Hoppa till innehållet

Bli din egen diskbänksbonde

När vintern kommer är det svårt att odla färska grönsaker ute. Men det finns en rad grödor du kan odla direkt på diskbänken, ofta kan du använda det du skär bort från dina butiksköpta grönsaker.

Publicerad

 

Vitlök vitlök

De gamla vitlöksklyftorna som börjar skjuta blad i kylskåpet behöver inte kastas. I stället kan du sätta klyftorna i vatten och låta dem växa till. Det kommer inte att bli en ny vitlök, men väl grön vitlöksblast som kan användas i matlagning på samma sätt som gräslök.

Romansalladromansallad

Spara nederdelen av roman­salladshuvudet och sätt det i vatten. Placera det så ljust som möjligt i ett fönster. Efter några dagar börjar nya salladsblad att växa upp, och efter ytterligare någon vecka är det dags att skörda. Bladen kommer inte att vara lika stora som på salladen du köpte i butiken, men om du väntar längre är risken att de blir beska.

Purjolökpurjolök

I stället för att slängas kan rotändan av purjolöken utveckla en ny purjolök. För att få den att växa igen krävs bara att den sätts i ett glas med lagom mycket vatten som täcker rötterna. Efter några dagar kan du se att de inre ­delarna av löken börjar växa på nytt. Antingen kan du låta den fortsätta att växa till i vatten eller så kan den planteras i jord. Räkna med några veckors tillväxtperiod innan du kan skörda. Samma odlingsteknik kan användas för salladslök.

Stjälkselleristjälkselleri

Om du skär av rotbiten och nederdelen av stammen på sellerin kan du sätta den i vatten på samma sätt som med purjolöken. Efter några dagar skjuter den nya skott och nya rötter. Då är det dags att plantera om den i jord i en liten kruka. Se till att de ”gamla” selleribitarna hamnar under jord och de nya skotten över. Glöm inte att vattna ofta. Går allt som det ska kan du provsmaka din egenodlade selleri efter några månader.

Morot

Toppen av moroten, där blasten sitter, kan få nytt liv. Placera den i centimeterhögt vatten, utan eventuell blast. Efter några dagar börjar ny blast växa ut. Den som väntar sig att få en helt ny morot kommer att bli besviken. Däremot går den nya gröna blasten att äta, till exempel i en sallad eller i pesto.

Alfalfaalfalfa

Att gro sina egna alfalfa­groddar är enkelt. Fröna ska först sköljas och sedan blötläggas över natten. Sedan kan de groddas i ett speciellt groddkärl eller i en vanlig glasburk med en silduk över öppningen. Groddarna bör sköljas två till tre gånger per dag och är färdiga att äta efter ungefär 2 dagar. Tänk på att ställa burken så att det kommer in luft och så att vatten kan rinna ut.

 

Groddar (se foto)

Groddade mungbönor är för många synonymt med groddar. De kan ätas som de är eller användas i matlagning. En annan populär grodd är alfalfa, som är proteinrikt och odlas både som jordförbättring och som foder till mjölkkor. De passar bra att äta som de är eller på smörgåsen.

 

Böngroddarböngroddar

Att odla böngroddar är enkelt. Skölj först bönorna och lägg dem i blöt över natten. Själva groddningen kan sedan göras i en större sil, i ett durkslag som sätts i en skål eller i ett groddkärl. Groddarna ska sköljas två till tre gånger per dag för att inte torka ut. De utvecklas bäst om de står i mörker, och behöver ungefär två till tre dygn på sig innan de är färdiga att äta. De klarar sig sedan ungefär en vecka i kylen.