Test - Ur arkivet: Dammsugare 2010

Ur arkivet: Dammsugare 2010

2010-06-28

Vill du ha en bra dammsugare får du också räkna med att betala en slant. Råd & Rön har testat 55 modeller i olika prisklasser med väldigt varierande resultat.

 • Översikt
 • Tillverkare
 • Samlat betyg
 • Typ av dammsugare
 • Testår
Visar 10 av 55 produkter | Visa alla produkter
TillverkareModellSamlat betygKlicka för att se alla
priser och butiker
Jämför
ElectroluxUltraOne Z 8820761620 kr - 2855 krPricerunner
BoschBSG 8PRO1713995 kr - 3995 krPricerunner
MieleS 5781 HEPA712990 kr - 2990 krPricerunner
BoschBSG 71666700 kr
BoschBSG 71266701690 kr - 1690 krPricerunner
MieleS 5281702195 kr - 2195 krPricerunner
PhilipsFC 9160 / 01701490 kr - 1490 krPricerunner
MieleS 4282 HEPA692195 kr - 2195 krPricerunner
PhilipsFC 9178693174 kr - 3174 krPricerunner
MieleS 5261682789 kr - 2789 krPricerunner

Testdatum: Senast publicerat på webbplatsen 2010-06-28 och i nr 6/2010. Dammsugarna har testats i omgångar fr.o.m 2008-02-15.

 

Artikel ur Råd & Rön nr 6/2010

(I deltestet ingick modellerna Bosch BSN1700, Electrolux ZE310, Miele S388, Samsung VCC5630, Siemens VS59E20, Volta U3620 och Volta U2320.)

Billiga dammsugare suger

Dammsugare

De är billiga i inköp, men särskilt dammfritt blir det inte. Det visar Råd & Röns test av sju enklare dammsugare och lika många handdammsugare.

Provningarna utfördes som vanligt på ett laboratorium, och på sedvanligt vis har vi testat dessa maskiner utifrån ett flertal parametrar – däribland dammupptagning på matta och hårt golv, hur mycket dammsugarna bullrar, deras miljöeffekter och hur enkla de är att hantera.

När det gäller dammsugarna har vår ambition varit att testa sådana modeller som du i dag kan hitta i en butik för strax under 1 500 kronor. Rent generellt kan man säga att de har överraskande hög hållbarhet, de låga priserna till trots, och att de gör ett utmärkt jobb på hårt golv. Samtliga är därtill ganska lätta att hantera.

Men sedan spretar det ordentligt. Om man förväntar sig att alla fungerar lika bra på mattor, att de gör rent hus i alla golvspringor och att de suger upp alla eventuella hund- eller katthår från golvet med bara några armrörelser – då blir man besviken

Modell för allergiker Modellen från Miele, S388, är den bästa i vårt urval, och också den enda bland de här sju som skulle kunna rekommenderas till en dammallergiker. Damm på hårt golv, liksom djurhår, lyckas den åtminstone suga i sig med all önskvärdhet.

Eftersom den är utrustad med ett Hepa-filter (enda i testet som har ett sådant) släpper den dessutom ut minimalt med partiklar. Med en uppmätt bullernivå på 68 decibel är det också den tystaste maskinen.

Å andra sidan fungerar den inte något vidare över springor, än mindre på mattor. I det avseendet är modellen från Electrolux, ZE310, ett både bättre och billigare alternativ.

Har du problem med husdjur som fäller mycket hår? Då bör du inte välja någon av våra testade modeller från Siemens eller Volta, som framgår av tabellen på nästa uppslag. Då suger modellerna från Miele eller Samsung upp djurhåren betydligt bättre.

Text: Pontus Ohlin

 

Kort om testet 2009

Vinnaren, Electrolux UltraOne Z 8820, har helt enkelt den bästa dammupptagningen och den bästa sugkraften. Från matta, med tom påse, suger Electolux-dammsugaren upp 81,5 procent efter fem tag med dammsugaren, vilket är den bästa siffra någonsin i ett Råd & Rön-test.
Den är också testets tystaste dammsugare, en viktig faktor för oss som inte direkt älskar att dammsuga. Den uppmätta bullernivån på 62 decibel ligger till och med lägre än vad tillverkaren anger. Ljudnivån har också bedömts av en panel, eftersom störande ljud också är en subjektiv upplevelse, inte enbart en decibelnivå.
Bäst bland de påslösa dammsugarna är Philips FC9222. Det som framför allt skiljer den från sina konkurrenter är att själva behållaren är större och lättare att göra ren.
Dammsugare med behållare är generellt betydligt sämre än påsdammsugarna. Allra sämst är den livligt marknadsförda maskinen Tvins H20 Vac Turbo som har en vattenfylld behållare. Den suger extremt dåligt och klarar inte av att suga något damm som ligger utanför munstycket, utan suger bara upp damm precis där munstycket är, till skillnad från alla de andra dammsugarna.

 

 

Artikel ur Råd & Rön nr 6/2009

Suger den så kostar den!

Vill du ha en bra dammsugare får du också räkna med att betala en slant. Flera av dammsugarna med påse visade sig suga riktigt bra. Men undvik de med behållare som generellt är betydligt sämre. Vi har hittat en toppdammsugare – och en riktig flopp!

Dammsugare, fotografiDammupptagningsförmågan är givetvis det viktigaste för en dammsugare.

Därför är det förvånande att alla påslösa dammsugare är så dåliga på just det. Särskilt på att suga upp hund- och katthår från mattor.

Dammsugarna testades först en omgång, det vill säga ett tag med dammsugaren. Sedan fem tag. Tvins H2O Vac Turbo lyckades inte ens suga upp håren efter tio tag. Däremot var resultaten helt godkända för de flesta påsdammsugarna.

Tvins H2O Vac Turbo utmärker sig även på andra sätt och tar med god marginal hem jumbonoteringen i testet. I reklamen presenteras den dock som "det största framsteget inom dammsugarteknik på över 50 år".

Överdriver i reklamen

I stället för påse eller behållare har den en vattenfylld behållare. Med hjälp av den ska dammsugaren suga upp 99,97 procent av allt damm, även detta enligt reklamen. Vårt test visar att om behållaren innehåller 100 gram damm suger den upp 26 procent.

Den klarar heller inte av att suga något damm som ligger utanför munstycket, utan suger bara upp damm precis där munstycket är, till skillnad från alla de andra dammsugarna.

Förutom att den är dålig på att göra jobbet går den inte att förvara i upprätt tillstånd utan måste "ligga ner".

Ett samlat betyg på 30 gör den till god jumbotvåa. Liksom många andra dammsugare i testet klarar den inte av att suga upp någonting alls när påsen eller behållaren redan innehåller 400 gram.

Antingen går det inte in 400 gram, eller blir påsen/behållaren så fullproppad att den inte fungerar.

Töm ofta

Över huvud taget fungerar de flesta dammsugare sämre ju fullare påsen blir. För påslösa dammsugare är skillnaden ännu större.

En del tillverkare rekommenderar till och med att behållaren görs rent efter varje dammsugning. Slutsatsen blir att påsar och behållare måste tömmas långt innan de är fulla, annars blir påfrestningen på motorn för stor.

Detsamma gäller motorfilter, som behöver bytas ut eller rengöras långt innan det syns på dem att det behövs och innan indikatorlampan börjar lysa.

Hur bra dammupptagningen är beror på vilken sorts damm som sugs upp, hur munstycket är konstruerat och hur underlaget ser ut. En dammsugare kan ha bra dammupptagning på slätt golv och dåligt om golvet är ojämnt.

Eftersom de flesta av oss har en blandning av underlag och dammsorter hemma blir vårt val av dammsugare alltid en kompromiss.

Allergiker varnas

Det finns två sorters filter på en dammsugare: ett motorfilter och ett utblåsfilter. Det första sitter mellan påsen/behållaren och motorn och ska hindra små partiklar att komma in i motorn.

Det andra sitter på utsidan av dammsugaren och ska hindra att damm flyger tillbaka ut i rummet. Men helt täta dammsugare finns inte, och partiklar under 3 mikrometer tar sig genom det mesta. Det känner framför allt allergiker av.

För några år sedan började några tillverkare med så kallade Hepafilter. Det har testats tidigare av den internationella testorganisationen ICRT, som konstaterade att de fungerar något bättre än vanliga filter, men inte helt bra.

Enbart det faktum att munstycket rör sig mot golvet innebär att damm börjar röra på sig och allt följer inte med in i dammsugaren. Riktigt känsliga allergiker lär aldrig hitta den perfekta dammsugaren. Det enda som då återstår är att låta någon annan sköta jobbet.

Vill verka grönare

Motoreffekten har alltid varit en viktig faktor så fort en tillverkare ska sälja en maskin av någon sort. Ju starkare desto bättre.

I testerna har vi nästan vant oss vid att effekten aldrig stämmer med den som tillverkaren uppger. Den är alltid lägre. Men nu har det hänt något.

Tillverkarna säljer gärna sina dammsugare som energieffektiva eller "gröna", och anger plötsligt motoreffekten som lägre än vad den är i verkligheten. Ett exempel är Philips FC9178, som har en ganska låg energiförbrukning. Motoreffekten anges till 1 250 Watt, men den effekt som uppmättes i testet var 1 450 W.

Text: Ewa Thibaud
Foto: Håkan Lindgren

 

Våra guider

 • Trimma datorn

  Känns din dator väldigt seg trots att den bara har ett par år på nacken? Vi tipsar om knepen som ger datorn spänsten åter.
 • Så bestrider du fakturan

  Hur gör du om du lurats in i ett abonnemang på nätet? Råd & Rön visar dig hur du slipper betala för strumpor, kosttillskott och annat du inte vill ha.
 • Få koll på ekonomin

  Att ta tag i sin ekonomi känns ofta som ett stort och jobbigt projekt. Vi guidar dig genom de steg du bör ta och vilka verktyg som finns att hjälpa dig på vägen.
 • Fixa fräsch luft inne

  Vår inomhusluft innehåller mängder av föroreningar. Här är 7 enkla tips som gör luften lättare att andas.
1 av 3
 

 

Människa vs. maskin

- vem diskar bäst?

handdiskare

Vi lät tre personer diska exakt likadan disk som diskmaskinerna i vårt test.

 

Därför är fryst ibland bättre än färskt

ärter

 

6 frågor & svar om
reseförsäkringar
skylt

 

Leasa - fördelar och nackdelar

leasa bil

Leasa bilen istället för att köpa? Har du rätt körprofil kan du få både trygghet och låg månadskostnad.

 

Så maxar du odlingen i pallkragen

pallkrage