Test - Cirkelsågar

Cirkelsågar

 
 
2013-05-16

Ska du såga stora spånskivor eller tjocka plankor är cirkelsågen oumbärlig. Vi har testat sju stycken – en har usel säkerhet.

När du köper det här testet får du även tillgång till våra tester av borrskruvdragare ,slagborrar och motorsågar.

Vill du få tillgång till hela testet?

Råd & Rön utför professionella laboratorietester för att göra det enklare att välja bra produkter. Testprogrammet är djupgående och vi testar detaljer som du som köpare inte kan se i affären.

Få tillgång till alla tester

 

Redan prenumerant?

 
Vår unika testmetod

Utdrag ur testet

Utdrag ur Råd & Röns test av cirkelsågar

Cirkelsågar är överlägset bäst på att såga tjocka plankor och hårda skivor av melamin eller spånskivor. De sågar vi har testat är samtliga rejäla doningar, som klarar upp till 66 mm tjocka plank. Men så väger de också mellan 4 och 5,8 kg.

Bäst i test blev ..., som fick 74 i samlat betyg. Den var testets näst dyraste och kostar runt 2 000 kronor. Tvåan ... fick 72 i betyg och är ett bra köp för 1 400 kronor.

Sämst i test blev .... Den fick bara betyget 23, främst på grund av en allvarlig säkerhetsbrist. Vid hållbarhetstestet slets kolen i motorn ut, och då skadades kommutatorn (en roterande del i motorn).

En felaktig konstruktion på kolen innebär dessutom en risk för att delar av sågen kan bli strömförande då kolen slits ut, vilket givetvis innebär stor skaderisk. ... finns fortfarande i svenska butiker, men tillverkaren har meddelat att modellen utgår.

Säkerheten är viktig när det gäller kraftfulla verktyg som cirkelsågar. De är försedda med ett klingskydd undertill som självklart ska sluta tätt så att man inte riskerar att komma åt sågklingan när snittet är klart.

Men fjädern i klingskyddet gick sönder på fyra sågar i hållbarhetstestet, och på tre sågar ”nöp” dessutom klingan mot det undre klingskyddet efter falltestet. Det var bara Bäst i test-sågen från ... som klarade sig helt utan säkerhetsanmärkningar.

...

En cirkelsåg ska ge ett fint och jämnt snitt, snittytorna ska inte bli ”fransiga” vare sig du sågar rakt eller i vinkel. Snittet blir finast på undersidan av plankan, placera därför den viktigaste sidan nedåt.

Du kan också sätta en tejp rakt över det planerade snittet och såga genom tejpen, särskilt när du sågar i melaminskivor och liknande. Det förhindrar att skivan flisar sig.

För att få bästa snittet, ställ in sågdjupet en halv sågtand mer än tjockleken på plankan du ska såga itu. Testvinnaren ... gav den jämnaste snittytan och var snabbast på att såga genom en spånskiva. ... var dock snabbast på att såga genom en bokplanka, 3,3 sekunder. ... var klart långsammast, den tog hela 21,1 sekunder på sig att dela plankan mitt itu.

Att kunna ställa in sågdjupet är en självklarhet, men ... saknar en sådan mätskala, och på ... var konstrasten på mätskalan dålig och den var därmed svår att läsa av. Justeringsreglaget var också oergonomiskt utformat och svårt att ställa in.

...

 
Vår unika testmetod

Testade modeller

Aeg KS 66 C 
Bosch PKS 66 A
Cotech Cirkelsåg
Makita 5704 RK
Metabo KS 66 Plus
Ryobi EWS 1366 HG
Skil 5265AD

 
Vår unika testmetod

Så testar vi

Testerna utförs av professionella och ackrediterade laboratorier. Tack vare att vi är en annonsfri tidning kan inte tillverkarna påverka oss ekonomiskt på något sätt. Det gör oss unika.

Vi testar och jämför sånt som du själv har svårt att kontrollera, till exempel hur kylskåp och frysar håller kylan, hur mycket damm en dammsugare egentligen tar upp och hur mycket energi en tv drar i standbyläge.

labb tv

Vi mäter produkternas egenskaper i labb.

 
 

Våra guider

 • Så bestrider du fakturan

  Hur gör du om du lurats in i ett abonnemang på nätet? Råd & Rön vägleder dig hur du ska slippa betala för strumpor, rakhyvlar, kosttillskott eller annat du inte vill ha.
 • Få koll på ekonomin

  Att ta tag i sin ekonomi känns ofta som ett stort och jobbigt projekt. Vi guidar dig genom de steg du bör ta och vilka verktyg som finns att hjälpa dig på vägen.
 • Fixa fräsch luft inne

  Vår inomhusluft innehåller mängder av föroreningar. Här är 7 enkla tips som gör luften lättare att andas.
 • Så prutar du bäst

  Det går att pruta även i Sverige. Vi ger dig tipsen för hur du förhandlar dig till bästa priset.
1 av 3
 

Risk för fel ris
ris

Vi har provsmakat, giftanalyserat och DNA-testat 12 sorters basmatiris.

 

Besprutat grönt te
grönt te

Flera teer lever inte upp till sitt nyttiga rykte. Snarare är de hälsofarliga.

 

Giftigt mode
giftigt tryck på t-shirts

Trycken på t-shirtar innehåller riktigt otrevliga kemikalier.