Hoppa till innehållet

Smarta appar i vardagen

Städa, handla och hålla koll på viktiga papper – det mesta kan underlättas med en app. Här är några appar som gör vardagsbestyren lättare.

Publicerad

Städa

 

tody Tody (39 kr, Ios): Organiserar din städning. Lägg in alla delar av ditt hem som behöver städas, och hur ofta. Appen kan sedan påminna om vad som behöver göras, och vad som är mest akut att åtgärda.

 

fairshareFairshare (gratis, Android och Ios): Den här appen är till för när det är flera i  hushållet som ska dela på arbetsuppgifterna. I appen kan ni göra ett schema för allt som behöver göras, och vem som ska göra det. Här kan ni även dela upp hushållskostnaderna och göra shoppinglistor.

 

unfilthUnfilth your habitat (9 kr, Android och Ios): En städapp för latmaskar som behöver hetsas till att städa. Appen använder sig av grova ord och utmaningar för att få städovilliga att organisera och städa hemma. (Obs! 17-års gräns)

 

Organisera

 

evernoteEvernote (0 kr för basic och 399 kr för premium, Android och Ios): Skapa att-göra-listor, spara och dela anteckningar. I premiumversionen kan du skanna och digitalisera dokument, förvandla anteckningar till presentationer samt i stort sett organisera allt.

 

onenoteOneNote (gratis, Android och Ios): Gör enkla anteckningar, ta foton och spara, skapa kom-ihåg-lista och checka av och spara en intressant hemsida och dela den. Allt lagras i en molntjänst, med åtkomst från dator, mobil och surfplatta.

 

evernote scanEvernote scannable (gratis, Ios): I appen kan du skanna in dokument, så att du kan spara och arkivera viktiga papper, kvitton och annat.

 

 

Handla

 

kokaihopKokaihop (gratis, Android och Ios): En app som samlat över 25 000 recept och bilder på maträtter, vegetariskt, desserter och kakor. Allt är tillgängligt i offlineläge med en ”köksfunktion” som INTE släcker skärmen när du läser. Du kan skapa inköpslista till mataffären för varje recept med ett klick. I medlemsfunktionen, som är gratis, kan du lägga upp egna recept och dela med vänner.

 

wunderlistWunderlist (gratis, Android och Ios): Skapa shoppinglistor som du kan dela med andra. När mjölken tar slut lägger du in det i appen, och eftersom hela familjen har samma lista kan nästa person som går till affären köpa mjölk och checka av.

 

Resa

 

worldmateWorldmate (gratis, Android och Ios): Samlar alla resedokument på ett och samma ställe. I appen kan du även få realtidsinformation om ditt flyg, samt ta del av kartor och navigationsverktyg.

 

slow downSlow down gps (gratis, Android och Ios): Fungerar som en vanlig satellitnavigator, förutom i närheten av skolor och andra områden där det finns barn; då byts den vanliga gps-rösten till ett barns röst, för att få föraren att sakta ner.

 

wazeWaze (gratis Android , och Ios): Underlättar bilpendlandet genom att informera om köer och stopp i trafiken. Informationen kommer från andra billister, som i realtid delar med sig av trafikinformation till övriga trafikanter. Appen ger även tips om alternativa rutter för hur du ska ta dig förbi stoppet.

 

Ekonomi

 

1password1password (gratis, Android och Ios): Samla lösenord och pinkoder på ett lösenordskyddat ställe. Det är kanske lite riskabelt att spara de mest värdefulla lösenorden eller pinkoderna här, men lite mindre känsliga uppgifter kan det ju vara skönt att komma åt på ett enkelt sätt.

 

swishSwish (gratis, Android och Ios): Förenklar överföringar av pengar. Du slipper gå omvägen via banken och kan i stället använda telefonen för att föra över pengar till andra användares konton. Du kan även föra över pengar till vissa företag och välgörenhetsorganisationer via appen.

 

Avslappning

 

mindfulnessMindfulness (Android 15 kr och Ios 20 kr): Slappna av med olika mindfulnessövningar. Du väljer själv hur lång tid du vill göra övningarna, och om du vill göra dem med hjälp av en guidande röst eller under tystnad. Du kan även få mindfulness påminnelser under dagen.

 

twilightTwilight (gratis, Android): Anpassar ljuset på din mobil eller surfplatta efter tid på dygnet, så att det blir varmare och mjukare på kvällen. Appen kan faktiskt göra det lättare att somna eftersom många ligger och läser på mobilen eller plattan i sängen, och det vanliga, starkt blåaktiga, ljuset kan göra att man får insomningssvårigheter.

 

(Vissa mobilappar som är gratis att ladda ned kan innehålla köp inuti appen)