Test - Köksfläktar

Köksfläktar

2007-08-24

En köksfläkt ska suga upp matos och fett. Den ska vara tystgående och lätt att rengöra och byta filter på. Men ibland går formen före funktionen. I den dyraste fläkten i Råd & Röns test dröp till exempel framkanten av fett.

 • Översikt
 • Tillverkare
 • Samlat betyg
 • Cirkapris
 • Typ av fläkt
Visar 10 av 14 produkter | Visa alla produkter

Testdatum: 2007-08-24 (Nr 7/2007)

 

Artikel ur Råd & Rön nr 7/07

Feldesignade fettsugare

En köksfläkt ska suga upp matos och fett. Den ska vara tystgående och lätt att rengöra och byta filter på. Men ibland går formen före funktionen. I den dyraste fläkten i Råd & Röns test dröp till exempel framkanten av fett.

God funktion och snygg design ska gå att kombinera. Det säger Hans Himbert, industridesigner på Er­gonomi­design­gruppen i Stock­holm.
– Men ibland har tillverkaren för bråttom, eller så testar man inte prototypen tillräckligt innan produktionen startar. Jag har också varit med om att man har bytt projektledare eller att fabriken bytt ägare. Då kan projektet dra snett, och man får en produkt med dålig funktion.

Råd & Rön har testat åtta köksfläktar. Sex av dem kan fungera som både från­lufts- och kolfilterfläktar och har testats för båda funktionerna.

Ett exempel på en dyr produkt där man uppenbarligen tänkt för mycket på formen är Gaggenaus AH 600. Fläkten är bland testets bästa på upp­fångning av matos och lukt.

Men Gaggenaufläkten har ett särskilt effektläge som man kallar Coanda, och det ger en effekt som designern inte kan ha önskat.

I Coandaläget körs en extra fläkt som skickar en luftström mot en cylinder längst fram på kåpan. Cylindern avleder luften så att den strömmar mot den bakre delen av kåpan. Och visst sugs matoset upp effektivt.

Men när oset förs runt med luftströmmen medför det att fett lagras framme på kåpan. När Gaggenaufläkten hade körts i Coanda­läge dröp fläktkanten av fett.

Också på Electrolux EFC­6441X rann fettet ut ur kåpan och lade sig på fläktens utsida.
– Konsumenten har ingen möjlighet att upptäcka sådant förrän fläkten är installerad, säger Hans Himbert. Man tror kanske att den dyraste produkten är den bästa, men så är det inte alltid. Det visar sig ju här, själv kan jag inte förstå hur Gaggenaufläkten kan vara så dyr. Den är inte prisvärd.

Lätt att ta betalt

– Men idag finns det ett jätteutrymme att ta betalt för köksinredningar, på­pekar Hans Himbert. I takt med att tv visar allt fler kockprogram och inred­nings­­pro­gram med Martin Timell och Ernst Kirschsteiger, har kök blivit stor business.

Att lägga ner en halv miljon kronor på att byta ut köksinredningen är inte ovanligt, menar Hans Himbert. Han säger också att livslängden för köken har kortats.

Förr byggdes köket på plats och höll det "hela livet". Nu byts inredningen efter 5–10 år.
– De senaste åren har det blivit tren­digt att ha köket sammanbyggt med vardagsrummet. Och det ställer naturligtvis större krav på köksfläkten, både att den ska suga ut matoset effektivt och att den ska vara tystgående, säger Hans Himbert. Det är därför extra viktigt att titta på fläktens ljudnivå.

– Decibelskalan är logaritmisk, och en ökning av ljudnivån med 3 decibel, dB, motsvarar en fördubbling av ljudintensiteten, betonar Hans Himbert. Man bör tänka på fläktens olika lägen, högsta läget kan upplevas som väldigt bullrigt. Ljudnivån kan man ju inte heller testa i butiken, utan där får man läsa sig till vilket decibeltal som anges.

På samtliga fläktar i Råd & Röns test har ljudet mätts när fläktens körts på maxhastighet. Flera har fått bra betyg, men variationerna är stora.

Whirlpools fläkt AKR916 I uppmättes till 68 dB(A) i frånluftsläge, medan Siemens LC66951 bara brummade med 48 dB(A) – en mycket låg och skonsam ljudnivå. (Vanligt samtal motsvaras av 65 dB.)

Bland de fläktar som kunde användas som kolfilterfläktar var skillnaderna mindre, mel­lan 61 dB(A) för Mieles DA 429-4 och 70 för Ikeas H00 LOO S.

Kolfilterfläktar sämre

Om man ska installera fläkten i utsugs- eller kolfilterläge beror på hur ventilationen är i huset eller i lägenheten. Där det finns en ventilationskanal ska fläkten installeras som frånlufts-/utsugs­fläkt.

I villor eller radhus kan det vara en fördel att installera en fläkt på taket istället för i kåpan för att förbättra ut­suget. Finns ingen gemensam kanal i huset får fläkten installeras som kolfilterfläkt.

Det innebär att matos och fett sugs upp, men att ångan sedan cirku­­le­ras tillbaka ut i köket. Samtliga kol­filter­fläktar i testet fick sämre betyg på lukt­reducering än utsugsfläktarna. Fett­upp­tagningen var dock ungefär likvärdig.

Sämst i båda testerna var Electrolux EFC6441X, som bara hade 39,3 procents fettupptagningsförmåga som utsugs­fläkt och 40 procent som kol­filterfläkt.
– Kolfilter är ingen fördel tyvärr, säger Hans Himbert. Det är bara dyrt! Man måste byta filtret ett par gånger om året, annars får det sämre effekt, och kan bli brandfarligt. Och varje filter kostar några hundra kronor.

– Jag skulle vilja att det fanns någon form av "visare" eller symbol på fläktens panel som visade när det är dags att byta kolfilter, säger Hans Himbert. Oftast minns man inte när man bytte filter senast, och så går det för lång tid mellan bytena. Och en del filter är svåra att få tag på, de finns bara i specialbutiker.

Fettfiltren kan man diska i maskin, och det ska man också komma ihåg att göra regelbundet. Filtren ska se fräscha ut efter diskning och de ska vara lätta att ta loss och sätta tillbaka igen.

Mieles fläkt DA 429-4, som fick högsta betyg i vårt test, hade en typ av filterupphängning som var både enkel och säker.

Halogenlampor knepiga

Också byte av lampor ska vara enkelt. Numera har flera av fläktarna halogenlampor, som ger ett bra ljus, men som är dyra och kan vara knepiga att byta.

 Ibland måste man använda ett verktyg, till exempel en skruvmejsel, för att få bort lampan.
– Om man måste använda ett vasst verktyg gäller det att man inte tappar det på spisen om man har en glaskeramikhäll, säger Hans Himbert. Faller en skruvmejsel med spetsen neråt på spisen är det lätt att hällen spricker.

Fläktarna i vårt test är avsedda för att monteras mot en vägg. (Den som har en köksö måste naturligtvis välja en fri­hängande fläkt.) De flesta kan också byggas in under skåp.

Fläktarna måste mon­teras på en viss höjd ovanför spi­s­en, minst 45 centimeter om man har en elektrisk spis, 65 centimeter om man har gasspis. Fläktarna i vårt test är 60 eller 90 centimeter breda.
– En bredare fläkt kan vara att före­dra, om man har plats för den, tycker Hans Himbert. Då får fläkten ett större upptagningsområde över spisen, och suger upp oset även på sidorna. 

Text: Ingrid Jacobsson

 

Våra guider

 • Planera för bästa träningskortet

  De lata sommardagarna går mot sitt slut - dags att ta tag i vardagen och träningen. Men läs på innan du skriver under gymavtalet. Råd & Rön har studerat det finstilta.
 • Så solar du säkert

  Skydda dig från solens sköna men farliga strålar med rätt appar, krämer och kläder.
 • Res rätt med pass & visum

  Måste jag visa passet eller räcker det med nationellt ID-kort? Råd & Rön hjälper dig att passera gränsen lätt och rätt på resan.
 • På kurs som konsument

  En miljon svenskar går en kurs eller deltar i studiecirkel varje år. Men många kursanordnare slarvar med ångerrätten, och det är svårt att klaga på en dålig kurs.
1 av 3
 

Så vill (inte) partierna skydda dig

tabell

Därför är FI bäst och Centern sämst för dig som konsument.

 

Så utnyttjas kakaobönderna
kakaoodling

Kakaobönderna i Ghana sliter ut sig för minimal lön. Att äta en chokladkaka med deras egen kakao kan de bara drömma om.

 

Nätbutikerna säljer allt de vet om dig

måltavla

 

Nya Råd & Rön i din surfplatta och datoromslag nr 7 - 2014