Råd&Rön använder cookies för att förbättra upplevelsen av webbplatsen.

Jag accepterar

Tvättbollar

Tvättbollen är rent hokuspokus

Bollar och nötter som ska ersätta tvättmedel påstås vara bra för både plånboken och miljön. Råd & Röns test visar att det är pengarna i sjön, eftersom de är helt värdelösa.

Enligt reklamen finns det bara fördelar med att byta ut tvättmedlet mot några av de ”naturliga” och ”ekonomiska” tvättbollar och tvättnötter som börjar dyka upp i allt fler butiker: ”Fri från kemikalier!” ”Bra för miljön!” ”Perfekt för allergiker!” ”Du slipper bära hem tunga shoppingkassar!”. Men Råd & Rön kan konstatera att det finns en stor nackdel – de tvättar inte rent. Faktum är att det går lika bra att tvätta med vanligt vatten.

– Varmt vatten är i sig ett ganska bra rengöringsmedel,särskilt tillsammans med den mekaniska bearbetning som tvättmaskinen ger, säger Råd & Röns testchef Ronny Karlsson.

Resultatet efter en tvätt med de olika produkterna har jämförts med resultat efter en tvätt med vanligt tvättmedel och en tvätt som tvättats utan något alls, det vill säga med bara vatten. I de fall där tillverkarna av bollarna och nötterna givit rådet att lägga till lite tvättmedel vid svårare fläckar har vi gjort det.

I diagrammet om tvätteffektiviteten syns tydligt hur likvärdiga resultaten är med bara vanligt vatten jämfört med bollar och nötter. Resultatet där lite tvättmedel lagts till är som förväntat något bättre. Men det var ju å andra sidan hela idén med dessa produkter; att de skulle ersätta tvättmedel.

 

Miljöpåverkande ämnen

Vårt test visar också att produkterna inte är så oskyldiga som de ger sken av. När vi mätte tvättvattnet som kom ut från tvättmaskinen fann vi att både bollar och nötter släppte ut en hel del miljöpåverkande ämnen. Här märker Ecozone-bollen ut sig.

Tvättvattnet efter en runda med bollen innehåller mer miljöpåverkande ämnen än en tvätt där en liten del tvättmedel har tillsatts. Dessutom påverkar den vattnets pH-värde mer än vad tvättmedel gör.

tabell tvättbollar

Förklaringen finns på förpackningen, där det står att bollen innehåller anjontensid, karbonater och metasilikat – ingredienser som återfinns i vanliga tvättmedel och som har goda tvättegenskaper. Ecozone råder alltså konsumenterna att ersätta tvättmedlet – med tvättmedel.

– Resultatet visar att Ecozone-bollen innehåller några verksamma ämnen, eftersom den släpper ut miljöpåverkande ämnen och höjer pH-värdet. Tyvärr ger detta inte någon direkt effekt på tvättresultatet;det är fortfarande knappt märkbart bättre än efter en tvätt med bara vanligt vatten, säger Ronny Karlsson.

Råd & Röns test visar att tvättbollar och -nötter är rena motsatsen till miljövänliga produkter. Eftersom de inte har någon effekt kan de anses helt onödiga, men icke desto mindre har de krävt massor av energi och resurser i form av plast, tillverkning och transporter.

– Det här är som gamla tiders bondfångeri där man lurar konsumenter att betala dyrt för produkter som inte har någon som helst effekt. Det ger begreppet ”green washing” en ny, osmaklig innebörd, säger Ronny Karlsson.

Text: Annika Berge

 

"Rena tramset"

Råd och Rön lät kemisten Margareta Östman på Kemikalieinspektionen studera de påståenden som tillverkarna av tvättbollar och -nötter gör i sin marknadsföring.

– Det mesta är rena tramset, säger hon.

”Den kraftfulla infraröda strålningen från tvättbollen bryter ner vattenmolekylernas vätekombinationer i små kluster och tvingar de små vattenklustren att aktiveras för att öka molekylära rörelser och tvättkraft.”

Margareta Östman: Infraröd strålning är värmestrålning och ligger inte ”lagrad” i tvättbollen, utan den kommer att anta tvättvattnets temperatur. Om man har tillsatt ytaktiva ämnen som anjoniska tensider minskar ytspänningen hos vattnet genom att vattenmolekylernas vätebindande till varandra minskar så de blir mer ”vätande”.

 

”Det strålar negativa joner för att försvaga ytan på tyget så att smuts lossnar lätt, utan rengöringsmedel.”

Margareta Östman: Negativa joner ”strålar” inte, och de kommer inte att ”försvaga” ytan på tyget, vilket väl heller inte kan vara önskvärt.

 

”Tvättbollen håller pH-värdet på den nivå som vanliga kemiska rengöringsmedel har, och det hjälper att ta bort olja och smuts från kläder.”

Margareta Östman: Om tvättbollen innehåller basiska salter kommer dessa att göra vattnet basiskt, och det har rengörande effekt. Vanliga tvättmedel är klassificerade som irriterande just på grund av att de är basiska.

 

”Den antibiotiska tvättbollen eliminerar sjukdomsalstrande organismer i tvättmaskinen och aktiverar vattnet för att öka rengöringens styrka.”

Margareta Östman: För att tvättbollen ska ha effekt i vattnet måste den avge ämnen som dödar mikroorganismer, det vill säga någon form av biocid.

 

”Tvättbollen eliminerar kloridförening i vatten och minskar ytspänningen, vilket ökar rengöringens styrka.”

Margareta Östman: Jag vet inte vilken kloridförening som avses; oftast tvättar man ju inte i saltvatten. Grundämnen som klor (klorid) går inte att eliminera.

Tvättmedel

Överlägsen vinnare

Test - Tvättmaskiner

Test av 83 modeller

Test - Tvätt- och torkmaskiner

Bra när du bor trångt

Tvättguide

8 tips för tvättstugan

Kommentarer

Undermåliga tester
Som någon annan skrev: hur kan resultatet bli sämre med tvättboll eller tvättnötter om man jämför med enbart vatten? I sämsta fall borde det ge ingen effekt alls. Inte trovärdigt.
Jag har ägt en tvättboll (tills jag la ut den i trädgården och den försvann, antagligen behöver räven också tvätta ;) ) och var nöjd med resultatet. Inte sämre än med vanligt tvättmedel från affären.
Tycker att hela publikationen verkar vinklad och oseriös. Visa öppet allt ni har gjort och hur ni har gått tillväga.
Nej, negativa joner strålar inte, men de avges från keramikkulorna eller snarare att de neg. jonerna avger sitt överskott av elektroner. Kanske lite olyckligt översatt, men som kemikalieexpert borde man kunna lista ut vad de syftar på (om jag kan det!)
@Smail
"uppfräschning av kläderna [...] för att lukta lite godare"

Eller så hänger en ut kläderna. Det sliter mindre på kläderna och miljön samt sparar tid.

"inte för att de är smutsiga [...] så är dem värt det!"

Om kläderna var rena innan tvätten, hur är det värt att köpa/använda nåt som inte gör nån skillnad?
Miljövänligt med tvättnötter?
Ja ni som har inbillat er att dom totalt verkningslösa tvättnötterna skulle vara miljövänliga får nog tänka om. Tvättnötter innehåller saponiner som är giftigt för fiskar. Det kanske inte är så bra om tvättmaskinen pumpar ut sådant skit i avloppet, eller vad tycker ni själva?

http://en.m.wikipedia.org/wiki/Saponine
http://sv.m.wikipedia.org/wiki/Saponiner
Historiska argument
Jag förstår inte riktigt folk som hänvisar till att folk förr i tiden använde tvättnötter och därför borde vi göra det. Folk använde massor av saker förr i tiden som vi lagt av med för att samhället utvecklats. Vi åker inte längre häst och vagn. Vi bygger hus med ordentlig isolering och ordentliga fönster för att hålla värmen. Vi skriver brev över internet istället för på papper. Och vi använder effektivt tvättmedel.
Kritiskt tänkande på gott och ont..
Jadu, blev helt enkelt tvungen att skriva en gång till nu! Man ska alltså respektera att folk tycker o tror olika.. Alla tycker olika, så kommer det alltid att vara. Kanske är det dock dags att börja inse det då också. Och däremot så har jag nog rätten att säga att de som måste klanka ner på något som folk tror på inte är en av dem som respekterar folk. Visst, du kanske inte ska använda dessa på svåra fläckar, för då funkar de nog inte. Men i en snabbtvätt för uppfräschning av kläderna när de trots allt behöver tvättas för att lukta lite godare och inte för att de är smutsiga (använd tvättnötspulver som tvätt/mjukmedel och lite ekologisk eterisk olja för lukten) så är dem värt det! Det kan nog varenda liten kotte inse - om dem vill, såklart! Kritiker finns det gott om, och det är bra att tänka kritiskt i dagens samhälle. Men just i denna fråga, när dem gör något positivt för miljön, ens egen hälsa osv. ska man nog inte vara allt för kritisk. Tänk hellre efter en gång för mkt.

Ska vi vara kritiska mot något kanske vi istället ska vara det mot allt tvättmedel som faktiskt används av nästan varenda en här i Sverige och som inte heller det tar bort fläckar, är det bättre på nåt sätt annat än att kläderna iaf lukar gott av det?
Verkligheten knackar på
Att folk har personliga övertygelser får man respektera men det blir lite väl lulliflumm-flumm att dra det alltför långt. Till tvättmedels effekt, eller i detta fall uteblivna effekt, får man väl ändå i rimlighetens namn förhålla sig vetenskapligt. Regn är inte änglakiss, oavsett om jag "vill tro det". Det ÄR rent objektivt inte nyttigt att dricka bensin, oavsett om någon alternativare skulle lansera det som en mirakelkur. Likaså vore det knappast hälsosamt att äta kvicksilver bara för att det råkade vara senaste modet på hälsokosten och någon med brinnande iver talade om alla fördelar han eller hon upplevt och drar i gång med anektodisk bevisföring. Vill man leka med tvättnötter kan man väl göra det - men när företag säljer saker som rent objektivt, vetenskapligt, inte har påstådd effekt så är det inget annat än lurendrejeri.
Använd det du vill
Jag har precis köpt hem en påse med tvättnötspulver då jag som tänker på miljön gärna testar något nytt när jag tror på det.

För det första vill jag bara säga det att oavsett om detta fungerar eller inte är det värt att testa. Jag vill testa och se det med mina egna ögon innan jag dömer något utifrån vad någon annan sagt. Fungerar det inte, fine, det gör mig ingenting. Jag får fortsätta med samma gamla tvättmedel som ger mig allergi. Och skulle det mot mångas förmodan fungera - vad bra. Då blir det en sak mindre att må dåligt över när det gäller miljön.

Det finns så många kritiker här i världen, de tror inte på klimatförändringarna och inte kan ett par nötter vara lösningen. Nej, visst nötterna kanske inte är lösningen till dagens stora miljöproblem, men det är en bit på vägen, om de fungerar. Jag vill försöka få dig att inse att det inte är transporterna av våra varor som är värst. Det är sättet vi tillverkar dem på. Ex, på vissa ställen badar arbetarna i kemikalievatten dagligen för att rengöra och färga bomull i Indien. Sedan släpps detta kemikalievatten ut i bäckar/älvarna som slutligen rinner ut i havet. Detta är det som är det största problemet. Att vi skickar farliga ämnen rakt ut, utan att tänka på konsekvenserna. Vi tänker inte heller på oss själva, vad det egentligen är vi utsätter oss för. I dag är det tillsatser i nästan alla produkter, även de som vi ger våra barn. Inte konstigt att allt fler drabbas av cancer i yngre år. Det är ju vi själva som gör så att vi det händer. Så visst, det är bara nötter och de transporteras hit från en annan världsdel. Men, de bidrar till en minskning av kemikalieutsläpp, om än liten. Döm inte andra bara för att vi har olika tankar, tro på det du vill, men ha ett öppet sinne om att en del saker faktiskt är bättre än andra. Att dessa saker är bättre för både dig och för de som tillverkar dem.
Lukt och mjukhet
Som de flesta av kommentarerna vill jag oxå anmoda att råd & rön är köpta av ngt kemibolag. Vi har använt tvättnötter sedan 2009 och den största fördelen är att tvätten luktar fräscht utan doftämnen. Det gör den INTE om jag tvättar i bara vatten. Vidare behöver man inte sköljmedel eftersom tvätten inte blir stel. Trots att vi alltid hängtorkar. Och sist men inte minst. Det är ju så mycket BILLIGARE! Och lättare att bära hem. Råd och rön är en kvarleva från 1970-talet. Dags för nya konsumenttestare - som inte går att köpa!
Aldrig tvättnötter igen!
Har testat att tvätta med tvättnötter och det kommer jag aldrig att göra om. Fungerade inte alls! Tråkigt då det hade varit ett nöje att använda något som förstör naturen så lite som möjligt! Humbug enligt mig!
Som tur är..
har de flesta som kommenterat här, i alla fall om det goda med tvättnötter, just den trevliga övertygande tonen som du Erik efterlyser. Det är ett fåtal kommentarer som är "attackerande". Det är ofta så har jag märkt - kanske något mänskligt - att man fokuserar väldigt på det negativa.... även om bara EN kommentar i en tråd är gräslig så får den väldigt mycket fokus i övriga kommentarer vilket är synd. Att igonera negativism tror jag är en bra strategi. Nu till ämnet för tråden - Har faktiskt pendlat hit och dit om vad jag ska tro på men känner att jag vill prova mina tvättnötter som jag fått i present i alla fall. Tror jag ska göra en egen testomgång :-)
Tack!
Tack Erik!
Verkar som vi har större problem i Sverige än vilken typ av tvättmedel vi ska använda.
Tragiskt
Oavsett om nötter fungerar eller inte. Oavsett om R&R går kemikalieindustrins ärenden eller bara försöker bilda folket. Oavsett vad nötanvändarna upplever för resultat när dom tvättar eller vad tvättmedelstvättarna hävdar.
Som så många gånger förfasas jag av hur vi behandlar varandra när vi tycker olika, eller tror på olika saker.
Det är inte konstigt att det krigas i världen, att barnen mobbas och slåss i skolorna, när vi inte kan diskutera den minsta fråga utan att börja gå till personangrepp och göra vårt bästa för att idiotförklara våra meningsmotståndare.
Vi, vare sig vi är nöttvättare eller medeltvättare, må tycka att våran slutsats är korrekt och att dom andra är vilseledda, av storkapitalet eller av grönavågare. Men varför låter vi det reta oss så till den grad att vi upplever att vi måste förminska andra människor och få dom att känna sig korkade, lurade och naiva?

Om vi tror att tvättnöten är svaret på några miljö och/eller hälsofrågor. Vill vi då inte vinna över dom andra och få även dom att inse fördelarna att använda nötter istället?
Om vi anser att tvättnöten är lurendrejeri och dom som saluför dom bara är ute efter pengarna i godtrogna människors fickor och dessutom är en helt onödig belastning för miljön. Vill vi då inte vara goda medmänniskor och försöka undervisa dom andra så att dom dels slipper slösa sina surt förvärvade pengar, och dels inte belastar en redan hårt belastad miljö ytterligare?

Men vem vinner vi över och vem undervisar vi genom att gå till attack?
Det enda vi uppnår är att sätta motståndarsidan i en försvarsställning som vi antagligen aldrig kommer att få dom ur.
Jag lyssnar ogärna på en människa som idiotförklarar mig och angriper mig som person. Jag kommer, med högsta sannolikhet, inte att ödla mycket energi till att förstå den personens argument och överväga i fall det ligger något i dom. Jag är alldeles för upptagen med att försvara mig mot ett plötsligt anfall.
Om personen i fråga däremot, med genuint intresse för mitt och andras bästa, försöker förklara sin ståndpunkt och varför det ligger till så, utan att ifrågasätta min intelligens eller på annat sätt försöker vinna poäng på min bekostnad, är i varje fall jag mycket mer angelägen att lyssna och försöka förstå.
I bästa fall vinner vi över den andra till den sida vi anser har bäst på fötterna. I värsta fall kommer vi överens om att vi tycker olika, men fortfarande med respekt för varandra. Utan hårda ord.
Ättikssprit 24%
Skriver lite till om ättikssprit.
Jag småpratade med en lite äldre invandrarkvinna på bussen häromdagen. Av någon anledning kom vi att prata om tvätt och städning. Hon berättade att hennes mor i hemlandet alltid hade ättikssprit i skurvattnet till golvet. Annars blir det inte rent sa hon. Bakteriedödande också. Intressant med erfarenheter från andra länder.

Själv har jag nu skippat allt parfymdoftande sköljmedel, använder bara ättika.
Ättikssprit 24%
Sökte i google på "hur fungerar tvättnötter" och hamnade här. Jag har en påse som jag fått men aldrig använt. Funderar på att kasta den!

Jag har inte läst alla kommentarer, men jag såg att några diskuterade sköljmedel. Vill härmed tipsa om att ättikssprit med fördel kan användas som sköljmedel. Typ två korkar i sköljmedelsfacket. Tvätten blev supermjuk och fin. Detta har jag lärt mig av min son som använder ättikssprit i sköljmedelsfacket.
Tvätt-nötter
Ja men kan ju säga det ena och det andra om er som försvarar tvättnötter. Tvättnötter är ett bra ord.
Tvätteffekt eller blekeffekt
Det fanns en anledning till att jag slutade prenumerera på Råd & Rön för många år sedan. Det var att man talade om "tvätteffekt" när det var blekeffekten man hade mätt och det gör man tydligen fortfarande. Jag tvättar inte mina kläder för att de ska SE rena ut utan för att de ska VARA rena - och då krävs en kemisk analys, inte en fotometrisk!
Hästkastanjer som lokalt alternativ till tvättnötter
Hästkastanjenötter är ett lokalt alternativ till tvättnötter. Innehåller inte lika mycket saponin, men är istället på plats i Sverige!

Och ja, det rengör faktiskt. Har provat i klibbigt, fett hår och det blev rent! Men det är mild rengöring och lämpar sig inte till grovt smutsad tvätt. Saponinerna måste dras ur i hett vatten innan de används, helst bör de dra över natten - samma gäller tvättnötter.

Man får inte lika bra resultat av att bara slänga in nötterna i maskinen direkt. Plus att hårdheten på vattnet spelar in.
Det fungerar
Som konsument är det lättare att se att tvättnötterna fungerar när man gör avkok och tvättar fett hår. Jag sparade mitt hår tills det blev riktigt fett för att få se om tvättnötterna kunde lösa upp det. Avkoket löddrade lätt och var glidigt mot hyn, alltså typiska egenskaper man förväntar sig från en tvål. Håret blev rent och riktigt fint faktiskt. Fettet försvann och samtidigt såg håret friskt och fuktigt ut.
Att samma medel inte skulle klara av att tvätta kläder låter orimligt.
Bra test!
Bra test. Funderade senast idag om jag skulle bli miljövänligare och köpa tvättnötter. Men tack vare er vet jag nu alltså att jag kan strunta i det då att tvätta enbart i vatten ger samma effekt. Synd att många missförstått ert resultat bara...
Förhastade slutsatser om tvättnötter
Av alla kommentarer om detta drar jag slutsatsen att Råd&Rön dragit förhastade slutsatser om åtminstone tvättnötterna, hur rätt de än har haft i sitt test. Testet har nog inte gjorts på rätt premisser då man troligen använt hela nötter i fel temperatur. Gör om testet och följ då instruktionerna med halva nötter eller avkok för 40 graders tvätt och vänta med att anmäla nötterna till konsumentverket tills ni är helt säkra på er sak.
Till övriga kommentatorer som uppenbarligen dragit förhastade slutsatser på den här sidan: innan ni gör er lustiga över människor som vågar pröva något nytt, ta reda på fakta och testa själva om ni inte vill bevisas vara just så okunniga i ämnet som ni verkar. Det är bättre med ett öppet sinne än en öppen mun.
Er framställning är skev
Det må vara hur som helst med tvättnötternas effekt (den kan ni kritisera om ni vill och har skäl för det), men det är oärligt att ni under rubriken "Rena tramset" skriver att en kemist testat tvättbollar OCH -nötter - men så handlar all kritik i det avsnittet bara om tvättbollarna? Verkligen kass journalistik. Skärpning!
Hur påverkar saponinerna avloppsvattnet!?
För mig känns det viktigt att ta upp saponinernas möjliga påverkan på vattnet. Bör avloppsvattnet renas eller skulle man i stort sett kunna köra ut det på gräsmattan om man bara tvättar med nötter.
Min miljö ligger i mitt fokus
Det finns faktiskt något som heter tvättmedelsallergi och jag välsignar den dagen min väninna introducerade tvättnötterna i mitt hem. Det finns nog ingenting i handeln idag som fungerar till 100% när det gäller fläckborttagning så vilken är egentligen definitionen för rent?
Är det när kemikalierna irriterar huden så att den flagnar och ramlar av? Är det när huden på fingrarna spricker bara för att man önskar hänga blöt tvätt?
Tvättnötter är bra för min yttre och inre miljö - det räcker för mig.
Det har nog hänt någon gång att jag haft mycket svårt smutsad tvätt men då har jag först kört tvätten i vanligt kemikaliskt tvättmedel för att sedan tvätta om den i tvättnötterna. Sapponinerna gör mig klådfri, salvfri, lycklig och glad. Det finns inga tester i världen som kan få mig att gå runt med 1000 myror i byxorna.... när det inte behövs.
tvättmedel
en fråga: kan man använda lite tvättmedel i diskmaskinen. en som har slut på diskmedel o pengar.
Tvättnötter på forumet
”Den kraftfulla infraröda strålningen från tvättbollen bryter ner vattenmolekylernas vätekombinationer i små kluster och tvingar de små vattenklustren att aktiveras för att öka molekylära rörelser och tvättkraft.”

”Det strålar negativa joner för att försvaga ytan på tyget så att smuts lossnar lätt, utan rengöringsmedel.”

”Den antibiotiska tvättbollen eliminerar sjukdomsalstrande organismer i tvättmaskinen och aktiverar vattnet för att öka rengöringens styrka.”

Jag förstår att människor köper tvättbollar. Många gör det i förtroendet att de gör en insats för miljön, eller för att de oroas över att kemikalier från vanligt tvättmedel ska inverka negativt på deras hälsa. Det är otroligt bra att det finns så många människor idag som har ett så pass starkt miljösamvete att de strävar efter att minska belastningen på miljön genom sina konsumtionsval.

Däremot skäms jag över att det finns så många i Sveriges land som låter sig hypnotiseras av sådant pseudovetenskapligt nonsens (citerat ovan), så till den grad att de känner att de måste angripa kemikalieinspektionen för att fara med osanningar och tillika ropa häxa om dem som ifrågasätter eran tvättboll. En samling tvättnötter är vad ni är!
Det fungerar
Och sen ska man inte använda de minimaliska påsarna som skickas med, lägg nötterna i en bh påse så de kan röra sig ordentligt.
Det fungerar
Vi har använt tvättnötter till både vuxna och barn i flera år och det tar bort både fläckar och lukt i helt vanligt 40 graders program.
Problemet är nog att de anger en allderles för liten mängd man ska använda på påsarna, tvättnötter innehåller en naturlig såpa men som med allt annat så fungerar det ju inte om man använder en femtedel av vad som behövs. Först och främst måste man köpa ett BRA märke, nötterna ska vara riktigt kletiga sen får man ta ca 10-15 nötter (beroende på storlek på maskinen) istället för de ynka tre som står på anvisningen.
Jag skulle aldrig använda starka medel med stora oranga kryss på mot min eller mina barns hud!!
Tror ni foryfarande inte de funkar, köp då iaf Ecovers parfymfria och organiska tvättmedel utan massa varnings skyltar på!
inga nötter för mig mer
Testat nötter vid flera tillfällen i förhoppning att det ska fungera. Får bättre tvättresultat av vanlig såpa eller ren fetttvål. tvålämnena i tvättnötter är helt enkelt lägre jämfört med såpa och tvål kokad på rent fett. Säger ju sig självt att högre tvålämneskoncentration ger större effekt.

Så till miljöaspekten, tvål tillverkad av svenska råvaror och med miljövänlig teknik belastar milön mindre än nötter som fraktas från främmande land. Såpa gjord traditionellt är även den mindre miljöbelastande än att importera, förpacka och distribuera nötter. sen är frågan hur nötterna odlats eller skördats vilt? av vem? är det barn? får plockarna skälig lön? lever de drägligt?
@Josefin
Hej!
Vi har följt tillverkarnas instruktioner vilket inneburit att nötterna ibland varit hela, ibland delade.
Hela nötter?
Jag skulle gärna vilja ha ett svar ifrån R&R. Använde ni hela nötter, eller var de delade/krossade?
Om nu miljön är i fokus...
Om nu miljön är anledningen till att man väljer att tvätta med nötter eller bollar liknande, så borde man tänka på temperaturen. Många av er skriver att man måste tvätta i 60 grader, att ni kör en TOM tvätt i 95 grader emellan för att rensa maskinen, och så vidare. Har ni någon som helst aning om hur tung miljöpåverkan uppvärmning av vatten är? Miljövård är många saker, inte bara skadliga koncentrat av vissa ämnen som vi släpper ut.
Vinklat
Igen en väldigt vinklad artikel där det dessutom råder en stor begreppsförvirring. I artikeln ger man sken av att man kan behandla resultaten från tvättbollarna och tvättnötterna på samma sätt och man gör inte tillräckligt stor skillnad mellan vilken kritik som riktar sig mot vad. Artikeln handlar i stort sett om tvättbollar, vilka sklijer sig markant i sina löften från tvättnötternas påstådda uppbyggnad och effekt (t.ex. är de inte fläckborttagare, det som ni grundar ert test på). Så som ovan framkommit så riktar ju kemikalieinspektionen sin kritik mot tvättbollarna och nämner inte tvättnötterna med ett ord. Där borde R&R korrigera ingressen till "Rena tramset". Det är bra att ni testar, men ni måste ju också kunna presentera resultatet utan att dra till kvällstidningsjournalistik. Slående rubriker och hårda ord, istället för en mer balanserad artikel där man även kunde sätta resultatet i förhållande till måttstockens, dvs. konventionella tvättmedel, effekt på miljön. Det är ju ändå miljövänlighet som de kritiserade produkterna försöker sälja.

Tvättnötternas rengöringsförmåga i jämförelse med bara vatten var ju dock undermånlig. Då väcker det frågan hur ni använt nötterna? Ni måste ju presentera metoderna också. T.ex. skriver Ronny Karlsson att "vi har följt instruktionerna". Jaha, vad har ni gjort då? Delades nötterna i mindre delar? Gjordes ett avkok av nötterna (eftersom det testet gjordes i 40 grader)? Väsentliga delar för att få ett gott resultat och det tar inte mycket utrymme i artikeln att skriva det. Dessutom har ni har ju grundat testet på fläckborttagningsförmåga, vilket inte tvättnötterna heller är lämpade för och ingen återförsäljare har väl heller påstått det.
Tvättnötter som jämförs med tvätt boll...jösses!
Fattar inte hur man kan testa de på samma gång...och prata om "producenter" av tvättnötter! Skakade bara på huvudet och glömde eländet när jag läste det, när den var ny!
På 70 och 80-talen var Råd&Rön en faktor att räkna med...liksom konsumentverket m.fl.! Idag....skrattretande!
Tvättangivelserna i kläder är vansinnigare än någonsin och tester görs som...ja hur då egentligen...när man drar plastbollar och tvättnötter över en kam....och knappast nämner NÖTTERNA i texten!
Råd&Rön är plötsligt på tvättmedelsfabrikanternas sida!
De, som förstör våra lungor med massor av totalt onödiga parfymer och dessutom lerpartiklar som gör folk allergiska på löpande band!

Jag använder tvättnötter sedan flera år och ser tydlig skillnad på med... och utan. Utan tvättnötter, inget lödder = ingen tvätteffekt och sunkig tvätt! Med tvättnötter, lagom mängd lödder i min maskin och ren fräsch tvätt!

Jag använder bara hela nötter, med bara skalen gissar jag att mängden skräp ökar för snabbt i nötpåsen (tvättpåse i nät för tvätt av bygelbh!) innan tvättmedlet i nötterna använts till fullo!

Då jag är doftöverkänslig (Inte lätt att leva i denna stinkande doftgalna värld!) och allergisk så använde jag innan Neutral flytande tvättmedel och varvar fortfarande med det då och då!
Vittvätt kompletterar jag med Änglamarks blekmedel i båda fallen, någon enstaka gång när det behövs!

Tvättnötter fungerar, men det är synd att de inte odlas här!
Nötter och bollar
Det är bara att hålla med om att det är pinsamt av R&R, men jag är inte förvånad, den multifunktionsskrivare som fick bäst i test av R&R var precis den jag köpte och det är den sämsta skiten någonsin som för mina tankar till slutet på 90-talet..

angående tvättnötterna så fungerar de utmärkt för oss, oavsett vad ni kommit fram till för resultat i ett smalt test i isolerad miljö med hårt fläckade plagg (som inte vanligt tvättmedel funkar bra på heller), så vet jag att dom fungerar bra på vanligt nedsmutsad tvätt. Det märks stor skillnad när man glömt slänga in en påse och bara tvättat med vatten. Hoppas det startas en tvättnöts-revolution som sänker tvättmedelsbranschens dominans så slipper vi en stor miljöbov iallafall.
Pinsamt
Pinsam artikel, otroligt subjektivt skrivet med konstig vinkling... Jag har själv precis införskaffat tvättnötter (från trädet sapindus mukorossi) och kokat schampoo på dem. Jag har ännu inte testat det men avkoket har en klart rengörande verkan, passade på att ta lite av resterna och tvättade både händer och torkade av bänkskivorna i köket, kändes klart bättre än bara vatten trots att ni påstår motsatsen i artikeln!
BLUFFARTIKEL skulle jag vilja säga!!!
Tack!
Tack Råd och rön för att jag slapp gå på all positiv reklam om tvättnötterna!
Jag vill vara miljövänlig men inte dumdristig. :)
Visst fungerar det!
Jag har precis testat tvättnötter i flera maskiner och visst tycker jag att det fungerar och över förväntan.
Jag använder då upp till 8 skal per tvätt, kontrollerar dem efter varje tvätt för att se om det finns såpa kvar. (Klämmer lite på dem och ser om det sipprar fram skum, då kan de användas igen. Plockar jag bort några så ersätter jag med nya skalhalvor. Inte nödvändigt att göra så här, men jag gör det.)
Jag har tvättat i både 40 och 60 grader. Och använder fortfarande mjukmedel, men bara ungefär hälften av det mot det vanliga. Har i vittvätt haft i en msk bikarbonat. Och iaktagelser som jag har gjort är att:
Tvätten blir ren!
Färgerna blir klarare och mer lyster i kläderna.
Smutsiga och illaluktande hundfällar blir rena och det tar bort all lukt! Vilket jag tycker inte att tvättmedel gör!
Lättare att stryka!

Något fläckborttagningsmedel har jag inte använt, men ändå tycker jag att det ser och känns rent ut.
Måste man mäta med instrument fläckar? Räcker det inte med det mänskliga ögat?

Summan av mina provtvättningar är att jag kommer att fortsätta att tvätta med nötterna!.
Det blir rent, det kostar mindre.
Socioekonomisk aspekt
Det finns en intressant socioekonomisk aspekt av det hela som inte så många tänker på. De fattiga människorna i bland annat Indien som brukade använda tvättnötter har inte längre råd att köpa dem när allt skall exporteras hit. De måste då istället köpa de billigaste tvättmedel de kan hitta, som innehåller massa kemikalier och annan skit, och använda dessa trots att det inte finns några reningsverk utan allt rinner rakt ut i floder och vattendrag. Det låter väl miljövänligt, eller hur?
Uppsats om varför tvättnötens saponiner funkar
Är nöjd tvättnötsanvändare sedan flera år och ja, jag har ibland glömt lägga i tvättnötterna och då har tvätten känts mer sunkig.

Läs här, i en uppsats från SLU/Alnarp om vad i tvättnöten som är verksamt. http://www.uppsatser.se/uppsats/787e097aac/.

Vad jag skulle vilja veta är om naturen (i Sverige) eller avloppsreningsverken har de mikroorganismer som klarar bryta ner dessa saponiner eller om de gör skada i naturen? Dessutom användes förr "tvättrötter", en inhemsk rot också innehållandes saponiner. Kunde man odla detta själv? Och om tvättvattnet sköljdes ut på en gräsmatta istället skulle det vara bättre än att belasta avloppsreningsverk och vattendrag?
Saponin
Har läst lite om Saponin (latin: "Sapo"=tvål) som är "tvålämnet" i tvättnötter. Saponin produceras hos vissa växtgrupper som ett skydd mot svampangrepp mm, högst koncentration är det i frukten. Ämnet har under lång tid brukats av flera olika urinvånarkulturer vid jakt och fiske. När Saponin injiceras i blodet uppstår hemolys (de röda blodkropparna spricker). Just den biten är väl mindre relevant i detta fallet. Men, det används även vid fiske. Enligt en vetenskaplig artikel räcker det med 2,0 mg Saponin/liter för att det skall vara skadligt för fisk. Tvättnötterna har en hög koncentration av ämnet men jag har inga kunskaper om de halterna, eller ämnets förmåga/hastighet att brytas ned. Det kanske inte utgör någon risk alls? Kanske om alla använder tvättnötter? Det är ju trots allt en vattenrecipient som tar emot "avloppsvattnet" (efter processer i reningsverket förstås). Även om det är naturligt kan det vara skadligt, som påpekats tidigare i forumet. Eller är effekten försumbar i detta fallet?
Vilket skämt test !!
Jag har alltid använt tvättnötter till hårt smutsad tvätt av småbarn och djur och det blir skinande rent varje gång!! Men hemskt vore det väl om en naturlig produkt kunde konkurera ut ett kemiskt medel på hyllorna !!
Tvättmedel onödigt?
Slutsatsen av det här kanske är att vi är lurade allihop. Det kanske inte finns nån anledning överhuvudtaget att använda tvättmedel - förutom då om man har textilier med fläckar av olja och gräs tex. Men då kanske det är bättre att ta ett specialmedel på fläcken innan man tvättar helt utan tvättmedel.
kemikalier
kan det inte vara så att det kommer kemikalier från de textiler som tvättas och inte bara från tvättmedlet/nötterna? vad säger r&r om detta?
Tro flyttar berg(igen)
Det FINNS visst det UFO,
eller?
Var och en får ha sin uppfattning om saker och ting
blir bilen himmelsblå av undermedel xx, ja då blir den väl det
Tack r&r för en bra test. ni andra det är kul att läsa
skrattar så jag får magknip.
Varför funkar det inte för R & R?
Som kemist är frågan VARFÖR det inte funkar för R & R väldigt viktig för mig. Efter ett antal timmar på Google Schoolar finns tre alternativa teorier: 1. De har använt hela nötter (saponinerna sitter på insidan av nöten, alltså fungerar bara de knäckta.)
2. De har använt fel koncentration (för mycket eller för lite nötter. 2-3% är idealiskt visar forskning) (Viskositeten ökar sedan och det finns fler partiklar som kan smutsa tvätten.)
3. De har bara testat "svåra fläckar". Dessa skall förbehandlas med ex. galltvål enligt instruktioner.

Finns för övrigt ett utmärkt recept på indiskt hårskölj baserad på tvättnötter från SVTs miljöhjältar här: http://svt.se/content/1/c8/02/36/22/10/smink.pdf
Till Lena Nilsson mf
Utsläpp av miljöpåverkande restämnen. Tvättmedel(904) har i testet nästan 7 gånger högre nedsmutsning av naturen än Tvättnötter (136). Sedan får man också tänka på att sköljmedlet tillkommer och skitar ner yttligare vilket man slipper med tvättnötter.
Läs på innan Råd och rön
Hej igen, Som media -, biologi och kemilärare kan jag inte släppa att ni svärtar ner det miljövänligaste "tvättmedlet" vi har i samband med ineffektiva tvättbollar.. Att de studier som gjorts tidigare enbart är "litteraturstuder" är inte sant även om det inte räcker att hålla sig inom Sverige, men det är det ju ingen forskare som gör!

Från ett journalistiskt perspektiv är artikeln också missvisande. I ingressen till Margarata Östman står det att hon kommenterar "tvättbollar och tvättnötter". Det gör hon ju inte som en tidigare kommentar påvisat!

Läs och lär:

Cleaning performance is the most relevant requirement for a natural detergent. Pre-tests showed that very low ratios of 1.5%– 3.5% of soap nut shell extract are sufficient to wash a drum of laundry with a satisfying result. The strong performance of an aqueous extract of soap nut shell from Sapindus mukorossi was proven in a wash test. Detergent formulations including all necessary additives, builders etc were developed containing soap nut shell extract as a sole surfactant or standard surfactants, respectively.

EMPA-test materials were used for the laundry tests being artificially soiled with 6 different standardised soiling compounds. They were washed with the test formulations in order to compare the natural saponin extract to standard synthetic surfactants with respect to cleaning performance.

Two detergent product types, a heavy duty and a light duty powder detergent, were applied. Each product came in two formulations, one containing standard surfactants (9.3% and 14.7% active respectively) and the other containing soap nutshell extract as sole surfactant (1.5% and 3.2% respectively) in a much lower amount (Tables 2 and 3). The test was conducted in a common household washing machine. The evaluation was visual. The results show that the formulations solely containing natural saponins from soap nut have an excellent cleaning performance comparable to commercially available standard detergents. Depending on the kind of soil, the degree of purification was slightly varying. In fabrics with sebum and soot /oil there was even a trend towards a better removal when using soap nutshell extract in both formulations (Fig. 3).

This result is especially remarkable taking into account the difference in the ratio of active surfactant content. In powder detergents the required amount of standard surfactants is 5 to 7 times higher than that of saponines. For liquid laundry detergents the ratio is even higher (10:1). It is also possible to formulate cleaners with soap nut shell extract. The required amount of standard surfactants is 10 times higher than that of saponins. Hand dish wash liquids require adjusting of the viscosity with thickeners. Stability is sufficient in the range of pH 2-3 (mild bath and toilet cleaners) up to pH 11 (APC and mild kitchen cleaners).

Additional benefits

Saponins from Sapindus mukorossi provide many additional benefits including antiinflammatory and anti-microbial effects. These benefits are especially useful for personal care applications such as deodorants and anti-dandruff shampoos. The pericarps of Sapindus mukorossi were traditionally used for the treatment of dermatomycoses. Tanaka demonstrated the antimicrobial activity of the crude saponin extract and of hederagenin whereas the crude extract was more efficient.1

The crude extract showed a significant anti-yeast activity. All monodesmosides of hederagenin exhibited a strong growth inhibition against the pathogenic yeast Candida albicans, which causes cutaneous candidiasis. Antidermatophytic activity was observed in hederagenin 3-O-a-L-arabinopyranoside. The saponin fraction inhibited the dermatophytic fungi Trichophyton rubrum, T. mentagrophytes, Sabouraudites canis and Epidermophyton floccosum.1

The saponin fraction showed also moderate antibacterial activity against Gram-positive bacteria and exibited growth inhibition against Malassezia furfur (Pityrosporum ovale),1 a yeast-like anthropophilic fungus associated with dandruff and athlete’s foot. Several in vivo tests showed an antiinflammatory activity of crude saponin and hederagenin isolated from Sapindus mukorossi. Crude saponin and hederagenin inhibited the development of carrageenininduced oedema in the rat hind paw as well as on granuloma and exudate formations induced by croton oil in rats. Additional crude saponin caused a significant inhibition of the development of hind paw oedema associated with adjuvant arthritis in rats and inhibited the increase in vascular permeability and the number of writhings induced by acetic acid in mice.5

Neo Actipone Soap Nutshell, developed by Kaden Biochemicals, is a safe and mild extract from Sapindus mukorossi. Obtained from pure water extraction it is a 100% natural detergent. Neo Actipone Soap Nutshell is approved by Ecocert SAS F 32600 according to the Ecocert standards for natural and organic cosmetics. The extract is readily biodegradable (OECD 301B). Exhibiting an excellent cleaning performance Neo Actipone Soap Nutshell is a natural and mild alternative to synthetic surfactants.

References

1 Tanaka O., Tamura Y., Masuda H., Mizutani K. Application of Saponins in Foods and Cosmetics: Saponins of Mohave Yucca and Sapindus Mukorossi. Saponins used in Food and Agriculture, Waller and Yamasaki, Plenum Press, NY (1996).

2 Bergmann H. Saponine aus Sapindus mukorossi. Bayerische Julius-Maximilians-Universität, Würzburg, Lehrstuhl für Lebensmittelchemie, Prof. Dr. Peter Schreier (2006).

3 Nuhn P. Naturstoffchemie, Mikrobielle, pflanzliche und tierische Naturstoffe, 4. Auflage, S. Hirzel Verlag Stuttgart (2006).

4 Huang H.C., Liao S.C., Chang, F.R., Kuo Y.H., Wu Y.C. Molluscicidal Saponins from Sapindus mukorossi, Inhibitory Agents of Golden Apple Snails, Pomacea canaliculata. J. Agric. Food Chem, 51, 4916-4919 (2003).

5 Takagi K., Park E.H., Kato H. Anti-inflammatory Activities of Hederagenin and Crude Saponin isolated from Sapindus mukorossi GAERTN. Chem. Pharm. Bull. 28 (4), 1183-1188 (1980).

http://www.personalcaremagazine.com/Story.aspx?Story=4325
Fungerar tvättnötter??
http://playingfair.com.au/blog/?p=778
nötter
Läs detta
egen tvättmaskin..
Hej mslesc, så precis din fråga. Jag har egen tvättmaskin. Jag är själv doftkänslig, så de gånger tvätten blivit "kontaminerad" av tidigare tvättmedel (läs ärvda kläder eller försök jag gjort för att se skillnaden ibland) behöver jag tvätta dem två gånger med tvättnötterna för att lukten skall försvinna. Så, artificiella dofter rås inte på så lätt. Det gäller alltså även tvättmedel som ex. neutral (behöver ej vara parfymerade - tvättmedel luktar också). Tvättnötterna är den bästa investering jag gjort. Ett kilo kommer att räcka över ett år. Varje nöt får åka med 4 tvättar ungefär för bäst resultat. Bara "nya" nötter fungerar inget bra första tvätten och när det glansiga är borta har de ingen tvättkraft längre. Har alltid 5-6 nötter av varierande "ålder" i rotation för bästa resultat. Lycka till! :)
Funkar bra mot djurdofter..
Häst och hundmänniska, kan GARANTERA att de dofterna inte försvinner med bara vatten (missat lägga I nötterna ibland) men med tvättnötter. Även ingrodda hundplädar blir rena. Tvättnötter är fantastiska. De är däremot inte fläckborttagningsmedel och marknadsförs heller inte som detta (säljare av tvättnötter rekommenderar oftast galltvål för svåra fläckar). Därför tycker jag det är tragiskt när ett miljövänligt alternativ ratas av fel skäl! Hade testet handlat om fläckborttagningsmedel hade det ju varit en annan sak. Är själv kemilärare så kommer att fortsätta testa tvättegenskaperna hos dessa nötter under våren!
Hela nötter
Har använt tvättnötter i tre år. Ser ingen skillnad mot syntetiskt tvättmedel förutom doften. Doften kompenserar jag med några droppar lavendelolja.

Det har nämnts ovan att R&R utfört testet med hela nötter, försökte hitta det i artikeln utan att lyckas. "Tvättmedlet" i nötterna sitter på insidan av skalet. Jag använder bara delade nötter och har ingen erfarenhet av tvätt med hela nötter, men skulle inte förvåna mig om resultatet är ungefär lika bra som att diska med tabletter som ligger inne i plasthölje.

Att en fjärdedel av jordens befolkning lurats i tusentals år använda en tvättmedel som ger sämre resultat än varmt vatten köper jag inte, dessutom litar jag på mina egna ögon.
Testat både med och utan nötter
Någon undrade om man prövat att tvätta utan nötter. Jag råkade av misstag göra det en gång och fick köra en maskin till med nötter i. Märkte klart skillnad med och utan. Läste om artikeln och såg att man använt 40 grader. Det finns ju även vissa som idag börjat diskutera om tvätten verkligen blir ren vid 40 och lägre.. så, är det om dom svåra fläckarna går bort eller ej som avgör om tvätten är ren?
Gillar tvättnötterna
Har använt tvättnötter mer än ett år och är mycket nöjd. Det som man dock måste tänka på är att beroende på vattenkvalitet så får man kanske öka mängden nötter. Mina vita strumpor blir betydligt bättre rena med tvättnötterna än med vanligt tvättmedel. Det jag har märkt är att dom fungerar något bättre i 60 graders tvätt än vid 40 om man låter nötterna gå med i maskin. Gör man avkok är effekten lika bra. I artikeln uppfattade jag inte att det stod något nämnvärt mycket om just nötterna utan om dom här "bollarna". Hade gärna fått veta lite mer vad påverkan på miljön är av tvättnötterna.. och transporten tillkommer ju på alla produkter som vi inhandlar.
R&R & saponiner
R&R bör se om sitt hus. Att saponiner inte skulle vara bra har ingen god klang. Saponiner har ju använts i tusentals år och inte bara via tvättnötter som givetvis måste öppnas. Rasoul tvättlera från Marocko innehåller också saponiner och är fantastisk bra till hårtvätt etc, liksom vissa växter, såpnejlika till exempel. Björkaska är ett annat naturligt medel som användes förr att koka vittvätten i och kan utvinnas ur den egna eldstaden. Björkaska höjer pH i kroppen vilket är bra för den översyrade. Dock en eloge till R&R som visar kritiken mot dem.
Hur gör du?
Hej.
Jag tvättar i en gemensam tvättstuga. Försöker hinna med att rengöra maskinen mellan varven med en 95 graders tvätt. Det finns alltid tvättmedelsrester kvar i maskinen vilket sysn genom att det blir lödder i maskinen, och vattnet färgas.

Så min fråga blir då
Till alla som använder tvättnötter och upplever resultat med dessa - är din tvättmaskin ren från andra tvättmedel? Eller tvättar du på resterna i maskinen?
Till Råd & Rön - Har ni använt helt rena nya maskiner? Annars kan inte jag lita på era resultat, då jag inte vet hur mycket rester som finns i maskinen.

Letar desperat efter ett genomtänkt vetenskapligt test, men hittills enbart en massa tyckanden och troenden, och tester som inte är kliniskt genomförda. Jag vill VETA inte TRO.
Hälsningar
mslesc
Underhållande läsning
Ja det var en rolig tråd, haha.
Om bara tron finns så fungerar allt.. mer eller mindre bra.
Saponiner
Anderz Ohlsson skrev: "Är ganska oförstående till resultatet att tvättnötter innehållande det tvättaktiva ämnet Saponin skulle vara sämre än vanligt vatten. Det luktar som om någon går kemikalieindustrins vägar."

Det finns många olika så kallade saponiner, d.v.s. kemiska tvålämnen. Starkt giftiga Solanin (solanid-5-en-3-yl 6-deoxi-beta-L-mannopyranosyl-(1-2)-[beta-D-glukopyranosyl-(1-3)]-beta-D-galaktopyranosid) är en saponin, Isoinokosteron (2β,3β,5β,22R)-2,3,14,20,22,25-Hexahydroxikolest-7-en-6-on) är en annan.

Ja, saponiner är kemikalier, även om de finns i nötter m.m.

Visst kan saponiner (tvålämnen) rengöra, men frågan är hur mycket av dessa kemikalier nötterna släpper ut i vattnet? Räcker det för att binda allt fett och smuts i tvätten? En viss mängd tvål kan bara binda en viss mängd smuts.

Om du har fett hår, testa med en pyttedroppe schampo och gnugga in det i håret. Du kommer att märka att det inte räcker att binda fettet (såvida du inte är flintskallig).

Om tvättnötterna innehåller tvålämnen, så avger de knappast den mängd på 50 - 100 ml tvål som behövs för att tvätta en maskin kläder. Möjligen får du ut en pyttedroppe ur en nöt om du pressar den, men det räcker inte för att tvätta kläder.
Nötter ja...
@Carl, huvudet på spiken!

Det är många som VILL låta sig luras, och fraser som "helt utan kemikalier" och "naturligt", utan att ge det en enda skeptisk tanke.

Kemikalier: ALLT består av 100% kemikalier. Ja, ALLT. Ren luft, dålig luft, växter, djur, människor, stenar, mineraler, vitaminer, nyttigheter, gifter... Hör man "fri från kemikalier" så bör man dra öronen åt sig och väcka förnuftet. Om kemikalier är bra eller dåliga beror på användningsområdet. Tag reda på fakta!

Naturligt: Var återigen skeptisk och förnuftig. Det är lätt att tänka på äpplen, örter och stenar, som "naturliga" men precis lika naturligt är arsenik, vätecyanid, tyfus och cancer.

Om ett tvättmedel är miljövänligt eller inte beror inte på om det består av kemikalier (vilket ju ALLT gör), om det kommer från skogen eller från en fabrik. Nej, det beror på om utsläppen är skadliga för miljön eller inte.

...och för att över huvud taget vara ett tvättmedel så måste det vara effektivt vid tvättning. Det är ju en förutsättning.
Så mycket nötter det finns
Detta måste vara den roligaste kommentarstråden jag läst på mycket länge. Man tror ju knappt att det är sant att någon kan tro att bollar och nötter skulle ge ett bättre tvättresultat.

Förr i tiden, när folk trodde att det var farligt att tvätta sig, lät sig åderlåtas av iglar och drack olika välgörande elixir, kan man förstå att man kunde lura på människor sånt här. Men i dagens samhälle? Helt makalöst.

Vad är nästa steg? Holistisk tvätt? Lägg en kristall på de smutsiga plaggen och vänta en timme. De värsta fläckarna kan behöva förbehandlas med några besvärjelser.

Detta kanske är en branch man skulle ge sig in i. Verkar som allt går att sälja.
Ett avslöjande misstag
Vid en tvätt för några månader sedan glömde min sambo tvättmedlet, vilket upptäcktes först när vi hängde tvätten och saknade doseringsbollen. Tvätten luktade inte så parfymerat, men den såg helt OK ut och vi använde den utan att bli påminda om misstaget - den blev helt enkelt ren av bara varmvatten. Så jag instämmer i att tvättnötsförespråkarna borde prova en tvätt i rent vatten och jämföra. Jag tror säkert att riktigt tvättmedel behövs på svåra fläckar, men då verkar ju inte tvättnötterna heller fungera eftersom alla pratar om "galltvål".
Saponiner i tvättnötter
Jag skulle vilja veta mer om vad "experten" som uttryckte sig har att säga om saponinerna i tvättnötterna. Är det något som fungerar? Är koncentrationerna i tvättnötterna för låga för att ha någon renande effekt? Eller har de inte ens en renande effekt?
Tror ni R&R hittar på?
Som jag ser det så finns det två alternativ:

1) Rån & Rön och SverigesKonsumenter har plötsligt bestämt sig för att helt ändra verksamhetsområde och börja marknadsföra tvättmedel istället för konsumentråd. Därför har de manipulerat ett test för att rycka undan mattan på en nasare som skor sig på människans tilltro till mirakel.

2) Bollar och nötter ger knappt mätbar skillnad mot vanligt vatten.

Vilket verkar rimligast? Testets utförande har ju Ronny Karlsson redogjort för och det finns inget att anmärka på där.

Men visst, jämfört med mycket annat vi använder i vår vardag så ger väl lite nöt-transport så pass liten miljöpåverkan. Om ett antal av oss vill stoppa dem i sin tvättmaskin och gå runt med skitigare kläden än genomsnittet så är det väl okej för mig.
Tvättnötter
Har använt tvättnötter under flera år och är nöjd med hur de fungerar! Att de skulle tvätta sämre än vanligt vatten är inte min erfarenhet. Dessutom behövs inget sköljmedel, eftersom tvätten blir mjuk ändå. Vad gäller vanligt tvättmedel som man hittar på närmaste matbutik, så är de garanterat mycket mer miljöpåverkande än just tvättnötter!
TVÄTTBOLLAR VS TVÄTTMEDEL
jag har köpt såna tvättbollar och använde de 2 gånger. Sista gången jag använde de (typ en vecka sedan) såg jag att mina jeans inte blev rena och detta gjorde att jag tvekade angående tvättbollar efter att ha läst resultat av testen här på sidan. Så jag tvättade mina jeans helt enkelt med vanligt tvättmedel. Resultaten som jag fick var att jeansen inte var mera rena (om inte likadan) än när jag tvättade med tvättbollar!!!, jag blev förvånad och glad!!! jag fortsätter att använda dessa bollar. =)
Vatten
Jag är lite nyfiken på om ni som brukar tvätta med nötter har testat att tvätta med bara vatten och se hur ni upplever det?
Tvättnötter superbra!
Sålde totalt 200 påsar tvättnötter för några år sedan, dom gick som smör. Folk kommer fotfarande till mig o hyllar dem o frågar var man kan få tag på dem. Min mor som är superpedant använder bara tvättnötter!
Jag använder dem själv sedan fem år tillbaka o min tvätt blir lika ren som med annat tvättmedel. Dock tvättar jag vittvätt med vitmedel då o då eftersom tvättnötter inte håller tvätten vit.
Kemikalieinspektionen står ju på kemikaliernas sida! Jag står på miljöns (fast nötterna har en baksida, de måste fraktas från Himalaya...).
/A
Tvättnötter
Sällar mig till skaran som får bevis för att tvättnötterna fungerar, varje dag. Jag gör avkok som jag använder till allt, och det ger en fantastisk glans också, på kakel och diskbänk, bilen, toalettstolen, överallt. Och jag behöver inga mätningar för att förstå att det ger mindre miljöpåverkan än alla mirakelprodukter som ska smälta bort smutsen i princip.

Sen undrar jag över en sak i testen, varför denna fixering på fläckar? Jag har då aldrig haft ett tvättmedel som har tagit bort svåra fläckar, hur mycket de än lovat. Som alla andra använder jag tvätt eller galltvål och d e t funkar.

Min kläder behåller sina färger mycket bättre sen jag började med nötterna. Jag har använt dem i tre år nu, och jag säger som andra, jag har sparat så otroligt mycket pengar, och om nötterna utsöndrar dåliga ämnen för miljön till liten del, ja då kompenseras det tusenfalt av alla liter mjukmedel jag inte använder.

Till sist, ska man testa en produkt är det väl bra att man gör som rekommendationen säger, vid 40 grader avkok, annars 5-8 skalhalvor, beroende på hur mjukt/hårt vattnet är.

Nej, jag känner också att jag tappar förtroendet här, det känns som ett dåligt utfört arbete.
Tvättnöts baserade medel då?
Det finns ju flera medel som är baserat på tvättnötter. Hade varit intressant att se ett sådant med i testen. T.ex http://alvehamn.se/katalog/tv%C3%A4tt/flytande-tv%C3%A4ttn%C3%B6tsbaserat-tv%C3%A4ttmedel
Miss att testat HELA nötter, de ska delas
om man vill att det ska hända något...inte konstigare än att tvättmedel ska ut ur förpackningen om det ska ha effekt...
Sv: Testat gammaldags tvättmedel?
Hej Sofia,

God fortsättning till dig också. Det enkla och korta svaret är att vi inte testat detta, och kan då inte heller säga något om det. Vi har flera frågor kring liknande produkter på vår ”önskelista”, så vi får se om vi kan få till ett test i framtiden. Bra att du hör av dig!
Testat gammaldags tvättmedel?
Hej Ronny Karlsson,
Jag undrar om ni testat den typen av tvål som en gång användes för tvätt? Häromveckan köpte jag ett paket riven, varmrörd olivoljetvål. Den typ av tvättmedel som en gång i tiden användes, åtminstone på kontinenten. Nu undrar jag om den har den effekt jag hoppas på - alltså mindre påverkan på miljön. Samt att det ska finnas färre kemikalierester i mina kläder, förstås.
Har ni testat sådant tvättmedel? Finns det någon information om vad påverkan blir på vattnet och om det finns en miljömässig fördel att använda den typen?
God fortsättning / Sofia
Avkok skall användas vid 40-tvätt
Enligt instruktionen på mina tvättnötter skall man göra lösning/avkok av nötterna om man tvättar i 60 grader. I testet har man tvättat i 40 grader med hela nötter. Upplever själv att resultatet inte blir alls bra om man gör så. Använder alltid avkok om jag tvättar i 40. Har inget att klaga på. Nötterna fungerar perfekt. Ett norskt test gjorde samma misstag och testade i 40 grader.
Läs testet
Om nu ett laboratorietest får resultatet att enbart varmt vatten (40 grader) tvättar lika bra som varmt vatten med nötter eller bollar så innebär ju det att nötter och bollar inte har någon förhöjande tvätteffekt jämfört med vattnet. Är det så svårt att ta till sig?
60grader?
Vi( 2 vuxna 3 tonåringar) har använt tvättnötter under ett år och är också nöjda. Vi använder tvätttvål, galltvål eller någon vanlig fläckborttagninsmedel till svårare fläckar( dukar tex. ).
Vi läste någonstans att saponierna i nötter skulle frigöras bäst vid +60 grader.
I vilken temperatur har ni tvättat när ni har testat?

Vi använder för det mesta 60 grader till allt tvätt oavsätt tvättråd och hittills har alla plagg klarat sig.
Sedan har jag ingen aning om om det är 60 tvätt som gör våra kläder rena och frächa eller nötter.

Men det vore intressant att veta om ni har tvättat i 40 eller 60 grader!
nötter.
Ja kära nån vilka idioter det finns... Bara en sådan sak som att folk använder sköljmedel... jösses.
Tvättnötter
Hej!
Vi i vår familj (två vuxna + två barn) använder tvättnötter hela tiden och har gjort så i över ett års tid. Jag kan säga att vi 1) sparar in MASSOR av pengar på tvättmedel på detta och 2) tvättresultatet är precis lika bra som tvättmedel. När man har småbarn som vi är man beroende av att även fläckar kan försvinna och i de flesta fall funkar till och med det bra med tvättnötter. Vi kompletterar om det är stora fläckar med flytande galltvål i stället för tex "ta bort", och det funkar oftast bra.
Funderar på om inte Råd och Rön borde forska lite mera kring vilka faktorer som styr varför tvättnötter verkar funka hur bra som helst i vissa fall och bevisligen dåligt i vissa fall? Att helt döma ut denna metod verkar något förhastat då tvättnötter används regelbundet av många i dag som är nöjda med resultatet? Det måste vara någon/flera faktor(er) som medverkar till tvättresultatet då det ju verkar bli olika utfall avseende tvättnötter. Idéer att forska vidare kring: Vattenkvalitet, exempelvis hårdhet. Vilken tvättmaskin som används.

Med vänlig hälsning,
Jerker Johansson
Användningen av mjukmedel då Stor Miljöbov
Ni har skrivit att Ecozone-bollen släpper ut mer miljöpåverkande ämnen än en tvätt där EN LITEN DEL TVÄTTMEDEL har tillsatts. Vad menas med det? Är det inte använt så mycket tvättmedel som det rekomenderas till en tvätt?
Nu har jag inte provat denna boll, utan jag använder Green Washing Ball har även provat tvättnötter och är nöjd med resultatet på båda. På svårare fläckar använder jag en 80 procentig olivoljetvål med gott resultat.
Vad som inte kommer fram är att man behöver INGET SKÖLJMEDEL t.o.m jeansen är mjuka fast dem torkar i rumstemperatur! Vad jag har förstått så är sköljmedlet en STOR miljöbov!?
Examensarbetet säger inget
Anderz, har du själv läst exjobbet du pekar på? Det är en litteraturstudie (dvs skribenten har läst vad andra skrivit, inte gjort egna experiment). Det beskriver historia och kemi, med många reservationer ("Det är möjligt att det fungerar så här...", "Kanske har det en sån här effekt..."), men konstaterar att det finns inte många kontrollerade tester. Hon refererar till två, det ena gjort 1941 och det andra 2008, där testet 2008 kom fram till samma sak som testet här, nämligen att tvättnötterna har så gott som ingen effekt.

Inte mycket till stöd för tron på magiska nötter.
Varför klagar inte Kemikalieinspektionen inte på Tvättnötter ?
Margareta Östman på Kemikalieinspektionen verkar inte ha något emot tvättnötter utan klagar bara på tvättbollar. Är det så att tvättnötterna har blandats ihop felaktigt med tvättbollarna ? Mej veterligen är Saponinet i tvättnöten ett effektivt miljövänligt tvättaktivt ämne. Råd och röns tvättest verkar heller inte förstått att vittvätt behöver någon form av vitmedel tex aktivt syre eftersom det saknas i tvättnötterna. En som är nöjd med sina tvättnötter..
SANNINGEN SKALL SEGRA !
Läs och begrunda detta examensarbete från Sveriges lantbruksuniversitet om tvättnötter. http://stud.epsilon.slu.se/958/1/fredriksson_m_100323.pdf
Håller med, också testat
Hej, jag har också testat en tvättboll, Green Washing Ball, och den funkar inte. Träningskläder har luktat svett efter tvätt t ex, det har aldrig hänt när jag tvättat med tvättmedel. Då har jag ändå använt 1/3 tvättmedel för "hårt smutsad tvätt". Känns bra att få det svart på vitt att det inte funkar, tack för ett bra test!
Svar på frågor om testet
Det är ju bra att så många är nöjda med sina tvättnötter. Jag ska bara upprepa och förtydliga ett par saker kring testen.

Att det till synes verkar fungera är helt klart. Men det är det varma vattnet och tvättmaskinens mekaniska bearbetning som gör jobbet. Och ju varmare vatten, desto bättre. Bollarna och nötterna bidrar inte med någon som helst effekt på fläckborttagningen.

Vi har granskat fläckar som är fett- , protein- eller stärkelsebaserade samt blekbara. Vi har haft alla fläckarna på två typer av tyg, dels 100% bomull, dels en bomull-polyesterblandning. Vi har utfört tre tvättar med varje metod, och i varje tvätt granskat fläckarna före och efter tvätt i en fotospektrometer för att få fram ett objektivt mått på hur mycket av fläcken som försvinner. Därefter har vi räknat ut ett index för tvätteffektiviteten relativt att tvätta med enbart vatten. Allt enligt gällande standarder inom området. Det råder ingen tvekan om att eventuella förbättringar av tvätteffekten uteblir när det gäller tvättbollarna eller tvättnötterna.

De miljöpåverkande-index som vi har mätt bygger på en generell metod för vattenkvalitet som enkelt brukar kallas TOC, Total Organic Carbon. En metod som har funnits i många år, och som är väl etablerad. För mer info, se http://en.wikipedia.org/wiki/Total_organic_carbon . Dessa mätningar ger betydligt högre värden för tvättnötterna än för tvättarna med rent vatten. Här har vanliga tvättmedel de högsta värdena, och det är inget som vi försöker dölja. Skillnaden här är att för tvättmedlen får man faktiskt en positiv effekt på borttagningen av fläckar.

Så det handlar inte om nötter mot tvättmedel, det handlar om att nötter och bollar inte är bättre än vatten. Och därmed är de helt onödiga, och enbart en belastning för naturen.
Skitsnack!
Jag har tvättat med nötter i 6 mån nu. Jag har två barn som både kissar, bajsar och smutsar ner sig. Våra kläder är rena och luktar gott! Jag är förbannad på er! Jag vet att nötterna fungerar, och det bästa av allt man slipper använda sköljmedel, för det är kemikalie medel som gör tvätten hård och sträv.
Ni ger en väldigt oäkta bild när ni påstår att nötterna skulle vara värre för miljön. Hur kan en nöt som är en frukt ge mer miljöfarliga ämnen i vattnet än tvättmedel?? Om jag slänger in ett äpple i tvättmaskinen, blir det gifter då??

Jag kräver att ni svarar alla dessa människor som ifrågasätter erat test. Vi är lera hundra som är nöjda med nötterna.
Nötterna funkar visst
Har tvättat med nötterna i 3 år fungerar jättebra för mig, riktigt grova fläckar som varken nötter eller t. Medel tar jag tvättvål! Så ni måste testat jäkligt fel . Tappat just förtroendet för er nu, GRATTIS!
Ren tvätt utan kem?
Varför redovisar ni inte testernas resultat? Med bara era uttalanden blir det väldigt subjektivt. Hur kan nötterna smutsa ner naturen? Vad avger de som inte rengör men ändå är farligt? Att de smutsar ner mer än vi frakten av tvättmedel verkar också märkligt. De fraktas antagligen längre väg än vanligt tvättmedel men har vi kontroll på det-var tillverkas det mesta av de ordinära tvättmedelen? Vi använder 8 nötter i 10-20 tvättar, det utrymme som tvättnötterna tar upp i förhållande till antal tvättar är väldigt litet och borde därmed innebära liten miljöpåverkan i jämförelse. Vi har använt nötter i flera år och tycker de fungerar bra men att tvätten kan lukta unket ibland och vid mkt svåra fläckar använder vi tvättmedel. Om ni kan undersöka vidare vilka tvättar som kan tvättas utan medel, skulle det vara fantastiskt, tänk om vi kan låta bli att använda tvättmedel för det mesta, vilken miljöbesparing och även ekonomisk besparing. Redovisa detta tydligare om det stämmer, för att resultaten ska gå ut till allmänheten.
Är saponin lurendrejeri ?
Är ganska oförstående till resultatet att tvättnötter innehållande det tvättaktiva ämnet Saponin skulle vara sämre än vanligt vatten. Det luktar som om någon går kemikalieindustrins vägar. Har själv tvättat med tvättnötter länge och vet at dessa saponindränkta frukter fungerar klart bättre än vanligt vatten. Det finns flera oberoende tester på internet som säger motsatsen till vad som råd o rön kommit fram till. Verkar ligga en hund begraven samt att den ekologiska aspekten helt trillat bort i detta test. Fy på er..
Testet visar vad Ni tycker!
Ronny Karlsson!

Kan man på något sett få mer information om testerna? Blir riktigt upprörd över vad du står och säger i tv4! Jag säljer själv tvättnötter och tror starkt på dem. Även våra kunder gillar dem mycket och säger att det funkar super mot vardagligtvätt. Använder man dessutom galltvål med så funkar det bättre!

Skicka mer information till mig om detta, ni gör så många svenska företag kanske får stänga pga. att ni ger fel information.

Har ni prövat hela eller halva nötter?
Hur kan det bli sämre?
Enligt diagrammen blir tvättresultatet t.om sämre med bollarna och tvättnötterna än med vanligt vatten? Hur kan det gå till, verkar väldigt konstigt...Nötterna innehåller ju iaf saponiner så någon slags effekt borde dom ju rimligtvis ha...
Nöjd med både boll och nötter
Tillsammans med en galltvål till tuffa fläckar och lite bakpulver i vittvätten så är jag nöjd med både boll och nötter. Upplever att fläckar måste förbehandlas även när jag använt vanligt tvättmedel. Min tvättboll innehåller enbart komprimerade lerkulor och behöver inte laddas i solljus etc. Tvättnötterna kokar jag lösning på till handtvätt, handdisk hundschampo mm. Och nej jag känner mig inte lurad eller som en miljöbov när jag avstår från vanligt tvättmedel.
Svar på Tvättnötter
@Johanna. Vi har inte testat Yes, så jag kan inte säga något specifikt om det. Diskmedel är ju generellt en bra fettlösare, men jag vet inte hur den reagerar i en tvättmaskin. Risk för mycket skum kanske, om inte annat. Vi får se, kanske kan vi kolla det någon gång senare.

@Carina. Vi har testat två olika nötter. Eller snarare nötter från två olika leverantörer. Vi har följt deras instruktioner, varav en av dem dessutom skickade med en påse som vi använde. Så ingen tvekan om att testet är korrekt, nötterna fungerar verkligen inte. Dessutom smutsar de ned naturen både direkt i tvätten och indirekt med transporterna.
Tvättnötter
Jag har använt tvättnötter och jag är nöjd. Har fått goda resultat även på vit tvätt . Den blir knappast ren av bara vatten. Nötterna skall läggas i en tygpåse, ett par stycken. Kan det vara skillnad i kvalitet på nötter? Eller har ni inte lagt dem i en påse?
tvättnötter
Min syster och mamma har provat nötterna. Dom funkade såklart inte.
Själv har jag fått höra att vanligt Yes diskmedel ska vara bra? Vad har ni att säga om det? En tesked till en full maskin. Blir rent. Luktar gott och det blir väldigt mjukt. HAr jag fläckar lägger jag på lite Yes på fläcken så får den sitta ett tag. Funkar jättebra men hittar ingenting på Internet om det verkligen är bra, blir rent och om det är lite bättre för miljön än tvättmedel + sköljmedel :) Vore nåt ni kunde kolla kanske ;)

Kommentera

Kommentera gärna våra artiklar, men tänk på att Råd & Rön inte har möjlighet att ge personlig rådgivning. Vänligen vänd dig till din kommunala konsumentrådgivare.

Tvättmedel

Överlägsen vinnare

Test - Tvättmaskiner

Test av 83 modeller

Test - Tvätt- och torkmaskiner

Bra när du bor trångt

Tvättguide

8 tips för tvättstugan