Hoppa till innehållet
Läs mer

Knivigt val i köket

Det finns knivar för alla ändamål, från rejäla allroundknivar till verkliga specialvarianter som till exempel snittar brödytan före gräddning. Men du behöver egentligen inte investera i fler än tre knivar för hemmaköket: en bra kockkniv, en brödkniv och en liten skal- och fruktkniv.

Publicerad

Med dessa kommer du långt. Den som har stort matlagningsintresse kan självklart utöka arsenalen med ytterligare några varianter. Vi visar ett urval av bra och användbara knivtyper.

    • Innan du slår till med köpet – tänk på att prova först hur kniven ligger i handen. Den ska kännas bekväm och stadig i handen och inte vara för tung. Det är också viktigt att handens knogar inte slår i skärbrädan när man arbetar med kniven.
    • Satsa gärna på en kvalitetskniv. Den håller förmodligen längre. Dels för att stålet är bättre, dels för att du säkert behandlar kniven med större omsorg. Tar du hand om dem på rätt sätt kan de räcka livet ut. Diska aldrig dina fina knivar i maskin. Förvara dem i knivblock eller på magnetlist, och absolut aldrig löst liggande i en låda eller i utrymmet mellan spis och köksbänk.

 

  • Alla knivar, billiga som dyra, behöver slipas emellanåt. För det mesta räcker det med att du slipar dina knivar hemma själv då och då på ett stavbryne av metall eller keramik, beroende på typ av kniv. Men förr eller senare bör åtminstone kvalitetsknivarna lämnas in för professionell slipning.
  • Till sist en liten etikettfråga: Förr sa man ofta att det var ofint att ge bort en kniv i present. I dag är det nog överspelat, och de allra flesta blir glada för omtanken att få ett riktigt bra redskap som gör köksjobbet till ett nöje.

 


Kockkniv

Mest användbar i köket och kan användas till allt från att skära kött till att hacka grönsaker. Vanligast är att bladet är något konvext så att man kan ”vagga” bladet mot skärbrädan. Bladet ska vara styvt så att det ger kraft för att stycka till exempel en kyckling eller knäcka ryggbenet på en fisk.




Kockkniv med hål

Vissa kockknivar har hål, räfflor eller olivslipning (se laxkniven) för att grönsaker som gurka och potatis lättare ska lossna från bladet.




Grönsakshack

Nästan rektangulär i formen och med helt trubbig spets. Det höga bladet gör att det blir lättare att snabbt hacka större volymer av frukt och grönt.




Brödkniv

En sågtandad kniv passar till allt sådant som inte bör skäras med för stort tryck, utan i stället sågas. Det självklara valet till bröd men också till sådant som paté eller smördegsinbakade rätter.


Skal- och fruktkniv

Liknar kockkniven men är mycket mindre. Verkligt allround i köket eftersom den även passar till finliret, till exempel att skala vitlök och ansa, klyfta och skära grönsaker och bär.


Filékniv

En lätt böjlig filékniv är oumbärlig för den som själv vill filea sin fisk, och då kanske i första hand plattfiskar. Det mjuka bladet gör att kniven enkelt följer fiskens former.


Laxkniv

En lång och lätt böjlig laxkniv är perfekt för den som vill skiva sin gravade eller rökta lax själv. Med denna går det att skära riktigt tunna och fina skivor på snedden. Den mjukt skålade så kallade olivslipningen gör att skivorna släpper bladet fint.


Ostkniv

En kniv för den som ofta äter ost, och gärna krämig sådan. Den tandade eggen gör det lätt att skiva osten, och hålen i bladet gör att osten inte klibbar fast så lätt.

Text ANNA FÖRSTER