Hoppa till innehållet
Läs mer

Därför är svenska löparskor svindyra

Publicerad

Det är dyrt att köpa löparskor i Sverige. Handlar du dem utomlands, på resan eller över nätet kan du däremot hitta dem till halva priset. Varför är det så? Tillverkarna har inga självklara svar.

Det är snart vår i luften, och många blir sugna på att börja jogga. Men att köpa löparskor i Sverige är en dyr affär, särskilt om man jämför priserna med vad det kostar i andra länder. I de svenska butikerna betalar du till exempel 1 900 kronor för skon Asics Gel-Nimbus 12.

I en amerikansk sportaffär köper du samma sko för 125 dollar (cirka 760 kronor), och i en engelsk affär för 105 pund (cirka 1 050 kronor). Det är mer än halva priset billigare i USA, och i England ligger priserna inte långt efter. Hur förklarar branschen den här stora prisskillnaden?

Emma Stjernlöf, nordisk pr-chef på Adidas Group, säger att skillnaden i pris mellan länder beror på att företagen har olika kostnader beroende på i vilket land de verkar.

Det handlar bland annat om tullar, momssatser och förhållanden mellan olika valutakurser. Det slutliga priset på skorna på sportbutikens hyllor bestäms också av hur konkurrenssituationen ser ut på den svenska markanden och hur populärt varumärket är hos köparna.

Fri prissättning

När sportbutikerna bestämmer hur mycket löparskorna ska kosta utgår de från det pris leverantören rekommenderar. Emma Stjernlöf säger att Adidas, liksom andra varumärkesleverantörer, först jämför med den europeiska marknaden innan de ger sina prisrekommendationer till de svenska återförsäljarna. Men det är fri prissättning som gäller i Sverige. Butikerna är inte bundna till något avtal utan bestämmer själva priset på sina produkter.

Förutbestämd prisnivå

En sportbutikskedja som inte vill följa leverantörernas prisrekommendationer är XXL sport och vildmark. Det är en kedja med en uttalad strategi att alltid vara billigast på marknaden. Marcus Wibergh, vd på bolaget i Sverige, menar att de höga priserna på löparskor är något som branschen helt enkelt har beslutat om på förhand.

– Leverantörer och andra återförsäljare har bestämt sig för en viss prisbild – så här mycket ska en sko kosta i Sverige, säger han.

På XXL menar man att det går att sänka priserna på löparskor. Några av skomodellerna kan du också hitta hos dem för halva priset jämfört med i andra sportbutiker. Men det är långt ifrån alla skor som är så rabatterade många skor hos XXL ligger runt 200 till 300 kronor under det rekommenderade priset.

– De skor vi vet att vi säljer mycket av kan vi halvera priset på eftersom vi inte tycker att det är nödvändigt att tjäna lika mycket pengar på alla produkter. Leverantörerna är inte alltid nöjda, men det är vi som sätter priset i våra butiker, säger Marcus Wibergh.

Orimliga skillnader

Löplabbet är en butikskedja som specialiserat sig på löparprodukter och en hög servicenivå till sina kunder. De följer de priser som leverantörerna rekommenderar.

tabell

Så länge som de andra sportbutikerna håller samma prisnivå finns det ingen anledning för dem att sänka sina priser, menar Löplabbets vd Tom Kellheim. Han håller däremot med om att det är för stora skillnader på priserna vid en jämförelse med andra länder.

– Som det är nu är skillnaden inte försvarbar. Vi har påtalat för leverantörerna att det inte känns bra att sälja till de här priserna. Men vi är inte annorlunda än någon annan i den svenska branschen, säger han.

Tom Kellheim tycker inte att de höga priserna är den enskilde butiksägarens fel utan att det är ett problem som gäller för hela branschen. Men även om han anser att kunderna får betala för mycket för löparskorna är frågan om prissättning för honom som återförsäljare mer komplex.

– Vi måste ha en viss marginal när vi sätter priser för att kunna täcka våra kostnader. I Sverige har vi andra regler och lagar och ett annat skattetryck än i andra länder. Men jag förstår kunden. Det här är inga hållbara argument utifrån deras synvinkel, men det är så det ser ut, säger Tom Kellheim. 

Text: Malin Olsson

Så kan du påverka

Som konsument kan du alltid klaga i affären och påtala de stora prisskillnaderna. Eller ännu hellre mejla butikens huvudkontor och berätta vad du tycker. 

Tänk på tullen

Tänk på att fraktkostnader och andra avgifter kan tillkomma. Inom EU finns inga tullpåslag, men räkna däremot med tull och moms på varor utanför EU.

Här kan du handla

Exempel på engelska butiker: wiggle.co.uk, startfitness.co.uk, upandrunning.co.uk, sweatshop.co.uk.
Exempel på amerikanska butiker: champssports.com, superrunnersshop.com.