Test - Skrivare

Skrivare

Skrivare

2015-01-30 Skrivarens automatiska självrengöring blåser dig på flera hundra utskrifter per bläckpatron. Det visar vårt vässade skrivartest av 49 bläckstråleskrivare och 12 laserskrivare.

Vill du få tillgång till hela testet?

Råd & Rön utför professionella laboratorietester för att göra det enklare att välja bra produkter. Testprogrammet är djupgående och vi testar detaljer som du som köpare inte kan se i affären.

Få tillgång till alla tester

 

Redan prenumerant?

 
Utdrag ur testet

Utdrag ur testet

Utdrag ur Råd & Röns test av skrivare

Skrivarbläck är bland de dyraste droppar du kan köpa. Med ett literpris på ungefär 16 000 kronor är skrivarens bläck nästan fyra gånger så dyrt som Systembolagets absolut dyraste champagne, Cristal Brut Rosé. Självklart vill du därför att ditt dyrköpta bläck ska användas till utskrifter, inget annat. Men Råd & Röns nya testprogram för skrivare avslöjar att de dyrbara dropparna ofta slösas bort på rengöring.

Bakgrunden till att vi nu ändrar mätmetod för bläckförbrukning i våra tester av skrivare beror på responsen från er läsare. Med jämna mellanrum har vi fått läsarsynpunkter som beskrivit hur få utskrifter skrivarbläcket räckt till.

Störst verkade problemet vara för dem som skrev ut lite och sällan. Vi beslöt oss därför för att mäta bläckförbrukningen utspritt under tre veckor, i stället för som hittills – utskrift av papper efter papper tills bläcket tagit slut (det är också så skrivartillverkarna mäter bläckförbrukningen). Och mycket riktigt, nu räckte bläcket till avsevärt färre sidor.

Rengöringen slukar bläck

Boven i dramat är den rengöring av patronernas munstycken som skrivarna utför. Skrivaren sprutar då värdefullt bläck genom munstycket in i en liten uppsamlingssvamp. Hur ofta rengöringsprocessen utförs skiljer markant mellan såväl olika tillverkare som skrivarmodeller.

Slösaktigast i testet är ... Skrivarens förbrukning ökade med hela 499 procent när vi förlängde utskriftsperioden!

...

Det klart grövsta slöseriet sker när du skriver ut text, men även vid utskrift av grafik försvinner mycket bläck i rengöringen. Skriver du i stället mest ut fotografier blir svinnet däremot betydligt mindre, som högst cirka tio procent. Vi har därför valt att fokusera på text- och grafikutskrifter i vårt nya förbrukningstest.

Låt skrivaren stå på

Men det gäller att inte stirra sig blind på en skrivares bläckslöseri när du ska avgöra den totala utskriftsekonomin. ... ökar till exempel bara sin förbrukning med tre procent under den längre utskriftsperioden. Men eftersom utskrifterna är väldigt dyra även vid kontinuerlig utskrift blir kostnaden ändå bara marginellt lägre än för ... och ....

Startfasen verkar spela en viktig roll för skrivarens rengöringscykler. Då startar rengöringen för flera skrivare i våra tester. Du kan därför undvika en del av slöseriet genom att inte stänga av skrivaren mellan utskrifterna.

Låt den i stället gå ner i strömsparläge. Det kostar dig ett par tior per år i elförbrukning men sparar de extremt dyra bläckdropparna.

Laser slösar inte

...

Om du skriver ut mycket och ofta kan det löna sig att satsa på en laserskrivare även därhemma, främst om du mestadels skriver ut textsidor. En sida med text är i snitt 47 procent dyrare att skriva ut med bläck jämfört med lasertoner. För Excelutskrifter med grafik och för fotoutskrifter är bläck ”bara” en knapp femtedel dyrare.

Problemet med svinn slipper du med laserskrivare, all toner i kassetten används till utskrift. När det väl är dags att byta färgtonerkassetter blir det däremot rejäla hål i plånboken. En kassett kostar runt 500 kronor, medan en bläckpatron ofta bara kostar hälften så mycket. Märk väl att tonerkassetterna räcker till fler utskrifter per krona än bläckpatroner, men det kan svida att behöva punga ut med hela 2000 kronor om tonerkassetter för fyra färger måste bytas samtidigt.

Kostar mer att köpa

Prislappen för en laserskrivare är någon tusenlapp högre än för motsvarande bläckstråleskrivare med samma funktionalitet och finesser. Den extra tusenlappen tar flera år att spara in genom billigare utskrifter om du bara skriver ut då och då.

Även när du bestämt dig för att laserskrivaren passar dina behov bäst finns en del att tänka på. Till skillnad från bläckskrivaren som numera i princip bara säljs med färg- och skanningsmöjlighet finns laserskrivaren i flera olika varianter. Den enklaste formen av laserskrivare skriver bara ut i gråskalor och saknar skanner.

Laserskrivaren med högst samlat betyg i vårt test, ..., är just en sådan så kallad standardskrivare med få finesser. Den är både snabb och billig i drift. På bara 19 sekunder skriver du ut fem textsidor till en kostnad av 20 öre styck. Trådlös uppkoppling, wi-fi, saknas men skrivaren kan kopplas in till hemmanätverket via en kabel till din router.

Behöver du både färgutskrifter och skanner passar ... bättre. Men de utökade funktionerna gör också att prislappen blir den dubbla. Kvaliteten på fotoutskrifterna från SL-C460W är, liksom för de flesta andra färglaserskrivare, ett par snäpp sämre än hos jämförbara bläckskrivare. I gengäld skrivs fotosidorna ut mycket fortare. De 38 sekunder som ... tar på sig kan istället bli evighetslånga nio minuters väntetid på en långsam bläckskrivare. De snabbaste bläckskrivarna klockar in på runt två minuters utskriftstid för en fotosida.

...

 
Testade modeller

Testade modeller

Brother DCP-7055

Brother DCP-J132W

Brother DCP-J152W

Brother DCP-J552DW

Brother DCP-J752DW

Brother HL-1112

Brother MFC J4510DW

Brother MFC-J4410DW

Brother MFC-J470DW

Brother MFC-J650DW

Brother MFC-J870DW

Canon iP7250

Canon MG5450

Canon MG6350

Canon Pixma MG2550

Canon Pixma MG3550

Canon Pixma MG5550

Canon Pixma MG6450

Canon Pixma MG7150

Canon Pixma MX395

Canon Pixma MX455

Canon Pixma MX925

DELL B1165nfw

Epson Expression Home XP-212

Epson Expression Home XP-215

Epson Expression Home XP-312

Epson Expression Home XP-315

Epson Expression Home XP-412

Epson Expression Home XP-415

Epson Expression Photo XP-750

Epson Expression Photo XP-850

Epson WF-2510

Epson Workforce WF- 3520DWF

Epson Workforce WF-2530WF

Epson WorkForce WF-3540DTWF

Epson XP-510

Epson XP-600

Epson XP-610

Epson XP-615

Epson XP-700

Epson XP-710

Epson XP-800

Epson XP-810

HP Deskjet 1010

HP Deskjet 1510

HP Deskjet 2540

HP Envy 120

HP Envy 4500

HP Laserjet Pro 200 M251n

HP Officejet 150 (CN550A)

HP Officejet 2620

HP Officejet Pro 276dw

HP Photosmart 5524 e-All-in-One

Samsung CLP-415N

Samsung CLP-415NW

Samsung CLX-4195FW

Samsung SL-C410W

Samsung SL-C460FW

Samsung SL-C460W

Samsung Xpress M2825DW

Samsung Xpress M2825ND

 
Vår unika testmetod

Så testar vi

Testerna utförs av professionella och ackrediterade laboratorier. Tack vare att vi är en annonsfri tidning kan inte tillverkarna påverka oss ekonomiskt på något sätt. Det gör oss unika.

Vi testar och jämför sånt som du själv har svårt att kontrollera, till exempel hur kylskåp och frysar håller kylan, hur mycket damm en dammsugare egentligen tar upp och hur mycket energi en tv drar i standbyläge.

labb tv

Vi mäter produkternas egenskaper i labb.

 
 

Våra guider

 • Trimma datorn

  Känns din dator väldigt seg trots att den bara har ett par år på nacken? Vi tipsar om knepen som ger datorn spänsten åter.
 • Så bestrider du fakturan

  Hur gör du om du lurats in i ett abonnemang på nätet? Råd & Rön visar dig hur du slipper betala för strumpor, kosttillskott och annat du inte vill ha.
 • Få koll på ekonomin

  Att ta tag i sin ekonomi känns ofta som ett stort och jobbigt projekt. Vi guidar dig genom de steg du bör ta och vilka verktyg som finns att hjälpa dig på vägen.
 • Fixa fräsch luft inne

  Vår inomhusluft innehåller mängder av föroreningar. Här är 7 enkla tips som gör luften lättare att andas.
1 av 3
 

 

Människa vs. maskin

- vem diskar bäst?

handdiskare

Vi lät tre personer diska exakt likadan disk som diskmaskinerna i vårt test.

 

Därför är fryst ibland bättre än färskt

ärter

 

6 frågor & svar om
reseförsäkringar
skylt

 

Leasa - fördelar och nackdelar

leasa bil

Leasa bilen istället för att köpa? Har du rätt körprofil kan du få både trygghet och låg månadskostnad.

 

Så maxar du odlingen i pallkragen

pallkrage