Hoppa till innehållet
Läs mer

Pippi på holkar

Publicerad

Fågelholkar kan med fördel sättas upp redan nu. Förutom att du fram på vårkanten slipper klättra på stegen i is och snömodd har många fåglar nytta av dem under hela vintern som nattskydd och kan också ”boa” in dem inför vårens häckning. Men planera inte för länge; före mars bör du helst ha fått upp holken om du ska få några hyresgäster.

Alla fåglar som häckar i olika håligheter i naturen kan bosätta sig i en holk. På grund av det moderna skogsbruket får många av dem allt svårare att hitta naturliga boplatser, och det är en av anledningarna till att många fåglar, som till exempel sparven, minskar i antal.

Fåglar behöver inga märkvärdigheter för att sättabo,men undvik att placera holken i söderläge utan skugga – fågelungar klarar mycket, men det kan bli onödigt varmt. Ett buskage i närheten som skydd vid den riskabla in- och utflygningen ärbra,mensetillattdetintefinnsgrenarinpå holken som grannens katt eller andra skadedjur kan klättra på.

radhusholk

Radhusholk

Många fåglar har revir och häckar inte nära en artfrände. Däremot brukar inte olika fågelarter konkurrera med varandra. Genom att sätta flera olika sorters holkar inom samma område kan du få flera arter att bygga bo. Men det finns fåglar som häckar i kolonier. Det här är en sparvholk där tre par kan ruva samtidigt. Förutom ingång på fronten finns det en på vardera gaveln.

 

 

svalbo

Svalbo

En svalas bo är som en skål och sitter ofta högt upp under taknocken. Den här är tänkt för en ladusvala. Boets placering kan variera mellan olika fågelarter, men för de flesta småfåglar spelar höjden faktiskt ingen roll.

 

 

Litet krypin

Litet krypin

En holk behöver inte se ut som en holk. Den kan ha alla olika slags former, storlekar och ingångar beroende på vilken fågel du vill ska flytta in. Rödhaken och koltrasten vill till exempel ha ett brett och stort inflygningshål. Det här är en holk för trädkryparen, som vill krypa i stället för att hoppa in i boet.

 

 

Kameraholk

Kameraholk

Nu kan du följa hela häckningssäsongen på din tv eller i datorn. Holken har en inmonterad kamera som kan filma dygnet om inifrån boet. Sitt på första parkett och utan att störa och titta när redet görs i ordning, äggen kläcks och när ungarna slutligen tar sina första vingslag ut ur boet.

 

 

Klassikern

Klassikern

Den klassiska träholken håller i alla väder. Trä är ett material som ger bra isolering och ventilation. Undvik holkar av masonit, papp eller spånskivor; de drar åt sig fukt och går lätt sönder. Välj också bort holkar av metall och plast; de kan både bli för varma och för kalla. Den här holken har en öppning med täckplåt. Den ska skydda så att hackspetten inte kan hacka ett större hål för att överta boet och hindrar också ekorren från att gnaga sig in.

 

 

Björkstubbe

Björkstubbe

En enkel trädstam går lika bra som något, men storleken på ingångshålet har däremot stor betydelse för vilken fågelart som flyttar in. Om hålet är 30 millimeter i diameter behöver de mindre fåglarna, som till exempel blåmes, inte konkurrera med större fågelarter. Hålet bör vara en bit ovanför botten för att hindra katters nyfikna tassar.

 

 

Säsongsholk

Säsongsholk

När säsongen är över och ungarna har flugit ur boet är det dags att städa. Ohyra, och även rötägg och döda fågelungar, kan finnas kvar i det övergivna boet. En städad holk är bra husrum för fåglar som söker skydd under kalla vinternätter. Den här funkisholken bjuder inte bara på nattlogi utan kan också erbjuda mat när häckningssäsongen är över. Med ett enkelt handgrepp görs den om till en fröautomat.

Text: Malin Olsson