Så gör du bouppteckningen själv

En bouppteckning måste inte göras av dyra jurister. Enkla fall klarar du lätt själv – och sparar tusenlappar på köpet.

När en anhörig dör är det, trots sorgen, mycket praktiskt som måste ordnas. Allt från begravning till att säga upp telefon och lägenhet. Om den avlidnes tillgångar är större än begravningskostnaderna måste dessutom en bouppteckning göras.

Bouppteckningen är det dokument som visar den dödes tillgångar och skulder. Den behövs exempelvis för att bankkonton ska kunna avslutas och hus säljas. Två av tre dödsbon väljer att låta en jurist göra bouppteckningen, men det kostar en rejäl slant. Räkna med minst 1 500 kronor i timmen och att även en okomplicerad bouppteckning tar minst fyra timmar.

Du kan också göra bouppteckningen själv. Hur omfattande jobb som krävs beror helt på dödsboets innehåll och arvssituationen. Enkla fall som där en syskonskara (som är sams) ärver en ogift förälder och dödsboet är lätt att överblicka – ett hus, en bil, några sparkonton och lån i samma bank – är inte särskilt svårt att bouppteckna.

Var bara noga med formalian och blanda inte ihop bouppteckningens olika roller så sparar du många tusenlappar med liten ansträngning.

Behöver du hjälp på vägen finns mycket bra information på www.skatteverket.se. Du kan också ringa till verket för att få svar på dina frågor.

Text: Hampus Engstedt

Illustration: Kicki Edgren Nyborg

 

ettVem gör vad?

En person kan ha flera roller i en bouppteckning. ett barn till den avlidne kan till exempel vara både bouppgivare, dödsbodelägare och ingivare.

Bouppgivare: den som bäst känner till dödsboet, vilka skulder och tillgångar som finns.

Dödsbodelägare: de som ärver direkt från dödsboet.

Efterarvinge: de som ärver från dödsboet först när annan arvinge har avlidit.

Förrättningsmän: Två oberoende personer som intygar att bouppteckningen gått rätt till. Dödsbodelägare och efterarvingar eller deras ombud får inte vara förrättningsmän.

Ingivare: den som har hand om kontakten med Skatteverket.

Tips: Makar till dödsbodelägare får vara förrättningsmän.

tvåTillgångar och skulder

tillgångar skulderDödsboets tillgångar kan vara allt från bostadsrätt och bil till fonder och försäkringar. Allting ska värderas enligt marknadsvärdet vid den avlidnes dödsdag. Hus kan dock värderas enligt taxeringsvärdet.

Bohaget kan värderas som en post i bouppteckningen. Du behöver alltså inte räkna upp allt som finns i bohaget. undantaget är om det finns saker i bohaget som nämns i testamente, gåvobrev eller äktenskapsförord.

Redovisa alla skulder som fanns på dödsdagen – bolån, vårdkostnader, elräkning osv. Ta även med kostnader för begravning och dödsannons.

Tips: www.skatteverket.se/privat/bouppteckning finns en tom bouppteckningsblankett i pdf-format som automatiskt räknar ut slutsummorna.

treFörrättningsdag

skriva underSå kallas den dag då bouppteckningen skrivs under (förrättas). Förrättningen ska ske inom tre månader från dödsdagen. Bouppgivaren och förrättningsmännen måste vara närvarande. Dödsbodelägare och efterarvingar kan närvara genom ombud eller välja att inte närvara alls.

Originalet och en vidimerad kopia ska skickas till Skatteverket inom en månad från förrättningsdagen.

Tips: Kallelsebevis måste bifogas bouppteckningen om någon kallad person väljer att inte närvara.

fyraVad händer sedan?

Handläggningen tar ungefär en månad. Skulle någonting saknas eller vara fel begär Skatteverkets handläggare komplettering av ingivaren. Du kan alltså inte straffas av Skatteverket om bouppteckningen innehåller fel.

Bara om bouppteckningen inte skickas in i tid (i praktiken fyra månader) kan verket förelägga dödsboet med vite. När Skatteverket godkänt bouppteckningen skickas originalet tillbaka till ingivaren. Då är bouppteckningen fullbordad.

Tips: Om du upptäcker nya skulder eller tillgångar efter bouppteckningen gjorts behöver du göra en tilläggsbouppteckning.

Har du frågor rörande bouppteckning?
Det finns mycket bra information på www.skatteverket.se. Dit kan du också ringa för att få svar på dina frågor. (Råd & Rön kan tyvärr inte svara på enskilda frågor.)

 

Prenumerera nu

Få tillgång till alla tester

Få 10 nummer av Råd & Rön + full tillgång till hemsidan för bara 435 kr/år.

Erbjudande

3 nr av Råd & Rön - bara 45kr

Dessutom får du tillgång till alla tester här på webbplatsen. Erbjudandet gäller nya prenumeranter i Sverige. Ingen bindningstid!

Familj

Den sista resan kan bli dyr

Guide

Äga tillsammans

Kommentarer

Stort behov av pengar för att få ut av skulden?
Har du försökt att få lån från bankerna utan framgång? Stort behov av pengar för att få ut av skulden? Behöver pengar för expansion eller om din egen verksamhet? Få ett lån från en av Storbritanniens ledande lån företag. För mer information, vänligen kontakta via e-post: 24hourloanservice2011@gmail.com
särkulle barn
Hej,är maka efter min man som dog i cancer. Vi hade nyligen flyttat in i ett nytt hus .Hade kollat med baken två gånger om jag själv skulle klara det och svaret vart ja.Det sas att huset var värt en summa .Men särkullebarnen gick inte med på den summan utan skulle ha ut fler Mäklare vilket jag inte orkade så huset såldes med en förlust i stället .Vem skall stå för den på min sida ?Vi hade både testamente och äktenskaps ord. Juristen sa att testamentet inte gällde fast det var skrivet av en advokat.Sedan tog de ut ett morsarv fast det inte fans med i några papper ,så jag visste inget om detta ,detta togs ut innan pengarna räknades ut han hade fri förfogande rätt över arvet har jag fått veta.vi hade inga gemensamma barn tillsammans men hade varit gifta i nästan tio år när han dog.När Juristen hade räknat bort mors arvet och gjort en fördelningen så tog hon även bort pengar från mig som jag hade betalat räkningar på min man sida,så nu vart det ännu mindre till mig ,jag trodde att det var gifto gods pengar när man betalar räkningar.Hon sa att jag skulle få tillbaka på skatten det jag förlorade på huset ,men det var inte mycket man fick tillbaka där så jag känner mig så lurad på allt vad gör jag?
Behöver inte alls kosta så mycket.
Att en bouppteckning skulle kosta så mycket som flera tusen är ju helt felaktigt. Vi anlitade juristfirman www.avtalscentralen.se och betalade där 900 kr för vårt arvskifte och bouppteckning. Gick hur smidigt som helt. Så ni kan leta online och säkert hitta bra och billiga jurister. Är ju inte direkt raketforskning.
Värdering
Undrar om det finns någon standardsumma för värdering av hemmet per rum eller?
Köp av fastighet
Fru, två hel- och ett halvsyskon ska bl.a dela på värdet av en villa. Sonen har bott i huset i ca 10 år,hans far har stått skriven där men ej bott där själv. Nu anser sonen att han har förtur att köpa fastigheten för 300000 under taxeringsvärdet pga mycket slitage. Jag anser att huset ska annonseras ut och att han får lägga bud. Vem har rätt och vad händer om jag ensam motsätter mig att han får köpa det. Kan de övriga tre rösta om det? Vår bouppteckningsman ger inga tillförlitliga råd. Mycket tacksam för snabbt svar. Med vänlig hälsning Maud Wikner
Frågor
Hej,
vi vill påminna om att Råd & Rön tyvärr inte har möjlighet att svara specifika frågor om bouppteckningar. Vänligen vänd er till Skatteverket eller hoppas att andra Råd & Rön-läsare svarar i kommentarsfältet.
boupptäkning
jag och min syster kommer och bli kallade till boupptäkning uppe i Sundsvall. Det är efter våran fars fru, pappa är död sen flera år tillbaka . Jag bor i Örebro och är reumatiker, och kan ej köra så långt. Min syster bor i Strängnäs, så vi bor ej åt samma håll.Är vi tvungna och närvara.
M.V.H.
Liselotte Fredriksson
SVAR FRÅN RÅD & RÖN
Råd & Rön kan tyvärr inte ge personlig rådgivning eller svara på era frågor i kommentarsfältet. I nummer 4 kommer en Bonus där ämnet bouppteckning kommer att avhandlas, dock i ett ganska kort format.
Annika, Råd & Rön
Min mor dog utomlands har skickat intyg tgenom ambassaden
Min mor dog i tulandet för ett år sen har skickat intyg till sverige genom ambassaden nu efter ett år skickar skatteverket brev om dödsbo och etc.

Vad gör jag ?
Skriven i utlandet med bankkonto i Sverige
Hur ar processen nar man ar skriven i utlandet med har bankkonto i Sverige, dock inga andra egendomar. Jag antar att en bouppteckning fortfarande behovs. Ar det nagot annat som gors annorlunda?
husförsäljning?
Min pappa dog i slutet av september och jag är hans enda arvinge, han äger ett hus som vi har bott tillsammans i i 4 år som ett generationsboende. Jag kommer ju att ärva detta, men kan jag som ensam bouppteckningsman, dödsboansvarig sälja huset innan bouppteckningen är klart eller utan måste jag betala en lagfart för nytt ägande. ?
Ang bouppteckning
Hej våran bouppteckning va 22/7 sen väntade vi på att huset skulle säljas.Men nu är radhuset sålt nu idag skrivs kontraktet.hur lång tid tar det att få ut arvet? Bouppteckning är klar annars. Försäkrings pengar utbetalda. Men resten för huset o annat? Mvh saga
Avboka beställning!
Hej! Ett par månader innan min fars änka dog beställde hon ett nytt kök, vi som är delägare i dödsboet undrar om beställningen går att stoppa. Det är ett mått beställt kök! Hennes nya make har tillfälligt stoppat leveransen. Dödsbo-delägarna är överens om att huset ska säljas och vi tror att de nya ägarna nog vill "göra" köket själva!
Mvh Sigrid
juristarvorde
kan man dra av juristarvordet i deklarationen vid en
bouppteckning.
fick betala 6700:- för den enklaste bouppteckningen.
Ersättning för tömning av dödsbo
Hej Katarina.
Intressant fråga då jag varit den som tömt(3år har det tagit då jag bor 64 mil bort) min fars hus samt tagit allt jobb med försäljningen.
Hur har du fått in din fråga???
Jag skulle vilja ställa några frågor nämligen.
M.v.h
Lisbeth
Ersättning för tömning av dödsbo
Hej,
Min far avled i höstas och i samband med detta tog min syster på sig förvaltningen av dödsboet. Detta innebar en hel del jobb och massor av tid för situationen var komplex med alla konton osv. Vi tillsammans gjorde även själva tömningen som var ett hästjobb och tog flera veckor i anspråk. Vi reste från två håll till denna ort och hade därmed kostander för resor, hyra av släp mm. Vilken ersättning har man rätt till för dessa arbeten och utlägg? Har man rätt till något schablonbelopp för själva tömningen? Tacksam för snabbt svar.
Ärva skulder
Jag och 3 till har fått ärva pengar ca 5 månader efter en boupptäckning via begravningsbyrå, pengar utbetalades, nu kommer kronofogden och vill ha sitt, en inkasoskuld kom, plus skatteskuld för i år,ska inte begravningsbyrån kolla upp skulder och inkomster?
Dödsbo/bouppteckning med många frågor
Ja, förutom sorgen är det mycket praktiskt som måste uträttas när någon avlider. Och om man läser föregåendes frågor och svar, får man en bra överblick av dels om dokument, som ska tas fram och fyllas i, dels om vem som kan svara på eventuella frågor. Använd er av myndigheternas expertis. Det är detta vi betalar skatt för.
Dödsboanmälan
Bra info. Det skulle vara bra att utöka artikeln med vad som ska ske dö dödsboet saknar tillgångar och en dödsboanmälan ska göras, och vad som sedan återstår att göra.
Värdering av lösöre
Hur mycket värderar man "normalt" lösöre till, per rum eller efter bostadens storlek?
Gåvobrev
Ska gåvobrev tas upp vid bouppteckning? Mina 2 bröder fick varsin tomt av mina föräldrar när dom levde, och dom skrev gåvobrev vad tomterna hade för värde.På den tiden så står det att dom bara är värda 5000;- per tomt. Ska man ta upp dagens taxeringsvärde på tomterna?
Samtliga fragor
Det ar ju intressant att ta del av de manga fragor som uppkommer, men jag kan inte se nagra svar eller forklaringar och da blir ju det hela mindre intressant.

Borde inte RoR forklara vad som galler for varje fraga. Jag ar saker pa att alla som skriver vore tacksamma for ett svar.
Fullmakt
Min far gick bort i december 2012 och jag fick brev om att ouppteckning skulle ske. Någon vecka efter detta ringer min fars fru och säger att det inte blir bouppteckning eftersom inga tillgångar finns. Nu, ca 9 månader senare skriver hans fru ett brev till mig och ber mig skriva på en fullmakt som ger henne rätt att avsluta min fars pensionskonto. Emellertid så omfattar fullmakten en hel den annat också och jag blev då avrådd av en bekant med lite kunskaper om detta att inte skriva på. Hur kan jag få reda på om det finns några pengar att ärva på min fars pensionskonto? Mvh Matts Lindblom
Kan ej närvara vid bouppteckning.
Jag kan inte närvara vid en bouppteckning jag är kallad till och känner ingen att ge fullmakt eftersom jag bor i utlandet. Om jag ärver något får jag information om det efter bouppteckningen eller går jag miste om ett eventuellt arv.
Mvh
Dödsbo
Undrar måste jag visa upp ett papper till banken att jag är utsedd till att sköta dödsboet om vi är fyra barnbarn som är artvagagare har vi inte alla rätt att få insyn i den som har avlidit den personens bankaffärer
Vill bli arvslös
Hej
Jag vill inte ta del av mitt arv och vill att min syster får min del. Hur går jag tillväga.
mvh johnne
vad händer när skulderna såsom hyra, hemtjänst, vårdavgifter, el etc är större än tillgångarna?
Min mor har jobbat o slitit i hela sitt liv för att klkara sej och barnen, ensam försörjare, de sista 3 ½ åren har hyran varit så hög och inte något bostadsbidrag, så inkomsten har inte räckt till att både betala boendet mm och äta sej mätt, det är mycket som kostar hela tiden som
man inte genast tänker, ex utöver mediciner, andra apoteksvaror, ex vitaminer, ögondroppar, Alvedon, slemlösande,mjukgörande krämer och salvor för massage som främjar blodcirkulationen, sterila kompressor, teip, gasbinda, koksaltlösning, kroppspuder, fotvårdsartiklar och
för munhygien, samt protespasta, etc denna lista kan göras mycket längre på det som måste inköpas kontunerligt, alla
läkarbesök och provtagningar, akutavgifter på sjukhus, röntgen, vårdavgifter, sjuktransporter och färdtjänst, hemtjänst Hela hela tiden är det sånt som måste
finnas pengar till, men det har blivit minus varje månad
. Finns saker som ex denna sommar kostat extra, fläktar då temp i bostaden varit över 27 grader under längre perioder.
Inköp av specialstrumpor/stödstrumpor, hårvårdsprodukter, fotvård, vissa hjälpmedel som måste köpas själv.
Jag yngsta dotter har skött om Mammas under de sista 3 åren,
hon blev dement så det gick inte lämna henne ensam, mitt liv upphörde att existera, fanns dygnet runt hos henne.
Det blev självklart så att jag tog av mina pengar varje gång detta behövdes,samt då mamma blev så upprörd och irolig
varje gång ekonomim kom på tal, försökte jag hålla alla räkneskaper från henne, ex hon kunde en hel förmiddag sitta
med en o samma faktura i händerna, men fattade ingenting, sånt vill man skona sin ;amma från.
Jag betalade alltså av mina pengar allt vad mat rengöring och hygien kostade, bekostade hennes födelsedagar med det h0n ville bjuda på.
Är glad att jag kostade på Smörgåstårta och vin när hon sist
fyllde, det var ju sista gången.
Vi överförde emellanåt pengar från hennes konto då där fanns nåfgot litet utrymme, syskonen har aldrig ens frågat hur det går ihop, aldrig bidragit med en enda krona, tvärtom har det krävts extra arbete o mera kostnader då
hon fått besök, allt har fallit på mej.
Nu tycker ju syskonen att det på kontoutdragen verkar som att jag stulit pengar från Mamma, ty dom förstår inte det som inte syns och förklaras på ett kontoutdrag. Nu är också
elräkning obetald och strömmen klipps av i morgon, jag har
ingen varken lust el möjlighet att betala något mera av mina pengar, kan man betala den av hennes få kronor via
postgiro, så man har lyse för att tömma bostaden etc,
samt antingen så måste en städfirma för några tusenlappar
sköta flyttstädningen eller blir det jag. Har jag rätt att likt en annan firma ta betalt för detta jobb av hennes pengar? mvh marie
Till Anneli
Finlands lag.

Bouppteckning skall förrättas inom tre månader efter dödsfallet. Det är möjligt att ansöka om förlängd tid. Ansökan skall göras skriftligen hos det behöriga skatteverket inom ovan nämnda tid.

Om dödsfallet inte kan bestyrkas genom läkarutlåtande, räknas tiden på tre månader först från dödförklaringen.

Om bouppteckningen inte förrättas inom utsatt tid, kan det enligt lagen ha en del tråkiga följder (skatteförhöjning och att delägarna blir personligen ansvariga för den avlidnes skulder). I lagen finns inga specialbestämmelser om en situation där bouppteckningen försenas därför att kroppen har identifierats först sedan tiden för bouppteckning gått ut. I dessa fall är det ändå skäl att förrätta bouppteckning omedelbart när det har säkerställts att den saknade är död.

För att undvika skatteförhöjning är det skäl för den saknades anhöriga att kontrollera med skattebyrån om de behöver ansöka om förlängd tid. Om den saknade har skulder är det skäl att diskutera med en juridisk expert om behovet av att ansöka om förlängd tid för att undvika gäldansvar.
//M.JC
Bouppeckningstiden, mm.
Hej, kan man begära förlängt tid för bouppteckningen?
Den kommer att ske i Finland- antar, att vi i Sverige har liknande lag.? Vilka skäl måste man ha om man begär detta.?
Anneli
Bouppeckningstiden, mm.
Hej, kan man begära förlängt tid för bouppteckningen?
Den kommer att ske i Finland- antar, att vi i Sverige har liknande lag.? Vilka skäl måste man ha om man begär detta.?
Anneli
Till Elisabeth
För det första, Ni kan när som helst återkalla den fullmakt som tecknats. Detta ska ske skriftligen snaras, fram tills den är återkallad har fullmaktsinnehavaren mandat att fatta beslut på/till Er bekostnad/favör.
När det gäller skulden syskonet har till Er far så måste detta finnas ett skuldebrev eller liknade som styrker detta, om detta finns ska syskonet betala tillbaka det belopp som överstiger dennes arvslott till de andra arvtagarna. Om syskonet ej betalar skulden kan man ta hjälp utav kronofogden för att driva in skulden. Närmare upplysningar om detta får man hos kronofogdsmyndigheten.
Är Ni inte nöjda med den person som sköter bodelningen eller inte kan enas vem som ska sköta deta kan Ni vända Er till tingsrätten som då utser en bodelningsman/förrättare. Ni kan även bestrida bouppteckningen om Ni anser att något blivit felaktigt.
Vid försäljning av fastigheter kan bodelningen ta tid men saknas detta borde inte arvsfördelningen ta speciellt lång tid. //M.JC
arv o bouppteckning ej rätt
vi syskon skrev på fullmakt för en av oss att sköta arvsfördelning,nu ångrar 2av oss detta det är inte mycket pengar men det har nu kommit fram att ett syskon tog pengar när far levde o ej bet,tillbaka ,han som sköter arv nu begär vi ska vänta på resten tills juni 2014 .påstår sig skrivit avtal med den som stal ,detta fick jag veta efter jag skrev på,det står inte i bouppteckningen .tacksam för svar va ska vi 2 göra som vill ha ut pengar nu
Till Monica Ågren
Du och din bror är efterarvingar. Det innebär/innebar att när er mor dog ärvde först Er far kvarlåtenskapen efter henne, antar att det papper du skrev på den gången inte innebär att du blev arvlös utan att arvet efter din mor i stället utdelas först nu när Er far avlidit. När det gäller fördelning av lösöret samt fastigheter är det att rekommendera att du och din bror delar på detta nu och inte väntar tills han i detta fallet kan lösa ut dig. Såvida inte någon jurist hjälper till att upprätta ett skuldbrev. Vill också påpeka vikten i att medverka vid en upprättelse av dödsboet. Då får du full insyn i kvarlåtenskapen och behöver aldrig i efterhand gå undrande vart saker tagit vägen som kanske inte står angivna i dödsbo upprättelsen. Mvh M.JC
Arvsskifte
Hej min far har gått bort och begravningsbyrån har gjort en boupptäckning. Jag och min bror ärver. Nu undrar jag om det är bra att skriva en fullmakt till begravningsbyrån? Dom ville skicka det till mig och min bror. Min bror vill ha sakerna efter far men vill/ kan inte lösa ut mig. Vi har ingen kontakt med varandra. När vår mor dog så skrev jag på ett papper och fick inte mitt arv. Det dyrt med jurist men bör jag skaffa det eller kan man lita på att begravningsbyrån sköter detta så jag får mitt arv?
Svar till enda barnet
Du kommer att behöva ett Dödsfallsintyg och släktutredning som du beställer hos Skatteverket. Där står bl a att du är enda barnet( men med Skatteverkets reservationer).En bouppteckning skall alltid göras om det finns tillgångar i boet. Testamentet skall bifogas när du skickar in. Var inte rädd för att göra bouppteckningen själv. Jag är också enda barnet och har nyligen gjort mina båda föräldrar bouppteckningar. På Skatteverket är de jättetrevliga, och vill verkligen hjälpa till. Det enda kluriga är att hålla rätt på de olika rollerna, se ovan.
enda bernet
Min far har gått bort. Jag är enda barnet. Det finns ett testamente där framgår att alla tillgångar tillfaller mig. Måste man ändå ha en bo uppteckning. Eller räcker det att man har testamentet med sig och ett intyg från läkaren att min far har avlidet till banken för att kunna få sitt arv? (Pengarna på hans konto)
Ang. frågor
Hej alla,
Råd & Rön kan tyvärr inte svara på enskilda frågor angående bouppteckning.
Svara gärna varandra eller kontakta Skatteverket för direkta frågor.
förrättningsman
Eftersom jag är ingivare och bouppgivare (dotter till den avlidna) kan min man då vara förrättningsman.
Egendom utomlands
Hej,

Ingår en eventuell fastighet, en lägenhet i Spanien t.ex. i boupptäckning? Eller skall man följa arvslagarna i Spanien?
Mvh Richard Soudah
Så att..
Man kan räkna med att arvet betalas ut ca 2 månader efter bouppteckning gjorts?
Hur görs en tilläggsbouppteckning?
Som tips under "Vad händer sedan" nämns tilläggsbouppteckning. Vad måste en sådan innehålla? Allt i den ursprungliga bouppteckningen samt nya tillgångar/skulder eller endast det som tillkommit efteråt?
Förrättningsdag
Dt står så olika på olika sidor på nätet om vad som är förrättningsdag. På er sida står det den dag bouppteckningen skrivs under(förrättas). På en annnan sida (den sista vilan, tror jag) stod det att förrättningsdag är den dag då man Börjar samla in uppgifter till bouppteckning. Vad gäller egentligen. Om man ska kallas till bouppteckningen måste de som gör den kalla alla dödsbodelägare i god tid. Men vad gäller i så fall, till första dagen eller dagen då man undertecknar? Och borde det verkligen ta flera dagar att göra en bouppteckning i ett hushåll med lägenhet, bil och sommarhus?. Har inte blivit kallad men vet att den första dagen är i övermorgon. Jag bor utomlands.
bouppteckning
Tycker att det är väldig bra information. Dock undrar jag om begreppet skulder på dödsdagen omfattar hyran och omsorg som ska betalas i slutet av innevarande månad? Tacksam för svar.
Bouppteckning
Bra information om bouppteckning. Hoppas det stämmer att dödsbodelägares makar kan vara förrättningsmän(?) Och att isåfall efterarvingars makar också kan vara det!
Gravsten
Hur funkar det med kostnad för gravsten, ingår det i dödsbot eller ska den betalas av anhöriga? Vad händer om anhöriga inte har råd?
Tips Råd o Rön
Det här var bra information tycker jag.
Kram
Catarina

Kommentera

Kommentera gärna våra artiklar, men tänk på att Råd & Rön inte har möjlighet att ge personlig rådgivning. Vänligen vänd dig till din kommunala konsumentrådgivare.

Erbjudande

3 nr av Råd & Rön - bara 45kr

Dessutom får du tillgång till alla tester här på webbplatsen. Erbjudandet gäller nya prenumeranter i Sverige. Ingen bindningstid!

Familj

Den sista resan kan bli dyr

Guide

Äga tillsammans