Alla våra tester
 
2011-05-11

Vet du skillnaden mellan "bäst före" och "sista förbrukningsdag"?

Sex av tio konsumenter uppger att de inte vet skillnaden mellan ”bäst före-dag” och ”sista förbrukningsdag”, som båda är hållbarhetsmärkningar på livsmedel.

Det visar en undersökning som Konsumentföreningen Stockholm, KfS, har gjort.
Avdelningschef Louise Ungerth betecknar resultatet som oroväckande och hoppas att Livsmedelsverket nu förtydligar märkningen eller informerar konsumenterna bättre.

– Förutom att sammanblandningen skulle kunna innebära en viss hälsorisk finns det också en risk att mycket mat slängs i onödan. Många kanske tar det säkra före det osäkra och slänger maten när datumet är nått, oavsett vilken märkning som sitter på, säger Louise Ungerth.

Hållbarhetsmärkningen ”bäst före-dag” är en rekommendation från tillverkaren, och det går oftast att äta livsmedlet flera dagar ytterligare om det har förvarats rätt. Sista förbrukningsdag innebär däremot att livsmedlet kan vara otjänligt när datumet har passerat.

På webbplatsen slangintematen.se ger KfS tips om hur man kan minska sitt matavfall, till exempel att man ska skriva inköpslista, förvara maten på rätt sätt, laga mat på rester och undvika impulsinköp med mera.

Text: Pontus Ohlin

 

Våra guider

  • Så sänker du mobilkostnaden

    Råd & Rön tipsar om sparknepen som sänker dina kostnader för mobilen.
  • Planera för bästa träningskortet

    Läs på innan du skriver under gymavtalet. Råd & Rön har studerat det finstilta.
  • Så solar du säkert

    Skydda dig från solens sköna men farliga strålar med rätt appar, krämer och kläder.
  • Res rätt med pass & visum

    Måste jag visa passet eller räcker det med nationellt ID-kort? Råd & Rön hjälper dig att passera gränsen lätt och rätt på resan.
1 av 3
 

Giftigt mode
giftigt tryck på t-shirts

Trycken på t-shirtar innehåller riktigt ruggiga kemikalier.

 

Advokathjälp när flyget är försenat
flygplats

EU:s lagar är tydliga, men flygbolagen vägrar ofta betala de hundratals euro du har rätt till.

 

Så utnyttjas kakaobönderna
kakaoodling

Kakaobönderna i Ghana sliter ut sig för minimal lön. Att äta en chokladkaka med deras egen kakao kan de bara drömma om.

 

Nya Råd & Rön i din surfplatta och datoromslag nr 8 - 2014