2011-10-31

Guide: Köp rätt hjälm

Det är härligt att röra på sig, vare sig det är på cykel, skidor, skridskor eller på hästryggen. Men riskabelt också om du har otur. Hjälmen ger bra skydd åt det viktigaste du har.

– Prova hjälmen innan du köper den. Den ska passa och du ska trivas med den. Men det är inget fel om den är snygg också.

Det här är Lotten Strindbergs viktigaste råd. Hon arbetar med säkerhet på Konsumentverket sedan många år och har bland annat varit med om att ta fram standarder för cykelhjälmar.

– Den stora skillnaden är om du har hjälm eller inte på huvudet; du behöver inte nödvändigtvis ha exakt rätt hjälm om du vill prova på en ny sport.

Det har gått mode i hjälmar, blivit en fråga om livsstil. Det finns tuff a, roliga hjälmar, eleganta, söta, sobra. Det är bra, för då använder fler sin hjälm och lämnar inte kvar den på hatthyllan där hemma.

Text: Cristina Farm

Illustration: Kicki Edgren Nyborg

 

ettInför köpet

Prova hjälmen noga i butiken. Hjälmen ska sitta tajt men ändå inte vara obekväm. Fungerar hakbandet utan att nypa eller klämma? Sitter hjälmen stadigt när du fäst det? Går hakbandet lätt att reglera?

Hjälmen ska vara enkel att ta på och av, det ska inte kännas jobbigt. Om du köper till ett barn, köp inte en hjälm som barnet kan växa i. Hjälmen ska sitta perfekt på barnet, den ska inte kunna trilla av eller skjutas bakåt så att pannan lämnas fri.

Köp inte hjälm på loppis. Då vet du inget om hjälmens historia. Om du råkar ut för en ordentlig smäll med hjälmen ger den inte längre samma skydd och ska inte användas mer.

 

tvåCykla

Barn under 15 år ska enligt lag ha hjälm på sig när de cyklar. Även barn som skjutsas bak på cykeln måste ha hjälm. Barnen kan hejdas av polisen om de inte har hjälm men inte bötfällas. Vuxna som skjutsar barn utan hjälm kan däremot få böta.

I genomsnitt använder ungefär 25 procent av vuxna cyklister hjälm i dag. Men det är stora skillnader mellan olika delar av landet. Kolla att det står CE-EN 1078 i hjälmen. Hjälmen ska täcka panna, bakhuvud och hjässa. Vid cykelolyckor är det i 70 procent av fallen pannan och tinningen som träff as när huvudet skadas.

 

treSkateboard, inlines och sparkcykel

Roliga, fartfyllda sporter men också riskfyllda. Hjälmarna för de här sporterna har egen design, modell störtkruka, men följer samma standard som cykelhjälmarna.

 

fyraHjälmar för små barn

Barn under sju år ska också ha hjälm när de cyklar, en småbarnshjälm med grönt spänne. Det ska stå CE-EN 1080 i hjälmen. Det gröna spännet är konstruerat för att lösa ut vid viss belastning. Det löser inte ut om barnet skulle ramla av cykeln och falla i backen.

Men om barnet springer ifrån cykeln och börjar klättra kan det fastna i hakbandet, och då ska det gröna spännet lösa ut. Det har hänt flera dödsolyckor med klättrande barn som har haft vanliga cykelhjälmar på sig och där barnet strypts i hakbandet.

 

femI skidbacken

Skidhjälmen lindrar skadan vid fall i skidbacken och ska också skydda mot vassa föremål, till exempel om du får en stav mot huvudet eller om du kolliderar med en utstickande trädgren. Hjälmen ska vara märkt CE-EN 1077.

Skidhjälmen ska sitta tajt. Praktiskt med skidglasögonen som alltid kan sitta fast utanpå hjälmen. Hjälm för snowboardåkare har annan design. Den ska skydda vid hopp i första hand men bygger på samma standard som skidhjälmen.

 

sexPå hästryggen

De flesta ridskolor har ridhjälmar till utlåning till nybörjare. Satsa sedan på en ny, egen fräsch hjälm. ridning är en svettig sport, och hjälmarna är täta. De blir därför ofräscha inuti med tiden. Om du köper begagnad hjälm måste du känna till hjälmens historia och att den inte råkat ut för en allvarlig smäll. Då är den obrukbar.

Hjälmen ska sitta tajt på huvudet och inte vara för stor. Fäst alltid hjälmen med hakbandet. På ridhjälmar ställs strängare krav än på till exempel cykelhjälmar. De ska skydda mot fallskador men också mot vassa föremål. Hjälmen ska vara märkt CE-EN 1384.

 

sjuPå isen och i pulkabacken

Ishockeyhjälmen är en praktisk allroundhjälm, bra för barnen att fortsätta med efter småbarnshjälmen med det gröna spännet. Den passar på skridskoisen, i pulkabacken och kan också vara lämplig för de första åken i skidbacken hemma. Hjälmen ska vara märkt EN 10256. Till skillnad från andra hjälmar tål ishockeyhjälmen upprepade slag. Den förstörs inte av en rejäl smäll som skidhjälmen gör.

 

åttaHjälmar för motorcykel och moped

Alla som kör motorcykel och moped måste enligt lag ha hjälm. Kraven på hjälmarna är lika stränga vare sig du kör moped eller motorcykel. Kolla att hjälmen är märkt ECE 22:05. Hjälmarna tillverkas i plast eller glasfiber. Det finns öppna hjälmar och så kallade integralhjälmar med visir för ansiktet.

Enligt Sveriges Motorcyklister är en integralhjälm i glasfiber säkrare och med bättre stötdämpningsförmåga än en öppen hjälm i plast. Prova hjälmen ordentligt. Hakbandet ska gå att dra åt så att hjälmen sitter mycket tajt och inte glappar. Hjälmens stötdämpningsförmåga försämras med tiden, och därför bör den bytas ut regelbundet.

Och råkar man ut för en olycka ska hjälmen genast bytas ut. Om du skjutsar någon på motorcykel eller moped måste den personen också ha godkänd hjälm.

Kommentarer

Hellre hjärnskakning än strypdöden?
Vi har stora diskussioner om hjälm på eller inte på min arbetsplats. Efter dödsolyckan i äppelträdet på en förskola så förordar personal inom förskolan att dom hellre riskerar hjärnskakning på barnen än att dom ska strypa sig med hakremmen. Vi är inte överens, kan man lugnt säga. Vad tycker ni?
Hans | 2011-12-08 | Anmäl
Rapportera
Grönt Spänne?
Vad säger att en hjälm med grönt spänne sitter kvar vid en krock med bil eller liknande?
Marcus | 2013-04-24 | Anmäl
Rapportera
Ridhjälm
Ni skriver om test av ridhjälmar. Att tillverkare har justerat felaktigheter, andra har försvunnit och endast en blev godkänd i första testet. Varför publicerar ni inte vilken som var godkänd och vilka som är det nu ? Hittar bara ytliga råd under tester. MVH Magnus Gotander
Magnus Gotander | 2013-11-22 | Anmäl
Rapportera
Uppdaterad?
Hej! När är denna informationen uppdaterad? Är detta vad som fortfarande gäller?
Mvh Angelica
Angelica | 2014-04-01 | Anmäl
Rapportera
Ridhjälmar
Skulle så gärna vilja se en test med ridhjälmar där priset skiljer sig jättemycket mellan godkända hjälmar.Skiljer sig materialet innanför det fina ytterlagret något nämnvärt eller betalar man bara för hur snygg hjälmen är egentligen.
Mari | 2015-01-19 | Anmäl
Rapportera

Kommentera

Kommentera gärna våra artiklar, men tänk på att Råd & Rön inte har möjlighet att ge personlig rådgivning. Vänligen vänd dig till din kommunala konsumentrådgivare.

Namn
E-post
Rubrik
Kontrollfråga för att stoppa spam:
vad blir 2+1? (Skriv svaret med bokstäver.)
Kommentar
Jag godkänner Råd & Röns regler för kommentarer
  Skicka
 

Våra guider

 • Så bestrider du fakturan

  Hur gör du om du lurats in i ett abonnemang på nätet? Råd & Rön vägleder dig hur du ska slippa betala för strumpor, rakhyvlar, kosttillskott eller annat du inte vill ha.
 • Få koll på ekonomin

  Att ta tag i sin ekonomi känns ofta som ett stort och jobbigt projekt. Vi guidar dig genom de steg du bör ta och vilka verktyg som finns att hjälpa dig på vägen.
 • Fixa fräsch luft inne

  Vår inomhusluft innehåller mängder av föroreningar. Här är 7 enkla tips som gör luften lättare att andas.
 • Så prutar du bäst

  Det går att pruta även i Sverige. Vi ger dig tipsen för hur du förhandlar dig till bästa priset.
1 av 3
 

Risk för fel ris
ris

Vårt DNA-test avslöjar att det inte alltid är basmati i rispåsen.

 

Besprutat grönt te
grönt te

Flera teer lever inte upp till sitt nyttiga rykte. Snarare är de hälsofarliga.

 

Giftigt mode
giftigt tryck på t-shirts

Trycken på t-shirtar innehåller riktigt otrevliga kemikalier.