disken i en annan dator när kunden ber om det är f*n tjänstefel.

Att ge förslaget att ut hela innanmätet i en 5 år gammal laptop skulle jag klassa som bedrägeri.

Artikeln visar vad gemene man misstänker, att drakarna gör allt för att blåsa sina kunder.
Samma visa
När det snöar i Stockholm, är det vinter i Sverige.
@Peter - Har du läst artikeln...?
Peter här ovan verkar knappt ha läst artikeln.

För det första har det inte varit tal om någon form av garanti. Datorerna var enligt artikeln begagnade datorer från 2007 (och ingen tillverkare eller butik jag känner till ger en så generös och överförbar garanti).
Det handlade om att köpa datorreparation som tjänst, och att då erbjuda backup av data som tilläggstjänst vore naturligt.

För det andra så kunde ju datorerna "repareras" på 5 minuter efter att det återkommit från serviceverkstaden, så förklaringen att minnena kan ha skadats håller inte.

Vad gäller tekniker vs säljare, så har de flesta större elektronikvaruhus separat disk för serviceärenden. Då får man väl se till att ha tekniskt kompetent personal bakom den disken och inte "vanliga säljare".
Samma som för 15 år sedan
SVT programmet Plus lämnade in TV-apparater med ett enkelt fel (högtalaromkopplare på baksidan stod i fel läge) och TV-reparatörerna tog betalt för kostsamma reparationer... Detta borde undersökas för bilreparationer också.
Garanti?
@Peter: Vem, förutom du, har pratat om garanti? Som jag förstår texten från Råd & Röns sida så är det inte tal om att lämna in under pågående garanti, och de har upplyst att det viktigaste för dem som kund är bilderna. Vad anser du att kunden skall göra när den hamnar ett läge där de inte själva kan ta backup? Du kanske har allt kopierat på fler ställen eller inte har något viktigt men då är du troligen i minoritet. Kunder som ber om hjälp ska också få den hjälpen eller få besked att någon annan får hjälpa dem, svårare än så är det inte tycker jag.

Tycker att det är lite synd att Råd & Rön inte testade någon mindre datorfirma som sysslar med service i första hand för att få som motpart till de stora drakarna, oftast är priset lägre och servicegraden högre hos dessa. Förhoppningsvis kanske några till tänker till framöver innan de vänder sig till det ställe som säljer den billigaste datorn, det är inte säkert de har den bästa servicen om det skulle gå så illa att man behöver hjälp.
Teknisk felorsak?
Hej,
Om jag förstår saken rätt så avaktiverade ni bootflaggan till startpartitionen?
Varför bara kolla de stora?
Varför bara kolla hos de stora "drakarna"? Vi jobbar själva med datorreparationer och vi och många andra små företag skulle säkert löst det mycket billigare och snabbare. I vår affärsidé ingår dessutom att erbjuda en rekonditionerad dator som alternativ till en ny dator om det inte lönar sig att reparera.
Så här fungerar det
500:- för felsökning, backuptagning på defekt dator samt ett USB minne tycker jag är ett bra pris. Att de missade felen inte så bra.

Sen har de flesta kedjor "servicepartners" som sköter reparationerna. Servicepartnern blir företaget som bjöd lägst och betalning sker per reparation. Måste datorn skickas in två gånger dubblar partnern sin vinst.

Vidare undviker partnern att inte anställa utbildad personal för att spara löner samt betalar ofta den anställde per reparation.

Ett år i elektronikreparation till slutkund branchen räckte för mig.
De två servicepartners vi skickade till Infocare och Powermill var båda urusla. Kunde skriva byt hårddisken i repartionsordern och de bytte moderkorten men inte hårddisken.
råd: skriv ner problemen
Tack för en intressant artikel - man kan ju hoppas att Infocare nu dumpas av de här företagen. Problemen med säljarna som inte tar korrekta felrapporter känner jag igen mycket väl. Om jag måste gå den vägen, så har jag börjat skriva ner en detaljerad, tydlig felbeskrivning på papper och ha med i butiken och sen sagt till säljaren att hen ska skriva in felbeskrivningen ordagrant. Då kan man hantera det problemet i alla fall.
Vad står det i garantin, och vilket tjänst har ni beställt?
Sedan när lämnade någon data tillverkare någon form av garanti för data på hårddiskar, eller butik för den delen? Ta backup är upp till kunden kan de inte sköta det skall de inte få behålla sin data heller om inte de anlitar någon för att ta backup, så låter extremt dumt av råd och rön att säga något om det.

Sedan om man har lossat minnen på datorn själv och om det suttit lösa i datorn under frakt kan de ha blivit skadade, vilket skulle betyda att ingen form av garanti skulle gälla. Efter som det är ett grovt handhavande fel, där du själv har skadat datorn.

Så skulle påstå att Inet var riktigt generösa som erbjöd sig att försöka, sedan är de flesta Säljare som tar emot felanmälningarna säljare och inte data tekniker så inte så lätt för dem att veta vad de skall skriva i fel anmälan, därför är det alltid väldigt bra om kunden själv skriver ned felet och skickar med en skriftlig fel anmälan.

Att sedan de flesta service firmor i Sverige har ganska dålig kompetens när det kommer till att reparera elektronik borde väll vid detta fallet vara ganska uppenbart, men det är ju dock inte butikens fel. Butikerna använder ju i regel den service leverantör som är certifierade utav tillverkaren av datorn, i tron att de kan sina saker kan man heller inte skylla på butiken, hur skall de veta det är inte datatekniker.

Däremot kan det ju vara korrekt att klaga på service firmorna i detta fallet när det inte klarar av att lösa ett sådant fel. Men jag vet inte hur komponenterna har blivit lossade i datorn, så svårt att säga om de kan ha skadat moderkort och minnes kretsar till den grad att det behövde bytas ut.

Så vet inte vem har den tekniska kunskapen här verkar ju inte heller vara råd och rön som det låter och det verkar ju heller inte vara insatt i hur garanti fungerar även fast det är en av det områden de bevakar att de följs och skall vara proffs på att göra. Vilket i sig kan vara lite illa måst jag ju tillägga.
Infocare...?
Är ni säkra på att Infocare reparerar själva? Jag har nämligen arbetat som tekniker hos en verkstad som Infocare skickade reparationer till. De fungerade då bara som en insamlingsplats som deras servicekunder skickade till och sedan skickade de i sin tur alltså iväg reparationerna till oss. Det gällde visserligen inte datorer, men ändå...
HDDn
Jag har jobbat som tekniker i många år, och jag skulle då tänka diskras med det där felmeddelandet. Det är bra mycket vanligare att diskar rasar än att bootsektorn går sönder.
Sen så skulle jag såklart gå vidare med att felsöka lite.
Men det som bildtexten säger tycker jag är väldigt missvisande.
@ Anders
Infocare anlitas av butikerna och för kunden är det totalt ointressant vem som tar hand om serviceärendet. Tilläggas bör att det är med butiken du som kund har ett köpeavtal och det är således butiken som är din avtalsmotpart. Så även om det är dom erkända klantarna Infocare som i detta fallet felat är det i allra högsta grad butikens fel. Det är upp till dom att se till att den kontrakterade servicepartnern är kunnig & seriös.
SÅ BRA!
Härligt att se, Ni kunde dock besökt någon liten data firma för att få reality checkup. Infocare sabbade min hårddisk när jag bara ville ha den bytt från en dator till en annan. Borde gjort själv, men det vara garantireparation. Det här gjorde ni bra, mer av det.
Inte butikernas fel
Nu kan man väl knappast belasta butikerna för att serviceverkstaden inte hittar felet? Att bemötandet kan ha varit felaktigt kan jag gå med på, men att skylla på butiken när det är Infocare som gör all reparation är enligt mig helt fel. Det är test som dessa som förstör mer än dom hjälper för oss säljare som försöker hjälpa kunder.
Tjäna pengar
Butiker tjänar inga pengar på att laga gamla datorer, bara på att sälja nytt. Har många och bra erfarenheter av Inet, de sysslar med datorer och inget annat. Varför i hela världen skulle jag be en försäljare av dammsugare och kaffebryggare att laga min dator?
Reflexion och fråga
Att påstå att datorn behöver nytt moderkort och ny processor kan knappast handla om inkompetens. Det måste väl ändå vara bedrägeri? För de måste väl insett att det inte var problemet?

Men jag är lite nyfiken på vad ni gjorde med "partionstabellen"? Var det den exekverbara koden i mbr ni pajade? Så man kunde kört typ bootsect.exe /fixmbr för att fixa?
Ibas
Vill tillägga att Elgiganten även har avtal med Ibas och kan rädda bilder som blivit raderade etc. Fungerade klockrent hos Elgiganten i Helsingborg.
@Jochen
Hej!
Vi använde Ultimate Boot CD 5.1.1 för att både plantera partitionsfelet och för att åtgärda det.
Program
Vad använde ni för program för återställningen?

Kommentera

Kommentera gärna våra artiklar, men tänk på att Råd & Rön inte har möjlighet att ge personlig rådgivning. Vänligen vänd dig till din kommunala konsumentrådgivare.