Test - Köksfläktar

Köksfläktar

Köksfläktar

2014-10-22 Steka lax eller fläsk, koka pasta och tomatsås – allt kräver en effektiv köksfläkt. Fett, os och ånga ska försvinna ur köket snabbt. Men när vi testade 9 frånluftsfläktar avsedda för villor var det stora variationer i effektiviteten. Den dyraste köksfläkten var överlägset bäst på att suga upp fett. Testets billigaste köksfläkt var å andra sidan bäst på att få bort vattenånga.

Vill du få tillgång till hela testet?

Råd & Rön utför professionella laboratorietester för att göra det enklare att välja bra produkter. Testprogrammet är djupgående och vi testar detaljer som du som köpare inte kan se i affären.

Få tillgång till alla tester

 

Redan prenumerant?

 
Utdrag ur testet

Utdrag ur testet

Utdrag ur Råd & Röns test av köksfläktar

...

Den bästa fläkten i vårt test, ..., sög upp hela 86 procent av fettet. Det var överlägset mer än ..., som bara klarade 62 procent.

Däremot var ... långsam när det gällde att få bort ånga. När vi satte på fyra kastruller med kokande vatten, och lät fuktigheten i testlabbet gå upp till 90 procent, tog det hela 1 minut och 45 sekunder innan ... fläkt fått ner fuktigheten till 60 procent.

Här var ... snabbast, den fick bort ångan på 47 sekunder. ..., som fick 78 i samlat betyg, är dock en dyr fläkt, 10 700 kronor får man punga ut med. ..., som vi utnämnde till Bra köp, kan fås för ungefär halva priset. ... hade dessutom en mycket låg effektförbrukning.

Nya krav

– Det märks att ... redan har anpassat sig till de Eco-designkrav som kommer nästa år, säger Råd & Röns testchef Ronny Karlsson. Fläkten förbrukar bara 29 W när den är igång, jämfört med ..., som drar hela 226 watt. ... hade också den överlägset bästa belysningen, men ändå drog den lite energi, 7 W jämfört med ... 42 W.

Fem av fläktarna har halogenlampor, tre har LED-spotlights. LED-lamporna kan du inte byta själv, men de ska å andra sidan hålla hela fläktens livslängd. Skulle lampan av någon anledning ändå gå sönder får du tillkalla en elektriker som förhoppningsvis kan lösa problemet.

Kräver separat utsug

I vårt test denna gång har vi valt frånluftsfläktar som passar för villor. Alla dessa fläktar kräver en separat utsugskanal, och kan inte monteras i flerfamiljshus. De är hyfsat enkla att montera, och en händig husägare kan klara det själv.

Alla är 60 cm breda, och kåpan är i metall eller glas. Fabrikanterna pekar ofta i sin marknadsföring på fläktarnas luftflöde, och visst kan det vara en fördel med ett bra sådant.

Men det är både för- och nackdelar när det gäller den här typen av frånluftsfläktar. En fläkt med stort luftflöde suger ut mycket luft ur huset. Låt därför inte fläkten stå och gå längre än nödvändigt.

– Det här är ett dilemma, säger Ronny Karlsson. Man vill ha en fläkt med bra luftflöde, men samtidigt vill man ju inte att det ska bli kallt i köket när fläkten är igång.

Ta hand om filtren

Fem av fläktarna har två parallella filter, som kan vara enklare att få plats med i diskmaskinen. Alla är också maskindiskbara – att diska filtren för hand är krångligt och tidsödande. De kan missfärgas något efter att antal diskar, men det spelar ingen roll för funktionen.

Det är viktigt att rengöra filtren regelbundet för bästa effektivitet. Filtren ska ha ett tätt metallnät, håller du upp det mot ljuset ska det inte gå att se igenom det. Då är det tätt nog för att suga upp fettet på ett bra sätt.

...

 
Testade modeller

Testade modeller

Bosch DWB067A50 
Cylinda Trinda T
Electrolux EFC60244X 
Franke OPAL 
Gorenje DKG6545E 
Ikea Vindig 
Miele DA 416-6 
Thermex Derby Optica 662

 
Vår unika testmetod

Så testar vi

Testerna utförs av professionella och ackrediterade laboratorier. Tack vare att vi är en annonsfri tidning kan inte tillverkarna påverka oss ekonomiskt på något sätt. Det gör oss unika.

Vi testar och jämför sånt som du själv har svårt att kontrollera, till exempel hur kylskåp och frysar håller kylan, hur mycket damm en dammsugare egentligen tar upp och hur mycket energi en tv drar i standbyläge.

labb tv

Vi mäter produkternas egenskaper i labb.

 
 

Våra guider

 • Trimma datorn

  Känns din dator väldigt seg trots att den bara har ett par år på nacken? Vi tipsar om knepen som ger datorn spänsten åter.
 • Så bestrider du fakturan

  Hur gör du om du lurats in i ett abonnemang på nätet? Råd & Rön visar dig hur du slipper betala för strumpor, kosttillskott och annat du inte vill ha.
 • Få koll på ekonomin

  Att ta tag i sin ekonomi känns ofta som ett stort och jobbigt projekt. Vi guidar dig genom de steg du bör ta och vilka verktyg som finns att hjälpa dig på vägen.
 • Fixa fräsch luft inne

  Vår inomhusluft innehåller mängder av föroreningar. Här är 7 enkla tips som gör luften lättare att andas.
1 av 3
 

 

Människa vs. maskin

- vem diskar bäst?

handdiskare

Vi lät tre personer diska exakt likadan disk som diskmaskinerna i vårt test.

 

Därför är fryst ibland bättre än färskt

ärter

 

6 frågor & svar om
reseförsäkringar
skylt

 

Leasa - fördelar och nackdelar

leasa bil

Leasa bilen istället för att köpa? Har du rätt körprofil kan du få både trygghet och låg månadskostnad.

 

Så maxar du odlingen i pallkragen

pallkrage