Test - Diskmaskiner

Diskmaskiner

Diskmaskiner

2014-03-24 Diskmaskinerna i testet är alla bra på att diska. Däremot är det stora skillnader i hur bra de är på att torka, hur snabba de är och hur mycket oväsen de för under tiden. Dessutom kan man inte lita på tillverkarnas miljömärkning.

Vill du få tillgång till hela testet?

Råd & Rön utför professionella laboratorietester för att göra det enklare att välja bra produkter. Testprogrammet är djupgående och vi testar detaljer som du som köpare inte kan se i affären.

Få tillgång till alla tester

 

Redan prenumerant?

 
Vår unika testmetod

Utdrag ur testet

Utdrag ur Råd & Röns test av diskmaskiner

I de fall där diskmaskinen har ett autoprogram – alltså ett program där diskmaskinerna känner av hur smutsig disken är, och anpassar temperatur, tid och vattenmängd beroende på det – har vi testat det programmet. Annars har vi testat det vi tror är det vanligaste programvalet är för en normal konsument. Vi har även testat diskmaskinernas ekoprogram, vilket de allra flesta diskmaskiner har i dag.

De flesta diskmaskiner diskar bra och får femmor och sexor i diskeffektivitet. Några sticker iväg och får sjuor, medan ett fåtal bara får fyror. Den stora skillnaden mellan maskinerna är hur bra de är på att torka disken. Här varierar betygen från nior ner till tvåor.

Nyligen lanserade Bosch och Siemens en ny torkteknik där ett fack i diskmaskinen är fyllt med zeolit, som suger upp fukt och avger värme. Råd & Röns test visar att den här tekniken ger resultat – till och med plastbyttorna blir torra. Eftersom plast inte leder värme lika bra som till exempel porslin är det svårare att få torrt. Det högre betyget som de här maskinerna får i torkförmåga gör att Bosch och Siemens drar ifrån betygsmässigt, och hamnar därför i topp av alla diskmaskiner.

Drar mindre ström

Skillnaden mellan miljömärkningar från A till A++ är relativt liten för konsumenten. När energimärkningen bestäms av tillverkaren används speciellt anpassade inställningar så att energiförbrukningen ska bli så låg som möjligt. Det är inte några inställningar som vi konsumenter använder, vilket gör energimärkningen missvisande. I våra egna mätningar försöker vi så långt möjligt efterlikna hur diskmaskinerna verkligen används.

Energiförbrukningen per disk ligger på knappa kronan oavsett maskin. Och skillnaden i vattenförbrukning är minimal. Du kanske sparar några kronor per år om du väljer en snålare maskin.

Vill du spara vatten ska du i stället sluta att handdiska. Vattenförbrukningen är, oavsett maskin och program, betydligt lägre vid maskindisk än vid handdisk. Men framför allt ska du inte skölja av tallriken innan du ställer in den i maskinen. Det räcker med att skrapa av eventuella matrester.

– Dagens moderna diskmaskiner klarar av intorkade matrester. Sköljer du av tallriken först har du gjort av med allt vatten som du skulle spara med diskmaskinen, säger testledare Ronny Karlsson.

Samtliga maskiner har en saltbehållare. Att tillsätta salt gör hårt vatten mjukare och därmed blir diskresultatet bättre. Men fall inte för frestelsen att fylla facket med salt; det är ytterst få platser i Sverige som har hårt vatten, och det gör varken till eller från.

– Det är inte bara dåligt för miljön, utan också för plånboken, säger Ronny Karlsson.

Lång tid

För att uppnå bra diskeffekt utan att slösa på vatten och energi låter man disken blötläggas i flera omgångar, istället för att ösa på med massa varmt vatten på en gång. Det här gör att framför allt ekoprogrammet tar väldigt lång tid på sig. Tre timmar är inte ovanligt.

De snabbaste diskmaskinerna diskar det vanliga programmet på en och en halv timme, och de snabbaste ekoprogrammen tar ungefär två timmar. En del tillverkare snabbar på programmen genom att korta ned torktiden, och får därför lägre betyg i torkeffektivitet.

Lätta att använda

Diskmaskinernas kvalitet och hanterbarhet har bedömts av en panel av experter, som bland annat har tittat på backarna, diskmedelsbehållaren, knapparna, och hur lätt det är att lasta i och ur. Alla maskiner höga betyg i det avseendet. Alla diskmaskiner får också bra betyg för hur deras bruksanvisningar eller manualer är.

Vi har även mätt hur mycket oväsen diskmaskinerna för medan de håller på. Här är skillnaderna också stora, från tvåor ner till åttor. Hur mycket en diskmaskin låter och hur lång tid den diskar kan vara värt att fundera över, eftersom diskmaskinen ofta är placerad i köket, ett rum där man tillbringar mycket tid. Då kanske man inte vill ha en diskmaskin som bullrar i flera timmar varje dag.

I betyget för ljud ingår både en ljudmätning, som mäts i dB, och en bedömning av hur ljudet upplevs.

Ljudnivå är en av de allra svåraste parametrarna att mäta, och resultaten skiljer sig mellan olika mätningar, labb och mätutrustningar. Det gör att man inte kan jämföra två mätresultat som två olika labb har gjort.

Fördelen med Råd & Röns test är att eftersom vi gör alla mätningar under samma omständigheter kan våra ljudbetyg jämföras rakt av, och vill man ha den tystaste maskinen kan välja därefter. Om du väljer en av de bullriga maskinerna bör du inte ha en öppen planlösning hemma utan kunna stänga dörren om köket.

Smala modeller

Marknaden för smala diskmaskiner är begränsad, men på senare år har efterfrågan blivit större. I testet ingår åtta smala diskmaskiner, och det visar sig att de inte behöver skämmas för sig bara för att de är mindre. De smala diskmaskinerna till det lilla köket står sig bra i jämförelse med sina större kusiner.

Det enda som egentligen skiljer en normalstor diskmaskin från den smala är bredden. Annars är tekniken och inredningen i stort densamma. Både den smala och den normalbreda diskmaskinen, men även bänkdiskmaskinen, genomgår samma tuffa testprogram, och därför är betygen helt jämförbara för samtliga modeller.

Av någon anledning går de normalstora diskmaskinrena generellt tystare än de smala. De flesta av de testade smala maskinerna väsnas alldeles för mycket, en del med ett riktigt obehagligt ljud enligt testpanelen.

Den lilla diskmaskinen är till för det lilla hushållet eller för köket med begränsade ytor. Att behöva sitta och lyssna på en diskmaskin som låter högt kan knappast tillföra något till hemtrevnaden, särskilt eftersom dagens vatten- och energisparande maskiner jobbar på ganska länge, de flesta i över två timmar.

Priset är också något att hålla koll på. En smal modell kan vara dubbelt så dyr som andra modeller, samtidigt är det svårt att se vad som motiverar den stora prisskillnaden.

 

...

 

Tufft test med standardiserad smuts

Råd & Röns diskmaskintest är en tuff historia där inget lämnas åt slumpen. För att resultatet ska bli så rättvist som möjligt används samma standardiserade nedsmutsningsmetod för alla maskiner. Porslin, bestick och glas smutsas enligt ett bestämt mönster ner med bland annat ägg, spenat, tomatjuice och gröt. Hälften av tallrikarna får stå två timmar i en ugn för att smutsen riktigt ska torka in.

All smuts finns där av en speciell anledning. Te som innehåller ett färgämne som färgar av sig. Ägg innehåller proteiner som är speciellt svåra att få bort, och havregrynsgröt sitter och hårt, särskilt om den har fått torka in. Spenat visar hur rent maskinen sköljer, och var. Spenaten virvlar runt i maskinen och fastnar både här och där. Mest utsatta är de glas som står längst ut mot kanterna i maskinen, för där bildas bakströmmar. Spenaten är inte heller vilken spenat som helst – för att alla test ska bli så lika varandra som möjligt är spenaten en speciellt framtagen standardiserad sort som importeras från Tyskland.

En ugnssäker form och ett rostfritt fat med inbränt fett liksom en kastrull med ingrodd choklad ingår också i lasten, för att testa hur diskmaskinen klarar extra tuffa fläckar. De senaste åren har vi också med några plastlådor för att riktigt testa diskmaskinens torkförmåga. För att klara de hårda energikrav som finns i dag torkas disken genom att den sista sköljningen är varm. Material som porslin och glas lagrar värme från sista sköljningen och gör att disken torkar. Plast tar inte upp värme på samma sätt som porslin och glas och är därför svårare att få torra.

Efter att disken är klar får maskinen stå i en halvtimme. Därefter inspekteras porslin, glas och bestick i jakt på smuts- och torkfläckar.

Ljudnivån på alla diskmaskiner mäts i samma rum, med samma utrustning och samma metodik. Mätningarna sker i fyra olika perioder, där max och min-värdena registreras. Det är under de cykler som vi av erfarenhet vet är de bullrigaste, oftast när pumpen går. Som komplement har vi även en testpanel bestående av tre experter som bedömer ljudet. Två maskiner med samma dB kan uppfattas väldigt olika av en människa, till exempel beroende på hur vass ljudet är.

Kvalitetsintryck, hanterbarhet och manualen bedöms av en expertpanel.

 
Vår unika testmetod

Testade modeller

Tillverkare Modell Typ av diskmaskin
AEG F45500W0 Normal
AEG F77011MOP Normal
AEG F77011WOP Normal
Bosch SKS50E22 Bänk
Bosch SMU50E52SK Normal
Bosch SMU50M62SK Normal
Bosch SMU50M95SK Normal
Bosch SMU53M72SK Normal
Bosch SPU40E22SK Smal
Cylinda DM205 Smal
Cylinda DM278 Avh Normal
Cylinda DM296 Avh Normal
Electrolux ESF2300OH Bänk
Electrolux ESF4510ROX Smal
Electrolux ESF6510LOW Normal
Electrolux ESF6512LOW Normal
Elektro Helios DI4536 Smal
Elektro Helios DI9127 Normal
Gorenje GV65324XV Normal
Gram OM_60-36 T Normal
Hotpoint LFF8M121 Normal
Hotpoint LFF8M121CDESK Normal
Husqvarna QB4261 Smal
Husqvarna QB6045W Normal
Ikea Enastående Normal
Ikea Hjälpsam Smal
Ikea Rengöra Normal
Logik LDW45W12N Smal
Miele G4210 SCu Normal
Miele G4230 SCu Normal
Miele G5400 Scu Normal
Model Pris Datum
Sandstrom SDW60W13N Normal
Siemens SK26E201EU Bänk
Siemens SN45E204SK Normal
Siemens SN45M205SK Normal
Siemens SN45M231SK Normal
Siemens SR44E201SK Smal
Smeg BLV2 Normal
Whirlpool ADPU 2330 Normal
Zanussi ZDF14011WA Normal
 
Vår unika testmetod

Så testar vi

Testerna utförs av professionella och ackrediterade laboratorier. Tack vare att vi är en annonsfri tidning kan inte tillverkarna påverka oss ekonomiskt på något sätt. Det gör oss unika.

Vi testar och jämför sånt som du själv har svårt att kontrollera, till exempel hur kylskåp och frysar håller kylan, hur mycket damm en dammsugare egentligen tar upp och hur mycket energi en tv drar i standbyläge.

labb tv

Vi mäter produkternas egenskaper i labb.

 
 

Våra guider

 • Så bestrider du fakturan

  Hur gör du om du lurats in i ett abonnemang på nätet? Råd & Rön vägleder dig hur du ska slippa betala för strumpor, rakhyvlar, kosttillskott eller annat du inte vill ha.
 • Få koll på ekonomin

  Att ta tag i sin ekonomi känns ofta som ett stort och jobbigt projekt. Vi guidar dig genom de steg du bör ta och vilka verktyg som finns att hjälpa dig på vägen.
 • Fixa fräsch luft inne

  Vår inomhusluft innehåller mängder av föroreningar. Här är 7 enkla tips som gör luften lättare att andas.
 • Så prutar du bäst

  Det går att pruta även i Sverige. Vi ger dig tipsen för hur du förhandlar dig till bästa priset.
1 av 3
 

Risk för fel ris
ris

Vi har provsmakat, giftanalyserat och DNA-testat 12 sorters basmatiris.

 

Besprutat grönt te
grönt te

Flera teer lever inte upp till sitt nyttiga rykte. Snarare är de hälsofarliga.

 

Giftigt mode
giftigt tryck på t-shirts

Trycken på t-shirtar innehåller riktigt otrevliga kemikalier.