Test - Tvättmaskiner - bäst i test

Tvättmaskiner - bäst i test

Tvättmaskiner - bäst i test

2014-09-08 Råd & Röns test av tvättmaskiner visar vilken modell som är bästa tvättmaskinen. Vi har testat 42 tvättmaskiner och utnämner bäst i test.

Bort med fläckarna, skölj noggrant och gör det snabbt, tyst och energisnålt. Den optimala tvättmaskinen har mycket att leva upp till. Men Råd & Röns test visar att du hittar tvättmaskiner som kommer hyfsat nära idealet även i lägre prisklasser.

Vi har testat 42 normalstora, frontmatade tvättmaskiner. När du köper det här testet får du även tillgång till 2013 års tvättmaskintest. Där hittar du bl.a. toppmatade och kompakta tvättmaskiner. Många av maskinerna i 2013 års test säljs ännu och står sig väl i konkurrensen på marknaden.

Vill du få tillgång till hela testet?

Råd & Rön utför professionella laboratorietester för att göra det enklare att välja bra produkter. Testprogrammet är djupgående och vi testar detaljer som du som köpare inte kan se i affären.

Få tillgång till alla tester

 

Redan prenumerant?

 
Utdrag ur testet

Utdrag ur testet

Utdrag ur Råd & Röns test av tvättmaskiner

Råd & Rön har i år vässat tvättmaskinstestet för att det ska bli mer aktuellt och verklighetstroget.

– Vi skruvar regelbundet på våra testprogram för att reflektera ändrade konsumentvanor, samt förhindra att tvättmaskinstillverkare anpassar sina modeller för att göra bra ifrån sig på just de aspekter vi testar, säger Ronny Karlsson, testchef på Råd & Rön.

...

I det här testet finns tvättmaskiner från ungefär 3 000 kronor till nästan 18 000 kronor. Även om de dyraste maskinerna placerar sig högt upp i tabellen behöver man inte betala så mycket för att få en bra tvättmaskin. För 5 000 kronor kan man få en riktigt bra tvättmaskin i toppklass.

Bästa sättet att ta sig an testet är att välja ut de aspekter som är viktiga för dig – är sköljningen extra viktigt, eller är det att den arbetar tyst – sedan välja den prisklass som passar, och ta den bästa tvättmaskinen ur den prisklassen.

...

Många tvättmaskiner får höga betyg i tvätteffektivitet, men några får bara knappt godkänt.

När det gäller sköljningen får inga maskiner höga betyg, men istället får några direkt underkänt. Här gäller det att ha extra koll om du till exempel är allergiker. Anledningen till att många tvättmaskiner är dåliga är för att de ska vara så energi- och vattensnåla som möjligt.

– Vi testar alltid utan att trycka in knappen om extra sköljning som finns. För när den trycks in försvinner ju hela vitsen med vattensnålheten som tillverkarna använder i marknadsföringen, säger Ronny Karlsson.

Däremot är de flesta bra på att bra på att centrifugera. Om de centrifugerar med 14 eller 1600 varv spelar inte så stor roll.

För att hålla nere energiåtgången tar många tvättmaskiner också lång tid på sig att få tvätten ren, många får knappt godkänt i tidsåtgång. Men trots att tvättmaskinerna blötlägger tvätten under lång tid för att skonsamt lösa upp fläckar och dra ned på energislösande mekanisk bearbetning får några tvättmaskiner ändå inte höga betyg i miljödelen av testet.

Hög ljudnivå är också något som många tvättmaskiner har problem med, och ska man ha tvättmaskinen i ett rum man tillbringar tid i bör man inte välja en maskin som både låter och tar lång tid på sig.

...

 
Testade modeller

Testade modeller

AEG L62470
AEG L76685FL
Blomberg WNF8467
Bosch WAB28261SN
Bosch WAK28267SN
Bosch WAS32465SN
Cylinda Sverigetvätten IND-N
Electrolux EWF1408WDL
Electrolux EWF1476GDW
Electrolux EWF14860DW
Electrolux EWF1486GDW
Electrolux EWF1674FDW
Electrolux EWF1676HDW
Electrolux EWP1262TDW
Gorenje W7443LB
Gorenje W8765K
Gorenje WA74SY2B
Hoover VT 814
Hotpoint AQ114D69DIT
Husqvarna-Electrolux QW146071
Husqvarna-Electrolux QW167381
Ikea Renlig FWM 7
Indesit XWE 81683 WSSS EU
Indesit XWE91483X W EU
LG F14A8FDSA
LG F14A8QDA
Miele W 5873 NDS
Miele WDA110
Miele WKH130 WPS
Miele WMH120 WPS
Panasonic NA-147VB5
Panasonic NA-148VG4
Samsung WF60F4E0W0W
Samsung WF70F5E0Z4W
Samsung WF70F5E5P4W
Samsung WF71F5E0Q4W
Samsung WF71F5ECW4W
Samsung WW10H9600EW
Samsung WW80H7600EW
Siemens WM14K267DN
Siemens WM16S465DN
Zanussi ZWGB6160P
 
Vår unika testmetod

Så testar vi

När Råd & Rön testar tvätteffektiviteten går vi som vanligt grundligt till väga. Inget lämnas åt slumpen.

Tvättmaskinerna som ska testas placeras i rum med kontrollerad temperatur och luftfuktighet. Inga utomstående faktorer ska kunna påverka resultatet.

För att testa tvättförmågan används tygremsor av bomull och syntet, som är nedfläckade med standardsmuts. Det här är alltså inte vilket smuts som helst.

– Det går inte bara att smeta ned en tygremsa med banan, för då blir det olika mycket eller så är bananen olika mogen på de olika remsorna. Allt måste vara lika för att vi ska kunna jämföra tvättmaskinerna, säger Ronny Karlsson, testchef på Råd & Rön.

standardfläckar
Tyg smutsat enligt standard.

Fläckarna i tvättmaskinstestet är speciellt framtagna för att mäta mekanisk bearbetning, som är tvättmaskinens viktigaste komponent i att ta bort fläckar.

Exempel på standardfläckar är en blandning av olja och kol, blod, mjölk och bläck, läppstift, samt chokladglass. Tvätteffekten påverkas också av tvättmedel och temperatur, och vi tvättar i 40 grader, och med ett speciellt tvättmedel.

– Det är ett väldigt dyrt medel som specialbeställts. Vi kan inte använda vanliga tvättmedel eftersom innehållet varierar, och vi måste ha exakt samma, hela tiden, säger Ronny Karlsson.

Vi testar tvättförmågan när maskinen är laddad fullt och till hälften, och lasten består av riktiga plagg som jeans, lakan och örngott. Allt för att det ska bli så verklighetstroget som möjligt.

Efter tvätt analyseras fläckarna med spektrofotometer, där vi mäter hur mycket av fläcken som är kvar. För att mäta hur bra tvättmaskinerna är på att skölja mäter vi mängden tvättmedel som är kvar i sköljvattnet, och vi mäter mängden fukt som är kvar i plaggen efter centrifugering.

spektrofotometer
Spektrofotometer.

Även energiåtgången mäter vi själva. Det går tyvärr inte att lita på tillverkarnas uppgifter. Eftersom de använder speciella inställningar framtagna enbart för att dra så lite energi som möjligt, inte för att få tvätten ren. Vi mäter energiåtgången på de program som konsumenten verkligen använder.

Ljudnivå mäts både med decibelmätare samt av en användarpanel med testpersoner, eftersom ljud på samma decibel kan upplevas olika irriterande. Hanterbarheten bedöms också av en panel.

 
 

Våra guider

 • Trimma datorn

  Känns din dator väldigt seg trots att den bara har ett par år på nacken? Vi tipsar om knepen som ger datorn spänsten åter.
 • Så bestrider du fakturan

  Hur gör du om du lurats in i ett abonnemang på nätet? Råd & Rön visar dig hur du slipper betala för strumpor, kosttillskott och annat du inte vill ha.
 • Få koll på ekonomin

  Att ta tag i sin ekonomi känns ofta som ett stort och jobbigt projekt. Vi guidar dig genom de steg du bör ta och vilka verktyg som finns att hjälpa dig på vägen.
 • Fixa fräsch luft inne

  Vår inomhusluft innehåller mängder av föroreningar. Här är 7 enkla tips som gör luften lättare att andas.
1 av 3
 

 

Människa vs. maskin

- vem diskar bäst?

handdiskare

Vi lät tre personer diska exakt likadan disk som diskmaskinerna i vårt test.

 

Därför är fryst ibland bättre än färskt

ärter

 

6 frågor & svar om
reseförsäkringar
skylt

 

Leasa - fördelar och nackdelar

leasa bil

Leasa bilen istället för att köpa? Har du rätt körprofil kan du få både trygghet och låg månadskostnad.

 

Så maxar du odlingen i pallkragen

pallkrage