Tvättmaskiner - bäst i test

Råd & Röns test av tvättmaskiner visar vilken modell som är bästa tvättmaskinen. Vi har testat 42 tvättmaskiner och utnämner bäst i test.

Bort med fläckarna, skölj noggrant och gör det snabbt, tyst och energisnålt. Den optimala tvättmaskinen har mycket att leva upp till. Men Råd & Röns test visar att du hittar tvättmaskiner som kommer hyfsat nära idealet även i lägre prisklasser.

Vi har testat 42 normalstora, frontmatade tvättmaskiner. När du köper det här testet får du även tillgång till 2013 års tvättmaskintest. Där hittar du bl.a. toppmatade och kompakta tvättmaskiner. Många av maskinerna i 2013 års test säljs ännu och står sig väl i konkurrensen på marknaden.

Här hittar du 2013 års test av tvättmaskiner.

Köp detta test för 45 kr

Ring till 0900-88 80 145 och ange koden 53388
Du loggas in automatiskt.

Allt detta ingår

Test - Tvättmaskiner 2013

Tvätt i alla format

Dagens tvättmaskiner tvättar bra, men sköljer sämre. Råd & Rön har testat 77 tvättmaskiner, både front- och toppmatade samt kompaktmaskiner. Storleken varierar från tolv till tre kilos tvätt.

Att tvätten blir ren är förstås det viktigaste med en tvättmaskin. Till viss del beror renheten förstås på vilket tvättmedel du använder och vilken sorts smuts det är på kläderna. Men maskinens sätt att behandla tvättgodset har också inverkan.

Den maskin som fick högst samlat betyg i vårt test, LG:s F1495BD, rymmer hela tolv kilo. Den har alltså samma kapacitet som maskiner i stortvättstugor. Maskinen passar naturligtvis bra för en stor familj, eller för den som smutsar ner mycket kläder i jobbet eller på fritiden. I en tolvkilos maskin kan du tvätta mycket – en hög smutsiga overaller, hela fotbollslagets utrustning, ett hästtäcke eller flera sovsäckar.

Maskinen har högsta energiklassen, A+++, och har trots sin storlek låg energi- och vattenkostnad. Men den tar plats – är hela 68 cm djup och kräver alltså ett stort badrum eller tvättstuga för att rymmas. Priset ligger också högt, runt 10 000 kronor.

Miele W1954 får bara ett poäng mindre i samlat betyg och är näst bäst i vårt test. Den har en mer normal tvättkapacitet på sju kilo och får genomgående höga betyg. Men som vanligt kostar Mieles maskiner en rejäl slant. W1954 är dyrast i testet med en prislapp på cirka 13 000 kronor.

Snabb men dålig

Sist i tabellen hittar vi Brandts maskin WFA144 7A. Den maskinen klarade inte några svåra fläckar. Det var visserligen testets snabbaste maskin, en timma och en minut för en 40 graders bomullstvätt och fick högt betyg på tvättid. Men vad hjälper det om tvätten inte blir ren? Maskinerna tar i allmänhet ganska lång tid på sig för en tvätt. Dryga två timmar är inte ovanligt. Rekordet innehas av Gorenje W9865E som behöver 3 timmar och 22 min på sig för en bomullstvätt, 40 grader.

– Korta tvättider gör inte lika rent. Blötläggningstiden minskar och då löses fläckarna inte upp lika bra, säger Råd & Röns testchef Ronny Karlsson.

Tillverkarna lägger till olika finesser och specialprogram, men till vilken nytta? Miele W5877 är en sådan specialmaskin. Förutom alla program som den maskinen redan har kan du köpa till ett programpaket som en tekniker kommer och installerar. Då kan du bland annat tvätta kläder för ”Sport & spa” och ”Baby”.

– Man kan fråga sig vad dessa extra program är bra för, säger Ronny Karlsson. Det finns ju redan ett antal program i maskinen för olika typer av tvättgods. Jag är också skeptisk till den särskilda ångfunktionen som vissa maskiner har. När tvätten är färdig blåses ånga in i maskinen, tanken är att det ska ta bort skrynklor. Det är en funktion som inte behövs, anser jag.

Varierande pris per tvätt

Flera maskiner hittar vi i den högsta energiklassen. Energikostnaden varierar ändå avsevärt, lägst har Siemens WM14Q410DN, med 40 öre per trekilostvätt. Mer än tre gånger så mycket, 131 öre, kostar Gorenje WA 82145. Stora skillnader märks också i vattenkostnaderna.

Ett problem som tvättmaskinerna dras med är den höga ljudnivån. De bullrar en hel del, särskilt när de centrifugerar. Nu står väl tvättmaskinerna oftast i ett stängt utrymme, så den höga ljudnivån stör inte lika mycket som den kan göra för en diskmaskin i köket. Men nästan samtliga tvättmaskiner fick bara medel- eller låga betyg för ljudnivån.

De flesta av maskinerna tvättar bra. Sämre är det med sköljningen. Några av maskinerna sköljer hyfsat, men många är dåliga. Sämst är Asko W6564 och Gorenje WA72145 som får miserabla ettor i betyg. Råd & Rön har i åratal klagat på att tvättmaskinerna sköljer dåligt, men inget händer. Tvättmaskinerna blir alltmer vattensnåla. Men om resultatet blir att konsumenterna måste trycka på extraskölj varje tvätt får det ju ändå ingen effekt i verkligheten. Det blir bara ett sätt för tillverkarna att få bättre energimärkning.

Text: Annika Berge, Cristina Farm, Ingrid Jacobsson, Hampus Engstedt

Testansvarig: Ronny Karlsson

 

Viss vinst med varmvatten

Vi har gjort ett särskilt test med fyra av de tvättmaskiner som kan kopplas in direkt till varmvattnet. Tre maskiner klarade detta men inte Cylinda FT 386, som fortsatte att ta in kallvatten vid tvätt i 40°.

Asko W6884 Eco, Gorenje W9865E och Siemens WM14Q410DN fick bättre betyg för tvätt och skölj med varmvattenanslutning. Energiförbrukningen gick också ner, särskilt för Askomaskinen. Tvättiden ökade däremot, för både Gorenje- och Siemensmaskinerna.

Du kan alltså göra en viss ekonomisk vinst med minskad energikostnad om du väljer Asko W6884 Eco, men besparingen är liten och maskinen dyr. Du får ju bara en vinst om du har gratis varmvatten som sprutas in direkt i tvättmaskinen.

Om det tar för lång tid att få fram varmvattnet minskar både tidsvinsten och de ekonomiska fördelarna med en sådan maskin.

Niklas Sonnert och hans fru köpte en Cylinda FT 386 med varmvattenanslutning men blev snabbt besvikna.

– Vi köpte maskinen av ekonomiska skäl; trodde att det skulle bli billigare när den tog varmvatten direkt, säger Niklas Sonnert. Men vi märkte snart att varmvattenröret inte blev upphettat när vi körde maskinen.

Då kontaktade Niklas Sonnert Cylinda, men deras kundtjänst svarade aldrig. Då googlade han på recensioner av maskinen och fann att fler konsumenter haft samma problem och märkt att den inte tog in varmvatten vid vissa temperaturer.

– Jag tycker det är dåligt av Cylinda att de säger att maskinen alltid ska använda varmvatten om den inte gör det.

Klicka för att förstora

 

Snuskigt ljummet vatten

Råd & Rön testar tvättmaskiner enbart i 40 graders temperatur för såväl syntet- som bomullstvätt sedan flera år. Helt enkelt för att de flesta av oss numera oftast tvättar i 40 grader. Dagens tvättmaskiner, med några undantag, klarar av att tvätta rent utan synbara fläckar vid så låga temperaturer.

Men vill du ha bort bakterierna i känsliga plagg som underkläder och frottéhanddukar måste du gå upp i 60 grader. År 2012 gjorde vi ett deltest och körde vissa maskiner på standardprogram för 60 grader och mätte temperaturen på vattnet.

Bara fem maskiner lyckades kava sig upp till den temperaturen under minst tio minuter, tre maskiner höll sig några grader under och det långt ifrån hela tvättiden. Tre maskiner, LG:s tvättmaskin med ånga samt Askos och Mieles maskiner, kom aldrig över 55 grader.

tabell tvättemp

Testet av 60 graders temperatur gjordes 2012. Vissa modeller ovan kan därför numera ha utgått från marknaden.

– Det var faktiskt något vi misstänkte redan när vi planerade testet, säger Ronny Karlsson, testchef på Råd & Rön.

– Tillverkarna vill, med all rätt, få fram energisnåla maskiner för energimärkningen. Det är på 60-programmet som energiåtgången kontrolleras. Om man då drar ner på temperaturen något går det åt mindre energi. För den nya energimärkningen finns det, hur konstigt det än låter, inga krav på tvättresultatet alls.

Åsa Melhus, överläkare och docent i klinisk mikrobiologi vid Akademiska sjukhuset i Uppsala, är upprörd över resultatet.

– Rena snusket. Inom äldrevården, där man arbetar med gamla i deras hem, är den gällande rekommendationen att tvätta i 60 grader. Vattnet måste hålla den temperaturen i minst 10 minuter för att dåliga bakterier ska försvinna. Underkläder blir inte rena annars, och frottén är riktig besvärlig och kan bli rena smittohärden. Det kan vara bra att torktumla den också, eftersom bakterierna inte heller tål hetta och uttorkning samtidigt, säger hon.

 

Tvättskola – välj rätt tvättmedel

40 000 ton tvättmedel – nästan 4,5 kilo per person. Så mycket använder vi i Sverige varje år. 80 procent är pulvertvättmedel, 20 procent är flytande.

De flesta av oss använder väl samma typ av tvättmedel, pulver eller flytande, år efter år. Men de har olika egenskaper som påverkar tvätten på olika sätt, så det kan vara skäl att byta ibland.

Alla pulvertvättmedel för vittvätt innehåller blekmedel, som är bra för fläckar av exempelvis gräs, tomatsås och rödvin. Men kulörta plagg ska förstås inte tvättas med blekmedel, då blir färgerna snabbt trista och matta. Har du fått svåra fläckar på färgade plagg är det bäst att direkt förbehandla dem med fläckborttagningsmedel eller flytande tvättmedel och sedan tvätta med kulörtvättmedel utan blekmedel.

Flytande tvättmedel fungerar bäst på fläckar av fett, medan pulvertvättmedel fungerar bäst på till exempel fläckar av lera och jord. Men de flytande medlen innehåller inte heller blekmedel, och därför är de inte så bra på mörka fläckar. Förbehandling behövs!

Vilken vattenkvalitet du har är viktigt för ditt val av tvättmedel. Cirka 80 procent av vattnet i Sverige är mjukt, men kalkrika områden som Uppsalaslätten, Öland och Gotland har hårt vatten. Flytande tvättmedel är bra att använda om du har hårt vatten, eftersom pulvertvättmedel gör att tvättmaskinens värmeelement kalkar igen fortare. Du behöver använda mer tvättmedel per tvätt om du har hårt vatten, eftersom hårdheten gör att tvättmedlet får sämre verkan.

Om du hittar vita tvättmedelsliknande partiklar på dina plagg när du tar ur dem ur tvättmaskinen är det rester av zeoliter. Zeoliter är små mineralpartiklar som tillsätts till tvättmedlen för att göra hårt vatten mjukare. Men de är inte vattenlösliga, och kan fastna på plaggen. Det enda du kan göra är att försöka borta bort partiklarna när plaggen torkat, och sedan välja flytande tvättmedel utan zeoliter.

 

Vi tvättar för ofta

Numer är de flesta tvättmaskiner väldigt energisnåla. Men största energivinsten blir förstås om vi drar ner på tvättandet helt.

– Om man tittar på till exempel en t-shirt står tvättandet för 85 procent av plaggets totala energikostnad, säger Mathilda Tham, som är forskare i design och hållbarhetsfrågor.

Detsamma gäller även för andra plagg som vi använder närmast kroppen. Dessa kläder vill förstås tvätta ofta, men Mathilda Tham menar att vi även tvättar andra kläder alltför ofta.

– En studie som gjorts där man tittat i folks tvättkorgar visade att det i vissa fall endast var 7 procent av innehållet som var riktigt smutsigt, på så vis att det var fläckigt eller luktade illa, berättar hon.

En anledning till att vi tvättar så mycket i dag är förstås för att det är lätt att göra det. Hade vi behövt gå ner till ån för att tvätta kläderna hade vi nog haft större smutstolerans. Men Mathilda Tham säger att tvättmaskinen blivit lite av en andra garderob.

– Vi är för lata för att hänga upp kläderna i garderoben utan slänger dem direkt i tvättmaskinen. Andra kläder tvättar vi för att de har tappat formen, som till exempel manchesterjeans. Men mest tvättar vi nog för att vi är så väldigt rädda för att uppfattas som ofräscha, säger hon.

I stället för att tvätta föreslår Mathilda Tham att vi vädrar kläderna eller hänger in dem i duschen för att ångas.