Hoppa till innehållet
Behärska tekniken Mobiler, smarta klockor & surfplattor

Iphone klarar inte svensk vinter

Smarta telefoner är känsliga mot kyla, och många fungerar sämre när det blir riktigt kallt. Värst är Apple, som inte ens lovar att telefonen ska klara lägre temperaturer än noll grader. 

Publicerad

Kyla får många smarta telefoner att krångla – skärmen kan fungera sämre, batteritiden förkortas, för att i extrema fall ta slut helt.

– Jag var i Halmstad och träffade några gamla vänner, vi var vid havet och jag skulle ta några bilder. Det var kanske minus tio grader ute, men jag kunde bara ta en bild. När jag tog upp kameran ur fickan igen var den helt död, säger Elin Sandström, som har en Iphone.

Hennes telefon vaknade till liv igen efter att hon hade kommit in i värmen. Oftast är det batteriet som krånglar när det är kallt.

– Elektronik som sådan är inte känslig för kyla, men mobilbatteriet får samma problem som bilbatteriet när det är kallt. Batterier bygger på kemiska processer, och de går långsammare när det är kallt. Det gör att batteriet förlorar i spänning, och då uppfattar telefonen det som tomt, trots att det inte är det, säger Sven Lidin, professor i materialkemi vid Lunds tekniska högskola.

KYLA GÖR OCKSÅ skärmen skörare, så att den lättare går sönder. Olika tillverkare har olika rekommendationer för användningen av sina telefoner. Sonytelefoner klarar ner till minus tio grader.

– Vid kallare temperaturer är det bra att försöka skydda sin telefon mot kylan, till exempel genom att ha den i en ficka nära kroppen. Den kondens som kan uppstå kan skada telefonen. Med våra vattentåliga modeller är det förstås inget problem då deras vattenskydd också skyddar mot kondens, säger Rikard Skogberg, nordisk pr- och produktchef för Sony Mobile.

I SAMSUNGS VILLKOR står det att ”telefonen och batteriet inte ska utsättas för väldigt varma eller väldigt kalla temperaturer” och att ”extrema temperaturer kan skada telefonen”. Vad som är extremt och väldigt kallt framgår inte. Men när en finsk tidning för några år sedan gjorde ett test av hur bra olika mobiltelefoner klarar kyla, var Samsungtelefonen den som var bäst.

Den modell som användes då var en Samsung Galaxy S2, och den fixade ända ner till minus 35 grader. De flesta telefoner kastade in handduken vid mellan minus 15 och minus 20 grader, men den Iphone som testades började krångla redan vid minus fem grader.

Faktum är att i Iphones villkor står det att telefonen inte ska användas i temperaturer under noll grader, vilket i stort sett omöjliggör användandet av Iphone i Sverige under stora delar av året. Läser man på nätet vittnar flera användare om att det inte är en extrem försiktighetsåtgärd, många får problem med telefonen så snart temperaturen kryper under nollstrecket. Några har även telefoner som har lagt av vid varmare temperaturer.

RÅD & RÖN HAR kontaktat Apple för att höra om de har någon kommentar till svenska konsumenter, vilka enligt Apples rekommendationer inte ska använda sina telefoner utomhus under vintern, men har inte fått något svar.  

  4 vintertips för luren

  1. Håll den varm! Bär telefonen i inner- eller byxfickan, och inte i en ytterficka eller väska.
  2. Vissa mobilskal kan skydda mot kyla. En raggsocka eller vante kan också fungera.
  3. Använd handsfree så att du slipper ta fram telefonen.
  4. Se till att telefonen är välladdad. Det finns även portabla laddare, som du kan ha med dig.