Test - Kompaktkameror

Kompaktkameror

Kompaktkameror

2015-04-16 För första gången har en kompaktkamera fått högsta betyg i bildkvalitet. Råd & Röns test av över 100 kompaktkameror visar att kompaktkamerorna har mycket kvar att ge i kampen mot mobilkamerorna.

När du köper det här testet får du även tillgång till tidigare tester av kompaktkameror samt våra tester av systemkameror.

 

Vill du få tillgång till hela testet?

Råd & Rön utför professionella laboratorietester för att göra det enklare att välja bra produkter. Testprogrammet är djupgående och vi testar detaljer som du som köpare inte kan se i affären.

Få tillgång till alla tester

 

Redan prenumerant?

 
Utdrag ur testet

Utdrag ur testet

Utdrag ur Råd & Röns test av kompaktkameror

...

När allt fler kameror kommer utrustade med wifi för snabba delningsmöjligheter och de dessutom har riktigt bra optik och rejäla zoommöjligheter finns det all anledning att lägga pengarna på en riktig kamera, trots att vi numera har ganska bra kameror i mobilen.

I testet av kompaktkameror har vi även tagit med med de bästa mobilkamerorna, och resultatet visar att mobilkamerorna inte riktigt når lika långt som de bästa kamerorna.

Högst betyg i testet får ... som får 78 i samlat betyg. ... är den första kameran i vårt test som får högsta betyget för bildkvalitet. Inte långt därefter på 77 poäng kommer ... . Därefter kommer ett helt gäng kameror från olika tillverkare som alla får över 70. Bästa mobilkameran får bara 64 i samlat betyg.

Stor zoom största fördelen

En stor skillnad mellan mobilkameror och kompaktkameror är att mobilkamerorna inte är utrustade med optisk zoom. Optisk zoom skiljer sig från den digitala zoom som mobiltelefoner har genom att bilderna behåller sin upplösning när man zoomar. Med digital zoom – vilket i stort sett betyder att man skär ut en del av bilden och förstorar upp den – blir resultatet oftast grynigt och pixligt.

Kompaktkamerorna får däremot allt större zoommöjligheter - trettio gånger är inte ovanligt, och några har så mycket som femtio gånger optisk zoom. Detta gör dem större och lite klumpigare, men du kan å andra sidan komma riktigt nära objektet.

Bra bildkvalitet

Många av kamerorna i testet får bra betyg i bildkvalitet. Men många av kamerorna är inte alls tillräckligt bra, och får bara treor och fyror. Det är inte ett visst moment som drar ner bildbetyget för dessa kameror, utan de får sämre betyg överlag.

I betyget för bildkvalitet ingår betyg för hur bra kameran är att fota porträtt och stadsmotiv, hur bra den är i låg ljusnivå och att fota rörligt motiv, kamerans stabiliseringsfunktion och färgåtergivning samt detaljrikedom.

I betyget för bildkvalitet ingår bland betyg för distorsion och vignettering. Distorsion innebär att raka linjer förvrängs och blir lätt böjda, så att en rektangulär ram får dragen av en väl eller underfylld kudde. Ett högt betyg betyder liten distorsion. Ett högt vignetteringsbetyg visar att ljusstyrkan är lika i alla delar på bilden, inte mörk i hörnen och ljus i centrum.

Inte bara antalet pixlar

I testet har vi mätt kamerornas effektiva upplösning samt gjort en bedömning av bildernas detaljrikedom. Antalet uppmätta pixlar kan skilja sig något från det antal tillverkaren har angett att kameran har, men viktigt att komma ihåg i sammanhanget är att antalet pixlar inte är det samma som bra bildkvalitet.

Många pixlar möjliggör bra bildkvalitet, men flera andra faktorer spelar in för att den slutgiltiga bilden ska återges korrekt.

Kamerans stabiliseringsfunktion är extra viktig när det gäller kameror med lång zoom, eftersom minsta lilla skakning på kameran då ger stor effekt på bilden. Här är variationen stor i betyg, från tre upp till åtta.

Snabba och enkla

En bra kompaktkamera måste vara snabb och enkel att hantera. Många kameror är numera ganska snabba när det gäller att starta kameran och ta första kortet, här handlar det oftast bara om en dryg sekund eller två.

En eller två kameror tar dock fortfarande flera sekunder på sig att starta upp, vilket är väl långt. Kamerorna har också ganska liten exponeringsfördröjning, bara några tiondels sekunder.

Även här får mobilkamerorna problem, eftersom de oftast är lite långsammare. Eftersom de också utrustas med så få knappar som möjligt är de också lite krångligare att använda.

Långa mellantider

När det gäller att ladda om och ta en ny bild efter en annan är skillnaden stor. Flera kameror är riktigt snabba, och tillåter att man kan ta en ny bild på mindre än en sekund. Men andra är oacceptabelt långsamma, och tar hela fem sekunder på sig att ladda om. På den tiden hinner motivet försvinna långt bort. Många kameror tar även lång tid för att starta upp videofunktionen, upp mot fem sekunder är vanligt även där.

Vi har även bedömt hur lätta kamerorna är att hantera. Här har vi bland annat tittat på hur lätt det är att komma åt viktiga inställningar och funktioner med knapparna, hur lätt det är att plocka i och ur minneskort och batteri och hur lätt det är att zooma in och ut. Här får de allra flesta kameror godkänt betyg.

Lågt betyg för video

Skillnaden är stor när det gäller kamerornas videokvalitet, här får kamerorna allt från åttor och nior ner till två i betyg. Även om de flesta får ok betyg för att filma i dagsljus, får många underkänt när det gäller att filma i svagt ljus.

Kamerorna i testet får över lag godkänt för sina blixtar. De kameror som får avdrag kastar inte blixtljuset jämnt över bilden.

Smart med tiltbar display

Alla kamerorna i testet har display, och några av dem har också sökare. För kameror som bara har display är det viktigt att den fungerar i både i starkt solljus och svaga ljusförhållanden. Ett fåtal kameror har tiltbar display vilket är bra när du ska ta kort i krångliga vinklar som över huvudena på en folkmassa eller lågt nere på marken.

Det är stor variation på storleken på kamerorna – några är riktigt små och nätta medan andra är större och tyngre. En större kamera kan vara mer stabil, men om storleken hämmar dig från att ta med kameran är det inte bra. En liten kamera kan dock bli lite pillig när knappar och vred blir allt för små.

...

 
Testade modeller

Testade modeller

Apple iPhone 5S
Apple iPhone 6
Apple iPhone 6 Plus
Canon Ixus 140
Canon Ixus 145
Canon Ixus 150
Canon Ixus 155
Canon Ixus 160
Canon Ixus 165
Canon Ixus 170
Canon Ixus 265 HS
Canon PowerShot A3500 IS
Canon Powershot D30
Canon PowerShot G1 X Mark II
Canon PowerShot G16
Canon PowerShot G7 X
Canon PowerShot N100
Canon PowerShot N2
Canon PowerShot S120
Canon PowerShot S200
Canon PowerShot SX280 HS
Canon PowerShot SX400 IS
Canon PowerShot SX520 HS
Canon Powershot SX530 HS
Canon PowerShot SX60 HS
Canon Powershot SX600 HS
Canon PowerShot SX610 HS
Canon Powershot SX700 HS
Fujifilm FinePix HS50EXR
Fujifilm FinePix SL1000
Fujifilm FinePix XP200
Fujifilm FinePix XP70
Fujifilm X100S
Fujifilm X100T
Fujifilm X30
Fujifilm XQ1
Fujifilm XQ2
HTC One (M8)
Leica C (Typ 112)
Leica D-Lux (Type 109)
Leica D-Lux 6
Leica V-Lux (Type 114)
Leica X Vario
Leica X-E (Type 102)
LG G3
Nikon Coolpix A
Nikon Coolpix AW120
Nikon Coolpix L29
Nikon Coolpix L31
Nikon Coolpix L330
Nikon Coolpix L340
Nikon Coolpix L830
Nikon Coolpix L840
Nikon Coolpix P 330
Nikon Coolpix P340
Nikon Coolpix P530
Nikon Coolpix P600
Nikon Coolpix P610
Nikon Coolpix P7800
Nikon Coolpix S02
Nikon Coolpix S2800
Nikon Coolpix S2900
Nikon Coolpix S32
Nikon Coolpix S3700
Nikon Coolpix S5200
Nikon Coolpix S7000
Nikon Coolpix S9600
Nikon Coolpix S9700
Nikon Coolpix S9900
Nokia Lumia 930
Olympus Stylus 1
Olympus Stylus SH-1
Olympus Stylus SH-60
Olympus Stylus SP-100EE
Olympus Stylus TG-3
Olympus Stylus TG-835
Olympus Stylus TG-850
Panasonic Lumix DMC-FT25
Panasonic Lumix DMC-FT5
Panasonic Lumix DMC-FZ 1000
Panasonic Lumix DMC-FZ200
Panasonic Lumix DMC-FZ72
Panasonic Lumix DMC-LF1
Panasonic Lumix DMC-LX100
Panasonic Lumix DMC-LX7
Panasonic Lumix DMC-LZ40
Panasonic Lumix DMC-SZ8
Panasonic Lumix DMC-TZ40
Panasonic Lumix DMC-TZ55
Panasonic Lumix DMC-TZ60
Pentax XG-1
Ricoh GR
Ricoh WG-20
Ricoh WG-30
Ricoh WG-30W
Ricoh WG-4
Ricoh WG-4 GPS
Samsung EX2F
Samsung Galaxy Camera 2
Samsung Galaxy K Zoom
Samsung Galaxy S4
Samsung Galaxy S5
Samsung WB350F
Samsung WB35F
Sony Cyber-shot DSC-H400
Sony Cyber-shot DSC-HX300
Sony Cyber-shot DSC-HX400V
Sony Cyber-shot DSC-HX50V
Sony Cyber-shot DSC-HX60
Sony Cyber-shot DSC-HX60V
Sony Cyber-shot DSC-RX 100 M2
Sony Cyber-shot DSC-RX10
Sony Cyber-shot DSC-RX1R
Sony Cyber-shot DSC-TX30
Sony Cyber-shot DSC-W810
Sony Cyber-shot DSC-W830
Sony Cyber-shot DSC-WX220
Sony Cyber-shot DSC-WX350
Sony DSC-QX10 plus Sony Xperia Z
Sony DSC-QX100 plus Sony Xperia Z
Sony DSC-RX 100 M3
Sony SmartShot DSC-QX30 plus Sony Xperia Z3
Sony Xperia Z3

 
Vår unika testmetod

Så testar vi

Testerna utförs av professionella och ackrediterade laboratorier. Tack vare att vi är en annonsfri tidning kan inte tillverkarna påverka oss ekonomiskt på något sätt. Det gör oss unika.

Vi testar och jämför sånt som du själv har svårt att kontrollera, till exempel hur kylskåp och frysar håller kylan, hur mycket damm en dammsugare egentligen tar upp och hur mycket energi en tv drar i standbyläge.

labb tv

Vi mäter produkternas egenskaper i labb.

 

Här är bästa tv-inställningarna

fjärrkontroll

 
 

Våra guider

 • Trimma datorn

  Känns din dator väldigt seg trots att den bara har ett par år på nacken? Vi tipsar om knepen som ger datorn spänsten åter.
 • Så bestrider du fakturan

  Hur gör du om du lurats in i ett abonnemang på nätet? Råd & Rön visar dig hur du slipper betala för strumpor, kosttillskott och annat du inte vill ha.
 • Få koll på ekonomin

  Att ta tag i sin ekonomi känns ofta som ett stort och jobbigt projekt. Vi guidar dig genom de steg du bör ta och vilka verktyg som finns att hjälpa dig på vägen.
 • Fixa fräsch luft inne

  Vår inomhusluft innehåller mängder av föroreningar. Här är 7 enkla tips som gör luften lättare att andas.
1 av 3
 

 

Människa vs. maskin

- vem diskar bäst?

handdiskare

Vi lät tre personer diska exakt likadan disk som diskmaskinerna i vårt test.

 

Därför är fryst ibland bättre än färskt

ärter

 

6 frågor & svar om
reseförsäkringar
skylt

 

Leasa - fördelar och nackdelar

leasa bil

Leasa bilen istället för att köpa? Har du rätt körprofil kan du få både trygghet och låg månadskostnad.

 

Så maxar du odlingen i pallkragen

pallkrage