Test - Gräsklippare

Gräsklippare

Gräsklippare

2015-03-20 Eldrivna gräsklippare är mycket bättre än sitt rykte. Flera av de eldrivna gräsklipparna i Råd & Röns test klipper långt, tjockt och till och med blött gräs med gott resultat. Dessutom är de både lättare och billigare än de bensindrivna gräsklipparna.

Vi har testat 15 eldrivna gräsklippare och 9 bensindrivna gräsklippare. I testet har vi bl.a. använt gräsklipparna på en standardgräsmatta med 40 mm gräs, klippt blött, tjockt och långt gräs. Dessutom har vi bedömt hur svårt det är att ändra klipphöjd, rengöra och klippa runt hinder med gräsklipparen.

När du köper det här testet får du även tillgång till våra tester av robotgräsklippare och grästrimrar. Du får även tillgång till  2013 års test av gräsklippare med 6 handdrivna, 14 eldrivna och 10 bensindrivna gräsklippare. Många av dessa modeller säljs fortfarande.

Vill du få tillgång till hela testet?

Råd & Rön utför professionella laboratorietester för att göra det enklare att välja bra produkter. Testprogrammet är djupgående och vi testar detaljer som du som köpare inte kan se i affären.

Få tillgång till alla tester

 

Redan prenumerant?

 
Utdrag ur testet

Utdrag ur testet

Utdrag ur Råd & Röns test av gräsklippare

...

Elklipparna klipper lika bra som de bensindrivna klipparna. De är dessutom bättre för miljön och klimatet, billigare i både inköp och drift och lättare. Ändå är de bensindrivna populärare. Man kan fråga sig varför?

– Jag tror att det beror på att många tycker det är krångligt med sladden, säger Råd & Röns testchef Ronny Karlsson. Har man en stor tomt kan det vara bökigt att få sladden att räcka till hela gräsmattan.

Men klippningen blir avsevärt billigare med el – en yta på 250 kvadratmeter kostar omkring 1 krona. Billigaste klippningen får du med ..., som bara kostar tio öre för en omgång på den gröna mattan. Samma klippning med en bensinklippare kostar från drygt 20 upp till 35 kronor.

... har de bästa elklipparna, den lite bredare ..., som blev Bäst i test med 77 i samlat betyg, och den smalare ... med betyget 73. Båda modellerna har fått nya handtag med extra grepp som underlättar styrningen. Det är lätt att vinkla handtagen i olika riktningar när du kör runt med klipparen. ... klarar alla typer av gräs både snabbt och bra. Enda nackdelen är att de kan ha lite svårt att ta sig fram på ojämna gräsmattor. De har två ”kammar” framtill som kan köra fast i gropar och svackor.

Bäst bland de bensindrivna blev ..., en stabil och bra klippare. Den klarade också olika grästyper på bästa sätt, enda nackdelen var att den inte klippte så bra nära kanter och murar eller staket.

Dyrt med bensin

Bensinklipparna är mycket dyrare, priserna ligger runt 5 000 kronor i stället för cirka 2 000, som elklipparna kostar. De är också tyngre, väger mellan 25 och upp till 43 kilo, medan elklipparna håller sig mellan 10 – 20 kilo. Undantaget är ..., som väger 26 kilo. De bensindrivna klipparna har dock drivning på hjulen för att du ska orka köra dem.

När vi testar gräsklipparna kör vi dem på olika typer av gräs. Dels en standardgräsmatta som klipps ner från 40 mm till 25 mm, dels på blött, tjockt och långt gräs. Visserligen är det inte helt optimalt att låta gräset växa och bli rejält långt, eller klippa det direkt efter en regnskur. Men ibland har man inget val. Särskilt vid våra fritidshus kan ju gräsmattan få vänta några veckor innan vi kommer och klipper. Och regnar det hela helgen – ja då får man klippa i blötan. Flera av klipparna klarar dock detta riktigt bra.

Att ställa in den klipphöjd du önskar har blivit lätt på alla elklipparna, däremot är det fortfarande bökigt på flera av bensinklipparna.

Högljudda

Ljudet är en viktig faktor. Vi har väl alla blivit störda av en granne som drar igång klipparen på en söndagsmorgon? Och visst låter gräsklipparna högt, upp till 93 dB på .... Det motsvarar att du skulle dra igång två tryckluftsborrar på tomten. Sätt gärna på dig hörselkåpor när du klipper. Och det är kanske läge att erbjuda grannarna ett par också?

Mulchning av gräset, det vill säga att gräset finfördelas och får ligga kvar på gräsmattan som gödning, är något få elklippare klarar, däremot har de flesta bensinklippare den funktionen. I det här testet är det bara elklipparen ... som har mulchningsfunktion, och den fick godkänt i det avseendet.

Utan mulchning får du längre gräsrester, och vill du ha bort dem får du sätta på uppsamlaren och tömma den med jämna mellanrum. När vi mäter tidsåtgången för en klippning klipper vi en yta på 250 m², och räknar också in tiden för att tömma uppsamlaren. Gräset ska blåsas in i uppsamlaren, och du får en indikation på när den behöver tömmas. Men när vi mätte fyllnadsgraden i uppsamlarna varierade den mycket. Flera av dem var bara fyllda till hälften.

...

 

 
Testade modeller

Testade modeller

Biltema LM 38B
Black and Decker EMAX 42I
Bosch ARM 37
Bosch Rotak 37 ErgoFlex
Bosch Rotak 40 ErgoFlex
Bosch Rotak 43 ErgoFlex
Einhell GE-PM 48 S-H B&S
Gardena PowerMax 32 E
Gardena PowerMax 42 E
Husqvarna LC 348V
John Deere R40EL
John Deere R43EL
John Deere RUN 46
Jonsered LM 2153 CMDAE
Klippo Champion
Makita ELM3711
Makita PLM4631 4 in 1
Mc Culloch M40-125
Skil 0713AA
Stiga Combi 44E
Viking MB 2 RT
Viking ME443
Wolf Garten A370E
Wolf Garten Select 4600A

 
Vår unika testmetod

Så testar vi

Testerna utförs av professionella och ackrediterade laboratorier. Tack vare att vi är en annonsfri tidning kan inte tillverkarna påverka oss ekonomiskt på något sätt. Det gör oss unika.

Vi testar och jämför sånt som du själv har svårt att kontrollera, till exempel hur kylskåp och frysar håller kylan, hur mycket damm en dammsugare egentligen tar upp och hur mycket energi en tv drar i standbyläge.

labb tv

Vi mäter produkternas egenskaper i labb.

 
 

Våra guider

 • Trimma datorn

  Känns din dator väldigt seg trots att den bara har ett par år på nacken? Vi tipsar om knepen som ger datorn spänsten åter.
 • Så bestrider du fakturan

  Hur gör du om du lurats in i ett abonnemang på nätet? Råd & Rön visar dig hur du slipper betala för strumpor, kosttillskott och annat du inte vill ha.
 • Få koll på ekonomin

  Att ta tag i sin ekonomi känns ofta som ett stort och jobbigt projekt. Vi guidar dig genom de steg du bör ta och vilka verktyg som finns att hjälpa dig på vägen.
 • Fixa fräsch luft inne

  Vår inomhusluft innehåller mängder av föroreningar. Här är 7 enkla tips som gör luften lättare att andas.
1 av 3
 

 

Människa vs. maskin

- vem diskar bäst?

handdiskare

Vi lät tre personer diska exakt likadan disk som diskmaskinerna i vårt test.

 

Därför är fryst ibland bättre än färskt

ärter

 

6 frågor & svar om
reseförsäkringar
skylt

 

Leasa - fördelar och nackdelar

leasa bil

Leasa bilen istället för att köpa? Har du rätt körprofil kan du få både trygghet och låg månadskostnad.

 

Så maxar du odlingen i pallkragen

pallkrage