Test - Luftavfuktare

Luftavfuktare

2007-09-28

Allt fler villaägare kastar ut sin gamla oljepanna till förmån för modernare uppvärmningssätt som fjärr- eller bergvärme. Men utan den välgörande spillvärmen från en panna eller annan eldstad stiger fukthalten raskt i källaren och då kan en luftavfuktare vara av intresse.

 • Översikt
 • Tillverkare
 • Samlat betyg
 • Cirkapris, kr
Visar 10 av 11 produkter | Visa alla produkter

Testdatum: 2007-09-28 (Nr 8/2007)

 

Artikel ur Råd & Rön nr 8/07

Torka ditt hus

Sommarens luftfuktighet fick tropiska proportioner och nu kommer hösten med regn och dimma. I det här testet av elva luftavfuktare fungerade några bäst i varma miljöer, andra i kalla.

Det närmar sig fyra år sedan Råd & Rön senast testade luftavfuktare. Men så sent som i somras låg artikeln fortfarande på tio-i-topplistan över tidningens mest nedladdade tester. Och många läsare frågar efter ett nytt test.

Vad beror det stora intresset på? Under sensommaren spelade nog vädret roll: vissa dagar hade flera svenska orter en luftfuktighet på 99 procent, precis som i Amazonas eller Afrikas regnskogar.

Vad som däremot är aktuellt året om är att allt fler villaägare kastar ut sin gamla oljepanna till förmån för modernare uppvärmningssätt som fjärr- eller bergvärme. Och utan den välgörande spillvärmen från en panna eller annan eldstad stiger fukthalten raskt i källaren.

Behovet av luftavfuktare behöver inte vara mindre i nybyggda hus än i äldre, det kan snarare vara tvärtom. Nyproducerade hus är ofta mycket täta med underdimensionerad ventilation som stänger in fukten.

En annan orsak till att köpa luftavfuktare är att man har fritidshus. Många nyblivna sommarstugeägare lär sig första vintern att ett hus som står ouppvärmt förr eller senare drar på sig oönskad fukt. För att motverka det är en luftavfuktare billigare i drift än att låta elvärmen stå på.

Hur vet man då att det är så fuktigt inomhus att man måste ta till en avfuktare? Några varningssignaler är ihållande imma på fönstren, fuktfläckar på källarväggarna eller väggmaterial som lossnar i badrummet.

Riskabel konstruktion

Krypgrund är en annan orsak till fuktproblem. Den sortens husgrund betraktas idag som en riskkonstruktion. Risken för fuktskador på krypgrunder är extra stor från midsommar till tidig höst.

Under den perioden är luftfuktigheten hög kombinerat med varma dagar, fenomenet kallas sommarkondens. Däremot minskar fukten i källare och krypgrunder när det råder riktig vinter, kylan håller fukten borta.

Hur går det då till att göra luften torrare? En luftavfuktare är kort sagt en elektrisk apparat med en fläkt som suger till sig den fukt som hänger i luften. En kompressordriven kylslinga kondenserar sedan fukten som samlas i en behållare eller rinner ut genom en avloppsslang. Den torra, varma luften lämnar slutligen maskinen.

Behållare eller slang?

Det där med behållare eller slang är en av sakerna som skiljer agnarna från vetet. En stor behållare behöver inte tömmas så ofta men är desto bökigare att hantera när den väl blivit full.

Och skillnaderna är stora: från tio liter för Woods MDR 25 till endast en liter för KCC 610HA. Den senare avfuktaren måste tömmas stup i kvarten om man inte har ett avlopp man kan ansluta den till via slang.

Energimyndighetens testlaboratorium har granskat hur effektiva de olika modellerna är i förhållande till elåtgång och under varierande temperaturer och luftfuktigheter. Inte helt oväntat är den strömsnålaste apparaten inte lika effektiv som sina mer energitörstiga medtävlare.

Man bör alltså tänka igenom om man behöver en avfuktare som ska jobba intensivt under begränsad tid för ett snabbt resultat, exempelvis för att torka tvätt, eller om behovet är att elräkningen inte tappar proportionerna trots att luftavfuktaren går länge i exempelvis ett kylslaget sommarhus.

Är det viktigt att maskinen fungerar även i låga temperaturer? Den som fungerade bäst per dygn i 90-procentig luftfuktighet och hög temperatur, Woods ED50-BA, frostar nämligen igen vid fem plusgrader. Samma brist gäller Vortice Deumido 20.

Stora bullerskillnader

En luftavfuktares fläktar och kompressorer låter lika mycket som en diskmaskin. Det vill säga högt nog för att vara påfrestande om man vistas länge i samma rum som luftavfuktaren.

Men det skilde 20 decibel, mellan testets bullrigaste luftavfuktare på maxeffekt, Munters HomeDry 11Y, och Mitsubishi Electric MJ-E16VX-S1, som var allra tystast. När man körde på lägsta effekt var det istället Comfort-Aire BHD 652 som lät mest och Bosch PAD 12000 som var allra tystast.

Mitsubishi Electric MJ-E16VX-S1 blev testvinnare när vi räknade ihop resultaten. Men på vissa punkter är andra avfuktare effektivare.

Tre modeller kan själva känna av luftfuktigheten och reglera fläkthastigheten därefter. Självreglerande kallas funktionen och är särskilt bra om avfuktaren ska gå länge utan tillsyn, som i sommarstugan eller i krypgrunden och andra svårtillgängliga utrymmen.

Fakta om luftfuktighet

För hög luftfuktighet drabbar ofta utrymmen med dålig ventilation eller bristfälligt fuktskydd. Fukt som kondenseras på ytorna kan alstra mögel eller svampar som märks som fläckar eller dålig lukt. För mycket fukt kan också göra att metall rostar.

Luftfuktighet är måttet på mängden vattenånga i luften. Hundra procent är max, all fukt därutöver faller som regn eller dagg.

Hög luftfuktighet gör det svårare för svetten att avdunsta, därför känns luften kvalmig och klibbig.

Text: Sven Olov Karlsson

 

Våra guider

 • Trimma datorn

  Känns din dator väldigt seg trots att den bara har ett par år på nacken? Vi tipsar om knepen som ger datorn spänsten åter.
 • Så bestrider du fakturan

  Hur gör du om du lurats in i ett abonnemang på nätet? Råd & Rön visar dig hur du slipper betala för strumpor, kosttillskott och annat du inte vill ha.
 • Få koll på ekonomin

  Att ta tag i sin ekonomi känns ofta som ett stort och jobbigt projekt. Vi guidar dig genom de steg du bör ta och vilka verktyg som finns att hjälpa dig på vägen.
 • Fixa fräsch luft inne

  Vår inomhusluft innehåller mängder av föroreningar. Här är 7 enkla tips som gör luften lättare att andas.
1 av 3
 

 

Människa vs. maskin

- vem diskar bäst?

handdiskare

Vi lät tre personer diska exakt likadan disk som diskmaskinerna i vårt test.

 

Därför är fryst ibland bättre än färskt

ärter

 

6 frågor & svar om
reseförsäkringar
skylt

 

Leasa - fördelar och nackdelar

leasa bil

Leasa bilen istället för att köpa? Har du rätt körprofil kan du få både trygghet och låg månadskostnad.

 

Så maxar du odlingen i pallkragen

pallkrage