Hoppa till innehållet

Kaffet hotat när ­klimatet blir ­varmare

Svenskens favoritkaffeböna arabica hotas av ­klimatförändringarna och odlarna tvingas söka sig till nya områden. Nu letar kaffeindustrin nya vägar för att kunna mätta vårt sug efter den svarta drycken i framtiden.

Publicerad

Biologen Aaron P Davis har under många år studerat klimateffekter på kaffeplantan och villkoren för odlarna i länder som Etiopien och Sydsudan.

Det dricks ungefär 2,25 miljarder koppar kaffe per år runt om i världen, och det globala suget efter kaffe ökar med ungefär 5 procent varje år. Samtidigt finns en oro för att den populäraste kaffesorten arabica, som i dag står för 60 till 70 procent av produktionen, inte ska klara de pågående klimatförändringarna. Oron fick nyligen kafékedjan Waynes Coffee att skicka ut ett pressmeddelande som förkunnade att kaffe inte längre är framtiden.
– Det är stora problem med klimatet och vi ser att producenterna måste flytta sina odlingar högre upp i bergen när temperaturen blir för hög för arabica. Kaffeindustrin spenderar miljarder på att lösa hur kaffet ska må bra i de högre temperaturerna, säger Daniel Nordström, produktchef på Wayne's Coffee.

Han marknadsför nu drycker baserade på hampa och rotfrukter som en ersättning till kaffet, både som ett hälsosamt alternativ och för att påminna om klimatförändringarna. Än kan Daniel Nordström inte se att förändringar i klimatet påverkat kvaliteten på kaffet som serveras i hans kaféer. Men i framtiden tror han att vi kanske måste vänja oss vid att dricka kaffe med större inblandning av den mer tåliga kaffesorten robusta. Samma farhåga har Matte Carlson som är barista och kaffe­expert på Nestléägda Kaffeknappen.
– Vi är vana vid kaffe av hög kvalitet här i Sverige, och det är just det kaffet som är mest hotat av klimatförändringar. Kaffe som i dag är väldigt komplext och smakrikt kommer kanske inte att vara lika smakrikt i framtiden och vi kanske måste blanda ut det med mer baskaffe, säger han.

När kaffe av hög kvalitet blir svårare att få tag i behöver vi enligt honom ändra inställning till vår kaffekonsumtion.
– Jag tror att man kommer att bli mer medveten när man dricker kaffe, att det blir lite mer lyxigt att ta en kopp. Det kanske blir mer vanligt med bryggmetoder där man brygger kopp för kopp för att slippa slänga det som inte går åt, säger han.

Majoriteten av kaffet som vi dricker produceras i fattigare länder av små producenter. Det beräknas att det finns runt 25 miljoner kaffe­odlare, och att 120 miljoner människor i världen är beroende av kaffet för sin försörjning. Det gör att anpassningen till klimatförändringarna blir svår eftersom odlarna i allmänhet har små resurser att investera i nya kaffevarianter, nya odlingsplatser eller bevattning som kan hjälpa dem att stå emot förändringar.

Nestlé, som i Sverige säljer kaffe bland annat under varumärkena Zoégas och Nespresso, har identifierat klimatförändringar som ett av de stora hoten mot kaffeproduktionen. För att möta det satsar företaget på utbildning av odlare när det gäller bevattning och vilka varianter av kaffeträdet som kan användas. Företaget arbetar också med att ta fram nya varianter av arabica som ska tåla klimatförändringarna bättre. De kommande åren planerar företaget att skänka 220 miljoner kaffe­plantor till odlare runt om i världen för att även i framtiden ha någon att köpa kaffe av.

Klimatförändringarna och dålig lönsamhet gör att många kaffeodlingar läggs ner när en yngre generation inte vill ta över familjens gård.
– Träden måste finnas hos bönder som är starka och välmående och som har en dräglig inkomst. Vi ser att unga bönder inte väntar på att det kommer en lösning av något slag. De vill säkra sin egen framtid och söker sig till städerna i stället, säger Martin Löfberg.

Han är inköpschef på Löfbergs, som säger sig köpa ungefär en halv procent av de arabica­bönor ­som produceras i världen. Även om det i dag inte är svårt att köpa bra kaffe, tror han att det om tio år kan ha skett märkbara förändringar.
– Det kan vara länder som vi i dag har en förkärlek att köpa kaffe ifrån där det inte längre är gångbart att odla, säger Martin Löfberg.

Utrotat om 80 år

Forskning som Aaron P Davis och hans kollegor på Kew Gardens gjort visar att vildväxande arabica kan vara utrotat inom 80 år till följd av klimat­förändringarna. Orsaken är att det vilda kaffet är en skogslevande växt med begränsade spridningsmöjligheter som gör det svårt för den att följa med när klimatet ändras. Försvinner den vilda varianten av arabica försvinner också mycket av möjligheten att ta fram nya kaffesorter i framtiden.

Medan vi som konsumenter kan hitta andra ställen att köpa kaffe skulle ett sådant scenario vara en katastrof för ett land som Etiopien. Exporten av kaffe står i dag för runt en tredjedel av landets inkomster, och klimatförändringar tillsammans med problem med vattenförsörjning sätter odlarna under press.

Aaron P Davis är forskningsledare på Kew Gardens utanför London och har studerat klimateffekterna på arabicakaffe i Etiopien under många år. Han tycker att det är bra att flera stora kaffeuppköpare insett att det finns problem för odlarna på grund av klimatförändringarna. Däremot tror han inte att de insatser som görs för att till exempel ta fram nya varianter av mer tåliga arabicaplantor är tillräckligt för att klara klimatförändringarna.
– Jag ser inget arbete som är övertygande på lång sikt. Det betyder inte att det inte finns möjligheter, men det läggs ner allt för lite resurser. Om något ska göras måste det göras nu, säger han.

Han tycker att kaffeindustrin borde titta mer på de över 120 vildväxande andra kaffearter som finns i världen för att se om det kan finnas alternativ till arabica och robusta. Tillsammans med sina kollegor driver han ett projekt där de kartlägger olika alternativ. Utmaningen är att hitta sorter som både är enkla att odla och som ger gott kaffe.
– Orsaken till att arabica är så populärt är att det smakar så gott. Vissa av de andra kaffesorterna smakar riktigt illa, säger han.

För att kaffeodlarna ska kunna fortsätta odla som i dag krävs det enligt forskaren att de ekonomiska förutsättningarna blir bättre.
– Det finns saker odlare kan göra för att klara klimatförändringarna bättre i form av bevattning eller att använda nya tåligare kaffeträd. Men det är så lite värde i kaffebönorna när de säljs att när året är slut har de inga pengar kvar att investera
i sådana förbättringar, säger Aaron P Davis.

Bättre betalt för odlarna skulle också betyda att fler kan ta risken att etablera kaffeodlingar på nya platser där klimatförändringarna kommer att göra det möjligt att odla. Men det skulle i förlängningen kunna betyda att kaffet blir dyrare för konsumenten.
– Men om du tittar på arbetet som krävs för att producera en kopp kaffe och kostnaden per kopp så är kaffe jämfört med till exempel alkohol­drycker billigt, säger Aaron P Davis. 

Kaffesurrogat

Hotande kaffebrist är inget nytt. I Nordisk familjebok från 1910 kan man läsa om kaffe­ersättningar av till exempel cikoria­rot, maskros, fikon eller lupin. Ersättningarna kallades homeopatiskt hälsokaffe eller mokkatillsättning. Boken varnar också för falska kaffesurrogat där originalersättningen ersatts med billigare innehåll som till exempel torv.