Hoppa till innehållet

De tar betalt för gratistjänster

Vissa företag försöker få dig att betala dyrt för tjänster du kan få utförda gratis. Det hände Viktoria Svensson när hon skulle göra en flyttanmälan på nätet.

Publicerad

I början av mars flyttade Viktoria Svensson och hennes pojkvän Dennis Persson till Horred, cirka tre mil nordöst om Varberg. I samband med det gjorde hon en flytt­anmälan på Adressändring.se, som hon sedan skulle bekräfta på webbplatsen. Av misstag gjorde hon i stället en ny flyttanmälan, hos Adressuppgift.se, som hon råkade förväxla med Adressändring.
– Det var när fakturan kom som vi märkte att det hade blivit fel, säger Viktoria Svensson.

Flyttanmälningstjänsten hos Adressuppgift.se kostar 649 kronor och innebär bland annat att man får hem flyttanmälningsblanketter som man sedan själv får fylla i och skicka in till Skatte­verket. Detta är dock onödigt att betala för, eftersom du kan göra flyttanmälan kostnadsfritt direkt via Skatteverket. Det gör du antingen digitalt med e-legitimation, eller genom att fylla i och skicka in blanketter.

Den som köper Adressuppgifts tjänst har även i sex månader rätt till "råd och stöd om du drabbas av bedrägeri i samband med din flyttanmälan". Men vägledning kan du få gratis, till exempel via Konsumentverkets upplysningstjänst Hallå konsument eller om din hemkommun erbjuder konsumentvägledning.

Skatteverket har dessutom sedan i höstas den kostnadsfria e-tjänsten "spärra obehörig adressändring". Den förhindrar att någon obehörig ändrar din adress, och alla adressändringar måste godkännas med e-legitimation.

Maria Wiezell– Detta kan förhindra att någon annan beställer varor i ditt namn till en annan adress. Eller till exempel beställer ett nytt bankkort utan att du får veta det, säger Maria Wiezell, konsumentvägledare på Sveriges Konsumenter.

Det finns även företag som säljer så kallade id-skydd. Men trots namnet innebär inte tjänsterna ett skydd mot id-kapning. En id-kapning betyder att någon har kommit över dina personliga uppgifter, till exempel kortuppgifter. Dessa kan sedan missbrukas för att till exempel boka resor eller teckna abonnemang.
– Tjänsterna förhindrar inte id-kapningar, de är bara en hjälp när du väl har råkat ut för en id-kapning, säger Maria Wiezell.

Domstol sätter stopp

Patent- och ­marknadsdomstolen har i en dom nyligen förbjudit företaget Adresstjänst, som precis som Adressuppgift erbjudit ­flyttanmälning på nätet, att fortsätta med sina marknadsförings- och försäljningsmetoder.
Domen innebär bland annat att Adresstjänst inte får påstå att de utför adressändring på nätet, eller kräva betalning utan konsumenten gjort någon beställning. De olika förbuden kan totalt ge vite på tre miljoner kronor.

Företagen Upplysningscentralen (UC) och Mysafety erbjuder id-skydd för privatpersoner, för 69 respektive 99 kronor i månaden. Båda har tjänster där du informeras när någon gör en kreditupplysning på dig. UC meddelar direkt via sms och e-post, och Mysafety via sms inom 24 timmar.

– Med de här tjänsterna får du visserligen fortare reda på att någon har gjort en kreditupplysning på dig, men upplysningsföretag har alltid en skyldighet att informera dig om det, säger Maria Wiezell.

Det är också värt att tänka på att UC bara informerar om kreditupplysningar som gjorts via dem. Mysafety meddelar om upplysningar som gjorts via antingen UC eller Bisnode, som de samarbetar med.

– Du får alltså inte reda på kreditupplysningar som gjorts hos andra upplysningsföretag, säger Maria Wiezell.

De båda id-skydden innebär även att du får hjälp att bestrida fakturor och ger dig rätt till ersättning för eventuella skulder efter id-kapning. Den maximala ersättningen är 100 000 kronor hos UC och 200 000 kronor hos Mysafety.

– Id-kapningsskydd finns i de flesta hemförsäkringar numera, och en hemförsäkring har ju de flesta. Dessutom finns det ett lagstadgat skydd vid obehöriga transaktioner, säger Maria Wiezell.

Även om Viktoria Svensson känner att hon var ouppmärksam när hon beställde Adressuppgifts flyttanmälan tycker hon det är fel att företag har som affärsidé att sälja tjänster som konsumenten kan få gratis.

– Företagen hoppas nog att man ska köpa tjänsterna för att man inte vet att de kan vara gratis. Jag tycker att man vilseleds att betala för något man egentligen inte behöver betala för, säger Viktoria Svensson.

– Att företag tar betalt för gratistjänster är inte alls ovanligt, men inte heller olagligt. Det viktiga är att man inte ger sken av att tjänsten är bättre än vad den egentligen är, till exempel att man är skyddad mot att bli id-kapad när man inte är det, säger Maria Wiezell.
Råd & Rön har försökt att nå Adressuppgift.se för en kommentar, men företaget har inte svarat.

 

7 företag du inte behöver

Kyrkoavgiftningen.se

Tar betalt för att hjälpa människor att gå ur Svenska kyrkan. Den som beställer tjänsten får en utträdesblankett samt ett frankerat kuvert med sin församlingsadress på. Blanketten skriver man sedan under och skickar in till församlingen. Tjänsten kostar 119 kronor, men på Svenska kyrkans hemsida finns utträdesblanketter att hämta gratis.

 

Digitaliseringsinitiativet.se

På webbplatsen kan man fylla i ett formulär för att anmäla utträde ur Svenska kyrkan. Genom formuläret kan du antingen anmäla utträde via mobilt bank-id eller genom att beställa hem handlingar och svarskuvert som du får fylla i och skicka vidare till församlingen du vill gå ur. För detta tar Digitaliseringsinitiativet en avgift på 120 kronor.

 

Tryggsam.se

Säljer tre olika id-skydd, för 79, 99 eller 198 kronor i månaden. Grunden i dessa tjänster är id-bevakning, assistans och bedrägerispärr. Dessa funktioner gör till exempel att du meddelas om ett företag tar en kreditupplysning på dig via Bisnode och att du får hjälp att bestrida felaktiga fakturor. Tryggsam spärrar även ditt personnummer så att det inte går att ta fler upplysningar på dig när du väl utsatts för en id-kapning. Men id-skydd ingår i de flesta hemförsäkringar. Hör med ditt försäkringsbolag om det ingår i din hemförsäkring.

 

Protectme.se

Erbjuder en id-bevakningstjänst som bevakar hur dina personliga uppgifter hanteras på nätet. Tjänsten innebär bland annat att du meddelas när en kreditupplysning görs på dig, att du får rätt till personlig hjälp via telefon och att du får larm om din adress ändras. Id-tjänsten säljs i två varianter, som kostar 99 eller 198 kronor i månaden. men som vi skriver ovan ingår id-skydd i de flesta hemförsäkringar.

 

Refundflight.se

Har som affärsidé att hjälpa resenärer att få ut ersättning vid för­senat, inställt eller överbokat flyg. Refundflight.se tar 25 procent i arvode, baserat på den ersättning som betalas ut till resenären. När det gäller sådana här frågor kan du dock få kostnadsfri juridisk hjälp via Konsument Europa eller kommunens konsumentvägledning.

 

Flygforsening.se

Ägnar sig, precis som Refundflight.se, åt att driva resenärers ärenden gentemot flygbolag i samband med avbokning, försening eller nekad boarding. Om Flygförsening.se vinner ärendet, och du får ersättning från flygbolaget, betalar du ett arvode på 25 procent av summan till Flyg­försening.se. Precis som ovan kan du här få kostnadsfri juridisk hjälp.

 

Hurmycket.com

Erbjuder bilvärdering på nätet, där värderingen presenteras via sms och e-post inom 24 timmar. Företaget skickar en faktura på 88 euro, cirka 845 kronor, för besväret. Hurmycket.com är en av de bilvärderingssajter som dominerar anmälningsstatistiken hos Konsumentverket. Företaget var med på Råd & Röns senaste version av Skamlistan, listan över årets mest anmälda företag. Gratis bilvärdering kan du göra på Bilpriser.se.