Hoppa till innehållet

Larm syns på Hemnet

Lennart Carlsson hade inbrott i sin villa efter att den hade varit utannonserad på Hemnet. Han är övertygad om att tjuven hade kartlagt larmet i bostaden via annonsen och visningen.

Publicerad

Förra vintern ville Lennart Carlsson sälja sin villa i Vaxholm. Han kontaktade en mäklare och villan lades ut på Hemnet. Men det blev ingen affär då, och tio dagar före jul togs annonsen bort. Över nyårshelgen reste Lennart Carlsson till Spanien, men på nyårsdagen ringde polisen. Det hade varit inbrott hemma i villan. Tjuven hade stulit en stege hos grannen, klättrat upp och gått in genom ett sovrumsfönster – det enda fönstret som var olarmat.

– Jag är säker på att tjuven hade kollat bilderna på Hemnet, och kanske varit på lennart karlssonvisningen också, säger Lennart Carlsson. Mäklaren sa att det var en man där som uppträdde misstänkt, lämnade ett telefonnummer som inte gick att spåra och bara försvann från huset.

Han blev av med bland annat klockor och smycken.

– Det ekonomiska värdet var inte så stort, men nostalgivärdet var högt för mig, det var ärvda saker.

När han kontaktade sitt försäkringsbolag If blev han väl bemött och fick ersättning för det stulna. På If sa man att den här typen av stölder, där tjuvarna kartlagt larmet, har ökat. I en rapport från Ifs inbrottsgrupp i februari 2015 redovisades flera fall där inbrott skett i samband med visning och försäljning.

– Tyvärr kunde man tydligt se var larmet fanns på bilderna som låg ute på Hemnet, säger Lennart Carlsson.

På Hemnet betonar man att det är säljarna som ska diskutera med mäklarna vilka bilder som får användas.

– Vi har cirka 200 000 objekt som ligger ute på sajten, och vi har ingen chans att gå igenom bilderna, säger Staffan Tell, talesperson på Hemnet.

Läs även: Skydda ditt hem mot tjuvar

 

Swesec, branschorganisation för cirka 270 svenska säkerhetsföretag, har gått ut och varnat för inbrott i samband med bostadsvisningar.

– Vi har fått indikationer, bland annat från låssmeder, på att stölder efter visningar har ökat. Det märks att tjuvarna har kartlagt bostäderna, säger Henrik Kolga, vd på Swesec, som har varit i kontakt med mäklare om problemen. henrik kolga

– De säger att de talar med kunderna om att plocka bort värdeföremål, men många glömmer dessvärre bort att göra det både vid fotografering och visning.

– Och visst har mäklarna ett stort ansvar också, betonar Henrik Kolga. Det är ju lätt att använda ett bildbehandlingsprogram och dölja till exempel larmsensorer innan bilderna läggs ut på Hemnet.

 

Checklista vid försäljning

  • Tänk på att alla kan ta del av din bostadsannons på nätet eller i en tidning.
  • Granska noga vad som syns på bilderna och vad som beskrivs i texterna innan annonsen läggs ut.
  • Plocka undan värdeföremål vid fotografering och visning.
  • Försäkra dig om att mäklaren skriver upp namn och adress på alla som kommer, även på öppna visningar.
  • Om många har föranmält sig till en visning kan det vara bra att ha fler personer än bara en mäklare på plats.

Källa: Swesec

 

Men på mäklarsamfundet säger man att det är upp till enskilda mäklarfirmor att avgöra hur man arbetar med bilder.

– Vi diskuterade frågan när Ifs rapport kom, säger Josefine Uppling, kommunikationschef på Mäklarsamfundet. Det är givetvis oerhört olyckligt för de personer som drabbas av inbrott, men brottsbekämpning är polisens sak, inte mäklarnas.

Lennart Carlsson tog illa vid sig av inbrottet.

– Jag bor ensam, och det var väldigt obehagligt efteråt. Jag kunde inte sova i sovrummet på ett par månader. Men nu känns det bättre, och jag ska försöka sälja huset i höst igen.