Hoppa till innehållet
Läs mer

Visst går det att laga!

Vad gör man när man dammsugaren, datorn eller något annat där hemma plötsligt går sönder och vägrar fungera? Köpa nytt är förstås den vanligaste utvägen – men inte alltid billigast och miljösmartast.

Publicerad

Helt naturligt går saker och ting sönder där hemma lite då och då. Men att ständigt köpa nytt när det gamla är uttjänt…?

Ur miljövinkel är det förstås ett enormt slöseri med våra naturresurser.
– En strategi för att minska den resursförbrukning som konsumtionen av nya varor innebär är ju att i stället köpa något som någon annan redan har köpt en gång tidigare, säger Eva Eiderström, avdelningschef på Naturskyddsföreningen.

– Att köpa begagnat är en trend som tycks sprida sig som en löpeld, fortsätter Eva Eiderström. Det är ju jättepopulärt att fynda second hand i dag. Och bättre för miljön. Men jag är mer tveksam till att köpa eller laga gammal hemelektronik och gamla vitvaror, eftersom det finns en brytpunkt där sådana produkter blir så mycket mer ineffektiva och mer energislukande än nya.

Nytt kan bli billigare
Bortsett från möjligheten att handla begagnat kan köp av nya varor många gånger ändå vara det billigaste alternativet eftersom flertalet av dem i regel produceras i låglöneländer.

Om de sedan går sönder och vi vill få dem reparerade är vi hänvisade till vår egen högkostnadsmarknad, och då blir det återigen oftast billigare att köpa nytt.

Men visst finns det också saker som man kan reparera i stället för att konsumera. Och det gagnar alltså inte bara miljön, utan även den egna plånboken.

Men när är det egentligen värt att laga – och när kan man lika gärna köpa nytt? Reparatörerna, som faktiskt fortfarande finns kvar, borde ju veta.

Råd & Rön ringde sju olika branschproffs runt om i landet och frågade.

Möbler: "Låt proffset klä om finsoffan"

Ylva Johansson, Ylva Tapetserare, Piteå

Vilken är den vanligaste orsaken till att man vänder sig till dig?
– Att tyget eller skinnet på en möbel har blivit utslitet eller för smutsigt.

Men är det värt att laga möbeln, då?
– Det beror helt på vilken kvalitet och pris den hade från början. Om jag skulle klä om en soffa från Ikea eller Jysk blir ju den kostnaden dyrare än vad soffan skulle kosta i inköp. Men om det är en dyr kvalitetssoffa kan det bli billigare att klä om den om man jämför inköpskostnaden för en ny soffa.

Vilken typ av reparationsarbete utför du vanligen?
– Oftast handlar det om omklädsel av stolsitsar och sofflock.

Vad kostar det?
– Det varierar. Men för en enkel stolsits med träskiva och skumplast som jag sätter ett nytt tyg på brukar jag ta en arbetskostnad på 250 kronor.

Vad tar du för att klä om en soffa?
– Det går inte att svara generellt på, utan beror helt och hållet på modell, stoppningens skick och tygval. Men en Carl Malmstensoffa kan kosta cirka 8 000 till 12 000 i arbetskostnad utan tyg.

Hur sköter man sin textil- eller skinnsoffa bäst?
– Textilsoffan bör man dammsuga ofta. När det gäller skinnmöbler är det viktigt att man smörjer in dem, gärna några gånger om året. Om man inte gör det blir skinnet torrt och vill suga åt sig det fett som det kan få tag på från hud och hår. Till slut går skinnet sönder och spricker.

Dammsugare: "Byt filtren i tid"

Bertil Axelsson, Dammsug- & Symaskinservice, Kilsmo

Dammsugare, illustrationVad är den vanligaste orsaken till att en dammsugare går sönder?
– Förslitningar, oftast handlar det om att slangen har gått sönder. Men det händer också att maskinen har sugit in vatten, och då går motorn sönder. Men i dagens läge lönar det sig knappast längre att byta motor. Det gjorde det förr, men inte i dag.

Har dammsugarna blivit sämre?
– Ja, överlag kan man säga att maskinerna inte är lika hållbara i dag som för 20 år sedan.

Vad är det för ungefärlig livstid på en medelbra dammsugare?
– Sju, åtta år skulle jag tro. Men själv har jag en som har gått i nästan 30 år, och den går fortfarande fint.

Hur sköter man en dammsugare bäst?
– Framför allt ska man se till att byta maskinens olika filter, annars blir de till slut obrukbara.

Vad tar du för att laga en dammsugarslang?
– Runt en hundralapp … Folk brukar ofta fråga mig om de ska slänga sin maskin eller om det är värt att laga en dammsugare. Då svarar jag: Har du en tio år gammal men bra maskin är det mer lönsamt att laga den än att köpa en lågprismaskin för någonstans mellan 800 och 900 kronor. De maskinerna är bara leksaker, om du frågar mig.

Vad lagar du mest?
– Oftast blir det slangar och borstar. Men symaskiner, som jag jobbar mest med, slits ju också med tiden, och då handlar det oftast om att olja in och rengöra dem. Gör man inte det torkar symaskinen ihop.

TV-apparater: "Stäng av när ingen tittar"

Ingvar Ohlsson, Tuve Radio & TV, Kungsbacka

Tv, illustrationVad är den vanligaste orsaken till att tv:n, dvd- eller cd-spelaren inte fungerar längre?
– Det varierar beroende på vilken varugrupp det är. Men vi lagar mest tvapparater, det vill säga platt-tv, eftersom alla andra hemelektronikgrejer blir allt billigare, och då lönar det sig helt enkelt inte för kunden att laga dem längre.

Och vanligaste felet på tv:n?
– Oftast är det något fel på strömförsörjningen, vilket vi kan åtgärda och som är prisvärt för kunden. Ingvar Ohlsson tar en felsökningsavgift på 395 kronor. Sedan tillkommer kostnaden för själva reparationsarbetet.

– Det är också vanligt med processorfel. Men då är det ingen idé att laga eftersom det blir för dyrt. För byte av kretskort, plus arbetskostnad, är du uppe i vad en ny tv kostar i dag.

Vad är det för ungefärlig livstid på en platt-tv?
– Det vet man inte riktigt än, men efter fyra, fem år verkar den inte vara i något vidare skick längre. Men samtidigt har kvaliteten blivit mycket bättre på senare år, och dessutom drar de nya apparaterna inte alls lika mycket energi längre.

Hur sköter man sin tv bäst?
– Stäng av den när du inte tittar på den. Folk har en ovana att ha tv:n på i flera timmar om dagen utan att titta på den, och då är det ju självklart att den fortare slits och går sönder. 

Skor: "Varva mellan många par"

Marcus Davidson, Davidsons skomakeri, Uppsala

Vilka arbeten gör du oftast?
– Framför allt klackar och sular jag om skor. Det är med skor som med bildäck, förr eller senare slits alla skor ner. Men somliga skor går också sönder, och då rör det sig oftast om dålig kvalitet och felaktigt användande.

På vilket sätt felaktigt?
– Man har för det mesta för få skor. Dessutom använder man ofta sina skor vid fel tillfällen. Skor med tunna fina läder- eller gummisulor passar till exempel inte för nollgradigt snöslask. Många köper bara skor som ser snygga ut, använder dem något halvår och sedan är de tvungna att slänga dem.

Hur många skor tycker du att man ska ha?
– Tolv par. Och rätt skor vid rätt tillfälle.

Är dyra skor bättre än billiga?
– Det kan hända att ett par dyrare skor är bättre, men du kan omöjligt bedöma kvaliteten efter prislappen. Jag har sett prisvärda och helt okej skor för 500 kronor, och jag har sett rena skiten som kostat upp till 4 000. Tyvärr är det ofta bara märket som styr.

Hur ska man sköta sina skor?
– Det beror på materialet. Är det blanka skinnskor duger det oftast bra att torka av den värsta smutsen med en trasa och lite vatten, sedan ska man putsa dem med en bra skokräm. Då får man inte bara ett par snygga skor utan även vård, puts och impregnering på köpet. Mockaskor borstar man med en mockaborste och sprayar därefter med impregneringsspray.

Enligt Marcus Davidson har ett par använda skor sällan eller aldrig något andrahandsvärde annat än ett affektionsvärde eller att de blivit skönt ingångna och bekväma för bäraren. Det senare om något kan motivera att sköta om sina skor.
– Jag har många gånger lagat skor för mer pengar än vad de kostat kunderna i inköp.

Kyl, frys, spis & tvätt: "Håll damm och is borta"

Willy Erlandsson, Östersunds Hushållsservice AB, Östersund

Kylskåp, illustration Kicki Edgren NyborgVilka reparationer utför ni oftast?
– Vi lagar kylar, frysar, allt möjligt. Men oftast handlar det om tvättmaskiner som inte har tömts på vatten.

Vad beror det på?
– Att den person som tvättat inte har plockat ut skräp, mynt och andra saker ur fickor och liknande, och då blir det stopp i programmet.

Vad kostar det att åtgärda?
– En halvtimmes jobb med att rensa pumpen och då man inte behöver byta några delar kostar i snitt 700 kronor.

Hur ska man hålla sina vitvaror i bra skick?
– Det är väl egentligen ingenting man kan göra förutom det som är självklart; att man ska frosta av kyl och frys med jämna mellanrum samt dammsuga gallret på deras baksida, det vill säga värmeväxlaren, gärna någon gång om året.

Kameror: "Ofta prisvärt att laga"

Lasse Dahlström, Kamerateknik Service, Malmö

Vilka reparationer gör du i huvudsak?
– Jag utför i princip alla tänkbara arbeten. Ibland byter jag optiksystem och ibland displayer. Kostnaden för det beror helt på vilken typ av kamera det är, men det brukar variera mellan en och två tusenlappar. Ett optiksystem till en kompaktkamera kan däremot kosta mellan två och fyra tusen kronor.

Vad kostar en felsökning?
– Det beror förstås också på modell, men någonstans mellan 400 och 800 kronor.

Då är det väl ändå billigare att köpa en ny kamera?
– Endast om det gäller byte av optiksystem i en billigare kompaktkamera, men inte annars. Med displayer, kåpor, blixtkort och liknande är det faktiskt i regel billigare att laga än att köpa nytt.

Hur ska man sköta sin kamera?
– Till exempel ska man förvara den i en förslutningsbar påse så fort man vistas vid vatten eller sand. Om man bara täcker den med en handduk när man är på stranden är ju risken stor att man får in sand i den.

Vad händer då?
– Om det är en kompaktkamera måste man i regel byta ut hela optiksystemet, och då lönar det sig ju inte att lämna in den för lagning. De är ändå så billiga. Är det däremot en dyrare systemkamera är chansen större att den klarar sig bättre, och man är kanske mer motiverad till reparation på grund av priset på kameran.

Datorer: "Krångligt att laga bärbar dator"

Jens Bergqvist, S.O.Service, Grästorp

Vad går oftast sönder på en dator?
– Oj, det kan vara en mängd olika saker. Men om man tittar på hårdvaran, om datorn faktiskt är trasig på något vis, handlar det oftast om att nätaggregatet eller grafikkortet krånglar.

Går sådant att laga eller blir det dyrare än att köpa en ny dator?
– Här måste man göra skillnad på bärbara och stationära datorer. Bärbara datorer är mycket krångligare, allt sitter mycket mer integrerat och man kan inte byta delar i dem hur som helst. Visst går det att fixa vissa saker, men normalt får man anlita tillverkaren eller en märkesverkstad, och då kan det bli dyrt – om det inte sker inom garantitiden.

Och en stationär dator?
– Där är det inga problem att byta ut enskilda komponenter. Grafikkort och nätaggregat är något som folk ofta byter och uppdaterar för att få bättre standard på datorn. Sedan kan det ju vara en uppsjö andra fel och problem, men det är de två sakerna jag direkt tänker på när någon säger att skärmen plötsligt blivit svart.

Vad kostar en felsökning?
– Jag brukar ta 300 kronor.

Hur gör man för att inte hårdvaran ska paja ihop?
– Datorn bör stå väl ventilerad. Man ska se till att det finns luftspalter runt omkring. Luftspalter under datorn behövs framför allt för bärbara datorer eftersom de ofta har sitt luftintag där. Värme är helt enkelt inte bra för elektronik. Dessutom bör man hålla sin dator någorlunda dammfri eftersom dammet annars täpper till fläktar och filter.

Text: Pontus Ohlin