2012-05-14

Res med riktigt visum

Vi reser alltmer utomlands till exotiska resmål och länder som ofta ställer krav på visum. Det gäller att vara påläst eftersom det är du själv som är skyldig att se till att du har giltigt visum.

Förra året gjordes 14,5 miljoner utlandsresor från Sverige, enligt resekonsultbolaget Resurs. För charterresor är det i regel resebyrån som ordnar visum. Du kan behöva skicka in en kopia på första uppslaget i ditt pass, men något mer behöver du inte göra, visum ingår i resans pris.

Men du ansvarar själv för att se till att resebyrån faktiskt ordnar visum. Kommer du fram till din destination och visumet inte är ordnat kan du bli stoppad vid gränsen eller på flygplatsen. I bästa fall kan du få ett visum ordnat direkt, i sämsta fall skickas du hem igen. EU-länderna har pass- och visumfrihet inom unionen för alla medborgare.

Däremot behöver resenärer från många länder i Afrika, Asien och Sydamerika visum för att resa in i EU. Men reser du till ett annat EU-land är det ändå bra att ta med passet, eftersom det är en internationellt godkänd legitimation.

Varierande priser

Priserna för att få visum varierar. Om du reser reguljärt, ofta sker ju långresor med flyg, finns det i regel möjlighet att köpa visum på flygplatsen. Flyger du till exempel till Egypten kostar det cirka 120 kronor att få ett visum via egyptiska ambassaden i Stockholm och cirka 100 kronor om du köper det på flygplatsen när du kommer fram.

Till Indien kostar det cirka 670 kronor via indiska ambassaden. Till ett av svenskarnas populäraste resmål, Thailand, behöver du inget visum om du stannar max 30 dagar. Vill du stanna längre behöver du ett visum som kostar 260 kronor. Att köpa vid ankomsten till landet kan verka smidigt, men på många flygplatser kan du hamna i långa köer vid visumkassorna.

Ska du resa vidare direkt och har ont om tid riskerar du att missa din anslutning. Visumansökan kan du skriva ut från webbplatsen hos respektive lands ambassad. Om du inte kan komma till ambassaden i Stockholm personligen måste du skicka in ansökan och ditt pass med ett frankerat och rekommenderat kuvert för återsändandet samt ett extra passfoto.

Köper du visum på plats behöver du bara visa upp ditt pass och fylla i ansökan. Ibland krävs också att man bifogar ett eller två passfoton.

Tänk på giltighetstiden

Tänk på att turistvisum i regel gäller 90 dagar och att ditt pass måste vara giltigt i sex månader efter inresedatum. Att skaffa visum i god tid är alltid bra, men inte i så god tid att det hinner gå ut medan du är på resa. Det finns också olika ”visaagenter”, både i Sverige och i andra länder, som erbjuder sig att snabbt ordna visum till dig.

Det kan vara lockande att nappa på deras erbjudanden, men det blir alltid dyrare än att gå den vanliga vägen via ambassaderna. Via thailändska ambassaden kostar ett förlängt turistvisum 260 kronor, köper du ett via allavisum.se, som har kontor i Stockholm, kostar det 760 kronor.

Går ditt visum ut medan du är i Thailand finns det agenter som ordnar ”visa-runs”, korta resor över gränsen till Laos eller något annat grannland där du kan ansöka om nytt visum. En bussresa in i Laos, övernattning på hotell, nytt visum och returresa till Thailand kan kosta runt 1 500 kronor.

Text: Ingrid Jacobsson

Kommentarer

Inga kommentarer

Kommentera

Kommentera gärna våra artiklar, men tänk på att Råd & Rön inte har möjlighet att ge personlig rådgivning. Vänligen vänd dig till din kommunala konsumentrådgivare.

Namn
E-post
Rubrik
Kontrollfråga för att stoppa spam:
vad blir 2+1? (Skriv svaret med bokstäver.)
Kommentar
Jag godkänner Råd & Röns regler för kommentarer
  Skicka
 

Våra guider

 • Trimma datorn

  Känns din dator väldigt seg trots att den bara har ett par år på nacken? Vi tipsar om knepen som ger datorn spänsten åter.
 • Så bestrider du fakturan

  Hur gör du om du lurats in i ett abonnemang på nätet? Råd & Rön visar dig hur du slipper betala för strumpor, kosttillskott och annat du inte vill ha.
 • Få koll på ekonomin

  Att ta tag i sin ekonomi känns ofta som ett stort och jobbigt projekt. Vi guidar dig genom de steg du bör ta och vilka verktyg som finns att hjälpa dig på vägen.
 • Fixa fräsch luft inne

  Vår inomhusluft innehåller mängder av föroreningar. Här är 7 enkla tips som gör luften lättare att andas.
1 av 3
 

 

Människa vs. maskin

- vem diskar bäst?

handdiskare

Vi lät tre personer diska exakt likadan disk som diskmaskinerna i vårt test.

 

Därför är fryst ibland bättre än färskt

ärter

 

6 frågor & svar om
reseförsäkringar
skylt

 

Leasa - fördelar och nackdelar

leasa bil

Leasa bilen istället för att köpa? Har du rätt körprofil kan du få både trygghet och låg månadskostnad.

 

Så maxar du odlingen i pallkragen

pallkrage