Hoppa till innehållet
Läs mer

Ännu härligare utan packning

Vandringen har förändrats. Allt fler vill vandra utan bagage. Utomlands är det lätt att få packningen skickad mellan olika platser. Än så länge finns få arrangörer i Sverige.

Publicerad

Sommar i svenska fjällen. Du fyller din ryggsäck med stormkök och frys torkad mat, packar med tält och sovsäck och ger dig ut i det stora vilda.

Du kanske befinner dig i Abisko nationalparks storslagna natur med gröna fjällkullar, gråsvarta högfjäll och öppna hedar, eller i någon av trillingparkerna Sarek, Sjaunja och Padjelanta som tillsammans inte bara bildar Europas största nationalparksområde, utan också erbjuder fantastisk natur som för tankarna till Ronja Rövardotter och visar upp spår av varg och björn.

Du kanske vandrar längs Kungsleden mellan Saltoluokta och Kvikkjokk, i gränslandet mellan skog och fjäll eller över Jämtlands öppna fjällhedar. Eller kanske är du inte alls i fjällen utan i Ångermanland och vandrar längs Höga kusten, i Bohuslän och tar dig fram vid Kynnefjäll eller någonstans mellan Östafors och Bökestad på Skåneleden.

Intresset ökar

Vandringsmöjligheterna i Sverige är oändliga, och intresset för att ge sig ut i naturen, på vad som i resebranschen kallas en aktiv semester, ökar. Det ser Svenska Turistföreningen, STF, när man mäter beläggningen i sina fjällstationer och fjällstugor, där antalet gästnätter ökade med fem procent i fjol jämfört med året dessförinnan.

Och det märker turismforskningsinstitutet Etour vid Mittuniversitetet i Östersund, som studerat svenskarnas friluftsliv över en lång tid, och det märker också de svenska researrangörerna som säljer vandringsresor utomlands.

Så noterar Temaresor i år till exempel en 15-procentig ökning av sina cykel- och strövtågsresor till södra Europa jämfört med i fjol.

Men vandringen har förändrats. Långvandrarna som fyller sin ryggsäck med stormkök och frystorkad mat, packar tält och sovsäck blir allt mer sällsynta. I stället ser man fler barnfamiljer och människor som gör korta turer, såväl i fjällen som på landets övriga vandringsleder.

Den nya vandraren söker bekväma även tyr, han eller hon vill uppleva naturen och röra på sig, men samtidigt äta gott på kvällarna och sova i en skön säng på natten.

Dessutom vill den nya vandraren inte släpa på sin tunga packning.

Färre tältar

Enligt STF blir tältarna färre, i stället väljer allt fler att bo på STF:s fjällstationer varifrån de kan göra dagsturer.
– På så sätt slipper de bära sin packning från plats till plats. I stället kommer de tillbaka till fjällstationen och äter en trerätters meny på kvällen, säger Jenny Engström, presschef på STF.

Trenden är alltså tydlig: folk vill vandra utan packning. Men för den växande skara vandrare som har dessa krav på bekvämlighet, men som samtidigt inte vill komma tillbaka till samma ställe varje kväll utan i stället vandra från plats till plats utmed en led, finns i dag bara ett fåtal färdigpaketerade alternativ i Sverige.

En som fått upp ögonen för den bekväma vandraren är Stefan Krantz som driver resebyrån Vandra.

Han ser som sitt uppdrag att sprida kunskapen om den bekväma vandraren, vilket innebär att han ofta är ute och föreläser för lokala entreprenörer och organisatio ner om dagens och morgondagens van dringsturism.
– Detta är framtiden. Folk vill gå utan packning, och de vill köpa färdiga paket. Visst går det att sätta ihop sitt eget äventyr med boende och transport, men det kräver planering och planering har vi inte tid med i dag, säger han.

Femdagarstur

Stefan Krantz har i dag en vandring utan packning i sitt program, en femdagarstur längs Höga Kustenleden.

Intresset är stort, säger han, men tillägger att det är det svårt att sätta ihop ett sådant här paket i Sverige jämfört med i till exempel Storbritannien där han arrangerat vandringar sedan han drog i gång sin resebyrå för sex år sedan.
– Där finns betydligt fler möjligheter till boende. Vandringarna går mellan byar, där vandringsarrangören har slutit avtal med ett eller flera bed and breakfastställen. I Sverige har vi lederna, men vi saknar ofta boende i direkt anslutning, säger han.

– Men det går att genomföra, särskilt i södra Sverige där lederna går i civilisationen, bara hotell- och vandrarhemsägarna får upp ögonen för det här och börjar samarbeta sinsemellan och med transport bolag. Man måste anpassa vandringen efter folks behov, säger han och berättar om Skottlands största led, West Highland Way:
– Där jobbar två företag med att forsla packning mellan samhällena.

I bohuslänska Kynnefjälls orörda naturområden genomförs också en satsning på att vandra utan packning. Övernattningarna sker på enkla hotell där all mat är närproducerad. Bakom satsningen står företaget Skog och Kust som drivs av Kenny Svidén.
– Jag saknade den här möjligheten och gick och hoppades att någon skulle fixa det. Sedan tänkte jag: varför vänta på någon annan?

Gemensamma paket

Vad säger STF? Vore det inte enkelt för några av föreningens 320 vandrarhem att hänga på den nya trenden och marknadsföra gemensamma paket i stil med: "Gå Skåneleden och vi transporterar din packning mellan våra vandrarhem". (Bara på Österlen har STF vandrarhem i Haväng, Baskemölla, Simrishamn, Brantevik, Kivik, Hammenhög och Backåkra).

Och om de egna vandrarhemmen inte räcker till, vore det då inte enkelt att hitta andra samarbetspartners?
– Alla våra vandrarhem utom fyra ägs av franchisetagare så vi kan inte styra dem. Jag känner inte till några som gått samman i ett sådant här samarbete. Men jag kan ju ta tillfället i akt och uppmana dem att göra det, säger Jenny Engström.

Väglös vildmark

För många av oss är dock vandring intimt förknippat med de storslagna lederna i den norrländska vildmarken. Och här är det omöjligt att transportera packningen mellan fjällstugorna av den enkla anledningen att det saknas vägar.

Av miljöskäl kommer STF inte heller att börja med detta under vin tern, då man i praktiken skulle kunna forsla bagaget på snöskoter. Bullret stör djur livet.

Det finns heller inga planer på att börja med vandra utan packning-paket mellan fjällstationerna som ligger vid vägar.

Men Jenny Engström framhåller möjligheten att fixa det på egen hand.
– Det går att skicka sin packning som bussgods medan man själv vandrar, säger hon och tillägger:
– Det folk inte känner till är att det finns proviant att köpa i fjällstugorna, så det behövs inte så mycket packning i fjällen som många tror.

Text: Per Johnsson

Vandra utan packning – färdiga paket

  • Vandra.se. Vandringar längs Höga Kusten, Ångermanland. 
  • Skog och Kust. Vandringar i Kynnefjäll, Bohuslän, www.walkandwellness.com.
  • I fjällen är det dagsturer från ett och samma boende som gäller för den som vill vandra utan packning, till exempel från STF:s fjällstationer. Utanför STF:s regi satsar till exempel Funäsfjällen och Grövelsjön mycket på dagsturer med bekvämt hotellboende.

Gör det själv

  • Bestäm var du vill vandra. Tyvärr saknas en fullständig förteckning över Sveriges vandringsleder, men STF har listat en hel del på sin webbplats, www.svenskaturistforeningen.se. Ett annat alternativ är att söka efter vandringsleder i någon sökmotor på internet, till exempel www.google.se
  • Sök sedan efter vandrarhem eller hotell utmed eller i närheten av leden. STF:s vandrarhem är listade på webbplatsen. För vandrarhem som inte är anslutna till STF finns Sveriges Vandrarhem i Förening, SVIF, www.svif.se
  • Kontakta lokala bussbolag och kontrollera om det går att skicka bagaget som gods mellan vandrarhemmen eller hotellen. För dig med större budget så finns taxi. 
  • De lokala turistbyråerna kan svara på frågor om såväl boende som vandringsleder och transport. Föreningen Sverigeturism, FÖRST, har en fullständig förteckning över Sveriges 400 turistbyråer, www.sverigeturism.se