Hoppa till innehållet
Läs mer

Träna utan skump

Sportbehån ska sitta hårt åt och ändå kännas bekväm. Att hitta rätt modell och storlek kan vara en hel vetenskap. Ta god tid på dig, prova, prova… Och var inte rädd för att be om hjälp i butiken!

Publicerad

Att ha glömt sportbehån till träningen kan kännas som en smärre katastrof. Att skumpa runt i vanliga behån är ingen höjdare; det både gör ont och är gräsligt svettigt. Ändå är sportbehån, rent historiskt sett, en relativt ny företeelse.

Det var under 70-talets joggingvåg som en stadigare variant till mjukisbehån lanserades. I dag finns hur många modeller som helst att välja bland, allt ifrån enkla sporttoppar till rejäla kupor med stadiga axelband och kraftig resår under bysten.

– Jag rekommenderar alla kvinnor att ha sportbehå, även de som inte har så stora bröst, säger Carina Sjöberg, erfaren gympaledare på Friskis&Svettis i Stockholm.

– När man tränar utsätter man kroppen för en rad olika krafter; brösten dras nedåt och behöver stöd. Det ska kännas behagligt. Särskilt den som har stor byst behöver stöd under brösten och runt bröstkorgen. Allt ska inte hänga på axelbanden.

Till skillnad från en vanlig behå lyfter sportbehån inte fram brösten utan håller snarare tillbaka dem. I gymmet ska du kunna luta dig mot en maskin utan att brösten är alltför mycket i vägen. Och går du på gympa är det skönt att kunna ligga på både rygg och mage på golvet utan att hyskor och hakar skär in.

Det är därför det inte finns några sportbehåar med byglar (med några enstaka undantag); byglarna skär in för mycket när du rör dig. Det är också därför det är så viktigt med kraftig resår i stället som stöd om du har tung byst.

Trä över huvudet

De flesta sportbehåar är sydda så att du trär dem över huvudet. Praktiskt när de väl sitter på plats, men de kan vara krångliga att få på sig, särskilt om det är en kraftig superbehå för sport.

Om du inte är så smidig kan en sportbehå som knäpps där bak som en vanlig behå vara ett alternativ. Men då gäller det alltså att knäppningen inte sticker ut eller har vassa kanter och skaver.

Sportbehån ska vara i ett funktionsmaterial i syntet som leder bort fukten, så att du inte blir alldeles genomblöt av svett. Den ska vara lätt att tvätta och kunna torka fort. Och den ska tåla att tvättas om och om igen utan att elasticiteten försvinner. Bomull kan först kännas fräscht men leder inte alls bort fukten på samma sätt.

– Sportbehån har, precis som joggingskorna, begränsad livslängd. Tyget känns efter ett tag både uttänjt och urtvättat, och då tycker jag man ska unna sig att byta, säger Carina Sjöberg.

Max stöd för aerobics

Anna Widh, butikschef på Twilfit i Stockholm, säljer både vanliga behåar och sportbehåar.

– Vilket stöd du behöver beror mycket på vilken sport du ägnar dig åt. Om du springer eller går på aerobics, då behöver du maximalt stöd. Ridning och fotboll är andra krävande sporter. Till yoga, golfen eller hundpromenaden kan du ha en mjukare behå, säger hon.

Rätt storlek ska det vara, jätteviktigt men också jättesvårt, menar Anna Widh.

– När en behå sitter tajt och rätt i ryggen sitter kupan, om den är i rätt storlek och modell, perfekt. Om man däremot har hittat rätt storlek på kupan, men ryggen är för stor, får man oftast inte den perfekta passformen.

Brottarrygg är vanligt, ger skönt stöd och du slipper axelband som glider ner. Det finns också brottarrygg med hel ryggdel och axelband som går i kors – bra om du har lite sluttande axlar. Reglerbara axelband kan vara skönt för den som vill ha en sportbehå som mer liknar en traditionell behå.

Hoppa och skutta
Prova flera storlekar och modeller och jämför. Hoppa och skutta i provrummet, känn efter ordentligt. Och tveka inte att be om hjälp i butiken. Om du känner dig osäker, fråga om du kan få öppet köp. Det innebär inte att du får använda behån, men du kan ta hem den och prova i lugn och ro.

Vilken är då bästa modellen?
– Bästa modellen är den som känns skönast, det är väldigt personligt, säger Anna Widh spontant.

Brösten ska hållas på plats. När du hoppar, då vill brösten också hoppa upp och ner. Därför ska tyget i behån kännas stumt när du drar i det vertikalt, inte elastiskt. Det ska vara tajt runt brösten, ingen djup skärning så att det känns som om brösten skulle ramla ut. Det är särskilt viktigt om du har större bröst.

Ju mindre bröst desto mindre påfrestningar för muskulaturen under träningen.
– Om du har AA-kupa (minsta storleken) behöver du ingen sportbehå. Men redan om du har A-kupa kan du få problem längre fram om du inte använder sportbehå.

Däremot ska du inte ha sportbehå hela tiden till vardags som en del börjat med för att det är praktiskt. Det plattar till brösten och är inte heller bra, menar Anna Widh.

Intensitet

I Stadiums stora butik på Hamngatan i Stockholm hänger sportbehåar i långa rader. De är indelade i Low, Medium och High beroende på vilken intensitet du har i träningen. Här finns också anslag med måttabell och vilka krav man ska ställa på sportbehån.

– Vi vill underlätta för kunderna att välja själva. Men självklart ska man också be om hjälp. Prova är A och O, säger Petra Landestål, säljare på avdelningen training.

Hon håller med Anna Widh om att det kan vara svårt att på egen hand avgöra vilken storlek som är bäst.
– De äldre kunderna väljer lätt en för stor behå, de yngre för liten.

De flesta kvinnor vet sin vanliga behåstorlek med mått för rygg och kupa. Men när det gäller sportbehå ska den som regel vara något tajtare än den storleken. Problemet är att många sportbehåar, de som man drar över huvudet, bara säljs i small, medium, large. Då gäller det att prova.

Petra Landestål säljer allt från enkla sporttoppar till sportbehåar med rejäl förstärkning i tyget över och under bysten. Trenden går mot mer uppbyggda sportbehåar, och det har också kommit tillbaka sådana som knäpps i ryggen.

– Den släta sportbehån har fördelen att inget skaver. Det är mest unga som frågar efter den. De äldre kunderna har ofta större byst och vill ha de mer uppbyggda modellerna.

Men det finns också en hel del unga tjejer som kommer hit som har stora bröst samtidigt som de är smala runt kroppen. Då kan det vara knepigt att hitta rätt storlek.

Fakta och myter kring bröst

Vad är fakta och vad är myter kring bröst? Det är först på senare år som forskning kring bröst och hur de uppför sig under träning kommit i gång på allvar. Doktor Joanna Scurr vid universitetet i Portsmouth i Storbritannien har gjort flera studier.

Sportbehåar är formgivna för att brösten inte ska röra sig så mycket upp och ner, men Joanna Scurr har visat att brösten även rör sig i sidled när en kvinna tränar och in och ut så mycket som 20 centimeter. Brösten rör sig också, tvärt emot vad man skulle tro, lika mycket när kvinnan joggar sakta som när hon springer snabbt.

Uppskattningsvis mer än hälften av alla kvinnor får ont i brösten om de tränar med en vanlig behå (eller utan). Besvären är i sig inte kopplade till hur stora bröst hon har, utan de kan drabba kvinnor med såväl A- som F-kupa. Med sportbehå försvinner problemen för 80 procent av kvinnorna, visar de brittiska studierna. Även i Australien forskar man kring sportbehåar.

I en nyligen publicerad studie från universitetet i Wollongong i New South Wales fick 20 kvinnor springa på löpband med olika behåar. Bäst komfort gav den sportbehå som både lyfte och tryckte ihop brösten.

Så här mäter du

Ta fram måttbandet innan du går till butiken och mät vilken storlek på behån du ska ha. Bäst blir måtten om du är avklädd och har en slät behå som inte klämmer ihop brösten. Mät omfånget över bysten.

Mät sedan omfånget under bysten. Skillnaden i centimeter mellan måttet under bysten och över bystens högsta punkt bestämmer kupans storlek från A till F, som är den största storleken.

TEXT: CRISTINA FARM