2006-06-06

Fotbollar (ur arkivet)

Ur arkivet: Råd & Rön granskar tillverkare av Fotbollar (pdf)

Råd & Rön nr 6/2006

Spel med schyst boll

Tillverkningen av fotbollar har blivit bättre. Det visar vår granskning av några fotbollstillverkare. Ulvåkers IF väljer Rättvisemärkta fotbollar för att vara säkra på att bollarna är tillverkade under bra förhållanden. Vi var med på en träning.

Det är torsdag eftermiddag på Åbrovallen utanför Skövde och strax ska träningen dra igång för några av Ulvåker IF: s ungdomslag. Bilarna rullar in på den stora parkeringen och snart fylls de stora gräsplanerna med tjejer och killar. Vi har fått lov att vara med på en träning med tjejer 92. De har precis börjat använda Rättvisemärkta bollar.

Tjejernas tränare, som är två pappor, kommer kånkande med tröjor, bollar och färgglada koner. De samlar tjejerna runt sig och går igenom dagens träning. Några får bakläxa för att de inte har på sig sina benskydd. Träningen startar sedan med en teknikövning och spelarna börjar jobba med sina bollar. Det är en slalomövning och step-up som avslutas med ett inlägg.

En aktiv klubb

Bredvid fotbollsplanen står Johan Gustavsson. Han är ansvarig för Ulvåkers fotbolls- cup, Ulvacupen, som klubben har arrangerat sedan 1973. I år kommer 288 ungdomslag att delta och alla bollar som används under cupen är Rättvisemärkta.
- Dessutom har vi bestämt att alla ungdomslag i klubben ska spela sina matcher med Rättvisemärkta bollar i år. Bollarna kommer att ha klubbens svarta och röda färger.

Johan Gustavsson berättar att klubbens medlemmar är väldigt aktiva. Bland annat har alla tillsammans byggt den stora röda inomhushallen, som ligger uppe på vallen. Normalt skulle en sådan lokal ha kostat 15 miljoner. Dessutom har klubben ett antal välskötta gräsplaner. Han säger att föräldrarna hjälper till med det mesta och när vi är där på besök har ett lag grillfest. En mamma och hennes barn sköter om kiosken.

Tillsammans med skolan och kyrkan har klubben också deltagit i ett EU-projekt. Johan Gustavsson berättar att ledarna och skolan märkte att det fanns en tråkig attityd mellan barnen. För att förbättra situationen inledde de en diskussion och en utbildning, där både elever, lärare, föräldrar och ledare deltog.
- De handlade mycket om att alla ska få vara med och att vi ska ställa upp för varandra.

I samband med det här projektet föddes idén om att börja använda Rättvisemärkta fotbollar i klubben. För att testa hur de funkade beställde Johan Gustavsson några bollar för att testa dem.
- Jag upptäckte att de var bättre än de vanliga bollarna i den här prisklassen och då tvekade jag inte.

Tillverkas i Pakistan

Ungefär 60 procent av alla fotbollar i världen tillverkas i Siallcot, ett område i Pakistan. Sedan en tid tillbaka har viss tillverkning flyttats till bland annat Kina.
- De billigaste bollarna tillverkas ofta i Kina, säger Tommy Fredriksson som arbetar på företaget Arumdalu-Mokko som importerar Rättvisemärkta fotbollar.

I Pakistan sys fotbollarna för hand och detta är ett mycket hårt arbete.
- Att sy fotbollar är som att lägga ett pussel med olika bitar som sätts ihop med tråd och latex.

Tillverkningen har fått mycket kritik för dåliga arbetsvillkor och barnarbete. Många arbetare får problem med sina händer. Dessutom arbetar de med farliga plaster och många använder inte skyddsmask.

Efter kritik i väst har företagen försökt att får mer kontroll över tillverkningen.
Vår granskning av fem tillverkare visar att förbättringar har skett. Flera av tillverkarna tar numera ett stort ansvar för tillverkningen. Det är bara Intersport och Uhlsport som inte har kommit lika långt i sitt etiska arbete som Adidas, Nike och Puma.

Tommy Fredriksson bekräftar att det har skett stora förbättringar av fotbollstillverkningen i Pakistan.
- Påtryckninga rna från västvärlden har påverkat förhållandena för dem som syr fotbollarna.

Däremot kan han inte säga hur det ser ut i Kina.
- Det är svårt att kontrollera tillverkningen där men mycket tyder på att det inte skett några förbättringar.

Rättvisemärkt bättre

Enligt Tommy Fredriksson har förändringarna till det bättre i Pakistan framför allt skett på de stora sycentrumen eller workshoppen.
- Men mycket av fotbollstillverkningen sker fortfarande i hemmen och här har företagen inte någon kontroll över tillverkningen. Det innebär att barnen också är med i tillverkningen.

När det gäller de Rättvisemärkta fotbollarna får dessa inte tillverkas i hemmen utan bara på sycentrum eftersom man vill ha kontroll över hela tillverkningsprocessen. Det innebär att det fortfarande är stora skillnader mellan Rättvisemärkt och vanlig tillverkning, enligt Tommy Fredriksson. De som arbetar med Rättvisemärkta fotbollar får också dubbelt så mycket betalt som de som arbetar på andra ställen. Till de Rättvisemärkta sycentrumen finns också sjukstugor, där arbetarna kan få gratis sjukvård. De som arbetar kan också få hjälp med lån om de vill starta en egen rörelse eller vill utbilda sig. Dessa förmåner betalas med en premie som läggs på varje fotboll.

Tommy Fredriksson säger att den Rättvisemärkta tillverkningen bara står för en liten del av tillverkningen i Pakistan.
- Det säljs cirka 350 000 fotbollar i Sverige varje år av dessa är bara cirka 2 000 Rättvisemärkta - en droppe i havet.

Tjejerna på Åbrovallen har övergått att spela tre mot tre. Tränarna uppmanar dem att jobba på och jaga för att sätta press på motståndarna. När de slutar det passet och går över till att träna inlägg får vi en pratstund med Evelina Lind och Josefine Hoffmejer. De har spelat fotboll sedan de var sex år. De har sett program på tv hur fotbollarna tillverkas och tycker att det är bra att klubben byter till Rättvisemärkta bollar.
- Det blir mer rättvist då.

TEXT HELÉNE GÖTBERG

Vill du veta mer?

http://www.sportsystem.nu/rattvisemarkt.php

 

De här företagen ingår i granskningen av tillverkare av fotbollar:

 • Adidas
 • Puma
 • Nike
 • Uhlsport
 • Intersport

Sedan mars 2007 använder Råd & Rön en niogradig betygsskala och en uppgift om samlat betyg, max 100. Det här testet ur Råd & Röns testarkiv använder vårt äldre femgradiga betygssystem.

Tänk på att produkterna i Råd & Röns testarkiv kan ha utgått och att priserna är från när testerna publicerades.

 

Våra guider

 • Hyr bil utan överraskningar

  Snart är det semestertider och många kommer att hyra bil. Men uthyrningsvillkoren är inte alltid helt enkla. Råd & Rön tipsar om vad du ska tänka på.
 • Ta tvisten till tinget

  Har du råkat i tvist med ett företag om en vara eller en tjänst kan du söka hjälp på olika sätt. I sista hand kan du ansöka om att tingsrätten ska pröva tvisten. Vi berättar hur det går till.
 • Så undviker du onödiga försäkringar

  Det är lätt att gå vilse bland försäkringsvillkoren och därmed teckna både en och två försäkringar för mycket. Råd & Rön hjälper dig att inte fastna i de värsta snåren.
 • Övervinn mörket

  Vintertrötthet drabbar hälften av alla svenskar, och enligt forskarna är det ett växande problem. Vi tipsar om hur du gör för att inte drabbas.
1 av 3
 

Sjukt hundgodis

grisöra

Vi hittade salmonella och resistenta bakterier i flera grisöron.

 

Varning för fulsälj

fulsälj

Allt fler luras att köpa dyra abonnemang när de tror att de bara köper en telefon eller surfplatta.

 

Nya Råd & Rön i din surfplatta och dator

omslag nr 3 - 2014