Alla våra tester
 
2011-11-01

Sömmerskebloggen avslöjar usla arbetsvillkor

Tungt arbete med chefer som skriker om produktionsmålen inte nås. Så ser vardagen ut för sömmerskan Anju, 34, från Indien.  Nu startas Sömmerskebloggen för att ge inblick i hennes liv.

Initiativet bakom Sömmerskebloggen kommer från nätverket Rena Kläder.  Målet är att förbättra villkoren för de som tillverkar våra kläder, skor och textilier.

– Genom bloggen låter vi en röst komma till tals som oftast inte hörs på stora etikkonferenser eller i klädföretagens egna kontroll- och etikrapporter. Vi vill ge en direkt inblick i livsvillkoren för en person som tillverkar de kläder du och jag bär, och lyfta frågan om vad de egentligen är värda, säger Mats Svensson, Internationell sekreterare på IF Metall, en av organisationerna i nätverket Rena Kläder.

I bloggen kommer läsarna att kunna följa Anjus liv och arbete, och de utmaningar hon ställs inför. Bland annat skriver hon om hur hon och hennes man tvingades att flytta till Dehli efter att de blivit av med den affär de hade i hembyn och om hur de nu bor sex personer på ett litet rum. 

Nätverket Rena Kläder arbetar bland annat för att textilarbetarna ska få en levnadslön, det vill säga en lön det går att leva på, istället för som nu bara få den lagstadgade minimilönen.

– Våra billiga kläder har ett högt pris. Många av de kläder vi köper här i Sverige är tillverkade under ovärdiga förhållanden. Textilarbetarna arbetar långa dagar under stor press, saknar ofta fackliga rättigheter och får mycket dåligt betalt. Klädföretagen bör ta sitt fulla ansvar och arbeta aktivt för att arbetarna i deras leverantörsled ska få en lön att leva på, säger Christopher Riddselius projektledare från Fair Trade Center, en av organisationerna i nätverket Rena Kläder.

Text: Annika Berge

Kommentarer

Inga kommentarer

Kommentera

Namn
E-post
Rubrik
Kontrollfråga för att stoppa spam:
vad blir 2+1? (Skriv svaret med bokstäver.)
Kommentar
Jag godkänner Råd & Röns regler för kommentarer
  Skicka
 

Våra guider

 • Så sänker du mobilkostnaden

  Råd & Rön tipsar om sparknepen som sänker dina kostnader för mobilen.
 • Planera för bästa träningskortet

  Läs på innan du skriver under gymavtalet. Råd & Rön har studerat det finstilta.
 • Så solar du säkert

  Skydda dig från solens sköna men farliga strålar med rätt appar, krämer och kläder.
 • Res rätt med pass & visum

  Måste jag visa passet eller räcker det med nationellt ID-kort? Råd & Rön hjälper dig att passera gränsen lätt och rätt på resan.
1 av 3
 

Giftigt mode
giftigt tryck på t-shirts

Trycken på t-shirtar innehåller riktigt ruggiga kemikalier.

 

Advokathjälp när flyget är försenat
flygplats

EU:s lagar är tydliga, men flygbolagen vägrar ofta betala de hundratals euro du har rätt till.

 

Så utnyttjas kakaobönderna
kakaoodling

Kakaobönderna i Ghana sliter ut sig för minimal lön. Att äta en chokladkaka med deras egen kakao kan de bara drömma om.

 

Nya Råd & Rön i din surfplatta och datoromslag nr 8 - 2014