Hoppa till innehållet
Läs mer

Mindre sopor med avfallskvarn

Senaste nytt i diskbänkssammanhang är avfallskvarnen. Nu dyker annonser för dessa kvarnar upp lite varstans, och många känner sig säkert lockade att köpa. Men det är faktiskt inte alla som får installera en. Avfallskvarnar är bara tillåtna i en handfull kommuner.

Publicerad

Med en avfallskvarn tar du lätt och smidigt hand om matrester. Kvarnen installeras under diskbänken och resterna leds dit genom hålet i diskhon, finfördelas och försvinner sedan vidare ut i avloppet. Slammet som bildas hamnar slutligen i reningsverket och blir till biogas och gödningsmedel.

Så långt låter avfallskvarnen som en bekväm miljöhjälte, men den kan innebära problem. Ledningsnät och reningsverk är inte byggda för att ta hand om slammet som bildas, och därför kan det bli stopp eller reningsproblem.

Det är än så länge bara en handfull kommuner i Sverige som tillåter avfallskvarnar.

Skriftligt tillstånd
För att undvika problem är det därför viktigt att kontakta kommunen innan en kvarn installeras. Begär gärna en skriftlig tillåtelse. Om kvarnen används utan tillstånd kan man nämligen tvingas ta bort den. Har slammet dessutom orsakat skada kan man bli ersättningsskyldig.

Har man väl fått tillstånd är monteringen ganska enkel, och den händige kan göra det själv på några timmar.

Det krävs en modern diskho med korgventil för att kunna installera en avfallskvarn, men om man har en gammal diskho kan den anpassas till kvarnen.

Kvarnarnas pris och kvalitet kan variera kraftigt. Enligt Pricerunner kostar de mellan 3 600 och 10 000 kronor.

Ingvar Bogdanoff på Avfallskvarn AB berättar att det är skillnad mellan de billiga och dyra.
– Man får vad man betalar för. De dyrare varianterna är oftast av högre kvalitet och klarar av hårda rester som ben. De låter dessutom mindre eftersom de är lågvarvade och maler effektivare.

Eftertraktad biogas
På många håll i landet satsas det på biogas, och efterfrågan har blivit stor. Ett sätt att bemöta efterfrågan är att utvinna biogas från slam i reningsverk. Det är inte det mest effektiva sättet att utvinna biogas, men det är enkelt eftersom transportnätet redan är tillgängligt.

Det är viktigt att kommunen har inventerat ledningsnät och reningsverk ordentligt innan avfallskvarnar tillåts. Skillnaderna mellan de olika kommunernas avloppssystem kan vara stora och därmed även förutsättningarna.

I värsta fall kan slammet redan i avloppet avge den tunga växthusgasen metan, och då är avfallskvarnen plötsligt en miljöbov.

Stockholm Vatten har ett system som klarar av avfallskvarnar och vill gärna se att invånarna i Huddinge och Stockholms kommun installerar dem i sina hushåll. För att uppmuntra invånarna till detta har avgiften för kvarnar tagits bort.

Nu hoppas Stockholm Vattens styrelseordförande Erik Wassén att avfallskvarnar ska slå igenom i huvudstaden.
– Vi vill gärna ha matresterna till reningsverket där vi enkelt kan ta hand om dem, och dessutom blir det mindre transporter och avfall. Vi har bra förutsättningar för avfallskvarnar, och alternativet skulle vara att köra iväg avfallet.

"Fungerar smidigt."

Lars Tersmeden har använt avfallskvarn i snart ett år, och han känner sig nöjd med den.
– Den är smidig att använda och det blir färre sopor att slänga. Den enda nackdelen är väl att det tar plats under diskbänken.

När han flyttade in i villan fanns det redan en kvarn, och när den började läcka köpte han en ny. Installationen tog knappt en halvtimme.

Han ville gärna fortsätta att använda sig av avfallskvarn och tyckte det var värt att lägga några tusen på en ny.
– Jag sparar egentligen inga pengar på den eftersom jag har fast sophämtningsavgift, men jag ville fortsätta med kvarn eftersom den är bekväm att använda.

Det är bara de hushåll som är kopplade till det kommunala avloppsnätet som måste anmäla till kommunen innan en avloppskvarn installeras.

Lars Tersmeden har eget avlopp, och därmed har han själv ansvar för det.
– Avloppet slamsugs varje år, och än så länge har slammet från avfallskvarnen inte inneburit några problem.

Text: Linda Nilsson

Tänk efter före!

  • Kontakta alltid din kommun innan du installerar en kvarn och begär ett skriftligt tillstånd för att vara på den säkra sidan. Kontakta dessutom din hyresvärd om du bor i lägenhet.
  • Bestäm vilka funktioner du vill att kvarnen ska ha. Storlek, ljudnivå och kapacitet kan skilja stort mellan de olika kvarnarna.
  • Om du har eget avlopp kan det behöva slamsugas oftare efter att kvarnen installerats. Undvik att skölja ner för mycket fett eftersom det kan orsaka stopp i det egna avloppet.