Alla våra tester
 
2011-11-01

Sömmerskebloggen avslöjar usla arbetsvillkor

Tungt arbete med chefer som skriker om produktionsmålen inte nås. Så ser vardagen ut för sömmerskan Anju, 34, från Indien.  Nu startas Sömmerskebloggen för att ge inblick i hennes liv.

Initiativet bakom Sömmerskebloggen kommer från nätverket Rena Kläder.  Målet är att förbättra villkoren för de som tillverkar våra kläder, skor och textilier.

– Genom bloggen låter vi en röst komma till tals som oftast inte hörs på stora etikkonferenser eller i klädföretagens egna kontroll- och etikrapporter. Vi vill ge en direkt inblick i livsvillkoren för en person som tillverkar de kläder du och jag bär, och lyfta frågan om vad de egentligen är värda, säger Mats Svensson, Internationell sekreterare på IF Metall, en av organisationerna i nätverket Rena Kläder.

I bloggen kommer läsarna att kunna följa Anjus liv och arbete, och de utmaningar hon ställs inför. Bland annat skriver hon om hur hon och hennes man tvingades att flytta till Dehli efter att de blivit av med den affär de hade i hembyn och om hur de nu bor sex personer på ett litet rum. 

Nätverket Rena Kläder arbetar bland annat för att textilarbetarna ska få en levnadslön, det vill säga en lön det går att leva på, istället för som nu bara få den lagstadgade minimilönen.

– Våra billiga kläder har ett högt pris. Många av de kläder vi köper här i Sverige är tillverkade under ovärdiga förhållanden. Textilarbetarna arbetar långa dagar under stor press, saknar ofta fackliga rättigheter och får mycket dåligt betalt. Klädföretagen bör ta sitt fulla ansvar och arbeta aktivt för att arbetarna i deras leverantörsled ska få en lön att leva på, säger Christopher Riddselius projektledare från Fair Trade Center, en av organisationerna i nätverket Rena Kläder.

Text: Annika Berge

Kommentarer

Inga kommentarer

Kommentera

Kommentera gärna våra artiklar, men tänk på att Råd & Rön inte har möjlighet att ge personlig rådgivning. Vänligen vänd dig till din kommunala konsumentrådgivare.

Namn
E-post
Rubrik
Kontrollfråga för att stoppa spam:
vad blir 2+1? (Skriv svaret med bokstäver.)
Kommentar
Jag godkänner Råd & Röns regler för kommentarer
  Skicka
 

Våra guider

 • Trimma datorn

  Känns din dator väldigt seg trots att den bara har ett par år på nacken? Vi tipsar om knepen som ger datorn spänsten åter.
 • Så bestrider du fakturan

  Hur gör du om du lurats in i ett abonnemang på nätet? Råd & Rön visar dig hur du slipper betala för strumpor, kosttillskott och annat du inte vill ha.
 • Få koll på ekonomin

  Att ta tag i sin ekonomi känns ofta som ett stort och jobbigt projekt. Vi guidar dig genom de steg du bör ta och vilka verktyg som finns att hjälpa dig på vägen.
 • Fixa fräsch luft inne

  Vår inomhusluft innehåller mängder av föroreningar. Här är 7 enkla tips som gör luften lättare att andas.
1 av 3
 

 

Människa vs. maskin

- vem diskar bäst?

handdiskare

Vi lät tre personer diska exakt likadan disk som diskmaskinerna i vårt test.

 

Därför är fryst ibland bättre än färskt

ärter

 

6 frågor & svar om
reseförsäkringar
skylt

 

Leasa - fördelar och nackdelar

leasa bil

Leasa bilen istället för att köpa? Har du rätt körprofil kan du få både trygghet och låg månadskostnad.

 

Så maxar du odlingen i pallkragen

pallkrage