Test - Så får du bäst bild på platt-tv:n

Så får du bäst bild på platt-tv:n

2013-10-14

En ny platt-tv direkt ur kartongen visar långt ifrån bästa möjliga bild. Här är inställningarna våra testingenjörer använde för att få optimal bild på varje tv.

 • Översikt
 • Årsmodell
Visar 10 av 352 produkter | Visa alla produkter

Tv-apparaterna i butikshyllorna är inställda på att visa maximal färgstyrka och kontrast. På så sätt ska de fånga våra ögon (och vår plånbok). Men även om fabriksinställningarna ger imponerande bild i den stora butikslokalen ser det genast onaturligt skrikigt ut hemma i ditt vardagsrum. Personerna i rutan får violett hud och kontrasten är överdrivet stark.

Det första och enklaste tipset är att genast byta övergripande bildinställning i tv:ns menyer. Beroende på tillverkare kallas fabriksinställningen för till exempel Dynamisk eller Livlig. Ersätt med bildinställningen Standard eller Film, beroende på vilken du tycker ser bäst ut.

Vill du lägga mer tid på att få ännu bättre bild kan du finjustera individuella bildinställningar som ljusstyrka, kontrast och färgtemperatur. Men det är många inställningar att välja mellan, något som kan ta tid och vara lite krångligt. Ofta är det också svårt att veta hur bilden egentligen ska se ut.

Testkalibrering med specialutrustning

Råd & Röns testingenjörer använder avancerad kalibreringsutrustning för att ta fram varje tv-modells optimala bild. Därefter ställer testarna in tv:ns alla olika bildegenskaper för att exakt återskapa den optimala bilden.


 foto XXX
Testutrustning för att mäta kontrast i olika vinklar.

Här nedan ser du alla de kalibreringsinställningar från vårt senaste tv-test. Inställningarna är gjorda med simulerad lågupplöst digital-tv som bildkälla (upplösning 720 x 576 pixlar) med högupplöst mpeg2-video (1920 x 1080 pixlar) via HDMI. På de flesta tv-apparater kan man lagra egna övergripande bildinställningar.

På så sätt kan du göra alla inställningar i din tv:s menyer och sedan spara dem tillsammans. När du tittar på tv väljer du den lågupplösta inställningen och när du tittar på dvd eller blu-ray väljer du den högupplösta inställningen.

Rätt bild för varje tv

Välj din tv-modell på föregående sida och gör de inställningar som tabellen visar. Tänk dock på att ljuset (lampor och fönster) i vårt laboratorium skiljer sig från ditt tv-rum. Du kommer en bra bit på vägen med våra inställningar, men kanske behöver du justera dem lite för att få absolut bästa bild hemma hos dig.

Inställningsmöjligheterna är olika för varje tv, använd din tv:s bruksanvisning för att hitta de olika inställningsmenyerna. Alla bildinställningar är gjorda med engelska som menyspråk.

Här är bästa tv-inställningarna

fjärrkontroll

 
 

Våra guider

 • Så hyr du ut bostaden i andra hand

  Lagarna för att hyra ut i andra hand har ändrats. Råd & Rön ger tips och förklarar reglerna för hyresrätt, bostadsrätt och villa.
 • Så sänker du mobilkostnaden

  Råd & Rön tipsar om sparknepen som sänker dina kostnader för mobilen.
 • Planera för bästa träningskortet

  Läs på innan du skriver under gymavtalet. Råd & Rön har studerat det finstilta.
 • Så solar du säkert

  Skydda dig från solens sköna men farliga strålar med rätt appar, krämer och kläder.
1 av 3
 

Giftigt mode
giftigt tryck på t-shirts

Trycken på t-shirtar innehåller riktigt ruggiga kemikalier.

 

Dunjackor från plågade gäss

tvångsmatade gäss

Dun från tvångsmatade gäss kan finnas i din jacka och i ditt täcke.

 

Advokathjälp när flyget är försenat
flygplats

EU:s lagar är tydliga, men flygbolagen vägrar ofta betala de hundratals euro du har rätt till.

 

Nya Råd & Rön i din surfplatta och datoromslag nr 9 - 2014