Test - Potatissallader

Potatissallader

2011-06-28

Potatissallad är storsäljande svensk sommarmat. Råd & Röns smakpanel har bedömt tio olika färdiga potatissallader. Två av de billigaste hamnar i toppen av betyglistan när panelen sagt sitt.

Slutsats

Råd & Rön har provsmakat tio olika potatissallader utan specialkryddor och som inte utges för att vara lågkaloriprodukter. kilopriserna varierar mellan 18 och 55 kronor. Testet visar att man inte behöver satsa på en dyr sallad för att få bra smak. även om ingen av salladerna nådde några avsevärt högre poäng hamnade två av lågprismärkena i topp.

Coop X-tra leder betygsligan, och Euroshopper, som är Icas motsvarighet, hamnar på tredje plats. De har båda ett kilopris på 18 kronor. Coops sallad är även den som har den lägsta fetthalten, bara 11 procent. 

 • Översikt
Visar 10 av 10 produkter

Artikel ur Råd & Rön 6/2011

Fet och smakfattig klassiker

Potatissallad är storsäljande svensk sommarmat. Råd & Röns smakpanel har bedömt tio olika färdiga potatissallader. Två av de billigaste hamnar i toppen av betyglistan när panelen sagt sitt. 

Färdiglagad potatissallad är bekväm sommarmat som funkar bra på grillfesten eller att ta med på utflykten. När köket är litet, i sommarstugan eller i husvagnen, är det praktiskt att köpa potatissalladen färdig, även om det inte tar många minuter att röra ihop sin egen om det finns kokt potatis i kylen.

I Sverige säljs cirka 9 300 ton potatissallad varje år. Ungefär hälften av hela årets försäljning sker under sommarmånaderna. I juli går det åt cirka 500 ton, jämfört med knappt 100 ton i oktober. Varje svensk äter i genomsnitt ett kilo färdig potatissallad per år.

Men provsmakarna i Råd & Röns smakpanel var ganska missnöjda med de tio olika potatissallader som de fick möta i ett blindtest. Det samlade omdömet var att potatisen, som doldes av en mer eller mindre kladdig majonnässås, ofta var misshandlad.

Flera kommenterar i sina protokoll att potatisbitarna är för hårda och har en bismak av plåtburk. En av provsmakarna tyckte att bitarna har märkligt rundade kanter, ungefär som slipade stenar på en strand. Flera paneldeltagare önskar sig mer information på förpackningen om vilken potatissort som ingår och var den är odlad.

Nu behöver tillverkarna inte upplysa om råvarornas ursprung, men några av förpackningarna som är med i vårt test är dekorerade med svenska flaggor och en text som säger att salladen är tillverkad i Sverige. Av de potatissallader som vi testat är det bara Rydbergs som garanterar att burken innehåller svensk potatis.

Resultatet av bedömningen visar att dyrast inte är bäst den här gången. Coops lågprismärke, Coop X-tra, toppar betygslistan, och Euroshopper, som är Icas motsvarighet, hamnar på tredje plats. De har ett kilopris på cirka 18 kronor, medan de övriga salladerna kostar ungefär det dubbla: runt 40 kronor per kilo. Den vita plastburken från Coop X-tra är den enda i testet som innehåller skivad potatis.

Panelen anser att den salladen smakar bra, har en frisk syra, att potatisen inte är sönderkokt och att det finns lite tuggmotstånd kvar. Potatissalladen innehåller 11 procent fett, vilket är den lägsta fetthalten i testet.

 

Lång hållbarhet

Kokt potatis är ett poröst livsmedel som är känsligt för angrepp av bakterier och mögel. Vid tillverkningen stämplas förpackningarna med bäst-före-datum som är 8 veckor senare. Potatissalladen ska förvaras i kylskåp i oöppnad förpackning. När burken öppnats är hållbarheten 4–5 dagar. Alla potatissallader som vi testar inne håller konserveringsmedel. Kaliumsorbat (E202) och natriumsorbat (E211) är de vanligaste.

För konsistensens skull ingår även olika typer av konsistensgivare. Surhetsreglerande medel är en annan vanlig ingrediens som påverkar smaken men framför allt hållbarheten.

– Vi använder betydligt färre tillsatser i potatissalladen i dag jämfört med för några år sedan, säger Lennart Fransson, som är vd på Räkor & Laxgrossisten i Göteborg.

Företaget tillverkar potatissallad som säljs under fl era varumärken: bland annat À la Carte och Willys. Han förklarar att konsumenternas ökade uppmärksamhet på Enummer har skapat förändringen, och att färgämnen och andra onödiga tillsatser som användes tidigare är borttagna.

 

Snygga, men trista

Några potatissallader är trevligt grönprickiga av dill och andra örtkryddor, men provsmakarna konstaterar att det ser godare ut än vad det smakar. Örtsmaken drunknar antingen i majonnäsen eller påminner mest om gamla torra kryddor. Vinnaren i matchen om välsmakande örter är Willys potatissallad, som kommer tvåa i testet och har en aromatisk och fi n dillsmak.

Flera potatissallader smakar grillkrydda, vilket knappast uppskattades av provsmakarna. Grillkrydda i kombination med senap, som är en annan vanlig krydda, gör att potatissalladen smakar korv, tycker några av bedömarna.

– Den kryddningen beror på att det har blivit populärt med potatissallad som smakar chili och grillkryddor, säger Lennart Fransson.

Provsmakarna tycker att majonnäsen i en potatissallad ska vara lagom salt, syrlig och söt. En bra balans mellan dessa tre ger högre smakbetyg och flera positiva omdömen från smakpanelen, som också premierar när det är lagom mycket sås i förhållande till potatismängden.

 

Fet konsistens och plåtsmak

Men hur förklarar tillverkarna att potatisen smakar plåtburk, och varför är potatisbitarna ibland för mjuka eller hårda och ser misshandlade ut? Vi frågar Lennart Fransson, som berättar hur tillverkningen går till. Först skalas potatisen, sedan tärnas och kokas den. Koktiden anpassas efter potatissorten. Efter kokningen förvaras potatisbitarna i saltlake och transporteras i många fall till anläggningar i andra delar av Sverige som blandar potatisen med majonnäs och övriga ingredienser.

Vi gissar att potatisen, trots noggrann övervakning vid kokningen, ibland får koka för länge och att det resulterar i trasiga bitar, eller så är koktiden för kort och det ger hård potatis. Vi anar också att förvaringen i lake ger potatisen en bismak av konservburk.

En kock i panelen berättar dock att man med enkla medel kan få ut mer av den färdiga potatissalladen. Blanda till exempel i lite tunt skuren purjolök och kapris och krydda eventuellt med mer salt och svartpeppar så blir det betydligt mer stuns i salladen. 

Text: Anna Sjögren

 

Våra guider

 • Trimma datorn

  Känns din dator väldigt seg trots att den bara har ett par år på nacken? Vi tipsar om knepen som ger datorn spänsten åter.
 • Så bestrider du fakturan

  Hur gör du om du lurats in i ett abonnemang på nätet? Råd & Rön visar dig hur du slipper betala för strumpor, kosttillskott och annat du inte vill ha.
 • Få koll på ekonomin

  Att ta tag i sin ekonomi känns ofta som ett stort och jobbigt projekt. Vi guidar dig genom de steg du bör ta och vilka verktyg som finns att hjälpa dig på vägen.
 • Fixa fräsch luft inne

  Vår inomhusluft innehåller mängder av föroreningar. Här är 7 enkla tips som gör luften lättare att andas.
1 av 3
 

 

Människa vs. maskin

- vem diskar bäst?

handdiskare

Vi lät tre personer diska exakt likadan disk som diskmaskinerna i vårt test.

 

Därför är fryst ibland bättre än färskt

ärter

 

6 frågor & svar om
reseförsäkringar
skylt

 

Leasa - fördelar och nackdelar

leasa bil

Leasa bilen istället för att köpa? Har du rätt körprofil kan du få både trygghet och låg månadskostnad.

 

Så maxar du odlingen i pallkragen

pallkrage