Hoppa till innehållet
Läs mer

Bilsäkert även för vovven

Nu ska även hunden färdas säkert i bilen. Enligt Jordbruksverkets nya föreskrifter ska åtgärder vidtas för att säkra hunden vid inbromsning.

Publicerad

Är det alltså lagbrott att ha hunden lös? Måste den ha bälte eller sitta i bur? Jordbruksverkets föreskrifter gäller som en lag. I detta fall är huvudregeln att skydda hunden vid inbromsning. Sitter den löst i baksätet kan den annars komma framfarande och skada både sig själv och andra.

– Säkrast är vanligtvis att använda transportbur avsedd för bil eller säkerhetsbälte för hund. Men är hunden lydig kan den också sitta på passagerarsätets golv, säger Christina Lindgren på Jordbruksverkets djurskyddsenhet.

Säkerhetsbälte för hund är den säkraste lösningen om bilen saknar kombiutrymme. Har du kombi skyddar säkerhetsgaller eller säkerhetsnät mellan baksäte och kombiutrymme från framflygande hund. Däremot skyddas inte hunden vid påkörning bakifrån.

Säkrast för både hund och människor är en bra bur. Men det finns burar som inte klarar en krock och i stället kan skada hunden allvarligt. För att få godkänt vid SP Sveriges Tekniska Forskningsinstituts test av hundburar, ska buren klara en kollision både fram och bak.

Den ska vara deformerbar, det vill säga ge vika vid en krock men inte skada hund eller människor, och den ska heller inte ha detaljer som kan skada hunden.

Text: Maria Backman