2012-04-19

Krångliga villkor för bilhyra

Du hyr en bil – värd kanske en kvarts miljon. Men vad händer om du krockar? Om du inte har tecknat en extra försäkring kan det stå dig dyrt.

Biluthyrningsfirmorna lockar med förmånliga erbjudanden. Fria mil, skadekostnadsreducering, stöldförsäkring ingår. Men vad avtalet egentligen omfattar är inte alltid lätt att förstå, och det tar tid att läsa hyresvillkoren.

De stora biluthyrningsfirmorna i Sverige är medlemmar i branschorganisationen Biluthyrarna. De följer en överenskommelse om hyresvillkor som branschen gjorde med Konsumentverket 1996.

I överenskommelsen ingår inga exakta belopp för självrisk/skadekostnad, utan uthyrarna har själva fått avgöra vilka summor du får betala vid till exempel en vagnskada eller stöld. Beloppen varierar från 1 500 kronor upp till ca 25 000 kronor.

Bilförare under 24 år får betala ett särskilt ungdomstillägg. Om du kan göra troligt att du själv inte orsakat skadan på bilen slipper du i regel betala något.

Det vi konsumenter kallar självrisk kallar alltså biluthyrarna skadekostnad. Den kan reduceras eller elimineras (se nedan). Eliminering av skadekostnaden ingår när du betalar hyrbil utomlands med vissa kontokort, till exempel Nordeas Visakort. Men varför ingår då inte sådan eliminering i Sverige?

– Nej, det kan vi inte använda, säger Biluthyrarnas vd Roger Ekdahl. Det ingick för 25 år sedan, men då fick vi otroligt mycket skador på fordonen. Folk körde hur som helst och brydde sig inte om ifall bilen blev förstörd. Därför har vi bara skadekostnadsreducering nu.

Kolla avtalet

En omförhandling av avtalet mellan Konsumentverket och Biluthyrarna startade för tre år sedan men avbröts när man inte kunde komma överens om ersättningsbestämmelserna.

– När du hyr bil måste du kolla avtalsvillkoren noggrant, säger Anders Dölling, enhetschef på Konsumentverket.

– Flera uthyrare har gjort egna revideringar av villkoren och ger intryck av att Konsumentverket står bakom ändringarna. Det gör vi inte, och det kan finnas skäl för oss att se över om detta är vilseledande, säger Anders Dölling.

Text: Ingrid Jacobsson

Reducering eller eliminering?

 • Skadekostnadsreducering (kallas också självriskreducering eller collision damage reduction) ingår som regel när du hyr bil i Sverige. reduceringen begränsar det belopp du måste betala vid skada på fordonet.
 • Skadekostnadseliminering (kallas också självriskeliminering eller collision damage waiver) kan du teckna mot en särskild avgift. Den eliminerar din kostnad till 0 kr vid skada på fordonet om skadan inte uppkommit vid bedrägeri, stöld eller stöldförsök.

 

Vad kostar det?

Vi undersökte skadekostnadselimineringen för en liten och en mellanstor hyrbil för en vecka i Sverige med Avis. Bilarna kan bokas på webben, men avgift för att eliminera skadekostnad kan bara tecknas på plats vid uthyrningskontoret.

För enbart vagnskada kostar detta 90 kronor/dag. Vill du dessutom inkludera bärgningsbil kostar det 130 kronor/dag. Om du inte tecknar skadekostnadseliminering skulle du behövt betala 5 000 kronor i självrisk/skadekostnad vid vagnskada.

Den lilla bilen, en Toyota Aygo, kostade 2 756:50 kronor att hyra i en vecka. I priset ingick alla obligatoriska avgifter, skadekostnadsreducering, stöldförsäkring, skatt, lokal avgift (till exempel trängselskatt), registreringsavgift och fri körsträcka. Priset förutsätter att du betalar direkt vid biluthyrningen. En bil av mellanstorlek, Kia Cee’d, kostade 3 363:50 för en vecka.

Kommentarer

Inga kommentarer

Kommentera

Namn
E-post
Rubrik
Kontrollfråga för att stoppa spam:
vad blir 2+1? (Skriv svaret med bokstäver.)
Kommentar
Jag godkänner Råd & Röns regler för kommentarer
  Skicka
 

Våra guider

 • Hyr bil utan överraskningar

  Snart är det semestertider och många kommer att hyra bil. Men uthyrningsvillkoren är inte alltid helt enkla. Råd & Rön tipsar om vad du ska tänka på.
 • Ta tvisten till tinget

  Har du råkat i tvist med ett företag om en vara eller en tjänst kan du söka hjälp på olika sätt. I sista hand kan du ansöka om att tingsrätten ska pröva tvisten. Vi berättar hur det går till.
 • Så undviker du onödiga försäkringar

  Det är lätt att gå vilse bland försäkringsvillkoren och därmed teckna både en och två försäkringar för mycket. Råd & Rön hjälper dig att inte fastna i de värsta snåren.
 • Övervinn mörket

  Vintertrötthet drabbar hälften av alla svenskar, och enligt forskarna är det ett växande problem. Vi tipsar om hur du gör för att inte drabbas.
1 av 3
 

Sjukt hundgodis

grisöra

Vi hittade salmonella och resistenta bakterier i flera grisöron.

 

Varning för fulsälj

fulsälj

Allt fler luras att köpa dyra abonnemang när de tror att de bara köper en telefon eller surfplatta.

 

Nya Råd & Rön i din surfplatta och dator

omslag nr 3 - 2014