Hoppa till innehållet
Läs mer

Vänta med hål för de små

I dag kan i stort sett vem som helst öppna salong och börja göra hål i öronen på kunder. Den vanligaste metoden har ifrågasatts, och ingreppet är inte helt riskfritt.

Publicerad

Tidigare i höstas orsakade ”Hollywoodfrun” Isabel Adrian rabalder när hon lät göra hål i öronen på sin ettåriga dotter. Debatten blev stor på nätet om det verkligen var okej att göra så mot ett så litet barn.

Men vilken nedre åldersgräns finns egentligen för att göra hål i öronen? Är det helt riskfritt och finns det någon sorts certifiering för dem som gör jobbet? Det frågade sig Råd & Rönläsaren Annika Frohm när hennes döttrar, som är sju och nio år gamla, bad om att få göra hål i öronen. Hon var först förvånad över att de ville göra det så tidigt.

– På min tid var det aktuellt när man gick på högstadiet, men i dag gör barnen det redan på lågstadiet, säger hon.

I äldsta dotterns klass har de flesta hål i öronen redan, och Annika Frohm har bestämt att hon ska få ta hål i öronen, medan den yngre dottern får vänta några år.

Inte riskfritt

Även om det inte är vanligt med komplikationer efter håltagning i öronen är det inte helt riskfritt.

– Varje hål som görs i kroppen kan orsaka en infektion, och det är något man ska undvika om det inte är nödvändigt, säger Mitra Liaghat, distriktssköterska på Blackebergs vårdcentral.

Hon tycker inte att man ska göra hål i öronen på mycket små barn.

– Jag tycker personligen inte att man ska låta göra det före 12 års ålder. Med små barn finns det risk att de fastnar med örhängena när de leker och därmed kan få ett stort sår, säger Mitra Liaghat.

Om man ändå vill göra hål är hennes råd att vända sig till någon som är erfaren och professionell.

I Sverige finns varken certifiering eller åldersgräns för att göra hål i öronen. Vanligast är att hål tas med en håltagningspistol, hos en frisör, guldsmed eller skönhetssalong. Tillverkaren av pistolen delar ut ett diplom till dem som har genomgått en heldagskurs i håltagning, och detta gör dem till ”diplomerad håltagare”, men större krav på utbildning än så finns det inte.

Blod kan smitta

Professionella piercare är kritiska till håltagningspistolen.

– Med en pistol skjuts vävnaden sönder, och då kan det komma blod ut i luften, som kan landa på andra saker och människor. Även om själva kassetten, den del som skjuts in i örsnibben, är steril så steriliseras inte själva avfyrningsenheten, säger Chai Maibert, på piercingstudion Calm Bodymodification i Stockholm.

Han är medlem i organisationen ASAP, Association of Safe Piercing Sweden. Som medlem där förbinder man sig att arbeta på ett visst sätt, till exempel att alltid använda sterila produkter och att inte använda håltagningspistoler. I stället för pistol använder piercare en vass, ihålig nål, som ska underlätta läkningen och ge snyggare hål.

Men enligt Socialstyrelsen är det inte någon risk att göra hål i öronen med håltagningspistol.

– Smittskyddsläkare har gjort bedömningen att risken för att blod skulle smitta vid håltagning är minimal, säger Irene Andersson, som är utredare på Socialstyrelsen.

Hon förklarar även att anledningen till att det inte finns någon åldersgräns i Sverige är att man befarar att då skulle barn och ungdomar ta hål i öronen hemma i stället.

– Och då är risken för infektioner större, säger hon.