Test - Borrskruvdragare

Borrskruvdragare

 
 
2012-01-20

De sladdlösa borrskruvdragare som får bäst betyg i Råd & Rön är bra på att både borra och skruva. Men flera av borrmaskinerna i testet klarar inte av de tuffare momenten, och en av dem bedömdes som rent farlig.

När du köper det här testet får du även tillgång till vårt test av slagborrmaskiner och cirkelsågar.

Vill du få tillgång till hela testet?

Råd & Rön utför professionella laboratorietester för att göra det enklare att välja bra produkter. Testprogrammet är djupgående och vi testar detaljer som du som köpare inte kan se i affären.

Få tillgång till alla tester

 

Redan prenumerant?

 
Vår unika testmetod

Utdrag ur testet

Utdrag ur Råd & Röns test av borrskruvdragare

När det gäller enklare uppgifter, som att borra i sandsten och trä, är alla borrar bra. De gör alla fina hål, även om det tar lite olika lång tid – 4,3 sekunder för testvinnaren ... och hela tio gånger så lång tid, 41 sekunder, för testets långsammaste maskin, ...

När det kommer till lite tuffare uppgifter, som att borra i stål, gick det sämre. Ingen maskin fick mer än 4 poäng av 9 möjliga, majoriteten fick ynkliga 2 poäng. Stål är hårt, och här kan det behövas en borr med kontakt med elnätet för att den ska få riktigt med kraft.  Sex av borrmaskinerna i testet är också utrustade med slagfunktion, och med dessa har vi borrat i betong. Här var skillnaden i betyg stor – från endast 3 poäng för ... till hela 8 poäng för ...

...

Borrmaskinerna var också överlag bra på att dra i skruvar. Alla klarade att dra i små skruvar, och majoriteten fick höga betyg för att skruva i både trä och metall. De som fick dåliga betyg för skruvdragning fick dock riktigt dåliga betyg – bara ettor och tvåor. Dessa klarade inte heller av att dra i de stora skruvarna.

Två av maskinerna, ..., klarade inte ens att dra i de mellanstora skruvarna. Den senare är testets allra billigaste borrskruvdragare, men den är också en av testets sämsta maskiner. Är man villig att betala bara några fler hundralappar kan man få ett mycket bättre verktyg i ..., som är testets näst billigaste borrskruvdragare.

Sämst betyg av alla borrmaskiner får ..., med låga betyg för både borrning och skruvdragning. Mer alarmerande var att den inte klarade säkerhetstestet. Orsaken är att batteriet kan börja brinna när det laddas. En sådan farlig säkerhetsmiss gör att hela betyget dras ner totalt.

Några andra borrmaskiner, ..., får också något sämre betyg för säkerhet, eftersom deras isolering inte är tillräckligt tjock. Detta gör ingenting när borrmaskinen är helt ny och hel, men om skruvarna lossnar lite blir isoleringen för tunn och användaren riskerar då att få en stöt.

...

 
Vår unika testmetod

Testade modeller

AEG BS 18C Li
AEG BS 12C2 Li
Black&Decker HP188F4LBK
Black&Decker ASL 148K
Black&Decker ASL 146 KB
Black&Decker EGBL108K
Black&Decker EPL148KB
Black&Decker EPC14CABK
Bosch PSB 18 Li-2
Bosch PSB 14,4 Li-2
Bosch PSR 14,4 Li-2
Bosch PSR 10,8 LI
Bosch Uneo
DeWalt DCD730
DeWalt DC 743
Hitachi DS 14 DBL
Hitachi DV 18 DSL
Makita BDF 442
Makita BDF 343 SHE
Makita DWAE 8281
Metabo BS 18 Li
Metabo BS 14,4 Li
Metabo BS 14,4 LT impuls
Ryobi LCD18021B
Ryobi LCD18022B
Ryobi CDA 1802 M
Ryobi LSDT12022
Skil 2321

 
Vår unika testmetod

Så testar vi

Testerna utförs av professionella och ackrediterade laboratorier. Tack vare att vi är en annonsfri tidning kan inte tillverkarna påverka oss ekonomiskt på något sätt. Det gör oss unika.

Vi testar och jämför sånt som du själv har svårt att kontrollera, till exempel hur kylskåp och frysar håller kylan, hur mycket damm en dammsugare egentligen tar upp och hur mycket energi en tv drar i standbyläge.

labb tv

Vi mäter produkternas egenskaper i labb.

 
 

Våra guider

 • Så prutar du bäst

  Det går att pruta även i julhandeln. Vi ger dig tipsen för hur du förhandlar dig till bästa priset.
 • Så hyr du ut bostaden i andra hand

  Lagarna för att hyra ut i andra hand har ändrats. Råd & Rön ger tips och förklarar reglerna för hyresrätt, bostadsrätt och villa.
 • Så sänker du mobilkostnaden

  Råd & Rön tipsar om sparknepen som sänker dina kostnader för mobilen.
 • Planera för bästa träningskortet

  Läs på innan du skriver under gymavtalet. Råd & Rön har studerat det finstilta.
1 av 3
 

Ruggigt innehåll i Lidls barnrussin
russin

Vi hittade bekämpningsmedel och giftigt mögel i flera russin.

 

Ångra julklappen
- 6 frågor och svar

julklappar

Vi förklarar begreppen ångerrätt och öppet köp.

 

Giftigt mode
giftigt tryck på t-shirts

Trycken på t-shirtar innehåller riktigt otrevliga kemikalier.

 

Nya Råd & Rön i din surfplatta och datoromslag nr 10 - 2014