Hoppa till innehållet
Läs mer

Så får du rätt om du skadas på gymmet

Tunga hantlar och komplicerade maskiner. Muskler som pressas och pulsar som maxas. Det är inte konstigt att olyckan ibland är framme på gymmet. Men vem bär egentligen ansvaret om du blir skadad?

Publicerad

Det var i december förra året som Kickan Eriksson råkade ut för en otäck olycka på Friskis & Svettis i Stockholm. Olyckan skedde halvvägs igenom ett spinningpass.

– Det sista jag minns är att mina käkar slås ihop och att mitt huvud kastas bakåt. Sekunden efter vaknar jag upp bakom cykeln, säger hon.

Kickan Eriksson hade då slagit huvudet i avsatsen bakom cykeln, och en av deltagarna på passet, en sjuksköterska, sa åt henne att ligga stilla och inte försöka resa sig. Ledaren för passet fortsatte köra som vanligt, trots att en av deltagarna nu låg halvt avsvimmad. Medan Kickan Eriksson låg kvar på golvet hörde hon hur några av dem som kommit till hennes undsättning diskuterade hennes cykel.

– De pratade om att sadeln såg konstig ut, att den såg ut att sitta löst, som om den var sönder, säger hon. Till slut kommer någon från receptionen in, och efter att man ringt en läkare bestämdes det att Kickan Eriksson skulle åka till sjukhus för observation och röntgen. Dessa visade dock inga skador, och hon fick åka hem men hade huvudvärk i en månad efter olyckan.

Hanteringsfel

På Friskis & Svettis menar man att olyckan berodde på att Kickan Eriksson ställt in cykeln fel.

– Om det var fel på cykeln så skulle det synas, men det fanns inga skador på cykeln, säger Susanne Curman, som är platschef på Friskis & Svettis på Sveavägen i Stockholm, där olyckan skedde. Men Kickan Eriksson köper inte den förklaringen.

– Hur kan de veta att det inte var fel på cykeln, de kollade ju den inte ens? Nästa grupp hann komma in i salen medan jag väntade på ambulansen, och jag såg inte att någon gick och kollade däremellan.

Skadestånd vid vårdslöshet

Enligt Susanne Curman kollades träningscykeln innan nästa pass började. Hon säger också att cyklarna gås igenom varje vecka. Dock håller hon med om att Friskis & Svettis vid det här tillfället brustit i de rutiner de annars har vid olyckor.

– Normalt sett ska vi fylla i en skadeanmälan, så att jag som platschef informeras om vad som hänt och så att någon från personalen kan ringa upp och kolla hur det har gått med den skadade. Men vid det här tillfället har vi misslyckats med det, säger Susanne Curman. Enligt konsumentvägledare Maria Wiezell kan den som blir skadad på gymmet ha rätt att få ersättning för de utgifter som han eller hon haft på grund av skadan, om skadan beror på någon brist i utrustningen eller de instruktioner som finns i anslutning till apparaterna. Om det visar sig att olyckan skett på grund av vårdslöshet från gymmets sida har man även rätt till skadestånd enligt skadeståndslagen.

– Då har man enligt skadeståndslagen även rätt till ersättning för sveda och värk, och man kan även få ersättning för eventuella ärr och medicinsk eller ekonomisk invaliditet, säger Maria Wiezell.

Kickan Eriksson kommer att få ersättning för de utlägg hon haft genom Friskis & Svettis försäkringsbolag.

– Visst skulle jag vilja ha ersättning för sveda och värk och sjukskrivning, men jag skulle aldrig orka processa. Jag vill ha en ursäkt och veta att de har lärt sig något. Att de tar reda på vem personen är som bärs ut från deras lokaler, säger hon.

Skadad på gymmet? Här kan du få hjälp:

Gymmets eget avtal. Vad står det i gymmets avtal om vad som händer vid olyckor?
Konsumenttjänstlagen. Finns det inget avtal tillämpas konsumenttjänstlagen. Enligt lagen kan du få ersättning för faktiska kostnader, det vill säga saker du har haft utlägg för, som läkarkostnader och förlorad inkomst.
Skadestånd. Om olyckan har orsakats av vårdslöshet från gymmets sida kan du få pengar enligt skadeståndslagen. Du kan få pengar för sveda och värk samt för eventuella ärr. Då måste du kunna visa att olyckan skedde på grund av vårdslöshet.
Eget försäkringsbolag. Du kan också få pengar från ditt eget försäkringsbolag. Men då är det viktigt att du har varit hos läkaren och fått skadan dokumenterad. Anmäl också skadan direkt till ditt försäkringsbolag.

TEXT ANNIKA BERGE