Alla våra tester
 
2011-08-26

Listeria fortfarande vanlig

Trots nya gränsvärden som infördes 2006 är bakterien listeria fortfarande vanlig i kallrökt och gravad lax, visar en undersökning som Livsmedelsverket låtit göra. Antalet insjuknade personer har också ökat på senare år, och det är en allvarlig trend som måste brytas, menar Livsmedelsverket. Närmare 1 400 prover har undersökts av kall- och varmrökt fisk, gravad fisk, mögel och kittost samt charkuterier.

Antal produkter som innehöll listeria och mängden bakterier analyserades. Vanligast var bakterien i kallrökt och gravad fisk, där den fanns i 12 respektive 13 procent av proverna. Listeria förökar sig, till skillnad från de flesta andra bakterier, även i kyla, och i livsmedel som förvaras för varmt finns risk att bakterien förökar sig till skadliga nivåer. Därför är det viktigt att förvara livsmedel rätt. Mest känsliga för smitta är personer med nedsatt immunförsvar, äldre och gravida.

Livsmedelsverkets råd till dessa är:

• Ät bara nygjorda och nyförpackade produkter av gravad fisk, rökt fisk och sushi.

• Undvik skivat smörgåspålägg och kall färdigmat mot slutet av hållbarhetstiden.

• Undvik ost gjord av opastöriserad mjölk. Undvik även mögel- och kittost, även om den är gjord av pastöriserad mjölk. Ost i matlagningen som upphettats tills den bubblar utgör ingen fara.

Text: Anna Förster

Kommentarer

Inga kommentarer

Kommentera

Namn
E-post
Rubrik
Kontrollfråga för att stoppa spam:
vad blir 2+1? (Skriv svaret med bokstäver.)
Kommentar
Jag godkänner Råd & Röns regler för kommentarer
  Skicka
 

Våra guider

  • Planera för bästa träningskortet

    De lata sommardagarna är över - dags att ta tag i vardagen och träningen. Men läs på innan du skriver under gymavtalet. Råd & Rön har studerat det finstilta.
  • Så solar du säkert

    Skydda dig från solens sköna men farliga strålar med rätt appar, krämer och kläder.
  • Res rätt med pass & visum

    Måste jag visa passet eller räcker det med nationellt ID-kort? Råd & Rön hjälper dig att passera gränsen lätt och rätt på resan.
  • På kurs som konsument

    En miljon svenskar går en kurs eller deltar i studiecirkel varje år. Men många kursanordnare slarvar med ångerrätten, och det är svårt att klaga på en dålig kurs.
1 av 3
 

Så utnyttjas kakaobönderna
kakaoodling

Kakaobönderna i Ghana sliter ut sig för minimal lön. Att äta en chokladkaka med deras egen kakao kan de bara drömma om.

 

Dina rättigheter när flyget är försenat
flygplats

EU:s lagar är tydliga, men flygbolagen vägrar ofta betala de hundratals euro du har rätt till.

 

Nätbutikerna säljer allt de vet om dig

måltavla

 

Nya Råd & Rön i din surfplatta och datoromslag nr 7 - 2014