Hoppa till innehållet
Läs mer

Utan tillsatser - kan vi lita på det?

Nu kommer maten märkt med "utan tillsatser" och "utan E-nummer". Korv, skinka, pålägg och grönsaksblandningar finns redan i butikerna. Men kan vi vara säkra på att till satserna är borta? Eller har de bara bytt namn?

Publicerad

I somras dök de upp i kyldiskarna, korvarna från Göteborgsföretaget Familjen Olssons Kött & Charkuterier AB med texten "utan tillsatser, inga E-nr". Detta trots att de innehöll exempelvis "acerolabärskoncentrat". Och i tillsatsdebattens spår får vi nog räkna med att se många marknadsföringsknep av det här slaget.

Men vad som räknas som tillsatser är inte alltid lätt att avgöra, och producenterna är många gånger helt okunniga om hur märkningen ska ske.

Vi kände oss förvirrade av begreppen i den nya märkningen och korvarna hamnade så småningom på Göteborgs miljöförvaltnings bord, eftersom kommunerna är tillsynsmyndigheter i sådana här fall:
– Detta var vårt första ärende med ett livsmedel som marknadsfördes som tillsatsfritt, säger Annika Sundström, enhetschef på miljöförvaltningen i Göteborg. Det är en intressant fråga – och komplicerad.

– Jag tror inte att tillverkarna alltid har kunskap om definitionen av begreppet "tillsatser" enligt livsmedelslagstiftningen, säger Annika Sundström.

Stadsveterinär Rozan Majeed Ahmed besökte Familjen Olssons Kött & Charkuterier och diskuterade ingrediensförteckningen med dem. Företaget ansåg förstås att de handlat korrekt, men miljöförvaltningen var av en annan mening:
– Man kan inte påstå att korven är "utan tillsatser", säger Rozan Majeed Ahmed.

Acerolabärskoncentratet är en naturlig C-vitaminkälla som enligt Familjen Olsson används i stället för askorbinsyra. Men det måste räknas som tillsats enligt märkningsbestämmelserna.
– Dessutom är falukorv ett så kallat "särartskyddat livsmedel" – en regional specialitet som godkänts av EU och bara får innehålla vissa ingredienser. Jästextrakt och druvsocker, som fanns i Olssons korv, är inte tillåtet i falukorv.

Ändrade märkningen

Göteborgs miljöförvaltning krävde att företaget skulle ändra märkningen. Och i augusti bytte charkföretaget ut etiketten. Nu står det "fri från E-nr" i stället.

Uno Olsson, vd och kvalitetsansvarig på Familjen Olsson säger att det berodde på att de första etiketterna tagit slut. Men han säger också att de kanske var för ivriga i lanseringen av de nya korvarna:
– Om vi haft en nyans fel i vår beskrivning så ska vi ändra den. I fortsättningen ska det stå: "utan E-nr och fri från alla kemiska tillsatser".

Uno Olsson betonar att man nu vill komma bort från de kemiskt framställda tillsatserna som använts i flera år:
– Vi ville ju inte vara annorlunda än andra företag, säger han.

Men nu har företaget tänkt om, som en följd av debatten och konsumenttrycket.

Rensar bort tillsatser
– Vi kommer att producera det konsumenterna vill köpa. Om de köper våra renare produkter kommer vi förstås att öka sortimentet. Det är en målsättning för oss att bara producera E-nummerfria produkter, men det är handelns och konsumenternas val som avgör vad vi satsar på.

Det är många charkföretag som nu ändrar recepten på sina produkter.
– Vi uppmuntrar våra medlemsföretag att se över tillsatserna, säger Åke Rutegård på branschorganisationen Kött och Charkföretagen. De ska kunna motivera ämnena som fortfarande finns kvar, och alla bör ha en tydlig tillsatspolicy.

Åke Rutegård medger att användningen av tillsatser i viss mån har gått på ren slentrian. Alla har använt dem.

Men efter den intensiva debatten, om framförallt E-nummer, har många företag lyssnat på konsumenternas krav och rensat i tillsatslistan.
– Fast jag tror inte att vi kan få bort till satserna helt och hållet, säger Åke Rutegård. En del är nödvändiga, som till exempel olika konserveringsmedel för att följa dagens krav på hållbarhet och produktsäkerhet.

Allt ska anges

Enligt livsmedelslagstiftningen ska alla ingredienser anges, men man ska inte rada upp det som inte är tillsatt. Och en tillsats funktion ska också anges – till exempel antioxidationsmedel eller färgämne.

Men skulle det inte kunna gå att byta ut kemiskt framställd askorbinsyra mot naturligt acerolabärskoncentrat och säga att korven är tillsatsfri? Nja, det är mer komplicerat än så.

Det beror på vilken funktion koncentratet har i korven. Det finns en omfattande EU-gemensam lagstiftning om hur livsmedel ska märkas.

I Sverige kontrollerar Livsmedelsverket, tillsammans med kommuner och länsstyrelser, att märkningsreglerna följs.
– Generellt kan man säga att om något inte ingår i ett sammansatt livsmedel ska det bara anges i vissa speciella fall. Det regleras i "fri från"-lagstiftningen där man anger om något är fritt från till exempel laktos eller gluten, säger statsinspektör Anna Göransdotter Nilsson på Livsmedelsverket.

– Och så har vi reglerna om närings och hälsopåståenden där man till exempel kan skriva att det inte finns socker eller fett i en produkt. Men utöver det ska man i princip inte ange vad som inte är tillsatt.

Det kan finnas undantag. Anna Göransdotter Nilsson ger ett aktuellt exempel med en skinka där man tagit bort natriumglutamatet. Då marknadsfördes skinkan som "utan tillsatser – med nytt recept". Detta godkändes, men bara under en övergångsperiod.

Vad är tillsatser?

Tillsatser är ämnen som tillsätts i livsmedel, för att till exempel:
  • öka hållbarheten (konserveringsmedel och antioxidationsmedel)
  • påverka konsistensen (emulgeringsmedel, stabiliseringsmedel, förtjockningsmedel, klumpförebyggande medel)
  • påverka smaken eller ge färg (färgämnen, smakförstärkare, sötningsmedel).

De flesta tillsatser har E-nummer som är gemensamma för alla EU-länder. "E" innebär att EU har godkänt tillsatsen.

För ett litet antal tillsatser finns inga gemensamma regler inom EU. Ämnena står därför i ingrediensförteckningen utan E-nummer och bara med sitt vedertagna namn. Exempel på dessa tillsatser är enzymer som laktas, löpe och pektinas.

Snabbkoll i butiken

En kul nyhet är den kompletta E-nummerlista som du kan köpa som program och ladda ner i din Iphone.

När du står i butiken och funderar över olika tillsatser i maten kan du snabbt ta reda på vad de står för. Du kan också sms:a E-numret till 71422 och via ICA få uppgifterna om tillsatsen skickade till din mobil.

Text och foto: Ingrid Jacobsson