Test - Ur arkivet: Kompaktkameror 2011

Ur arkivet: Kompaktkameror 2011

2011-10-26

Vi hittar flera riktigt bra kameror, fullspäckade med finesser, från 2 500 kronor. Men också ett fynd för dryga tusenlappen.

 • Översikt
 • Tillverkare
 • Vattentålig
 • Optisk zoom
 • Typ av kamera
Visar 10 av 66 produkter | Visa alla produkter
TillverkareModellSamlat betygKlicka för att se alla
priser och butiker
Jämför
NikonCoolpix P300673378 kr - 3378 krPricerunner
NikonCoolpix S9100662681 kr - 2681 krPricerunner
NikonCoolpix L120662537 kr - 2537 krPricerunner
CasioExilim EX-H30652369 kr - 2369 krPricerunner
FujifilmFinePix F550EXR641678 kr - 1678 krPricerunner
SonyCyber-shot DSC-HX9V642554 kr - 4753 krPricerunner
PanasonicLumix DMC-TZ20622443 kr - 2443 krPricerunner
PanasonicLumix DMC-TZ18622043 kr - 2278 krPricerunner
NikonCoolpix P500613788 kr - 3788 krPricerunner
OlympusSZ-20612231 kr - 2231 krPricerunner

Artikel ur Råd & Rön nr 9/2011

Små smidiga kameror

Vill du ha en liten behändig kamera som tar bra bilder ska du välja en kompaktkamera. Men välj en semikompakt om du vill ha bra zoom, riktigt skarpa bilder och kan tänka dig en något större kamera. Du hittar betyg på båda varianterna i vårt nya test.

De små, behändiga, digitala kompaktkamerorna har blivit riktigt bra med åren. De är enkla att ha med sig i fickan och lätta att fotografera med. Bilderna blir fina och helt okej för familjealbumet. Men kanske är du sugen på lite mer, att kunna ta närbilder på blomsterprakten i trädgården eller att få skarpa bilder i kvällsskymningen på semesterresan?

Steget till en systemkamera kan kännas långt, både ekonomiskt och hanteringsmässigt. Då är semikompaktkameran, den något större och tyngre kompaktkameran där tillverkaren kunnat stoppa in mer och bättre teknik, ett bra alternativ. Semikompaktkameran är mer än 4 centimeter bred och kan väga runt ett halvt kilo, inget att enkelt stoppa ner i fickan med andra ord.

Men du får som regel bättre zoom, bättre makro för närbilder och bättre stabiliseringsfunktion. Kameran är mindre känslig för om du darrar på handen och tar därmed skarpare bilder. Optiken klarar också bättre av att ta skarpa bilder även när det inte är så ljust ute. Du har fortfarande ett fast objektiv och kan alltså inte byta till flera olika som med systemkameran. Men det kan nog av somliga även uppfattas som en fördel.

Nikon i topp

Semikompaktkamerorna har helt enkelt en högre, jämnare kvalitet. Men ingen regel utan undantag. I vårt urval här i tidningen presenterar vi fyra semikompaktkameror och 13 kompaktkameror som alla har testats på samma sätt.

Av dessa får en liten kompaktkamera från Nikon, Coolpix P300, bäst betyg. Men bästa semikompaktkameran, också den från Nikon, Coolpix L120, är bara snäppet efter och billigare. Den är också billigare än de andra semikompaktkamerorna. En klart prisvärd kamera!

Priser på kameror är annars ett kapitel för sig; som med mycken annan hemelektronik varierar de kraftigt i olika butiker och/eller på nätet. Du kan spara åtskilligt på att jaga och jämföra priser.

Enkla att sköta

Man skulle kunna tänka sig att semikompaktkamerorna är knepigare att sköta än de enkla kompaktkamerorna, men så är det inte. De har varken bättre eller sämre betyg än kompaktkamerorna för hanterbarhet.

Bland kompaktkamerorna finns några verkliga bottennapp. Kodak EasyShare Sport C123 är en riktigt dålig kamera som tar dåliga bilder och där ingen funktion fungerar som den ska. Samsung ST30 är inte heller någon bra kamera. Tråkig bildkvalitet och liten display.

Traditionell sökare för att fånga motivet är ett minne blott när det gäller digitala kameror. Synd, eftersom det kan vara knepigt att se motivet i displayen om det är starkt solljus. I Kodaks och Samsungs kameror är det extra knepigt.

Numera är det självklart att kompaktkamerorna såväl filmar som tar stillbilder. Men filmandet är inget som de enklare kamerorna klarar särskilt bra. Flera av de dyrare kompaktkamerorna har finesser som gör filmandet extra roligt. Nikon Coolpix P300 och Nikon Coolpix S9100 samt Fujifilm Finepix F 550EXR har till exempel en funktion för höghastighetsfilmning som gör att du kan visa filmen i ultrarapid.

Annars finns det finesser som man kan undra över vad de ska vara bra för. Panasonic Lumix DMC-TZ20 är enda kameran med pekskärm i displayen; väl pilligt på en så liten display. Inbyggd kompass i Sony Cybershot DSC känns också ganska onödigt.

Långsamma kameror

Tidigare har kompaktkamerorna fått mycket kritik för att det tagit för lång tid från det att du knäppt på avtryckaren till att bilden verkligen exponerats. I värsta fall har motivet hunnit springa iväg. Det här har blivit mycket bättre med de flesta kamerorna. Sämst är återigen Kodak EasyShare; den tar mer än en sekund på sig att exponera bilden från det att du tryckt på avtryckaren.

Ett annat irritationsmoment är om kameran tar för lång tid på sig från att du startat den tills du kan börja fotografera. Värst är Olympus Tough TG-810, som tar mer än fem sekunder på sig. Då har både du och motivet hunnit tröttna.

I reklamen talas det mycket om pixlar; ju fler pixlar desto bättre kamera med bra upplösning, sägs det. Det stämmer långt ifrån alltid. Då är det bättre att titta på betyget för bildkvaliteten. Sony Cyber-shot DSC med 15,9 megapixlar har till exempel bara fått fem av nio möjliga i betyg för upplösningen medan andra kameror med färre pixlar fått högre betyg.

Text: Cristina Farm

 

 

Webbartikel - kompaktkameror 2011-07-30

Fler och bättre kamerafinesser

Vi hittar flera riktigt bra kameror, fullspäckade med finesser, från 2 500 kronor. Men också ett fynd för dryga tusenlappen.

Råd & Rön har testat 24 nya kompaktkameror i prisklassen 700 kronor till 4 000 kronor. Den bakre halvan i testets startfält är alla enklare modeller med en prislapp på upp till 2 000 kronor.

De fem kameror som får högst samlat betyg ligger alla i det smala prisspannet 2 500 kronor – 3 000 kronor. Här hittar du Nikon Coolpix S9100, bäst i vårt senaste test och årets näst bästa kompaktkamera, för 2 500 kronor.

Vilken kamera du ska välja beror helt enkelt på vad du ska använda den till, och kanske vad du inte ska ha kameran till. Det kan vara onödigt att betala för nymodigheter som GPS och kompass i kameran om du inte är intresserad av dessa funktioner.

 

Dyrare modeller

Idag är det lika självklart att en kompaktkamera kan spela in film som att den tar stillbilder. De dyrare modellerna har extrafunktioner som kan göra filmandet roligare. Med de fem kamerorna i testets toppskikt kan du spela in film i HD-kvalitet och enkelt visa den på tv:n via den inbyggda HDMI-kopplingen.

Fujifilm Finepix F550EXR, Casio Exilim EX-ZR100 och Nikon Coolpix S9100 har dessutom en funktion för höghastighetsfilmning som gör att du kan visa din film i ultrarapid. Nikonkameran klarar även av att spela in i ultrarapid. Effekten blir då att det du filmat ser ut att röra sig för fort.

Tillverkarna satsar inte bara på att utveckla kompaktkamerornas filmfunktioner. Det finns moderna finesser också för vanligt fotograferande. Sony Cybershot DSC-HX9V och Olympus SZ-30MR har en funktion som genom att överlappa två exponeringar ger dina foton en 3D-effekt. Via HDMI kan du sedan titta på dina 3D-bilder på din tv-skärm. Men det krävs att du har en tv som är 3D-förberedd.

Tre av kamerorna vi har testat är något större, så kallade semikompaktkameror. En av dessa är Sony Cybershot DSC-HX100V, som med ett pris på närmare 4 000 kronor är testets dyraste kamera. En tumregel brukar vara att de semikompakta modellerna, som är ett mellanting mellan kompakt- och systemkamera, rymmer bättre komponenter och optik. Men semikompaktkamerorna vi testade fick alla tre bara varsin sexa i bildkvalitetsbetyg.

De bästa dyrare kamerorna vi har testat har inte bara fler extrafunktioner än de billigare modellerna, bildkvaliteten är också bättre. Sex av de tolv dyrare kamerorna får betyget sju av nio för bildkvaliteten, vilket bara två av de billigare når upp till.

 

Billig bild – uppstickare

Samsung WB700 och Panasonic Lumix DMC-FS16 är två billigare kameror som har samma höga kvalitet på bilden som de bästa dyrare modellerna, sju av nio i bildkvalitetsbetyg. Här har tillverkarna tummat på videokvalitet och extra finesser till förmån för traditionell kamerafunktion.

Är du ute efter en billig kamera men vill ha så hög bildkvalitet som möjligt kan Panasonicmodellen vara ett prisvärt alternativ. För runt 1 200 kronor får du en vardagskamera utan extrafunktioner som tar bilder med samma kvalitet som de mer än dubbelt så dyra kamerorna i toppen av vårt test.  

Samsungkameran ligger med sin prislapp på närmare 2 000 kronor däremot alltför nära de dyrare modellerna i pris. Här kan det vara värt att lägga till en femhundralapp och istället slå till på den bästa av kamerorna vi har testat, Nikon Coolpix S9100.    

Fördröjd exponering har varit en av kompaktkamerans nackdelar. Både dyrare och billigare modeller har dragits med fördröjningen, särskilt vid sämre ljusförhållanden. Generellt har de dyrare kamerorna kortare exponeringsfördröjning än de billigare. Men variationer förekommer och det kan därför vara värt att jämföra olika modeller.

Vi mätte exponeringsfördröjningen genom att placera motivet på en meters avstånd och på tio meters avstånd. Sonys kameror visade sig vara snabbast på båda avstånden. Sony Cybershot DSC-HX9V hade med en meter till motivet en fördröjning på endast 0,06 sekunder. Med tio meter till motivet exponerade Sony Cybershot DSC-WX10 med 0,16 sekunders fördröjning.

Text: Adam Fredholm

Här är bästa tv-inställningarna

fjärrkontroll

 
 

Våra guider

 • Trimma datorn

  Känns din dator väldigt seg trots att den bara har ett par år på nacken? Vi tipsar om knepen som ger datorn spänsten åter.
 • Så bestrider du fakturan

  Hur gör du om du lurats in i ett abonnemang på nätet? Råd & Rön visar dig hur du slipper betala för strumpor, kosttillskott och annat du inte vill ha.
 • Få koll på ekonomin

  Att ta tag i sin ekonomi känns ofta som ett stort och jobbigt projekt. Vi guidar dig genom de steg du bör ta och vilka verktyg som finns att hjälpa dig på vägen.
 • Fixa fräsch luft inne

  Vår inomhusluft innehåller mängder av föroreningar. Här är 7 enkla tips som gör luften lättare att andas.
1 av 3
 

 

Människa vs. maskin

- vem diskar bäst?

handdiskare

Vi lät tre personer diska exakt likadan disk som diskmaskinerna i vårt test.

 

Därför är fryst ibland bättre än färskt

ärter

 

6 frågor & svar om
reseförsäkringar
skylt

 

Leasa - fördelar och nackdelar

leasa bil

Leasa bilen istället för att köpa? Har du rätt körprofil kan du få både trygghet och låg månadskostnad.

 

Så maxar du odlingen i pallkragen

pallkrage