2011-03-22

Proteinpulver

Proteinpulver säljs som aldrig förr. Och burkarna innehåller också den mängd protein som leverantörerna uppger, visar Råd & Röns granskning.
– Men för de allra flesta är proteinpulver helt onödigt, säger Anki Sundin, nutritionist och före detta svensk mästare i bänkpress.

För inte så många år sedan, innan Anki Sundin var aktivt tävlande och lyfte 107,5 kilo som mest, var proteinpulver mest en skygg produkt som bara fanns att få i små gymbutiker och som åts av ett fåtal hårt tränande idrottare.

Men sedan dess tycks det ha hänt något. Nuförtiden hittar du gigantiska burkar med protein att köpa i allt från specialiserade nätbutiker till närmaste häl-sokostbutik – bredvid kamomillteet och de fotriktiga sandalerna.

Burkarna är väl exponerade uppe på hyllorna, och det smaksatta innehållet marknadsförs som både nyttigt och nödvändigt. Reklamen vänder sig inte bara till den hårdtränande idrottaren, utan också till normaltränaren som ”behöver” komplettera sin kost med protein och, ja, till och med till den som snabbt vill minska i vikt.

Få behöver tillskott

Anki SundénMen experterna ger inte mycket för proteinpulver. Nutritionisten Anki Sundin, till exempel, som brukar föreläsa om just kost, näringslära och prestation, menar att det är ett fullständigt onödigt preparat.

– För de allra flesta som tränar, till och med på hög nivå, räcker det faktiskt att man har koll på vad man äter, vilka livsmedel som innehåller protein samt när och hur mycket man ska äta av det. Det är ytterst få som behöver ett tillskott av protein.

Men vilka behöver det?
– Det skulle i så fall vara idrottare på elitnivå. Men det är nog snarare av bekvämlighetsskäl som jag säger så. Ett proteinpulver som man blandar med lite vatten är ju faktiskt väldigt smidigt och bekvämt, det är en aspekt som man måste ha respekt för. Men för de allra flesta behövs det alltså inte, säger Anki Sundin.

Hon vill inte döma folk som tar proteinpulver, det är upp till var och en, säger hon. För egen del tycker hon dock ”att det är lika bekvämt att ha med sig en banan och en burk kvarg till gymmet”.
– Om man i stället väljer vanliga livsmedel får man ju också i sig andra näringsämnen än bara det som finns i proteinpulvret. Det är mitt budskap.

Stor marknad

Ingen kan svara på hur mycket proteinpulver som omsätts i Sverige, men världsmarknaden är gigantisk – mellan 120 000 och 150 000 ton 80-procentigt proteinpulver tillverkas varje år. Arla är en av de producenter som säljer råvaran till företag som i sin tur smaksätter pulvret och säljer till konsumenter.

– Efterfrågan ökar med 5–10 procent per år. Vi säljer flera hundra ton per år, det mesta i Europa, säger Anders Steen Jørgensen, chef för Arlas affärsområde Nutrition.

Anki Sundin ser inte positivt på det ökande utbudet.
– Marknaden är gigantisk. Och tyvärr tror jag att den är det just därför att folk i allmänhet kan för lite om näringslära. Till och med motionärer köper proteinpulver av olika skäl.

Onödigt

Det finns alltså ingen som behöver äta proteinpulver. Pulvret innehåller inget som du inte kan få i dig genom att äta tillräckligt mycket mat med rätt näringsinnehåll. Om du äter vanlig husmanskost och inte idrottar är proteinpulver fullkomligt onödigt. Livsmedelsverket konstaterar att 10–20 procent av all näring bör vara protein, något som uppfylls med råge genom normal kost.

Är du däremot aktiv idrottare ökar ditt energibehov, hur mycket beror på vad och hur ofta du tränar. Sveriges olympiska kommitté, SOK, rekommenderar konditionsidrottare att äta 1,2–1,6 gram protein per kilo kroppsvikt varje dag, medan styrkeidrottare bör äta något mer – 1,6–1,7 gram. SOK slår fast att det är ”inga problem att täcka proteinbehovet med vanlig kost, förutsatt att energibehovet är uppfyllt”.

Text: Pontus Ohlin och Hampus Engstedt

 

tabell

Frågor och svar om proteinpulver

Vad är protein?

Protein kallas kroppens byggstenar. Det består av 22 olika aminosyror som bygger upp kroppens alla celler. Åtta aminosyror är nödvändiga att få i sig via kosten; kroppen kan inte tillverka dem själv.

Hur görs pulvret?

Vassleprotein är en restprodukt från ostproduktion. När mjölk blandas med löpe separerar mjölkens två protein-sorter kasein och vassle. Kaseinet stelnar och kultiveras för att bli ost. Kvar blir en vätska med vassle, fett och laktos (mjölksocker).

Vätskan, som kallas vassla, filtreras i flera omgångar tills mestadels bara proteinet är kvar. Ju fler och noggrannare filtreringar, desto högre blir proteinhalten i det färdiga pulvret.

Finns det steroider i pulvret?

Inget tyder på att proteinpulver skulle innehålla dopningsklassade substanser. Olika kosttillskott som säljs i tablettform och påstås ha diverse prestationshöjande förmåga är däremot en annan femma.
Malmö miljöförvaltning testade 85 kosttillskott (varav inget var proteinpulver). Av dem innehöll 15 substanser som gjorde dem till läkemedel och inte kosttillskott. Av de resterande var hela 78 procent felmärkta på ett eller annat sätt.

En brittisk undersökning från 2007 av 58 kosttillskott visade att nästan en av fyra produkter innehöll små mängder av hormoner eller det förbjudna uppiggande ämnet efedrin. Ingen av de fem produkterna som klassades som proteintillskott innehöll dock förbjudna ämnen.

Ska jag äta protein när jag tränat?

Att äta protein i samband med träning ger bäst effekt för nybildningen av muskler. Vetenskapliga undersökningar visar att 20 gram protein före eller efter ett styrketräningspass ger maximal effekt.(Källa: Kost- och näringslära inom idrotten av Eva Blomstrand och William Apró för Riksidrottsförbundet.)

Smaken då?

Ett högst ovetenskapligt smaktest på redaktionen avslöjar att proteinpulver blandat med vatten är näst intill äckligt. De vanligaste smakerna är jordgubb, vanilj och choklad med mycket eller väldigt mycket artificiell eftersmak. Blandade med mjölk är däremot de flesta pulvren uthärdliga om än långt ifrån något vi dricker med njutning.

Så granskade vi proteinpulvret

Vi har låtit analysera innehållet i tio olika proteinpulver, flera av dem är storsäljare. Pulvren säljs i allt från enkla plastsäckar till snyggt formgivna plåtburkar, och deras vikt är från 240 gram till ett kilo.

Förpackningarna köptes i vanliga hälsokostbutiker, sportbutiker, e-handelsbutiker och på gym. Alla pulver som ingår i granskningen är av typen vassleprotein, som är den mest sålda typen av proteintillskott.

Innehållsförteckningarna anger en proteinhalt på mellan 70,1 och 89 procent, vilket i princip stämmer bra enligt vår laboratorieanalys. Alla angivna proteinhalter utom en är inom analysens felmarginal. Den enda avvikelsen är WNTs Triple protein, som ska innehålla 84 procent protein. Vår analys visar en marginell skillnad på en dryg procent inräknat felmarginalen. I tabellen visas proteinhalten per 100 gram.

Vi lät även labbet undersöka förekomsten av arsenik, bly och kadmium i alla testade proteinpulver. Vår amerikanska systertidning Consumer Reports hittade för höga halter av något av dessa ämnen i fyra av 15 testade proteinpulver vid en granskning förra sommaren. Äter du de tio proteinpulver vi testat kan du däremot vara lugn; vi hittade inga förhöjda värden av de tre ämnena.

Analysen är gjord av Eurofins i Lidköping och visar dessutom halten av fett. Här nedan hittar du en tabell som även visar pulvrens fetthalt.

tabell med fetthalt

Kommentarer

Kuderna vet mer
Mycket bra!
Det bör finnas mer objektiva sajter som sammanställer konsumenternas egna önskemål utan några egna kommersiella intressen. Tyvärr finns det alldeless för ont om sådant. några få undantag finns dock.
http://www.whey.n.nu/
För mycket styrs annars av producenternas godtycke..
Konsumentkraft | 2012-07-14 | Anmäl
Rapportera
Proteinpulver
Hej Björn! Som du ser är det bara dyrt och väldigt onödigt med proteinpulver!!
Kram
Mamma
Sara | 2012-07-18 | Anmäl
Rapportera
Har ni inte glömt miljöaspekten?
Att påpeka är ju att majoriteten av de som konsumerar proteinpulver är de som styrketränar för muskelutveckling och då finns det flera anledningar till att komplettera den vanliga kosten med proteinpulver.
En person som väger 80 kg och styrketränar flera dagar i veckan behöver 136 g protein per dag (1.7g protein per kilo kroppsvikt). Att uppfylla denna kostrekommendation är betydligt billigare med hjälp av proteinpulver än med hjälp av köttprodukter. Det vanliga proteinpulvret Whey-80 som finns med i undersökningen innehåller 4.8g protein/krona medan en fläskfilé på kampanjpris för 59 kronor kilot endast innehåller 3.5g protein/krona.
Det är välkänt att köttindustrin är en stor miljöbov då det går åt extremt mycket energi för att framställa köttprodukter. Som alla kan läsa i denna artikel så är vassleprotein en restprodukt vid ostproduktion och innan man började tillverka proteinpulver så slängdes vassleproteinet.
Nu tar man istället tillvara på restprodukten som gör att vi kan minska köttkonsumtionen.

Proteinpulver är alltså både billigare och bättre ur miljösynpunkt. Genom att komplettera med proteinpulver kan man också ha råd att välja ekologiskt kött.
Love | 2012-09-06 | Anmäl
Rapportera
Onyanserad artikel!
Det här är nog det dummaste jag har läst på länge. För det första så kan det som Love skriver bli väldigt dyrt att få i sig så mycket protein som kroppen behöver för att tillgodose sina proteinbehov, vilket för de som styrketränar absolut bör vara minst 1,6 gram protein per kilo kroppsvikt. Ta med sig en banan och en burk kvarg till gymmet går lika bra, tycker Anki Sundin. Men en banan och en burk kvarg kostar i runda slängar 18 kr, till skillnad från en proteinshake som kostar cirka 5 kr/portion och som dessutom ger dig mycket mer protein för avsevärt mycket färre kalorier och kolhydrater. Att få i sig så mycket protein man behöver genom att äta kvarg, kyckling och tonfisk kostar mycket pengar, tar tid och är mycket sämre för miljön än att istället köpa ett fullvärdigt protein i form av pulver (och det finns många olika smaker, det finns goda proteinpulver).

Studier har också visat att hos äldre är det svårare att få till stimuleringen av proteinsyntesen vilket i sin tur kräver ett större proteinintag (läs mer här: http://tranastyrka.se/vassleprotein-eller-kasein-i-samband-med-traning/), och mig veterligen är pensionärer inte särskilt välborgade idag.

Nej, Råd & Rön, det här var inte en välnyanserad artikel, vilket definitivt kommer att ligga till grund för hur seriöst jag kommer att läsa era kommande artiklar.
Emma Andersson | 2012-10-28 | Anmäl
Rapportera
Varför så negativa?
När man styrketränar kräver muskler vassleprotein för att förhöja proteinsyntesen i den mån som är gynnsamt. Kaseinprotein som finns i mat har en mycket lägre procentuell effekt på proteinsyntesen och därmed ej lika effektivt som ett vassleprotein. Vassle finns i väldigt låga halter i mat. Ett tillskott av vassle är därför bra.

Vassleprotein är inte heller något kemikaliskt då det skapas som en biprodukt när man tillverkar ost.

Over and out
Per | 2012-11-01 | Anmäl
Rapportera
sojapulver
Är sojapulver skadlig för barn ??(13 +14 år)
Har läst att det kan skada bukköldskörteln, och tillväxthormon
Snälla svara jag är orolig för mina barnbarn som idrottar
(hockey,innebandy) och vill äta detta.
MvH
Ingrid
Ingrid | 2012-11-18 | Anmäl
Rapportera
Sanningen pulvriserar försäljningsargumenten
Bra att mer oberoende fakta kommer i dagen som när det gäller kasein till exempel. Tillverkarna skriver inte på sin sida att Kasein tenderar att öka cancerfrekvensen men det gör små oberoende sidor som tex "http://www.casein.n.nu/" det blir ju iofs inte några reklam intäkter eller flashiga pengar, men även sanningen kanske är värd något i ändan?
Ammad Ghoseolot | 2012-12-07 | Anmäl
Rapportera
Viktigt med nyanserad info.
Jag tycker ni har skrivit en bra artikel om proteinpulver. Det behövs fler sådan sidor med nyanserad informtion. Jag hittade även detta på http://www.proteinpulver.se. Det finns många som inte känner till vilka effekter som pulvret ger.
Britta Andersson | 2012-12-14 | Anmäl
Rapportera
Enkelt avv ta reda på...
Prova själv då! Ta proteinpulver direkt på morgonen, ät sedan frukost lite senare. Man mår så bra. Även för dem som inte fystränar.
Mats | 2013-01-08 | Anmäl
Rapportera
Köp
Köp för sjutton hakar. Ni gynnar svensk ostproduktion då vi kan sälja biprodukten vassle dyrt som sjutton.
Per | 2013-01-17 | Anmäl
Rapportera
har ingen tänkt på dehär?
Varför är det ingen som tänker på att alla stora, starka styrkelyftare på gymmet dricker proteinshakes medans dom som står å säger att det är onyttigt är i allmänhet svagare?? Har själv käkat proteinpulver med extremt goda resultat.
micke | 2013-01-30 | Anmäl
Rapportera
haahha micke
Micke din kommentar är så dålig att jag vill skratta...kallas oftast roids men aa intala dig annat.
och ni som säger att det är billigare? sånadär jävla burkar är ju svindyra+ att du inte kan ta upp allt protein som anges på förpackningen....
Thomas | 2013-04-05 | Anmäl
Rapportera
Jämföra pris på proteinpulver
Kan hålla med om att kosttillskott är dyra men som tur är så kan man nu jämföra pris på proteinpulver på sidan www.alltomkosttillskott.com ! Priserna skiljer sig enormt mellan de olika återförsäljarna Så det kan absolut löna sig att jämföra om man nu använder sig av proteinpulver.
Pierre | 2013-04-22 | Anmäl
Rapportera
Sidan Alltomkosttillskott.com
Stort Tack för tipset!! Du har rätt i att det skiljer mycket i pris på exakt samma produkter. Kolla in skillnaden på blackburn! http://alltomkosttillskott.com/stacker2-black-burn-120-caps/

Den sidan kommer jag absolut ha nytta av :)

/Lilly
Lilly | 2013-05-15 | Anmäl
Rapportera
Håller ej med
Håller inte med artikelförfattaren av flera orsaker. För det första är proteinpulver den allra billigaste proteinkällan. Ca 25 g protein kostar ca 4,30 kr. Skall man få i sig motsvarande från mjölk får man dricka knappt 1 liter, ca 10 kronor.

En annan aspekt är om man skall gå ner i vikt och samtidigt få i sig rätt mängd protein, säg ca 1,5-2 g/kg så blir det svårt utan att äta proteinrika produkter.

Om man skall ligga på 1500 kcal/dag, styrketräna och få i sig minst 120 g protein så blir det ungefär 4 proteindrinkar på en dag (ca 150 kcal/st inkl. lite mjölk) och sedan en måltid på ca 900 kcal.
Snubben | 2013-08-19 | Anmäl
Rapportera
Mer än vassleprotein
Bra artikel! Tror inte att proteinpulver är bättre i långa loppet. Mat är dyrare, men troligen mer hälsosamt än fabriksproducerat pulver. Kemiska tillsatser i form av smaktillsatser osv. Däremot är det dåligt att artikeln endast utgår från proteintillskott i form av vasslepulver. Någon annan skriver också en kommentar där det står att kroppen behöver "vassleprotein". Nej, det gör den inte alls. Det finns en hel del icke-animaliska, växtbaserade proteintillskott som fungerar minst lika bra. Och utifrån en miljösynpunkt ska man komma ihåg att den största boven till miljöförstöring är produktionen av djurfoder till slaktdjur, inte produktionen av vegetabilier avsedd till människoföda. Dvs. på bönor, linser, spenat osv, producerat för mänskligt intag, sparar vi resurser och miljöslitage och får i oss fullvärdigt protein.
Karin | 2013-09-04 | Anmäl
Rapportera
Inte onödigt för många
Jag har fått igång förbränningen i kroppen genom att byta ut min frukost (ibland gröt på havregryn eller müssli, ibland fil och müssli, som gjorde mig mage stinn så jag inte kunde gå på toaletten) till pulver som är väl sammansatt med sojaproteiner och kolhydrater och många näringsämnen och fiber- och vitamintabletter. Nu är det inga problem med toalettbesök, jag har orkat börja träna, har även gått ner några onödiga kilon. Resten av dagen äter jag som innan, väl sammansatta måltider. Min mage klarar av någon anledning inte av att äta så mycket bulkmat som behövs för att få i mig tillräckligt med näring, då är detta ett mycket bra alternativ.
Lena Billberg Hansson | 2013-10-01 | Anmäl
Rapportera
sanningen
Ligger någonstans mitt emellan... skönt du kan bajsa igen Lena!
Vet inte hur jag skulle klarat mig utan den infon...

God jul alla, nu en proteindrink
pontus | 2013-12-11 | Anmäl
Rapportera
Vetenskapsmän
Många som kommer med råd och kunskaper, är alla forskare vid universiteten eller jobbar de som vetenskapsmän på stora företag?

Mycket fakta utan källhänvisningar. Ungefär som att gå på gymmet eller läs sista sidorna i BODY. Alla vet vad som är rätt men ingen vet varför.
Joel | 2014-01-09 | Anmäl
Rapportera
"Tomma proteiner"
Jag tycker det finns en poäng med att påpeka att det finns likheter mellan proteinpulver och vitt socker. Man har plockat bort viktiga näringsämnen för att framställa en ren produkt som bli väldigt energirik men näringsfattig. För den som faktiskt tränar och "använder" sig av vad hen stoppar i sig är det inga problem förutsatt att man äter bra i övrigt. Men för den som inte är så kunnig så utsätter man kroppen för en onödig överbelastning (bl a njurarna som ska rensa ut "skiten") och paradoxen att man kan ligga på högt intag av vissa ämnen och samtidigt lida av näringsbrist. Överskott av energi blir fett oavsett i vilken form det kommer in i systemet. Det är kunskap som behövs. Konsten är att kunna äta balanserat oavsett hur livet ser ut. Som avslutning vill jag påpeka att vassleprotein förutsätter mjölkkor som inte på något sätt är bättre eller sämre ur ett miljöperspektiv än "köttdjur". Kött, ost, vassle....samma lika, möjligen mera kväveläckage från mjölkproduktionen p g a höga mängder spannmål och soja i kornas diet. Pröva göra en foderstat åt en svensk mjölkko, där kan vi snacka "elitidrottare" med krav på proteinkvalitet! Och...Mjölkkor blir också "korv".
Ha det gott!
Margot
Margot | 2014-03-03 | Anmäl
Rapportera
Märkligt
Märkligt "test". Visst kan man bära med sig en burk kvarg och en banan, men det ena är en kylvara och båda har långt sämre hållbarhet än ett pulver. Och sedan alla "kemikalie"-kommentarer... Vadå, pulver finns inte naturligt så då måste det vara fullt med kemikalier och farligt? Jag rekommenderar att man läser på lite. Tycker man artificiell smaksättning låter jätteläskigt kan man välja icke-smaksatta varianter. Och Margot, ja, vassleprotein kräver mjölkkor. Men det är ju en RESTPRODUKT från osttillverkning, så korna har ju redan påverkat miljön. Personligen ser jag inget magiskt med proteinpulver, det är bara ett praktiskt och billigt sätt att få i mig det extra protein jag anser mig behöva när jag ligger på en negativ kaloribalans. Det positiva med artikeln är att den kan få de som stoppar i sig saker (som proteinpulver) utan att veta varför de gör det att låta bli.
Eric | 2014-03-10 | Anmäl
Rapportera
Haha
Haha bara ta med sig en banan och kvarg? Bananer innehåller inte ens protein utan bara kolhydrater och kvarg är inte ens i närheten av lika proteinrikt som proteinpulver, 100g kvarg innehåller 17-18g protein mot pulver som innehåller 70-80g protein per 100g...det finns INGET livsmedel som har i närheten av samma proteininnehåll per 100g som pulver.
Jimmy | 2014-03-13 | Anmäl
Rapportera
Njure erbjudande
Hej,

Mitt namn är Dr Calvin Cien från Ubth Specialist Hospital.

Är du i skuld och du vill betala din skuld? Vill du starta ett företag? Behöver du en ny lägenhet där man kan bo bekvämt och glad? Här är en chans för dig att få vad du behöver som gör dig glad och bekväm. Vårt sjukhus är utfört tjänster att köpa njurar från personer som vill sälja sina njurar. Detta för att informera er om att vi behöver personer som kan hjälpa till att erbjuda sin njure för att hjälpa vårt tålamod som verkligen är i behov av att köpa en njure för dem att överleva. Vi erbjuder summan av $ 300,000.00 dollar för en stark och frisk njure och våra kontor är belägna i olika länder som Storbritannien, USA, Grekland, Sydafrika, Nigeria, Spanien, Portugal etc.

Om du vill sälja din njure, kan du helt enkelt kontakta oss för mer information med nedanstående uppgifter.

E-postadress: Ubthnephrology@gmail.com
Hemsida: http://ubthspecialisthospital.gnbo.com.ng

Hälsningar,
Dr Calvin Cien.
Dr. Calvin Cien | 2014-03-21 | Anmäl
Rapportera
22 aminosyror?
Vilka är de sista två?
Stefan | 2014-03-28 | Anmäl
Rapportera
8 Essentiella?
Mig veteligen så är den vanligaste indelningen vad gäller aminosyror, att de indelas i 9 essentiella och 11 icke essentiella (varav 6 anses som semiessentiella)

Essentiella:
Fenylalanin
Histidin
Isoleusin
Lysin
Metionin
Treonin
Tryptofan
Valin

Semiessentiella:
Arginin
Cystein
Glutamin
Glycin
Prolin
Tyrosin

Icke-essentiella:
Alanin
Aspargin
Asparginsyra (aspartat)
Glutaminsyra (glutamat)
Serin

Så nu vill jag veta…. Vilka är de extra 2 aminosyrorna? Samt motivationen till att bara 8 anses essentiella av er? (kan det ha med skillnaden mellan vuxna och barn att göra kanske?)
Stefan | 2014-03-28 | Anmäl
Rapportera
iofs...
Pyrrolysin och Selencystein finns ju också.... så ok då.

Och antar att ni utgår från vuxna?
Iom att barn får problem med både Histidin och Arginin essentiella. Men för det mesta så räknas Histidin som essentiellt för vuxna. Varför har inte ni räknat det så? För jag antar att det är den aminosyran ni räknat undan?
stefan | 2014-03-28 | Anmäl
Rapportera
Rätt och fel
Proteinpulver ERSÄTTER bara en måltid,man får inte större muskler av att använda pulver istället för vanlig mat.
Ni som tror annat är hjärntvättade av BB industrin som hypar sina produkter något frukansvärt.
cw | 2014-04-25 | Anmäl
Rapportera
fråga
kan ni rekommendera vilken Proteinpulver man kan ta som bra för kroppen och inte skadlig och socker fri ?
elias | 2014-05-15 | Anmäl
Rapportera
Nutrionist som kan??
Den här nutrionisten och föredetta bänkpreserksan som uttalar sig om att det räcker med vanlig kost och en banan och en burk kvarg efter träningen verkar tydligen bara gå efter livsmedelsverket rekomendationer och även relaterar till SOK´s uppgifter och verkar ju inte vilja ta in några andra uppgifter alls.. Det jag har läst och som jag förstår det så ska kroppen ha 2-3 gram protein per kilo kroppsvikt, om man tränar hårt och vill bygga muskler. Jag kanske är helt fel ute men om man väger 90 till 100 kilo så ska du alltså ha i dig ungefär 250-300 gram protein om dagen hur lätt är det att trycka i sig i vanlig kost?? Rätta mig om jag har fel, aminosyror och proteinpulver har hjälpt mig mycket för att få i mig den mängd protein jag behöver om dagen. Summan av allt så kanske man ska ta och titta på saken ur olika vinklar och se till vilka mål den enskilda individen har med sin träning och så ska livsmedelsverket ta och knipa igen lådan lite oftare och inte försöka övertyga gemeneman om att alla nya saker är farliga!!
Uppgiven | 2014-07-24 | Anmäl
Rapportera
Hjärntvättade
Proteinpulver kan aldrig ersätta bra mat. Ni piper om att vanlig mat är dyrare ja men det är så fan mycket mer nyttigare. Och att inte kunna få i sig 200-250 g protein om dagen genom mat då är ni bara lata och vet absolut inget om näringslära. Jag Föreslår att ni öppnar en bok om det och läser bra information än att sitta o läsa i era steroid tidningar.
Fredrik | 2014-08-05 | Anmäl
Rapportera
smaskens
Det är väl upp till var o en om man vill ha proteinpulver. själv tycker jag det e gott ta lite på morgonen.
kickan | 2014-09-23 | Anmäl
Rapportera

Kommentera

Namn
E-post
Rubrik
Kontrollfråga för att stoppa spam:
vad blir 2+1? (Skriv svaret med bokstäver.)
Kommentar
Jag godkänner Råd & Röns regler för kommentarer
  Skicka
 

Våra guider

 • Så prutar du bäst

  Det går att pruta även i julhandeln. Vi ger dig tipsen för hur du förhandlar dig till bästa priset.
 • Så hyr du ut bostaden i andra hand

  Lagarna för att hyra ut i andra hand har ändrats. Råd & Rön ger tips och förklarar reglerna för hyresrätt, bostadsrätt och villa.
 • Så sänker du mobilkostnaden

  Råd & Rön tipsar om sparknepen som sänker dina kostnader för mobilen.
 • Planera för bästa träningskortet

  Läs på innan du skriver under gymavtalet. Råd & Rön har studerat det finstilta.
1 av 3
 

Ruggigt innehåll i Lidls barnrussin
russin

Vi hittade bekämpningsmedel och giftigt mögel i flera russin.

 

Ångra julklappen
- 6 frågor och svar

julklappar

Vi förklarar begreppen ångerrätt och öppet köp.

 

Giftigt mode
giftigt tryck på t-shirts

Trycken på t-shirtar innehåller riktigt otrevliga kemikalier.

 

Nya Råd & Rön i din surfplatta och datoromslag nr 10 - 2014