Hoppa till innehållet

Betala med kontanter ingen rättighet

Allt fler säljställen vill att du betalar med kort. Du kan inte kräva att få betala med kontanter - utom på vårdcentraler och sjukhus.

Publicerad

Vad står i lagen? 

”Sedlar och mynt som ges ut av riksbanken är lagliga betalningsmedel.” Det står i riksbankslagen från 1988

Hur ofta används kontanter?

I dag är det bara cirka en fjärdedel av alla köp i butik som betalas med kontanter, övriga betalas med kort och via mobilen. Än så länge står mobilbetalningarna för en mycket liten del av alla köp.

Kan ett säljställe neka dig att betala med kontanter?

Ja. De allra flesta säljställen har rätt att sätta upp sina egna regler för hur de vill att du ska betala. Det ska finnas ett synligt anslag att man endast accepterar kort, och när du går in i butiken, ombord på bussen eller in på gymmet anses du ha accepterat denna betalningsform. Det är bara samhällsinstitutioner som vårdcentraler och sjukhus som fortfarande måste erbjuda kontant betalning.

Krav på vårdcentral och sjukhus

Att vårdcentraler och sjukhus måste erbjuda kontantbetalning har slagits fast i domar i förvaltningsrätten och kammarrätten i ett ärende gällande landstinget i Kronoberg.

Även i en dom mot Jämtlands läns landsting har kammarrätten sagt att de måste erbjuda kontantbetalning. Men ärendet ligger nu för prövning i Högsta förvaltningsdomstolen (HFD) och ett avgörande väntas under andra halvåret i år. Om HFD beslutar att Kronobergs landsting får lov att införa förbud mot kontanter kan övriga landsting också vägra att ta emot sedlar och mynt.

 

Avgifter på kort- och mobilbetalningar

Alla försäljningsställen som är anslutna till bankernas kortbetalningssystem måste betala en avgift för hanteringen av betalningarna. Det är därför många butiker kräver att småinköp ska betalas kontant, eftersom de går back på köpet annars. Även företag som hanterar mobilbetalningar, som SEQR och Paypal, tar en avgift av butikerna, men den är lägre än bankernas avgift för korthantering.

Kortbetalning – av säkerhetsskäl

Flera butikskedjor och andra säljställen, till exempel KungSängen och alla Friskis & Svettis anläggningar i Stockholm, har gjort sig av med kontanterna. Skälet är framför allt ökad säkerhet – personalen ska slippa hantera kontantkassor vid stängningsdags. Redovisningen går också snabbare, dagssaldot visas ju direkt i datorn när alla kunder har betalat med kort.

Vad händer om du vägrar betala med kort?

De allra flesta svenskar, 99 procent, har tillgång till bank- eller kreditkort enligt Riksbanken. Det är färre som har kontanter i plånboken, 96 procent. Det är alltså ett litet antal kunder som kan antas vägra betala med kort. Men om du är på ett säljställe som kräver kortbetalning, och du vill betala med kontanter, kan du prova att be om en faktura, som du betalar senare.