Test - Robotgräsklippare

Robotgräsklippare

Robotgräsklippare

2014-03-26 Robotgräsklipparna blir allt pålitligare men priserna är fortfarande väldigt höga. I Råd & Röns senaste test av 14 robotgräsklippare får dock den billigaste modellen riktiga toppbetyg.

När du köper det här testet får du även tillgång till våra tester av grästrimrarvanliga gräsklippare och robotgräsklippartestet från 2011.

Vill du få tillgång till hela testet?

Råd & Rön utför professionella laboratorietester för att göra det enklare att välja bra produkter. Testprogrammet är djupgående och vi testar detaljer som du som köpare inte kan se i affären.

Få tillgång till alla tester

 

Redan prenumerant?

 
Utdrag ur testet

Utdrag ur testet

Utdrag ur Råd & Röns test av robotgräsklippare

...

Den ser ut som en sköldpadda på hjul, robotgräsklipparen som snurrar runt i trädgården. Det ser planlöst ut, men gränserna för klippningen är markerade med en kabel som du måste lägga ut runt trädgården. När roboten kommer nära ett hinder, som en rabatt eller ett staket, backar den snällt och vänder helt om. De flesta klippare åker runt i slumpvisa slingor, men det finns också de som kan köra i spiraler eller rakt fram och tillbaka.

Råd & Rön har testat {DynamicContent:Antal produkter} klippare i olika prisklasser. Priserna varierar mycket, och du gör bäst i att kolla dagspriset på en jämförelsesajt som till exempel www.prisjakt.nu. Bäst i test blev ... och ..., båda med 82 i samlat betyg. De är bland de dyraste i vårt test. ... var allra dyrast, den kostar cirka 20 000 kronor, ... cirka 15 000. ... har också en billigare variant i vår test, ..., som dock placerade sig längre ner i tabellen. Cirka 10 000 kronor får du betala för den.

Men det är ingenting jämfört med värstingarna på marknaden; det finns robotar som du får ge 90 000–100 000 kronor för. Så mycket behöver du dock inte lägga på en bra klippare. Den billigaste i vårt test, ..., kostar 6 000 kronor och blev utnämnd till Bra köp. En klart prisvärd robot med 71 i samlat betyg.

Säkrare och smartare

Intresset för robotgräsklippare ökar stadigt, och handeln räknar med att var fjärde klippare som säljs är en robot. Sverige ligger i topp i Europa bland robotanvändarna.

– Även om årets klippare till utseendet är lika de robotgräsklippare vi testade för tre år sedan har mycket hänt under skalet, säger Råd & Röns testchef Ronny Karlsson. Barnsjukdomarna har försvunnit, de är säkrare att använda och många av dem har blivit mycket smartare.

– Nu finns det till exempel klippare som du kan programmera så att de klipper vissa zoner på vissa tider. Du kan ju ha ett hörn av trädgården där gräset växer fortare, där du vill ha klippt oftare.

...

Vi har testat klipparna under flera veckor, och de har fått klippa olika typer av gräs var tredje dag. Du kan ställa in klipparna på olika höjd; de flesta varierar mellan 2–3 cm upp till 5–6. Ett minus för ..., som bara har två klipphöjder, 3 och 4 cm.

På en standardgräsmatta klipper alla klipparna bra eller riktigt bra. Svårare är det med blött och långt gräs; där har klipparna med sämst betyg svårigheter. De kommer heller inte intill kantstenar, rabattkanter och dylikt, utan där får du gå efter med trimmer eller handsax.

De kan heller inte klippa jämna ränder, som en del gräsfantaster vill ha. Vill du ha en gräsmatta som har mönster som en fotbollsplan får du satsa på en annan typ av klippare. Klipparna är tåliga mot regn och rusk, men det är ändå bra om du har laddstationen på ett skyddat ställe.

Stationen bör också skyddas för alltför stark sol. Den måste ju givetvis stå nära en elkontakt så att du kan ansluta den. Det finns till och med små ”hus” som du kan köpa som extra tillbehör till din robot.

När du väl har satt upp laddstationen, spänt upp kabeln runt trädgården (den trycks ner i gräset med små ”tältpinnar”) och laddat roboten är det bara att köra.

Roboten klarar sig själv och kör runt i trädgården medan du gör annat. Och skulle det börja regna har vissa robotar regnsensorer så att de slutar klippa och åker tillbaka till laddstationen när dropparna börjar falla.

Laddtiden varierar

När batteriet är urladdat färdas roboten av sig själv tillbaka till laddningsstationen och laddar upp sig. Laddtiden varierar mellan 50 minuter och 6 timmar, det senare för ... klippare. Men den yta som klipparen klarar på en laddning varierar också, från 65 m² till 250. Vi har inte mätt batteriernas livslängd, men de håller flera år och kan sedan bytas ut.

Ljudet från klipparna är ett vinande ljud, som inte är lika högt som det en bensin- eller elklippare ger ifrån sig. Sådana klippare kan smattra upp runt 80 dB (A), medan robotarna håller sig runt 70. Ljudnivån har också fått bra betyg av vår expertpanel som bedömt den.

...

 
Testade modeller

Testade modeller

AL-KO Robolinho 100
Ambrogio L50 Evolution
Ambrogio L75 Evolution
Biltema LMR24
Bosch Indego
Gardena R40Li
Gardena R70Li
Husqvarna Automower 308
Indream Cadero 1500TS
Robomow MS1000
Robomow RC304
Stiga Autoclip 125
Viking MI 632
Worx Landroid 2.0

 
Vår unika testmetod

Så testar vi

Testerna utförs av professionella och ackrediterade laboratorier. Tack vare att vi är en annonsfri tidning kan inte tillverkarna påverka oss ekonomiskt på något sätt. Det gör oss unika.

Vi testar och jämför sånt som du själv har svårt att kontrollera, till exempel hur kylskåp och frysar håller kylan, hur mycket damm en dammsugare egentligen tar upp och hur mycket energi en tv drar i standbyläge.

labb tv

Vi mäter produkternas egenskaper i labb.

 
 

Våra guider

 • Trimma datorn

  Känns din dator väldigt seg trots att den bara har ett par år på nacken? Vi tipsar om knepen som ger datorn spänsten åter.
 • Så bestrider du fakturan

  Hur gör du om du lurats in i ett abonnemang på nätet? Råd & Rön visar dig hur du slipper betala för strumpor, kosttillskott och annat du inte vill ha.
 • Få koll på ekonomin

  Att ta tag i sin ekonomi känns ofta som ett stort och jobbigt projekt. Vi guidar dig genom de steg du bör ta och vilka verktyg som finns att hjälpa dig på vägen.
 • Fixa fräsch luft inne

  Vår inomhusluft innehåller mängder av föroreningar. Här är 7 enkla tips som gör luften lättare att andas.
1 av 3
 

 

Människa vs. maskin

- vem diskar bäst?

handdiskare

Vi lät tre personer diska exakt likadan disk som diskmaskinerna i vårt test.

 

Därför är fryst ibland bättre än färskt

ärter

 

6 frågor & svar om
reseförsäkringar
skylt

 

Leasa - fördelar och nackdelar

leasa bil

Leasa bilen istället för att köpa? Har du rätt körprofil kan du få både trygghet och låg månadskostnad.

 

Så maxar du odlingen i pallkragen

pallkrage