Alla våra tester
 
2011-08-26

Listeria fortfarande vanlig

Trots nya gränsvärden som infördes 2006 är bakterien listeria fortfarande vanlig i kallrökt och gravad lax, visar en undersökning som Livsmedelsverket låtit göra. Antalet insjuknade personer har också ökat på senare år, och det är en allvarlig trend som måste brytas, menar Livsmedelsverket. Närmare 1 400 prover har undersökts av kall- och varmrökt fisk, gravad fisk, mögel och kittost samt charkuterier.

Antal produkter som innehöll listeria och mängden bakterier analyserades. Vanligast var bakterien i kallrökt och gravad fisk, där den fanns i 12 respektive 13 procent av proverna. Listeria förökar sig, till skillnad från de flesta andra bakterier, även i kyla, och i livsmedel som förvaras för varmt finns risk att bakterien förökar sig till skadliga nivåer. Därför är det viktigt att förvara livsmedel rätt. Mest känsliga för smitta är personer med nedsatt immunförsvar, äldre och gravida.

Livsmedelsverkets råd till dessa är:

• Ät bara nygjorda och nyförpackade produkter av gravad fisk, rökt fisk och sushi.

• Undvik skivat smörgåspålägg och kall färdigmat mot slutet av hållbarhetstiden.

• Undvik ost gjord av opastöriserad mjölk. Undvik även mögel- och kittost, även om den är gjord av pastöriserad mjölk. Ost i matlagningen som upphettats tills den bubblar utgör ingen fara.

Text: Anna Förster

Kommentarer

Inga kommentarer

Kommentera

Namn
E-post
Rubrik
Kontrollfråga för att stoppa spam:
vad blir 2+1? (Skriv svaret med bokstäver.)
Kommentar
Jag godkänner Råd & Röns regler för kommentarer
  Skicka
 

Våra guider

 • Hyr bil utan överraskningar

  Snart är det semestertider och många kommer att hyra bil. Men uthyrningsvillkoren är inte alltid helt enkla. Råd & Rön tipsar om vad du ska tänka på.
 • Ta tvisten till tinget

  Har du råkat i tvist med ett företag om en vara eller en tjänst kan du söka hjälp på olika sätt. I sista hand kan du ansöka om att tingsrätten ska pröva tvisten. Vi berättar hur det går till.
 • Så undviker du onödiga försäkringar

  Det är lätt att gå vilse bland försäkringsvillkoren och därmed teckna både en och två försäkringar för mycket. Råd & Rön hjälper dig att inte fastna i de värsta snåren.
 • Övervinn mörket

  Vintertrötthet drabbar hälften av alla svenskar, och enligt forskarna är det ett växande problem. Vi tipsar om hur du gör för att inte drabbas.
1 av 3
 

Sjukt hundgodis

grisöra

Vi hittade salmonella och resistenta bakterier i flera grisöron.

 

Varning för fulsälj

fulsälj

Allt fler luras att köpa dyra abonnemang när de tror att de bara köper en telefon eller surfplatta.

 

Nya Råd & Rön i din surfplatta och dator

omslag nr 3 - 2014