Test - Mikrovågsugnar

Mikrovågsugnar

2010-09-27

Modellerna i vårt test av enkla mikrougnar är visserligen finessfattiga men kostar heller inte skortan. Bland de nio mikrougnarna hittar vi en riktigt prisvärd modell för femhundringen men också en livsfarlig mikro som får sämsta möjliga betyg.

Råd & Röns slutsats

Ingen av mikrovågsugnarna i testet fick särskilt höga betyg, och därför är det ingen idé att välja en dyr modell. Hugin Sorbus och Panasonic NNSD279S fick högst betyg, men Matsui SMW 17 ligger bara tre poäng efter och kostar under 500 kronor.

 • Översikt
 • Frågor & svar
Visar 9 av 9 produkter
TillverkareModellKlicka för att se alla
priser och butiker
Samlat betyg Jämför
HuginSorbus0 kr56
PanasonicNN-SD279S0 kr56
OBH Nordica7501 Castor0 kr55
BoschHMT75M4511153 kr - 2585 krPricerunner53
MatsuiSMW 17399 kr - 448 krPricerunner53
KenwoodSJB 17748 kr - 1039 krPricerunner52
WhirpoolMWD201 WH0 kr - 0 krPricerunner50
WilfaM3-7170 kr - 0 krPricerunner42
SamsungMW 82 Y0 kr - 0 krPricerunner1

Myter om mikron

Då och då dyker det upp diskussioner om hur maten påverkas av mikrovågsugnen. Men experterna menar att kritiken handlar om missförstånd.

Ända sedan mikrovågsugnen introducerades har den omgärdats av myter. En av de mest seglivade myterna är att mat som värms i mikron förlorar mer näring än om man värmer den på spisen.

Enligt en undersökning som gjorts av Konsumentföreningen Stockholm tror en tredjedel av alla svenskar att så är fallet. Senast ut i debatten kring minskad näring i mikromat är Mats-Eric Nilsson och Henrik Ennart som i sin bok Döden i grytan bland annat berättar att en studie visat att vitamin B12 slås ut av mikrovågsugnar.

Vidare skriver de att ett flertal vitaminer och växtkemikalier som flavonoider kan slås ut om man mikrar maten på fel sätt, att antioxidanterna i broccolin nästan helt eliminerades i mikrovågsugnen samt att halten C-vitamin och antioxidanter sjönk betänkligt.

– Jag har läst den studie där de kom fram till att vitamin B12 slås ut av mikrovågsugnen. Forskarna hade mikrat 10 gram kött i fem minuter på 500 W, och kommit fram att det inte fanns något vitamin kvar. Men jag är förvånad över att det fanns något kvar över huvud taget när man värmer så länge, säger Irene Mattisson, som är nutritionist på Livsmedelsverket.

Hur man värmer maten Hon säger att det handlar om hur mycket man värmer maten, inte på vilket sätt maten värms. Tid och temperatur är det som mest påverkar näringsämnena i livsmedel.

Vattenlösliga vitaminer som B- och C-vitamin försvinner dessutom ut i vattnet när grönsaker kokas, men det gör de lika mycket när de kokas på spisen som när de värms i mikrovågsugn.
– Snarare är det så att mikrovågsugnen är mer skonsam mot maten än vanlig kokning, eftersom man kan använda mindre vatten, säger Irene Mattisson.

Punktvis höga temperaturer

Förutom att maten skulle förlora i näringsvärde har även mikrovågsugnen beskyllts för att orsaka cancer, göra bröstmjölken giftig för småbarn och påverka proteinerna i maten så att den inte kan tas upp av kroppen. Men även dessa rykten har motbevisats.

– Det enda som händer när man mikrar maten är att vattnet i maten värms upp, ingenting annat, säger Birgitta Raaholt, forskare på Institutet för Livsmedel och Bioteknik, SIK.

Däremot avråder Livsmedelsverket från att man värmer bröstmjölk i mikrovågsugnen, eftersom det är lättare att mjölken i mikron punktvis når höga temperaturer.

– Då kan immunoglobulin, som är viktigt för barnets immunsystem, förstöras. Det gör det om man värmer bröstmjölk för varmt på spisen också, men det är lättare att av misstag värma för mycket i mikrovågsugn. Dessutom blir maten ojämnt uppvärmd i mikrovågsugn. Detta gäller inte om man värmer bröstmjölksersättning eftersom den inte innehåller några immunoglobuliner, säger Irene Mattisson.

Testdatum: testet publicerades på webbplatsen 27 september 2010 och i nr 8/2010.

Artikel ur Råd & Rön nr 8/2010

Låt priset avgöra när du väljer mikro

Överlag fick mikrovågsugnarna i testet ganska jämna slutbetyg, däremot skiljer de sig åt i delbetygen. Panasonics modell fick till exempel låga betyg för uppvärmningen, medan Whirlpools fick lågt betyg för upptining.

– Generellt sett är problemet med de här enkla mikrovågsugnarna att de tinar och värmer maten ojämnt. Om man ska tina en bit köttfärs till exempel blir den bränd i mitten medan andra delar fortfarande är frusna, säger Råd & Röns testchef Ronny Karlsson.

I testet har vi också tittat på hur bra mikrovågsugnarna är på att tillaga mat. Här får alla ugnarna godkänt, men resultatet blir inte som i en vanlig ugn.
– Sockerkakan och köttfärslimpan som vi testtillagar blir klara, men de får ingen färg och ser ganska tråkiga ut. Resultatet blir inte bättre än så med bara mikrovågor, säger Ronny Karlsson.

Mikrovågsugnarna i testet fick inte heller särskilt höga betyg för energieffektivitet. Men trots att denna brister är det ändå mer energisparande att värma något i mikron än i en vanlig ugn.

Energislösare i standby-läge

Anmärkningsvärt är att mikrovågsugnarna drog förhållandevis mycket ström i standby-läget. I och med att maskinerna ofta är inbyggda är det svårt att dra ur sladden, och därmed står de ofta i standby-läge hela tiden.

– Om en tv hade dragit så här mycket ström i standby hade vi kritiserat den hårt. Men på tv-sidan har mycket hänt de senaste åren, och elförbrukningen hos dessa har gått ner. Energieffektivitetsarbetet bland vitvarorna har inte gått framåt i samma takt, säger Ronny Karlsson.

En av mikrovågsugnarna i testet, Samsung MW 82 Y, får bara ett poäng i slutbetyg trots relativt höga delbetyg. Anledningen är att ugnens allvarliga säkerhetsbrister ses som en begränsningsfaktor som omöjliggör högre slutbetyg.

Ett hål på ugnens baksida är så stort att ett barn skulle kunna sticka in fingret och nå strömförande delar. Under vissa omständigheter skulle stöten kunna vara dödlig. Ugnen fick också kritik för att den efter att ha blivit utsatt för stöttest läckte mikrovågor.

Enligt Samsung har detta problem åtgärdats, men det är osäkert när de åtgärdade ugnarna finns ute på marknaden och vilka modeller som har åtgärdats. Om man redan har köpt en Samsungugn med det farliga hålet på baksidan rekommenderas man att vända sig till butiken där man köpte den. Där kan man få en plugg som hålet kan sättas igen med.

Några av de allra enklaste ugnarna får också låga poäng för övriga funktioner. Bland övriga funktioner räknas bland annat snabbstartsfunktion, om man kan ändra tiden under uppvärmning, klocka, instruktioner på ugnen och om ugnen har barnskydd.

Med barnskydd menas om ugnen måste sättas igång med en speciell startknapp i stället för att bara starta så snart dörren slås igen. Detta saknar de enkla mekaniska ugnarna, vilket drar ner betyget för dem.

Volymen är mindre

Liksom tidigare är den användbara volymen mycket mindre än den av tillverkarna angivna volymen. Detta är för att tillverkarna mäter från vägg till vägg, men eftersom ugnarna har en roterande bottenplatta kan man inte använda hela utrymmet. I testet mäter vi därför den användbara volymen utifrån diametern på bottenplattan, och den blir då mycket mindre.

 

Text: Annika Berge

 

Våra guider

 • Fixa fräsch luft inne

  Vår inomhusluft innehåller mängder av föroreningar. Här är 7 enkla tips som gör luften lättare att andas.
 • Så prutar du bäst

  Det går att pruta även i Sverige. Vi ger dig tipsen för hur du förhandlar dig till bästa priset.
 • Så hyr du ut bostaden i andra hand

  Lagarna för att hyra ut i andra hand har ändrats. Råd & Rön ger tips och förklarar reglerna för hyresrätt, bostadsrätt och villa.
 • Så sänker du mobilkostnaden

  Råd & Rön tipsar om sparknepen som sänker dina kostnader för mobilen.
1 av 3
 

Ruggigt innehåll i Lidls barnrussin
russin

Vi hittade bekämpningsmedel och giftigt mögel i flera russin.

 

Giftigt mode
giftigt tryck på t-shirts

Trycken på t-shirtar innehåller riktigt otrevliga kemikalier.

 

Nya Råd & Rön i din surfplatta och datoromslag nr 10 - 2014