Test - Borrskruvdragare

Borrskruvdragare

Borrskruvdragare

2015-01-27 Borrskruvdragaren är två maskiner i en och ett bra alternativ för hemmafixaren med lagom ambitioner. Men undvik testets två billigaste borrskruvdragare - med dem borrar du inte många hål.

Vi har testat 45 batteridrivna borrskruvdragare, 18 av dem har även slagfunktion för betongvägg. Våra labbtekniker har borrat i trä, metall och betong. Vi har även skruvat skruvar i dimensionerna 3 x 40, 6 x 80 och 8 x 80 mm. Varje borrskruvdragare har använts i 33 timmar för att kunna utvärdera hållbarheten.

 

När du köper det här testet får du även tillgång till våra tester av slagborrmaskiner, cirkelsågar och motorsågar.

Vill du få tillgång till hela testet?

Råd & Rön utför professionella laboratorietester för att göra det enklare att välja bra produkter. Testprogrammet är djupgående och vi testar detaljer som du som köpare inte kan se i affären.

Få tillgång till alla tester

 

Redan prenumerant?

 
Utdrag ur testet

Utdrag ur testet

Utdrag ur Råd & Röns test av borrskruvdragare

...

Det första du ska fundera över, innan du grottar ner dig i vår testtabell, är vilken typ av arbete och vilket material du ska jobba i, olika maskiner passar till olika saker. Ska du bara göra en del småjobb eller behöver du ett snabbladdat batteri med mycket kapacitet för större arbeten? Kolla också vad du har för typ av väggar, är de av betong behöver du en maskin med slagfunktion.

Med eller utan sladd

De sladdlösa borrskruvdragarna har på senare år utvecklats och blivit kraftfullare. De har bland annat fått ny typ av batteri och två växlar i stället för en. Ettans växel till skruvjobb, då hastigheten ska vara lägre och med ett kraftigt vridmoment, och tvåans växel till borrning som kräver högre hastighet.

– Det är en tuff utmaning för borrskruvdragaren att få båda momenten att bli bra, säger Anna Edberg, testledare.

För vanligt hemmabruk räcker borrskruvdragaren långt. Dessutom är det praktiskt att slippa sladd om man jobbar utomhus eller högt upp på en stege. Men för att borra stora hål i betong, eller göra andra tyngre arbeten behövs en kraftfullare maskin, då är det elsladd som gäller.

Extra batteri

Nästan alla modellerna har två batterier, ett som arbetar medan det andra är på laddning. Men en batteridriven maskin blir i mycket en kompromiss mellan kapacitet och vikt.

Det blir extra tydligt om du jämför tabelltvåan från ... som väger nästan två och ett halvt kilo, med testets sämsta maskin, ..., som väger ett kilo. ... klarar att skruva i 131 skruvar innan batteriet är urladdat, ...-maskinen klarar 20 skruvar. Medan du byter batteri på ... och skruvar i ytterligare 131 skruvar, måste du med ...-maskinen antingen vänta i en och en halv timme innan du kan börja jobba igen eller snabbladda batteriet för att kunna skruva i ytterligare tre skruvar.

...

 
Testade modeller

Testade modeller

AEG BBS 12 C2
AEG BS 14 C
AEG BSB 18
Biltema CD 144 B
Black & Decker ASD 18
Black & Decker EGBHP148
Black & Decker EGBHP188
Black & Decker EGBL 148
Black & Decker EGBL 188
Black & Decker EGBL14
Bosch PSB 10,8 LI-2
Bosch PSB 18 LI-2
Bosch PSB 18Li-2
Bosch PSR 10,8 Li-2
Bosch PSR 14,4 Li
Bosch PSR 14,4-2
Bosch PSR 18 Li-2
Bosch UNEO
Bosch Uneo Maxx
CoTech DJC 152-SZ20
DEWALT DCD 730
EINHELL RT-CD 18/1
EINHELL TE-CD 12 Li
Fein ABS 14
Hitachi DS 18 DJL
Makita BDF 343 SHE
Metabo BS 14,4 Li
Ryobi LLCDI1802
Ryobi R14DDE
Ryobi RCD 1802
Skil 2532
Skil F015253101
 
Vår unika testmetod

Så testar vi

Testerna utförs av professionella och ackrediterade laboratorier. Tack vare att vi är en annonsfri tidning kan inte tillverkarna påverka oss ekonomiskt på något sätt. Det gör oss unika.

Vi testar och jämför sånt som du själv har svårt att kontrollera, till exempel hur kylskåp och frysar håller kylan, hur mycket damm en dammsugare egentligen tar upp och hur mycket energi en tv drar i standbyläge.

labb tv

Vi mäter produkternas egenskaper i labb.

 
 

Våra guider

 • Trimma datorn

  Känns din dator väldigt seg trots att den bara har ett par år på nacken? Vi tipsar om knepen som ger datorn spänsten åter.
 • Så bestrider du fakturan

  Hur gör du om du lurats in i ett abonnemang på nätet? Råd & Rön visar dig hur du slipper betala för strumpor, kosttillskott och annat du inte vill ha.
 • Få koll på ekonomin

  Att ta tag i sin ekonomi känns ofta som ett stort och jobbigt projekt. Vi guidar dig genom de steg du bör ta och vilka verktyg som finns att hjälpa dig på vägen.
 • Fixa fräsch luft inne

  Vår inomhusluft innehåller mängder av föroreningar. Här är 7 enkla tips som gör luften lättare att andas.
1 av 3
 

 

Människa vs. maskin

- vem diskar bäst?

handdiskare

Vi lät tre personer diska exakt likadan disk som diskmaskinerna i vårt test.

 

Därför är fryst ibland bättre än färskt

ärter

 

6 frågor & svar om
reseförsäkringar
skylt

 

Leasa - fördelar och nackdelar

leasa bil

Leasa bilen istället för att köpa? Har du rätt körprofil kan du få både trygghet och låg månadskostnad.

 

Så maxar du odlingen i pallkragen

pallkrage