Proteinpulver

Proteinpulver säljs som aldrig förr. Och burkarna innehåller också den mängd protein som leverantörerna uppger, visar Råd & Röns granskning. 
– Men för de allra flesta är proteinpulver helt onödigt, säger Anki Sundin, nutritionist och före detta svensk mästare i bänkpress.

För inte så många år sedan, innan Anki Sundin var aktivt tävlande och lyfte 107,5 kilo som mest, var proteinpulver mest en skygg produkt som bara fanns att få i små gymbutiker och som åts av ett fåtal hårt tränande idrottare.

Men sedan dess tycks det ha hänt något. Nuförtiden hittar du gigantiska burkar med protein att köpa i allt från specialiserade nätbutiker till närmaste häl-sokostbutik – bredvid kamomillteet och de fotriktiga sandalerna.

Burkarna är väl exponerade uppe på hyllorna, och det smaksatta innehållet marknadsförs som både nyttigt och nödvändigt. Reklamen vänder sig inte bara till den hårdtränande idrottaren, utan också till normaltränaren som ”behöver” komplettera sin kost med protein och, ja, till och med till den som snabbt vill minska i vikt.

Få behöver tillskott

Anki SundénMen experterna ger inte mycket för proteinpulver. Nutritionisten Anki Sundin, till exempel, som brukar föreläsa om just kost, näringslära och prestation, menar att det är ett fullständigt onödigt preparat.

– För de allra flesta som tränar, till och med på hög nivå, räcker det faktiskt att man har koll på vad man äter, vilka livsmedel som innehåller protein samt när och hur mycket man ska äta av det. Det är ytterst få som behöver ett tillskott av protein.

Men vilka behöver det?
– Det skulle i så fall vara idrottare på elitnivå. Men det är nog snarare av bekvämlighetsskäl som jag säger så. Ett proteinpulver som man blandar med lite vatten är ju faktiskt väldigt smidigt och bekvämt, det är en aspekt som man måste ha respekt för. Men för de allra flesta behövs det alltså inte, säger Anki Sundin.

Hon vill inte döma folk som tar proteinpulver, det är upp till var och en, säger hon. För egen del tycker hon dock ”att det är lika bekvämt att ha med sig en banan och en burk kvarg till gymmet”.
– Om man i stället väljer vanliga livsmedel får man ju också i sig andra näringsämnen än bara det som finns i proteinpulvret. Det är mitt budskap.

Stor marknad

Ingen kan svara på hur mycket proteinpulver som omsätts i Sverige, men världsmarknaden är gigantisk – mellan 120 000 och 150 000 ton 80-procentigt proteinpulver tillverkas varje år. Arla är en av de producenter som säljer råvaran till företag som i sin tur smaksätter pulvret och säljer till konsumenter.

– Efterfrågan ökar med 5–10 procent per år. Vi säljer flera hundra ton per år, det mesta i Europa, säger Anders Steen Jørgensen, chef för Arlas affärsområde Nutrition.

Anki Sundin ser inte positivt på det ökande utbudet.
– Marknaden är gigantisk. Och tyvärr tror jag att den är det just därför att folk i allmänhet kan för lite om näringslära. Till och med motionärer köper proteinpulver av olika skäl.

Onödigt

Det finns alltså ingen som behöver äta proteinpulver. Pulvret innehåller inget som du inte kan få i dig genom att äta tillräckligt mycket mat med rätt näringsinnehåll. Om du äter vanlig husmanskost och inte idrottar är proteinpulver fullkomligt onödigt. Livsmedelsverket konstaterar att 10–20 procent av all näring bör vara protein, något som uppfylls med råge genom normal kost.

Är du däremot aktiv idrottare ökar ditt energibehov, hur mycket beror på vad och hur ofta du tränar. Sveriges olympiska kommitté, SOK, rekommenderar konditionsidrottare att äta 1,2–1,6 gram protein per kilo kroppsvikt varje dag, medan styrkeidrottare bör äta något mer – 1,6–1,7 gram. SOK slår fast att det är ”inga problem att täcka proteinbehovet med vanlig kost, förutsatt att energibehovet är uppfyllt”.

Text: Pontus Ohlin och Hampus Engstedt

 

tabell

Frågor och svar om proteinpulver

Vad är protein?

Protein kallas kroppens byggstenar. Det består av 22 olika aminosyror som bygger upp kroppens alla celler. Åtta aminosyror är nödvändiga att få i sig via kosten; kroppen kan inte tillverka dem själv.

Hur görs pulvret?

Vassleprotein är en restprodukt från ostproduktion. När mjölk blandas med löpe separerar mjölkens två protein-sorter kasein och vassle. Kaseinet stelnar och kultiveras för att bli ost. Kvar blir en vätska med vassle, fett och laktos (mjölksocker).

Vätskan, som kallas vassla, filtreras i flera omgångar tills mestadels bara proteinet är kvar. Ju fler och noggrannare filtreringar, desto högre blir proteinhalten i det färdiga pulvret.

Finns det steroider i pulvret?

Inget tyder på att proteinpulver skulle innehålla dopningsklassade substanser. Olika kosttillskott som säljs i tablettform och påstås ha diverse prestationshöjande förmåga är däremot en annan femma.
Malmö miljöförvaltning testade 85 kosttillskott (varav inget var proteinpulver). Av dem innehöll 15 substanser som gjorde dem till läkemedel och inte kosttillskott. Av de resterande var hela 78 procent felmärkta på ett eller annat sätt.

En brittisk undersökning från 2007 av 58 kosttillskott visade att nästan en av fyra produkter innehöll små mängder av hormoner eller det förbjudna uppiggande ämnet efedrin. Ingen av de fem produkterna som klassades som proteintillskott innehöll dock förbjudna ämnen.

Ska jag äta protein när jag tränat?

Att äta protein i samband med träning ger bäst effekt för nybildningen av muskler. Vetenskapliga undersökningar visar att 20 gram protein före eller efter ett styrketräningspass ger maximal effekt.(Källa: Kost- och näringslära inom idrotten av Eva Blomstrand och William Apró för Riksidrottsförbundet.)

Smaken då?

Ett högst ovetenskapligt smaktest på redaktionen avslöjar att proteinpulver blandat med vatten är näst intill äckligt. De vanligaste smakerna är jordgubb, vanilj och choklad med mycket eller väldigt mycket artificiell eftersmak. Blandade med mjölk är däremot de flesta pulvren uthärdliga om än långt ifrån något vi dricker med njutning.

Så granskade vi proteinpulvret

Vi har låtit analysera innehållet i tio olika proteinpulver, flera av dem är storsäljare. Pulvren säljs i allt från enkla plastsäckar till snyggt formgivna plåtburkar, och deras vikt är från 240 gram till ett kilo.

Förpackningarna köptes i vanliga hälsokostbutiker, sportbutiker, e-handelsbutiker och på gym. Alla pulver som ingår i granskningen är av typen vassleprotein, som är den mest sålda typen av proteintillskott.

Innehållsförteckningarna anger en proteinhalt på mellan 70,1 och 89 procent, vilket i princip stämmer bra enligt vår laboratorieanalys. Alla angivna proteinhalter utom en är inom analysens felmarginal. Den enda avvikelsen är WNTs Triple protein, som ska innehålla 84 procent protein. Vår analys visar en marginell skillnad på en dryg procent inräknat felmarginalen. I tabellen visas proteinhalten per 100 gram.

Vi lät även labbet undersöka förekomsten av arsenik, bly och kadmium i alla testade proteinpulver. Vår amerikanska systertidning Consumer Reports hittade för höga halter av något av dessa ämnen i fyra av 15 testade proteinpulver vid en granskning förra sommaren. Äter du de tio proteinpulver vi testat kan du däremot vara lugn; vi hittade inga förhöjda värden av de tre ämnena.

Analysen är gjord av Eurofins i Lidköping och visar dessutom halten av fett. Här nedan hittar du en tabell som även visar pulvrens fetthalt.

tabell med fetthalt

 

Prenumerera nu

Få tillgång till alla tester

Få 10 nummer av Råd & Rön + full tillgång till hemsidan för bara 435 kr/år.

Träning

Kaka efter träningen

Kommentarer

Finnar av protein?
Hej,

Är det sant att man får finnar av proteinpulver?
Läste nämligen denna och blir smått orolig?
http://blogg.proteinportalen.com/orsakar-whey-protein-finnar/

MVh
O
Alla behöver protein
Varför är det upp till andra vilken proteinkälla var och en använder!? Herregud, man kan väl få äta vad man vill när man vill, utan att behöva höra att man är okunnig och lat. Ägg förespråkar många. .visst det är superbra med ägg, men vem fan vill äta ägg både nu och då? Hört talas om äggallergi!? Jag själv är GBP-opererad och protein är fruktansvärt viktigt för min kropp. Jag kan äta max en deciliter åt gången så för att jag ska få i mig tillräckligt med protein så nästan måste jag tillsätta det i kosten jag äter. Jag tycker att det är väldigt bra att det finns många proteinrika alternativ. .:)
Kvarg
Hur smakar kvarg?
Underkänt
R&R brukar vara pålitliga och bra och en källa man kan hänvisa till. Men här får ni underkänt, med råge!
Hur kommer det sig för det första att en f.d. bänkpresstant får ett sådant utrymme? Vad vet hon som inte experter vet?
Sedan skriver ni som att "är ni inaktiva är proteinpulver onödigt", vilket kan stämma, men menar ni alltså att det är fördelaktigt att leva utan att träna? Det går bara att tolka på det sättet.
Sedan missar ni en massa om aminosyror och ni gör bort er totalt när ni skriver att det finns 22, när det bara finns tjugo (20). Det är relevant att skriva här om vilka aminosyror som behövs till vad, osv. Många vegetarianer och veganer har svårt att få i sig tillräckligt med protein och särskilt EAA.
Största missen är dock det gällande kostnader och mängd för pulver kontra protein genom mat. Jag skulle tippa på att man blev både fet och fattig om man försökte få i sig det protein man behöver genom maten.
Ni kunde göra om och göra rätt och skriva en mer objektiv artikel utan att i förväg inta en obstinat position som att proteinpulver är ett sätt att tjäna pengar på okunniga och ni förmodar här att i princip alla är okunniga.
I ett samhälle där haven snart är utfiskade och köttproduktionen är både inhuman, resurskrävande och på sikt ohållbar tycker jag ni kunde ta lite mer ansvar. Vi vanliga människor försöker göra det, nämligen. Genom att "äta med ansvar" (inte nödvändigtvis bli militanta veganer).
Det enda jag tycker angående proteinpulver är att de är ändå ganska dyra och att det finns så väldigt många, samt att proteinet kommer från olika födoämnen och det kan vara svårt att veta vad som är bäst. Ska man granska något borde det vara kring detta, samt ta upp bieffekter av hög konsumtion av olika proteintyper. En av dem kan vara acne.
:)
Jag anser då att proteinpulver har sina fördelar då det kan vara " smidigare " och billigare. Men vänta nu.. Hur ovetande och lat är man inte när man köper och använder proteinpulver? Har någon hört talas om ägg? :) ni vet de där som hönsen värper. Superbra livsmedel utan onödiga tillsatser som smakförstärkaren och den ev. Färgen på proteinpulvret. Ägg slår allt i proteinväg. Efter träning är det bara inte protein som gäller utan energi. Banan är inte alls dålig efter träning? Det är i princip det bästa du kan äta efteråt JUST därför den är så kalloririk. Hur ska du annars kunna återhämta dig? :) kolhydrater är inte farligt! Kvarg = dåligt om den innehåller sötningsmedel (aspartam) som den alltid brukar ist för
riktigt socker. Naturellt kvarg är det inget fel på och inget socker i, så dina tänder kommer inte ruttna :) Slutord. Proteinpulver = för de som inte kan så mycket om näring osv. Latmaskar
Vassle är bra för diabetiker och feta och normala enligt Lunds Universitet
Läs här och lär

"Forskning från Lunds universitet visar att vassle kan ha goda effekter på insulinfrisättningen vilket kan leda till nya livsmedel anpassade till överviktiga eller diabetiker.

Vår mat består av kolhydrater, fett och protein. En överkonsumtion av kolhydrater och fett är ofta förknippade med diverse störningar i ämnesomsättningen vilket i förlängningen kan orsaka övervikt och typ 2 diabetes.

Kolhydrater orsakar en kraftigare insulinfrisättning vilket snabbt sänker blodsockret samtidigt som det låga blodsockret ökar hungerkänslan, vilket leder till att vi äter ännu mer kolhydrater.

Vassle är ett mjölkprotein som utvinns vid produktion av ost och består av aminosyror som orsakar en mildare stegring av insulinfrisättningen, vilket ger en långvarigare mättnadskänsla. Konsumtionen av en mindre mängd protein ger således en mer varaktig mättnadskänsla än motsvarande mängd kolhydrater.

Nya livsmedel för överviktiga och diabetiker

Eftersom personer med typ 2 diabetes saknar förmåga att justera sin blodsockernivå på naturlig väg behövs mediciner, men denna forskning visar att man även med hjälp av födoämnen i vassle kan nå samma blodsockersänkande effekt.

– Med den här kunskapen kan nya livsmedelsprodukter, med mycket lägre andel kolhydrater än dagens, tas fram anpassade till överviktiga, diabetiker men också normalviktiga individer. Vi har även sett andra rapporter med goda effekter av vassle vad gäller hjärt- kärlsjukdomar, säger Albert Salehi, forskargruppsledare vid Lunds universitets Diabetescentrum.

Aminosyror påverkar insulinfrisättning

Forskarna lät ett antal försökspersoner äta vassle och mätte vid olika tidpunkter halten av olika aminosyror såsom valin, isoleucin, leucin, threonin och lysin och ett par kända insulinfrisättande hormoner. Såväl aminosyrorna som hormonerna ökade. Resultatet blev detsamma när man upprepade försöken genom att tillsätta serum från försökspersoner till isolerade langerhanska öar i provrör. Effekterna på insulinfrisättningen beror på dessa aminosyror och på en del hormoner som dessa aminosyror frisätter från tarmen.

– Vi ska nu gå vidare och undersöka effekten av dessa aminosyror på insulinfrisättande celler från bukspottkörteln som kommer från människor. På det sättet kan man ta fram komponenter till bättre produkter, såsom mejeriprodukter och andra livsmedel som kan vara mer anpassade till överviktiga eller diabetiker, säger Albert Salehi som är kritisk till att dagens svenska mejeriprodukter ofta innehåller stora mängder kolhydrater.

Text: SARA LIEDHOLM

Ett pressmeddelande från Lunds universitet 20 mars 2013"


Från
http://www.vetenskaphalsa.se/fynd-om-vassle-kan-leda-till-nya-livsmedel/
Vassleprotein finns ju i barnmat, glass etc
Inget konstigt med vassle protein, ni äter det själv utan att veta om det, finns ju i vanlig barnmat, se här

Semper välling http://www.semperbarnmat.se/produkter/15-ar/fullkornsvalling-banan-katrinplommon-drickfardig

Ekologisk barnmat http://www.hippbarnmat.se/index.php?id=540

Nestle Modersmjölksersättning https://www.nestlebarnmat.se/var-barnmat/alla-produkter/Modersmjolksersattning/nan-h.a.-1-600g/

Ni har väl säkert käkat magnum glass från tex GB, ja då har ni ätit vassle läs här http://gb.se/produkter/magnum-mini-classicalmondwhite-6-pack/
Vassle är ju praktiskt
Visst kan man äta kycklingfile, keso, kvarg under gym tid men hur håller man den kyld när det är tex närmre 30 grader på sommaren, alla har ju inte tillgång till kylskåp hela dagen om man nu går efter jobb.
Vassle bra kalciumkälla
Glömde nämna kalcium. Paulun rek. 1200mg kalcium för tränande män och 1500mg kalcium för kvinnor. Många lider ju av benskörhet och då speciellt kvinnor i högre ålder. Låt oss räkna, 1dl (ca 100g) mjölk innehåller ca 120mg kalcium, så du skulle behöva dricka mer än en liter om dagen och många dricker ju inte mjölk, eller kanske bara ett glas. Som jag ser det så är det väldigt få som får i sig tillräcklig mängd kalcium, räkna själv på vad du får i dig. Vassle protein innehåller ca 500mg kalcium per 100g, klart bra kalciumkälla och många tål vassle protein bättre än mjölk
KOLLA IN DENNA NYTTIGA KILLE
Se denna 55 åriga kille som endast tar tillskotten vassle (proteinpulver), grönt te och linfrö och inte steroider och annat. Ni som är emot vassle är ni mer fit och välmående en denna kille vid 55år? knappast för ni har säkert en hel del buck fett och ont i knäna och i ryggen och högt blodtryck och annat. Han har platt mage och äter jättenyttigt ofta helt rena produkter och ekologiska, se här hur han äter och hur ofta och det kommer en bit in i filmen https://www.youtube.com/watch?v=qRQxIcbIT3A
Hans andra inspirerande filmer finns här https://www.youtube.com/user/scooby1961/videos
Inget konstigt med Vassle
Vassle proteinpulver är ju inte konstigare än keso eller kvarg(kesella) eller liknande. Många här är ju oinsatta och tror vassle är en kemikalie eller så och tränar troligtvis inte och är nog rätt feta. Man skall veta det om man inte bygger muskler så skall man väga sin längd minus 110, dvs är man 175 så skall man väga ca 65kg. Man kan också säga har man helt platt mage så ligger man bra till. För man tycker jag att man skall ligga på ca 10-15% procent i fett. Det ovan gäller inte för de som styrketränar hårt och skapar en massa muskler för då väger man mer men typ 10-15% i fett för man är rätt bra. Se bara på foto från 70-80 talet då var alla mycket smalare, de flesta har blivit så feta idag. Vassle pulver är väldigt smidig produkt.
Det missade jag.
Du nitrionisten! Du som borde kunna lite mer, byt ut den där bananen och kvargen emot en protte shake. Kvarg = socker hur du än gör det. Får man i sig så mycket socker efter varje träning som kan vara sent på kvällen, så ska ja säga att du kommer få problem med tänder. Dåliga tänder, betyder dålig hälsa.
Riktigt dåligt.
Jaha du Fredrik. Vet inte om jag bör idiotförklara eller om jag låter bli det, du lär iallafall inte komma med något vettigt svar. Det är mycket konstigt det här. Det kvittar om det är elitidrottare eller en som tränar för att det är kul. Jag känner många människor som tränar väldigt hårt, hårdare än de flesta elit idrottare. Jag har själv en bror som är elitidrottare och jag vet hur de tränar. Jag har tränat i många år, jag började när jag gick i gymnasiet första gången på allvar, men ingenting hände alls. Jag åt som ett djur. Lade av efter att jag gick på sommarlov och golfsäsongen började. En klasskompis började i samma veva istället och började träna lagom mycket 3 ggr i veckan. Han använder kosttillskott som jag, emellan måltider. Protein hjälper, men det är ingen magi vi pratar om. Det är minst lika hårt arbete, men det hjälper. Det måste vara en bra kost varierat med träning. Att sitta och bara äta proteinpulver hela tiden, gör ingen starkare. Inte helle att gå runt och snutta på en proteinshake på gymmet. Fullt värdelöst, men tycker man det är gott så. Regelbundet intag av protein är hälsosamt, jag har inte varit sjuk sedan jag vet inte hur länge. Haft någon förlylning kanske, men ingen feber, ingen influensa, ingenting som har gjort så att jag ställt in träningen. En nackspärr sommaren 2013, då ställde jag in träning och jobb. Sedan dess, näe. Åkte på en öroninflammation när jag skulle åka till London i början av 2014, vill tala om att jag brukar få öroninflammation, mina trumhinnor är väldigt känsliga och ärriga. Jag fick det en gång i samband med ett vikariat på förskola i 3 månader men det var bara det. Det höll på i en dag, vill tillägga att det inte äns var en öroninflammation, jag gjorde en undersökning. Vax i öronen hade skapat en propp, de låg emot trumhinnan samt samlades vätska bakom proppen och skapade ett tryck som gjorde ont. Misstänkte öroninflammation men näe, jag var inte sjuk. Halsfluss är något jag åker på varje år men nej. Ingenting och det är märkligt. Detta med ett elit program uppsatt på 6 dagar. Jag mår bra psykiskt och fysiskt och älskar att gå till gymmet. Någon extra vila ibland men annars 6 dagar. Jag går ner i vikt vid dessa intensiva pass samt bygger muskler. Aldrig haft så här mycket muskler. Protein är bra för den som redan har bra kost, till intensiva träningspass. Jag använder grejer som en av gladiator deltagaren använder. Vill påpeka, tillskott ska användas till avancerad och intensiv träning och en god kost och vila. Då märker man resultat. Det har jag gjort, jag har jämfört med kompisar som inte kört med tillskott och sen börjat och fort börjat se lite små resultat.

Tack för mig! Det är ingen idé att ni försöker komma med någonting för att argumentera emot det här. Ja har rätt, har mycket erfarenhet och känner folk i branchen i eliten. Skulle ni vilja argumentera, så ta reda på först, vem jag är.
smaskens
Det är väl upp till var o en om man vill ha proteinpulver. själv tycker jag det e gott ta lite på morgonen.
Hjärntvättade
Proteinpulver kan aldrig ersätta bra mat. Ni piper om att vanlig mat är dyrare ja men det är så fan mycket mer nyttigare. Och att inte kunna få i sig 200-250 g protein om dagen genom mat då är ni bara lata och vet absolut inget om näringslära. Jag Föreslår att ni öppnar en bok om det och läser bra information än att sitta o läsa i era steroid tidningar.
Nutrionist som kan??
Den här nutrionisten och föredetta bänkpreserksan som uttalar sig om att det räcker med vanlig kost och en banan och en burk kvarg efter träningen verkar tydligen bara gå efter livsmedelsverket rekomendationer och även relaterar till SOK´s uppgifter och verkar ju inte vilja ta in några andra uppgifter alls.. Det jag har läst och som jag förstår det så ska kroppen ha 2-3 gram protein per kilo kroppsvikt, om man tränar hårt och vill bygga muskler. Jag kanske är helt fel ute men om man väger 90 till 100 kilo så ska du alltså ha i dig ungefär 250-300 gram protein om dagen hur lätt är det att trycka i sig i vanlig kost?? Rätta mig om jag har fel, aminosyror och proteinpulver har hjälpt mig mycket för att få i mig den mängd protein jag behöver om dagen. Summan av allt så kanske man ska ta och titta på saken ur olika vinklar och se till vilka mål den enskilda individen har med sin träning och så ska livsmedelsverket ta och knipa igen lådan lite oftare och inte försöka övertyga gemeneman om att alla nya saker är farliga!!
fråga
kan ni rekommendera vilken Proteinpulver man kan ta som bra för kroppen och inte skadlig och socker fri ?
Rätt och fel
Proteinpulver ERSÄTTER bara en måltid,man får inte större muskler av att använda pulver istället för vanlig mat.
Ni som tror annat är hjärntvättade av BB industrin som hypar sina produkter något frukansvärt.
iofs...
Pyrrolysin och Selencystein finns ju också.... så ok då.

Och antar att ni utgår från vuxna?
Iom att barn får problem med både Histidin och Arginin essentiella. Men för det mesta så räknas Histidin som essentiellt för vuxna. Varför har inte ni räknat det så? För jag antar att det är den aminosyran ni räknat undan?
8 Essentiella?
Mig veteligen så är den vanligaste indelningen vad gäller aminosyror, att de indelas i 9 essentiella och 11 icke essentiella (varav 6 anses som semiessentiella)

Essentiella:
Fenylalanin
Histidin
Isoleusin
Lysin
Metionin
Treonin
Tryptofan
Valin

Semiessentiella:
Arginin
Cystein
Glutamin
Glycin
Prolin
Tyrosin

Icke-essentiella:
Alanin
Aspargin
Asparginsyra (aspartat)
Glutaminsyra (glutamat)
Serin

Så nu vill jag veta…. Vilka är de extra 2 aminosyrorna? Samt motivationen till att bara 8 anses essentiella av er? (kan det ha med skillnaden mellan vuxna och barn att göra kanske?)
22 aminosyror?
Vilka är de sista två?
Haha
Haha bara ta med sig en banan och kvarg? Bananer innehåller inte ens protein utan bara kolhydrater och kvarg är inte ens i närheten av lika proteinrikt som proteinpulver, 100g kvarg innehåller 17-18g protein mot pulver som innehåller 70-80g protein per 100g...det finns INGET livsmedel som har i närheten av samma proteininnehåll per 100g som pulver.
Märkligt
Märkligt "test". Visst kan man bära med sig en burk kvarg och en banan, men det ena är en kylvara och båda har långt sämre hållbarhet än ett pulver. Och sedan alla "kemikalie"-kommentarer... Vadå, pulver finns inte naturligt så då måste det vara fullt med kemikalier och farligt? Jag rekommenderar att man läser på lite. Tycker man artificiell smaksättning låter jätteläskigt kan man välja icke-smaksatta varianter. Och Margot, ja, vassleprotein kräver mjölkkor. Men det är ju en RESTPRODUKT från osttillverkning, så korna har ju redan påverkat miljön. Personligen ser jag inget magiskt med proteinpulver, det är bara ett praktiskt och billigt sätt att få i mig det extra protein jag anser mig behöva när jag ligger på en negativ kaloribalans. Det positiva med artikeln är att den kan få de som stoppar i sig saker (som proteinpulver) utan att veta varför de gör det att låta bli.
"Tomma proteiner"
Jag tycker det finns en poäng med att påpeka att det finns likheter mellan proteinpulver och vitt socker. Man har plockat bort viktiga näringsämnen för att framställa en ren produkt som bli väldigt energirik men näringsfattig. För den som faktiskt tränar och "använder" sig av vad hen stoppar i sig är det inga problem förutsatt att man äter bra i övrigt. Men för den som inte är så kunnig så utsätter man kroppen för en onödig överbelastning (bl a njurarna som ska rensa ut "skiten") och paradoxen att man kan ligga på högt intag av vissa ämnen och samtidigt lida av näringsbrist. Överskott av energi blir fett oavsett i vilken form det kommer in i systemet. Det är kunskap som behövs. Konsten är att kunna äta balanserat oavsett hur livet ser ut. Som avslutning vill jag påpeka att vassleprotein förutsätter mjölkkor som inte på något sätt är bättre eller sämre ur ett miljöperspektiv än "köttdjur". Kött, ost, vassle....samma lika, möjligen mera kväveläckage från mjölkproduktionen p g a höga mängder spannmål och soja i kornas diet. Pröva göra en foderstat åt en svensk mjölkko, där kan vi snacka "elitidrottare" med krav på proteinkvalitet! Och...Mjölkkor blir också "korv".
Ha det gott!
Margot
Vetenskapsmän
Många som kommer med råd och kunskaper, är alla forskare vid universiteten eller jobbar de som vetenskapsmän på stora företag?

Mycket fakta utan källhänvisningar. Ungefär som att gå på gymmet eller läs sista sidorna i BODY. Alla vet vad som är rätt men ingen vet varför.
sanningen
Ligger någonstans mitt emellan... skönt du kan bajsa igen Lena!
Vet inte hur jag skulle klarat mig utan den infon...

God jul alla, nu en proteindrink
Inte onödigt för många
Jag har fått igång förbränningen i kroppen genom att byta ut min frukost (ibland gröt på havregryn eller müssli, ibland fil och müssli, som gjorde mig mage stinn så jag inte kunde gå på toaletten) till pulver som är väl sammansatt med sojaproteiner och kolhydrater och många näringsämnen och fiber- och vitamintabletter. Nu är det inga problem med toalettbesök, jag har orkat börja träna, har även gått ner några onödiga kilon. Resten av dagen äter jag som innan, väl sammansatta måltider. Min mage klarar av någon anledning inte av att äta så mycket bulkmat som behövs för att få i mig tillräckligt med näring, då är detta ett mycket bra alternativ.
Mer än vassleprotein
Bra artikel! Tror inte att proteinpulver är bättre i långa loppet. Mat är dyrare, men troligen mer hälsosamt än fabriksproducerat pulver. Kemiska tillsatser i form av smaktillsatser osv. Däremot är det dåligt att artikeln endast utgår från proteintillskott i form av vasslepulver. Någon annan skriver också en kommentar där det står att kroppen behöver "vassleprotein". Nej, det gör den inte alls. Det finns en hel del icke-animaliska, växtbaserade proteintillskott som fungerar minst lika bra. Och utifrån en miljösynpunkt ska man komma ihåg att den största boven till miljöförstöring är produktionen av djurfoder till slaktdjur, inte produktionen av vegetabilier avsedd till människoföda. Dvs. på bönor, linser, spenat osv, producerat för mänskligt intag, sparar vi resurser och miljöslitage och får i oss fullvärdigt protein.
Håller ej med
Håller inte med artikelförfattaren av flera orsaker. För det första är proteinpulver den allra billigaste proteinkällan. Ca 25 g protein kostar ca 4,30 kr. Skall man få i sig motsvarande från mjölk får man dricka knappt 1 liter, ca 10 kronor.

En annan aspekt är om man skall gå ner i vikt och samtidigt få i sig rätt mängd protein, säg ca 1,5-2 g/kg så blir det svårt utan att äta proteinrika produkter.

Om man skall ligga på 1500 kcal/dag, styrketräna och få i sig minst 120 g protein så blir det ungefär 4 proteindrinkar på en dag (ca 150 kcal/st inkl. lite mjölk) och sedan en måltid på ca 900 kcal.
Sidan Alltomkosttillskott.com
Stort Tack för tipset!! Du har rätt i att det skiljer mycket i pris på exakt samma produkter. Kolla in skillnaden på blackburn! http://alltomkosttillskott.com/stacker2-black-burn-120-caps/

Den sidan kommer jag absolut ha nytta av :)

/Lilly
Jämföra pris på proteinpulver
Kan hålla med om att kosttillskott är dyra men som tur är så kan man nu jämföra pris på proteinpulver på sidan www.alltomkosttillskott.com ! Priserna skiljer sig enormt mellan de olika återförsäljarna Så det kan absolut löna sig att jämföra om man nu använder sig av proteinpulver.
haahha micke
Micke din kommentar är så dålig att jag vill skratta...kallas oftast roids men aa intala dig annat.
och ni som säger att det är billigare? sånadär jävla burkar är ju svindyra+ att du inte kan ta upp allt protein som anges på förpackningen....
har ingen tänkt på dehär?
Varför är det ingen som tänker på att alla stora, starka styrkelyftare på gymmet dricker proteinshakes medans dom som står å säger att det är onyttigt är i allmänhet svagare?? Har själv käkat proteinpulver med extremt goda resultat.
Köp
Köp för sjutton hakar. Ni gynnar svensk ostproduktion då vi kan sälja biprodukten vassle dyrt som sjutton.
Enkelt avv ta reda på...
Prova själv då! Ta proteinpulver direkt på morgonen, ät sedan frukost lite senare. Man mår så bra. Även för dem som inte fystränar.
Viktigt med nyanserad info.
Jag tycker ni har skrivit en bra artikel om proteinpulver. Det behövs fler sådan sidor med nyanserad informtion. Jag hittade även detta på http://www.proteinpulver.se. Det finns många som inte känner till vilka effekter som pulvret ger.
Sanningen pulvriserar försäljningsargumenten
Bra att mer oberoende fakta kommer i dagen som när det gäller kasein till exempel. Tillverkarna skriver inte på sin sida att Kasein tenderar att öka cancerfrekvensen men det gör små oberoende sidor som tex "http://www.casein.n.nu/" det blir ju iofs inte några reklam intäkter eller flashiga pengar, men även sanningen kanske är värd något i ändan?
sojapulver
Är sojapulver skadlig för barn ??(13 +14 år)
Har läst att det kan skada bukköldskörteln, och tillväxthormon
Snälla svara jag är orolig för mina barnbarn som idrottar
(hockey,innebandy) och vill äta detta.
MvH
Ingrid
Varför så negativa?
När man styrketränar kräver muskler vassleprotein för att förhöja proteinsyntesen i den mån som är gynnsamt. Kaseinprotein som finns i mat har en mycket lägre procentuell effekt på proteinsyntesen och därmed ej lika effektivt som ett vassleprotein. Vassle finns i väldigt låga halter i mat. Ett tillskott av vassle är därför bra.

Vassleprotein är inte heller något kemikaliskt då det skapas som en biprodukt när man tillverkar ost.

Over and out
Onyanserad artikel!
Det här är nog det dummaste jag har läst på länge. För det första så kan det som Love skriver bli väldigt dyrt att få i sig så mycket protein som kroppen behöver för att tillgodose sina proteinbehov, vilket för de som styrketränar absolut bör vara minst 1,6 gram protein per kilo kroppsvikt. Ta med sig en banan och en burk kvarg till gymmet går lika bra, tycker Anki Sundin. Men en banan och en burk kvarg kostar i runda slängar 18 kr, till skillnad från en proteinshake som kostar cirka 5 kr/portion och som dessutom ger dig mycket mer protein för avsevärt mycket färre kalorier och kolhydrater. Att få i sig så mycket protein man behöver genom att äta kvarg, kyckling och tonfisk kostar mycket pengar, tar tid och är mycket sämre för miljön än att istället köpa ett fullvärdigt protein i form av pulver (och det finns många olika smaker, det finns goda proteinpulver).

Studier har också visat att hos äldre är det svårare att få till stimuleringen av proteinsyntesen vilket i sin tur kräver ett större proteinintag (läs mer här: http://tranastyrka.se/vassleprotein-eller-kasein-i-samband-med-traning/), och mig veterligen är pensionärer inte särskilt välborgade idag.

Nej, Råd & Rön, det här var inte en välnyanserad artikel, vilket definitivt kommer att ligga till grund för hur seriöst jag kommer att läsa era kommande artiklar.
Har ni inte glömt miljöaspekten?
Att påpeka är ju att majoriteten av de som konsumerar proteinpulver är de som styrketränar för muskelutveckling och då finns det flera anledningar till att komplettera den vanliga kosten med proteinpulver.
En person som väger 80 kg och styrketränar flera dagar i veckan behöver 136 g protein per dag (1.7g protein per kilo kroppsvikt). Att uppfylla denna kostrekommendation är betydligt billigare med hjälp av proteinpulver än med hjälp av köttprodukter. Det vanliga proteinpulvret Whey-80 som finns med i undersökningen innehåller 4.8g protein/krona medan en fläskfilé på kampanjpris för 59 kronor kilot endast innehåller 3.5g protein/krona.
Det är välkänt att köttindustrin är en stor miljöbov då det går åt extremt mycket energi för att framställa köttprodukter. Som alla kan läsa i denna artikel så är vassleprotein en restprodukt vid ostproduktion och innan man började tillverka proteinpulver så slängdes vassleproteinet.
Nu tar man istället tillvara på restprodukten som gör att vi kan minska köttkonsumtionen.

Proteinpulver är alltså både billigare och bättre ur miljösynpunkt. Genom att komplettera med proteinpulver kan man också ha råd att välja ekologiskt kött.
Proteinpulver
Hej Björn! Som du ser är det bara dyrt och väldigt onödigt med proteinpulver!!
Kram
Mamma
Kuderna vet mer
Mycket bra!
Det bör finnas mer objektiva sajter som sammanställer konsumenternas egna önskemål utan några egna kommersiella intressen. Tyvärr finns det alldeless för ont om sådant. några få undantag finns dock.
http://www.whey.n.nu/
För mycket styrs annars av producenternas godtycke..

Kommentera

Kommentera gärna våra artiklar, men tänk på att Råd & Rön inte har möjlighet att ge personlig rådgivning. Vänligen vänd dig till din kommunala konsumentrådgivare.

Träning

Kaka efter träningen