Test - Elcyklar

Elcyklar

 
 
2011-05-25

Less på att trampa i motvind och i uppförsbackar? Då kanske en cykel med elassistans kan vara något för dig. Men de kostar en mindre förmögenhet och du riskerar att bryta mot lagen om du kör två av dem, visar Råd & Röns test av fem olika elcyklar.

Slutsats

Råd & Rön har i samarbete med Skyltfonden testat fem olika elcyklar i prisklassen 12 000–21 000 kronor. Dels har vi testat cyklarna i ett labb, dels har vi låtit en panel bestående av fyra personer bedöma varje cykel.

Testet visar att cyklarna är mycket säkra och hållbara, men två av cyklarnas motorer är för kraftiga och följer därmed inte standarden.

Bäst i test är Giant Twist Esprit Power W–Cos, som får 68 i samlat betyg. Bra köp är Sjösala Elenor, som får 63 i samlat betyg. Den är dessutom 6 000 kronor billigare än testvinnaren.

 • Översikt
 • Frågor & svar
Visar 5 av 5 produkter

KAN JAG FIXA EN MOTOR TILL MIN GAMLA HOJ?

Jodå, du behöver inte köpa en helt ny cykel för att få tillgång till lite elkraft. Med ett så kallat konverteringskit kan du komplettera din vanliga cykel med eldrift. Antingen mekar du ihop delarna på egen hand eller så låter du en verkstad göra jobbet. Men det kostar. Enbart kitet, som finns att köpa hos olika nätbutiker, betingar ett pris från cirka 4 000 kronor och uppåt.

VAD SÄGER REGLERNA?

I juridisk mening råder samma trafikregler som för en vanlig cykel.
För att en elcykel inte ska klassas som moped måste den vara konstruerad på följande sätt:
Elmotorn får endast förstärka kraften från tramporna och får inte ge något krafttill¬skott vid hastigheter över 25 km/h.
Motorns nettoeffekt får inte överstiga 250 watt.

Artikel ur Råd & Rön 5/2011

Cykla med snålskjuts 

Less på att trampa i motvind och i uppförsbackar? Då kanske en cykel med elassistans kan vara något för dig. Men de kostar en mindre för-mögenhet och du riskerar att bryta mot lagen om du kör två av dem, visar Råd & Röns test av fem olika elcyklar.


En elcykel är inte detsamma som en moped. Det är en cykel som är utrustad med en elektrisk liten hjälpmotor i ena hjulnavet och som blivit alltmer populär nere på kontinenten på senare år, inte minst i länder som Holland och Tyskland.

Fördelen med en elcykel är uppenbar. Du trampar på som vanligt, och så fort det blir lite kämpigt är det bara att trycka på en knapp på styrets display och låta motorn hjälpa dig. Du kan inte sluta trampa, då blir motorn verkningslös, men trampandet blir i varje fall inte mer ansträngande än när du trampar på en plan och vindstilla sträcka för egen kraft.

Elcykeln marknadsförs för övrigt som ett miljövänligt alternativ till bilkörning. Det stämmer. Men då bör man också komma ihåg att den traditionella cykeln är ett ännu grönare alternativ.

Nackdelarna då? Batteriet, som är löstagbart och som sitter placerat intill pakethållaren, måste oftast laddas redan efter några mil, och efter några års användning måste det också bytas ut. Det är inte ovanligt att det kostar flera tusenlappar.

Men den stora avigsidan är nog ändå priset på själva cyklarna. De fem elcyklar som Råd & Rön har testat kostar mellan 12 000 och 21 000 kronor, vilket är flera gånger dyrare än de flesta standardcyklar som vi testade förra året, och då riskerar du ändå att köra olagligt med två av dem – Crescent 973 och Marvil E-motion ec7.

Den förra överstiger motorns maximalt tillåtna nettoeffekt, som är 250 watt, medan den andra överstiger den maximalt tillåtna hastigheten på 25 km/h. Därmed klassas de båda som mopeder, och då gäller andra trafikregler som till exempel krav på hjälm.

Roliga men klumpiga

Bristerna ovan gör att det samlade betyget för Crescent och Marvil sjunker rejält, och de får inte mer än 28 respektive 22 i betyg på vår 100-gradiga skala. Betygsordningen, som du ser i tabellen på nästa sida, hade dock varit densamma även om de hade uppfyllt dessa krav.

Testet ägde rum i ett labb där vi testade elmotorernas kapacitet samt cyklarnas mekanik och säkerhet. Därutöver testade vi om motorerna riskerar att störa omgivande elektronik.

Samtidigt lät vi också en liten testpanel bedöma cyklarna. Deltagarna, en kvinna och tre män, fick köra varje cykel i en halvtimme och var under tiden utrustade med såväl manualer som nyladdade batterier.

Överlag tyckte deltagarna att cyklarna var riktigt ”roliga” att åka på, åtminstone när de hade assistans av elen. Utan el upplevdes cyklarna däremot som något kärva och klumpiga. Vidare kritiserades elregla gen för att de ofta hade för ”små”, ”tröga” och ibland ”för många” knappar. Sådant är särskilt irriterande när man cyklar med handskar.

Dyrast är bäst

Bäst i test är den sjuväxlade och cirka 21 000 kronor dyra modellen från Giant, Twist Esprit Power W-Cos. Som du kan utläsa av tabellen är den dock inte bäst på alla delmoment. Till exempel saknar den instruktionsbok på svenska, vilket sänker hela delbetyget för ”mekanik och säkerhet” från 9 till 8.

Dessutom tycks även den cykeln ha en motor som presterar mer än den tillåtna maxhastigheten, då den uppmättes till 27,3 kilometer i timmen. Detta förklarar varför den bara får 4 i delbetyg, Till skillnad från motorn på Marvil får den dock godkänt, eftersom teststandarden tillåter en felmarginal på 10 procent.

Text: Pontus Ohlin

tabell elcyklar

 

Våra guider

 • Så bestrider du fakturan

  Hur gör du om du lurats in i ett abonnemang på nätet? Råd & Rön vägleder dig hur du ska slippa betala för strumpor, rakhyvlar, kosttillskott eller annat du inte vill ha.
 • Få koll på ekonomin

  Att ta tag i sin ekonomi känns ofta som ett stort och jobbigt projekt. Vi guidar dig genom de steg du bör ta och vilka verktyg som finns att hjälpa dig på vägen.
 • Fixa fräsch luft inne

  Vår inomhusluft innehåller mängder av föroreningar. Här är 7 enkla tips som gör luften lättare att andas.
 • Så prutar du bäst

  Det går att pruta även i Sverige. Vi ger dig tipsen för hur du förhandlar dig till bästa priset.
1 av 3
 

Risk för fel ris
ris

Vi har provsmakat, giftanalyserat och DNA-testat 12 sorters basmatiris.

 

Besprutat grönt te
grönt te

Flera teer lever inte upp till sitt nyttiga rykte. Snarare är de hälsofarliga.

 

Giftigt mode
giftigt tryck på t-shirts

Trycken på t-shirtar innehåller riktigt otrevliga kemikalier.