Hoppa till innehållet
Läs mer

Ångdusch kan bli en kalldusch

Ångduschen, senaste lyx i badrummet, ska ge en upplevelse utöver det vanliga. Har du otur kan det bli en allvarlig sådan, eftersom det är både si och så med säkerheten.

Publicerad

Ångduscharna, med sina lampor, kontrollpaneler med touch screen-funktion och glänsande metall, liknar snarare rymdskepp än duschkabiner. Och de kan mycket mer än att bara spruta vatten ur en slang. Några av funktionerna som erbjuds är takdusch (för känslan av tropiskt regn), ångaggregat, högtalare, radio och telefon. Allt för en duschupplevelse utöver det vanliga.

Eftersom de drar mindre varmvatten och inte kräver lika stor yta som till exempel ett bubbelbadkar börjar nu dessa duschar bli alltmer populära i svenska hem.

Men enligt ett test som Elsäkerhetsverket gjort har dessa produkter stora brister i säkerheten.
– Vi fick frågor från oroliga kunder som undrade om de ångduschar som de köpt verkligen var säkra, och därför inledde vi en granskning av dessa produkter, säger Martin Gustafsson på Elsäkerhetsverket.

Klarade inte provet
Ett första snabbtest av en ångdusch visade att den lämnade mycket att önska vad gäller säkerhet. Den modellen, Monsun SLP 9917 från Swetub, har försetts med försäljningsstopp.
– När det gäller den här typen av produkt kan säkerhetsbrister få allvarliga konsekvenser. Ångduschen är ju både kopplad till 230 V och är nära vatten och värme, det är mycket som kan gå snett, säger Martin Gustafsson.

Ångduschen i testet klarade inte isolationsprovet, som är ett test där produkten ska klara en strömstöt på 3 000 V mellan spänningsförande delar i apparaten och åtkomliga delar utanför.

Provet är till för att se om produkten klarar tillfälliga överslag på elnätet som kan uppstå när elnätet eller andra produkter råkar generera överspänning. Detta ska elektriska apparater klara av, och det är självklart särskilt viktigt för en ångdusch som står i ett vått utrymme.

Enligt Martin Gustafsson ökar risken för en olycka ju äldre ångduschen blir, eftersom fukt och smuts samlas, och till slut krävs bara en liten överspänning för att produkten ska bli strömförande. Ångduschen i det här fallet klarade alltså inte provet. Men Elsäkerhetsverket anmärkte även på fler säkerhetsdetaljer.

Fler säkerhetsfel
Anslutningssladden till duschen hade en vanlig stickpropp, som man i värsta fall skulle kunna koppla in själv, kanske till och med till en förlängningskabel till ett annat rum. Dessutom saknades en ordentlig jordning, och installationsmanualen som följde med duschen var minst sagt otydlig.

En och samma manual fanns för tre produkter som alla skulle installeras olika. En inte obetydlig anmärkning, eftersom en ångdusch som installeras felaktigt kan få väldigt allvarliga följder.

En ångdusch ska endast installeras av en behörig elektriker.
– Men kunder har hört av sig till oss då elektrikern vägrat installera den redan inköpta duschen eftersom han eller hon inte ansett den vara säker, säger Martin Gustafsson.

Hans råd till den som funderar på att köpa en ångdusch är att först och främst kontrollera att duschen har en ordentlig installationsanvisning. Han föreslår också att man tar kontakt med en behörig elektriker redan på inköpsstadiet, för att kontrollera att han eller hon kan installera duschen och att den är säker.

Om man redan har en ångdusch och är orolig för säkerheten tycker Martin Gustafsson att man ska anlita en behörig elektriker som får se över den samt även kolla att den är inkopplad via en jordfelsbrytare som fungerar.

Text: Annika Berge