Alla våra tester
 
2009-07-08

Klargörande om testet av systemkameror

Det är inte ovanligt att tillverkare av de produkter som kommer dåligt ut i våra tester anser att vi inte kan testa deras typ av produkt. De blir upprörda, och hävdar att vi inte förstått produkten, inte kan gällande standarder och i allmänhet inte förstår något alls.

Normalt går vi inte i svaromål på dessa utfall från tillverkare, då man alltför lätt hamnar i pajkastning och i en sandlådediskussion. Denna gång gör vi ett undantag, då detta ämne har engagerat mängder med läsare förutom Nikon.

Vi genomför löpande test av systemkameror i färdiga paket. Paketen består normalt av ett kamerahus och ett zoomobjektiv. Det medföljer ofta flera olika tillbehör eller delar i paketet, så att det ska vara komplett och direkt startbart för en ny användare.

Många läsare ifrågasätter korrektheten i att testa systemkameror i dessa paket. Det är ett val som tillverkarna har gjort åt oss, då i princip all marknadsföring bygger på detta. Hos Nikon, till exempel, så är tre olika paket presenterade på deras webb för modellen D90. Det vi testar här är det första i raden och kallas enbart för D90 kit. Det är också så här som kamerorna presenteras i elektronikaffärerna, och blir då ofta startpaketet för alla som vill köpa en systemkamera. Alltså är det synnerligen relevant att testa vad man får för kvalitet på bilderna från dessa paket.

Det är viktigt att betona att vi har köpt alla våra paket i butik, som vilken vanlig konsument som helst. Vi har inte använt kameror som tillverkarna har skickat till oss, så resultaten är representativa för vad du får i handen när du själv handlar en kamera.

Nikon hävdar i ett öppet svar till vårt test av paketen med systemkameror, att testet är befattat med mängder med grava fel. Det framförs med många ord, och i praktiken inga fakta. Här följer exempel på fel enligt Nikon och en beskrivning av hur vi testat och presenterat detta.

 • Antal megapixel
 • Uppstartstid
 • Exponeringsfördröjning
 • Antal pixlar på LCD
 • Storleken på LCD
 • Vikt
 • Objektivets brännvidd

Antal megapixlar
En bild från D90 har maximal storlek på 4288 x 2848 pixlar. Detta blir 12 212 224 effektiva pixlar i en bild. Vi skriver detta som 12,2 megapixlar. Nikon hävdar 12,3 megapixlar. Det är inte ett grovt fel från deras sida, bara en lätt överdrift.

Nikon D90, antalet megapixlar

Uppstartstid, exponeringsfördröjning
Vi mäter tiden det tar från att man börjar trycka på knappen tills bilden verkligen är tagen, samt hur lång tid det tar för kameran att bli redo att ta första bilden från att av och på knappen sätts i läge ON. Vi har mätt dessa tider med det medföljande zoomobjektivet. Nikon hävdar betydligt snabbare tider än de vi redovisar. Detta bygger på mätningar hos Nikon som är gjorda med snabba, fasta 50 mm objektiv. Självklart är dessa snabbare än ett zoomobjektiv, men det ger inte en relevant jämförelse i sammanhanget.

Nikon hänvisar bitvis till dpreview.com, en stor testare av kameror. Även de har testat med ett snabbt, fast 50 mm objektiv. Detta objektiv går inte att få i ett paket, utan måste köpas till separat.

Antal pixlar på LCD
Displayen på Nikon D90 har VGA-upplösning, det vill säga 640 x 480 pixlar. Detta blir 307 200 pixlar, eller som vi skriver det 307 tusen pixlar. Här anger Nikon istället antalet röda, gröna och blå färgpunkter (dots) och får följaktligen en tre gånger så hög siffra. Det anser vi inte är korrekt, man kan inte ha en enfärgad pixel eller display, utan ska ange antalet kompletta pixlar. Jämför till exempel med upplösningen på en TV. Här kan man möjligen tala om ett grovt fel från deras sida, eftersom uppgiften är direkt vilseledande.

Storleken på LCD
Vi mäter den delen på displayen som faktiskt används för att visa bilden, och inte den totala storleken på den ingående komponenten med de svarta sorgebanden på kanterna, även om de skulle innehålla informationstexter. Vi mäter upp displayen till 60 x 40 mm.

Nikon D90, storlek display

Vikt
Vi mäter vikten på kameran komplett med objektiv, batteri och minneskort. Detta för att vi anser att det är så den oftast används. Nikon väljer uppenbarligen att väga den utan batteri.

Objektivets brännvidd
Vi anger brännvidden utan decimaler. De flesta konsumenter ser ingen skillnad på fem tiondelar i detta sammanhang. Det är alltså ingen skillnad mot vad Nikon själva anger, däremot en avrundning.

Storlek
Vi anger total storlek, inte bara husets grundstorlek. Vi mäter till exempel inklusive de två fästbågar för remmen som sitter på huset, vilket gör bredden till 14 cm.

Nikon D90, bredd

 

Ingen av ovanstående mätpunkter påverkar betyget för kamerapaketen. Vi har också svårt att se att de skulle klassas som grava, även om de alla vore fel.

Det som vi anser viktigast, nämligen bildkvaliteten nämner inte Nikon någonstans i brevet. Detta får ovanstående kommentarer från deras sida, snarast att ses som rökridåer som ska skymma detta faktum. Detta paket, och troligen framför allt objektivet, ger inte lika bra bilder som andra paket i detta test. Här kan du se ett par exempel på testbilder från detta paket. Notera det starka rödbruna sticket, distorsionen och vignetteringen. Det är dessa bildresultat som fungerar som begränsningsfaktor, och drar ned slutbetyget för detta Nikon-paket. Klicka på respektive bild för större version.

Nikon D90. rödbrunt stick Nikon D90, distorsion Nikon D90, vignettering 

Vi är en oberoende tidning som inte har några bindningar till branschen, och vi har inga annonser. Vi kan alltså skriva helt fritt om det som vi finner i våra tester. Vi skriver till dig som är normal konsument, och inte till fotografer. Vi har ett av Europas bästa labb till vårt förfogande, med mycket kunniga projektledare och tekniker. Vi har mängder med maskinella objektiva mätdata för varje modell, tillsammans med expertpaneler som gör subjektiva bedömningar av till exempel hanterbarheten. Vi testar kameror löpande under hela året. Detta har genererat en stor erfarenhetsbank av att testa kameror för vanliga konsumenter.

Ronny Karlsson
Testchef
Råd & Rön

 

Våra guider

 • Trimma datorn

  Känns din dator väldigt seg trots att den bara har ett par år på nacken? Vi tipsar om knepen som ger datorn spänsten åter.
 • Så bestrider du fakturan

  Hur gör du om du lurats in i ett abonnemang på nätet? Råd & Rön visar dig hur du slipper betala för strumpor, kosttillskott och annat du inte vill ha.
 • Få koll på ekonomin

  Att ta tag i sin ekonomi känns ofta som ett stort och jobbigt projekt. Vi guidar dig genom de steg du bör ta och vilka verktyg som finns att hjälpa dig på vägen.
 • Fixa fräsch luft inne

  Vår inomhusluft innehåller mängder av föroreningar. Här är 7 enkla tips som gör luften lättare att andas.
1 av 3
 

 

Människa vs. maskin

- vem diskar bäst?

handdiskare

Vi lät tre personer diska exakt likadan disk som diskmaskinerna i vårt test.

 

Därför är fryst ibland bättre än färskt

ärter

 

6 frågor & svar om
reseförsäkringar
skylt

 

Leasa - fördelar och nackdelar

leasa bil

Leasa bilen istället för att köpa? Har du rätt körprofil kan du få både trygghet och låg månadskostnad.

 

Så maxar du odlingen i pallkragen

pallkrage