Test - Mikrovågsugnar

Mikrovågsugnar

Mikrovågsugnar

2015-02-13 De flesta använder bara mikrovågsugnen till att hetta upp färdiga rätter. Det klarar de flesta ugnarna i vårt test riktigt bra. Men de kan mer än så.

Vårt test av 32 mikrovågsugnar visar att grillfunktionen på en bra mikro är riktigt användbar.

Vi har bland annat värmt kylda måltider och frusen lasagne, grillat kyckling och mätt den användbara ytan i varje mikro.

Vill du få tillgång till hela testet?

Råd & Rön utför professionella laboratorietester för att göra det enklare att välja bra produkter. Testprogrammet är djupgående och vi testar detaljer som du som köpare inte kan se i affären.

Få tillgång till alla tester

 

Redan prenumerant?

 
Utdrag ur testet

Utdrag ur testet

Utdrag ur Råd & Röns test av mikrovågsugnar

Vi har testat {DynamicContent:Antal produkter} enkla, robusta, fristående mikrovågsugnar. En del av dem har grillfunktion, men den tycks inte vara särskilt väl utnyttjad.

– Vi i Sverige använder mikron mest till att tina och värma, säger Råd & Röns testchef Ronny Karlsson. Medan man till exempel i Frankrike lagar mycket mikromat från grunden, och där vill man ha stora ugnar med många olika funktioner.

Bäst i test är ... med 76 i samlat betyg. Den saknar dock grillfunktion. Vi kan konstatera att ..., som är dominerande på den svenska mikrovågsmarknaden, har sex ugnar bland de tio främsta. Råd & Rön testar alltid storsäljarna bland vitvaror, och ... har sedan länge sålt bra i Sverige.

... och ... kom på delad andra plats, båda 70 i samlat betyg och båda med grill.

Sämst bland mikrovågsugnarna var .... Den föll igenom i säkerhetstestet, eftersom höljet blev för varmt vid grillning. Den fick också lågt betyg i testet av automatprogram.

Ändrade mikrovanor

Att våra mikromatsvanor förändrats kan hushållsläraren Christina Möller skriva under på. Hon var i flera år chef för Coops provkök, är skribent och flitigt anlitad föreläsare samt hedersdoktor vid Uppsala universitet för ”hennes engagerade folkbildningsarbete … rörande mat och hälsa”.

­– Visst har våra mikrovanor ändrats, säger Christina Möller. 1988 gjorde vi i Coops provkök den första mikrokokboken, som följde med alla ugnar som såldes i kooperationens butiker. Där hade vi mycket varierade recept: pizza, fylld regnbåge, mangokyckling, renskavsgryta med flera. Själv har jag till och med gjort julskinka i mikron.

– Fisk och grönsaker hör annars till det som passar allra bäst att laga i mikro. Det går snabbt, är energieffektivt och bevarar vitaminer och fräschhet.

...

 
Testade modeller

Testade modeller

Andersson MEO 1.1
Andersson MEO 2.2
Bosch HMT75M451
Candy EGO G25
Coline 34-2332
Electrolux EMM21000W
Electrolux EMS21200W
ICA Cook and Eat
Kenwood K20MSS10
LG MH 6883
Logik L17MSW13E
OBH Nordica Antares 7519
OBH Nordica Vega 7541
OK OMW 310
OK OMW 320
Panasonic NN-GD351W
Panasonic NN-SD271S
Panasonic NN-SD452W
Samsung GE87MC
Samsung MS23F301
Severin MW 7809
Sharp R-242
Sharp R-642
Siemens HF15M241
Waves MW-102588
Whirlpool GT 281
Whirlpool GT 285
Whirlpool GT 286
Whirlpool JC 216
Whirlpool MAX 34
Whirlpool MWD240
Wilfa E800-20W
 
Vår unika testmetod

Så testar vi

Testerna utförs av professionella och ackrediterade laboratorier. Tack vare att vi är en annonsfri tidning kan inte tillverkarna påverka oss ekonomiskt på något sätt. Det gör oss unika.

Vi testar och jämför sånt som du själv har svårt att kontrollera, till exempel hur kylskåp och frysar håller kylan, hur mycket damm en dammsugare egentligen tar upp och hur mycket energi en tv drar i standbyläge.

labb tv

Vi mäter produkternas egenskaper i labb.

 
 

Våra guider

 • Trimma datorn

  Känns din dator väldigt seg trots att den bara har ett par år på nacken? Vi tipsar om knepen som ger datorn spänsten åter.
 • Så bestrider du fakturan

  Hur gör du om du lurats in i ett abonnemang på nätet? Råd & Rön visar dig hur du slipper betala för strumpor, kosttillskott och annat du inte vill ha.
 • Få koll på ekonomin

  Att ta tag i sin ekonomi känns ofta som ett stort och jobbigt projekt. Vi guidar dig genom de steg du bör ta och vilka verktyg som finns att hjälpa dig på vägen.
 • Fixa fräsch luft inne

  Vår inomhusluft innehåller mängder av föroreningar. Här är 7 enkla tips som gör luften lättare att andas.
1 av 3
 

 

Människa vs. maskin

- vem diskar bäst?

handdiskare

Vi lät tre personer diska exakt likadan disk som diskmaskinerna i vårt test.

 

Därför är fryst ibland bättre än färskt

ärter

 

6 frågor & svar om
reseförsäkringar
skylt

 

Leasa - fördelar och nackdelar

leasa bil

Leasa bilen istället för att köpa? Har du rätt körprofil kan du få både trygghet och låg månadskostnad.

 

Så maxar du odlingen i pallkragen

pallkrage