Artiklar

2011-10-25
Kontaktlinser är en vara som ofta säljs via butiker på nätet. Men vad de egentligen kostar är inte alltid lätt att se. Linssäljarna har nämligen ofta olika priser beroende på hur du hittar fram till deras webbplats.
2011-10-25
Att resa kollektivt är bra för miljön, samhällsekonomin och den egna plånboken. Råd & Rön har undersökt vad resenären får betala i dag jämfört med år 2000. Det visar sig att biljettpriserna har ökat med omkring 45 procent.
2011-09-28
Höstmörkret faller, och ju mörkare det blir, desto tröttare och dystrare blir vi. Somliga mår så dåligt av bristen på ljus att de tvingas uppsöka sjukvården. Andra köper hem speciallampor eller går i ljusterapi i hopp om att det artificiella ljuset ska göra dem på bättre humör.
2011-09-28
Skriv aldrig under ett avtal som du inte har läst igenom. Det är en bra regel som allt oftare är svår att följa. Det finns exempel på avtal vid köp på internet som är hela 42 sidor långa.
2011-09-26
Allt fler elhandlare säljer grön el som alternativ. Glatt kryssar vi för i rutan, betalar rent av lite extra för vindkraften eller solenergin. Bluff och ett nollsummespel, säger några experter. Andra håller inte med.
2011-09-26
Vanliga produkter som tandborstar, duschdraperier och gummistövlar kan innehålla skadliga kemikalier. Som konsument har du rätt att få reda på vilka. Råd & Rön frågade 25 butiker. Det var si och så med svaren.
2011-09-26
Fågelholkar kan med fördel sättas upp redan nu. Förutom att du fram på vårkanten slipper klättra på stegen i is och snömodd har många fåglar nytta av dem under hela vintern som nattskydd och kan också ”boa” in dem inför vårens häckning.
2011-08-25
Carina och Rolf Nilsson i Göteborg behövde hantverkshjälp med lite snickerier i köket. Det som började så bra blev en dyrköpt erfarenhet som de delar med många, vars ärenden i ARN till slut hamnat på Svarta listan.
2011-08-24
Namnet till trots är det egentligen bara hasselnötter och macadamianöt- ter av samlingen här på uppslaget som botaniskt sett är nötter, övriga är framför allt fröer eller baljväxter. Det de har gemensamt är att de alla är hårda och ätbara kärnor.
2011-08-24
Butiker som vill öka trivseln eller skaffa sig en image kan anlita specialiserade musikleverantörer. Med hjälp av noga utvalda låtar i till exempel egen radiokanal ska musi- ken få kunderna att handla mer.
2011-08-24
Snart kan plånbokens saga vara all. Troligen har du i stället bankkorten samlade i mobilen och betalar genom att visa upp telefonen i kassan.
2011-08-24
Det kan löna sig att köpa batterier till hörapparaten på nätet – ibland kostar de bara hälften så mycket som i en affär. Men nätbutikerna är många, och prisskillnader- na är stora även här.
2011-08-24
Trots kampanjer för att få bort onödigt silver i konsumentprodukter fortsätter metallen att dyka upp i de mest skilda produkter. Nu ökar halten av silver i reningsverken, och risken finns att bakterier utvecklar resistens.
2011-08-24
Väljer man 60 grader för tvätten förväntar man sig att den ska tvättas i just 60 grader. Men i ett test som en Råd & rönläsare har gjort kom vattnet i trumman knappt upp till 45 grader. Helt enligt standarden, säger tillverkaren.
2011-08-24
Ingrediensförteckningen på matvaror är till för att vi ska kunna göra medvetna och kloka val när vi handlar. Men vad döljer sig bakom 1 procent räkor i fiskgratängen, hur många räkor är det egentligen?
 

Våra guider

 • Så sänker du mobilkostnaden

  Råd & Rön tipsar om sparknepen som sänker dina kostnader för mobilen.
 • Planera för bästa träningskortet

  Läs på innan du skriver under gymavtalet. Råd & Rön har studerat det finstilta.
 • Så solar du säkert

  Skydda dig från solens sköna men farliga strålar med rätt appar, krämer och kläder.
 • Res rätt med pass & visum

  Måste jag visa passet eller räcker det med nationellt ID-kort? Råd & Rön hjälper dig att passera gränsen lätt och rätt på resan.
1 av 3
 

Mögelgift i juicen

äppeljuicer

I vårt test av 12 äppeljuicer innehöll en juice mögelgiftshalter som överskrider gränsvärdena för små barn.

 

Advokathjälp när flyget är försenat
flygplats

EU:s lagar är tydliga, men flygbolagen vägrar ofta betala de hundratals euro du har rätt till.

 

Så utnyttjas kakaobönderna
kakaoodling

Kakaobönderna i Ghana sliter ut sig för minimal lön. Att äta en chokladkaka med deras egen kakao kan de bara drömma om.

 

Nya Råd & Rön i din surfplatta och datoromslag nr 8 - 2014