Alla våra tester
 
2011-11-01

Sömmerskebloggen avslöjar usla arbetsvillkor

Tungt arbete med chefer som skriker om produktionsmålen inte nås. Så ser vardagen ut för sömmerskan Anju, 34, från Indien.  Nu startas Sömmerskebloggen för att ge inblick i hennes liv.

Initiativet bakom Sömmerskebloggen kommer från nätverket Rena Kläder.  Målet är att förbättra villkoren för de som tillverkar våra kläder, skor och textilier.

– Genom bloggen låter vi en röst komma till tals som oftast inte hörs på stora etikkonferenser eller i klädföretagens egna kontroll- och etikrapporter. Vi vill ge en direkt inblick i livsvillkoren för en person som tillverkar de kläder du och jag bär, och lyfta frågan om vad de egentligen är värda, säger Mats Svensson, Internationell sekreterare på IF Metall, en av organisationerna i nätverket Rena Kläder.

I bloggen kommer läsarna att kunna följa Anjus liv och arbete, och de utmaningar hon ställs inför. Bland annat skriver hon om hur hon och hennes man tvingades att flytta till Dehli efter att de blivit av med den affär de hade i hembyn och om hur de nu bor sex personer på ett litet rum. 

Nätverket Rena Kläder arbetar bland annat för att textilarbetarna ska få en levnadslön, det vill säga en lön det går att leva på, istället för som nu bara få den lagstadgade minimilönen.

– Våra billiga kläder har ett högt pris. Många av de kläder vi köper här i Sverige är tillverkade under ovärdiga förhållanden. Textilarbetarna arbetar långa dagar under stor press, saknar ofta fackliga rättigheter och får mycket dåligt betalt. Klädföretagen bör ta sitt fulla ansvar och arbeta aktivt för att arbetarna i deras leverantörsled ska få en lön att leva på, säger Christopher Riddselius projektledare från Fair Trade Center, en av organisationerna i nätverket Rena Kläder.

Text: Annika Berge

Kommentarer

Inga kommentarer

Kommentera

Namn
E-post
Rubrik
Kontrollfråga för att stoppa spam:
vad blir 2+1? (Skriv svaret med bokstäver.)
Kommentar
Jag godkänner Råd & Röns regler för kommentarer
  Skicka
 

Våra guider

 • Hyr bil utan överraskningar

  Snart är det semestertider och många kommer att hyra bil. Men uthyrningsvillkoren är inte alltid helt enkla. Råd & Rön tipsar om vad du ska tänka på.
 • Ta tvisten till tinget

  Har du råkat i tvist med ett företag om en vara eller en tjänst kan du söka hjälp på olika sätt. I sista hand kan du ansöka om att tingsrätten ska pröva tvisten. Vi berättar hur det går till.
 • Så undviker du onödiga försäkringar

  Det är lätt att gå vilse bland försäkringsvillkoren och därmed teckna både en och två försäkringar för mycket. Råd & Rön hjälper dig att inte fastna i de värsta snåren.
 • Övervinn mörket

  Vintertrötthet drabbar hälften av alla svenskar, och enligt forskarna är det ett växande problem. Vi tipsar om hur du gör för att inte drabbas.
1 av 3
 

Sjukt hundgodis

grisöra

Vi hittade salmonella och resistenta bakterier i flera grisöron.

 

Varning för fulsälj

fulsälj

Allt fler luras att köpa dyra abonnemang när de tror att de bara köper en telefon eller surfplatta.

 

Nya Råd & Rön i din surfplatta och dator

omslag nr 3 - 2014